Informatii pe scurt:
Obiectiv: Rezervația geo-botanică Scărița-Belioara cu vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle, cu numeroase peșteri si biodiversitate bogata de plante (unele unice în Europa), animale și fluturi.
Marcaj:
(punct rosu)- tip circut cu pornire și intoarcere din și in capatul nordic al localitatii Poșaga de Sus
Timp total: 5 ore
Diferenta de nivel: 780 m
Data: 01.11.2015 si 01.11.2020
________________________________________________________________________
Filmul drumetiei noastre
Daca doriti sa vedeti si alte filme din drumetiile noastre, va rugam sa va abonati la canalul de YOUTUBE:Peisajele călătorului
Povestea noastra si fotografii
Din capatul nordic al localitatii Poșaga de Sus pornim pe marcajul punct roșu. Alegem urcarea prin partea dreapta a circuitului și pornim pe langa valea seacă a Răstoacei apoi o cotim la dreapta prin padurea ruginie.
Dupa aproximativ 30 de minute de la plecarea pe traseu ieșim din padure in Culmea Brădeţel de unde continam pana in Poiana Cornul Pietrei. Aceasta porţiune este una foarte frumoasa deorece ne permite sa admiram frumusetea toamnei asternuta peste Apuseni (in departare) și peștera Coșul Boului cuibarita in stancile muntelui Mare, aici in Scarita Belioara (foarte aproape). Mai trecem și pe langa colibele părăsite care adauga autenticitate locului.
Coșul Boului este o grotă de dimensiuni impresionante, portalul de intrare având aprox. 60 m înălțime .
Dupa ce trecem de Poiana Cornul Pietrei urmeaza urcarea destul de sustinuta pana pe platoul Scarita Belioara. Desi trecem printr-o zona cu vegetatie distrusa (de incendii), peisajul este la fel de interesant.
Creasta rezervatiei culminand cu varful Scarita situat la altitudinea de 1382 m este un amfiteatru perfect pentru noi pentru a privi abrupturile spectaculoase si coltii de stanca sub diferite forme care se inalta din Groapa Mare.
Intoarcecerea am facut-o prin Şesul Craiului. un platou situat la altitudinea de 1350 m.
Traversam aceasta poiana apoi ajungem in Șaua La Răscruce, unde se află un stâlp de marcaj cu săgeţi indicatoare. Noi o cotim la stanga coborand succesiv prin paduri și poieni. Padurile colorate in aramiu ne-au dat ocazia sa simtim magia toamnei iar fanetele și poenitile ne-au oferit peisaje spectaculoase cu muntele sculptat, imbracat in aramiu.
Traseul de intoarcere nu este greu dar are o portiune (scurta) mai expusa, o coborare pe stanci cu o inclinatie de 60 grade
Rezervatia Scarita Belioara este renumita si pentru biodiversitatea de plante, unele unice în Europa (gențiana cupă, strugurii ursului, sângele voinicului, argințica, laleaua pestriță, săpunărița galbenă (care este o specie de origine mediteraneană), căldărușa, crinul pestriț, chiar și floarea de colt) animale și fluturi. Acum la inceput de noiembrie noi ne bucuram doar de cateva branduse de toamna, margarete si clopotei de munte.
Spre sfarsitul circuitului avem parte de un spectacol al stancilor care se expun in fata noastra, in toata maretia ei.
Iesim pe poarta moteasca plasata generic, mai mergem cativa pasi spre stanga si ajungem in drumul unde am lasat masina, incheind circuitul nostru, unul dintre cele mai frumose trasee din Apuseni.