Muntii Rodnei: Varful Gărgălău(2.158 m), Lacul Ştiol si Cascada Cailor a


Informatii pe scurt:

Obiectiv: Vârful Gărgălău (2 158 m)

Intermediar: Lacul Ştiol, Cascada Cailor

Marcaj:

Touristik Label - 1 Complexul Turistic Borşa (852 m) -> Poiana Ştiol – >Şaua Gărgălău (1.907 m)

Touristik Label - 3Şaua Gărgălău(1.907 m)->Vaful Gărgălău (2. 158m)->Şaua Gărgălău(1.907 m)

Touristik Label - 1 Şaua Gărgălău->Lacul Ştiol-> Poiana Ştiol-> Cascada Cailor

Touristik Label - 12 Cascada Cailor – Complexul Turistic Borşa (852 m)

Timp: 7 ore

__________________________________________________________________

Harta drumetiei

Sursa: muntiinostri

Filmul drumetiei noastre

Dacă vă place si doriti să vă inspirati si să călatoriti cu noi in natură, vă rugăm să vă abonati la canalul nostru de YOUTUBE

Povestea noastra si fotografii

Duminica trecută (in 1 august) am fost pe Vârful Negoiu (de la Balea Lac) si fiindcă a fost o tură mai solicitantă ne-am gândit ca sâmbata aceasta să facem o drumetie mai usoară. Si am ales noi, un traseu in Muntii Rodnei, care să puncteze câteva obiective importante din acesti munti unici: vârful Gărgălău, Lacul Ştiol si Cascada Cailor. Până la urma nu s-a dovedit a fi chiar un traseu de refacere, dar nici nu putem spune că a fost foarte solicitant.

Am plecat de-acasă pe la ora 6.30 si la ora 10,15 eram deja in telescaunul care ne ducea sus la in Runcul Ştiol si care ne scutea de vreo 500 m diferentă de nivel.

Coborâti din telescaun la ora 10.30 lăsăm in dreapta clădirea Salvamont si ne continuăm drumul până la o rascruce marcată cu indicatoare. In partea dreaptă drumul duce la Cascada Cailor dar noi continuăm, spre stanga pe drumul forestier, printre brazi verzi, care uneori ne tin umbră.

După câteva minute iesim din pădure in golul alpin, ne intersectam cu drumul care vine din Pasul Prislop, apoi o cotim spre dreapta si ajungem in Poiana Ştiol, locul unde, dupa omul plasat acolo să vânda bilete de intrare, credem ca este zona de intrare in Parcul National Muntii Rodnei. Admiram caii care pasc linistiti in partea stangă si un grup de motociclete (cai-putere) parcate in partea dreaptă.

Continuăm pe un drum prin care si-au facut locul firicele de apă, mai mari sau mai mici. Mici pârâiase curg printre tufele de jnepeni si arbusti josi. Ne bucurăm si noi de gustul minunat al afinelor coapte.

Pe platoul intins o luam la dreapta (nu inspre lac) si incepem o urcare mai abruptă pană in Şaua Gărgălău printre o cireada de vaci si vitei dar si un taur mai nervos.

După un urcus mai sustinut ajungem in creastă (pe la ora 12.10), de unde avem privelisti spectaculoase asupra muntilor din jur: la nord – Muntii Maramuresului; la sud- Muntii Călimanilor; la est- intreaga creastă a Muntilor Rodnei cu Varful Ineu si la vest- Pietrosul Rodnei (suveranul, cel mai inalt varf din Carpatii Orientali avand altitudinea de 2.303 m).

Drumul pe creastă ne conduce spre vârf uneori mai plat (timp in care savurăm depărtarile) alteori mai abrupt (atunci ne concentram pe urcusul greu).

La ora 13.10 ajungem pe Vâful Gărgălău situat la altitudinea de 2. 158 m. Nu stăm foarte mult pe vârf deoarece norii jucausi si tot mai intunecosi ne dădeau târcoale.

Am plecat după cateva minute si bine am facut, deoarece cerul s-a deschis si picuri mari de apa, transformati curând in gheată, au inceput să cadă peste noi. Ne-am adapostit telefoanele in folie de plastic si am luat-o grăbiti la vale.

Ploaia a trecut in câteva minute si noi am ajuns la lacul Ştiol pe care l-am admirat câteva minute si de aici , de-aproape, de pe malul lui. Ne-am bucurat de frumusetea lui, in mare parte din drum, de pe poteca dintre Poiana Ştiol si Şaua Gărgălău (atat la dus cat si la intors), din Şaua Gărgălău dar si din varf.

Lacul Ştiol sau Izvorul Bistriţei este unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din Muntii Rodnei având o suprafată de 3.400 mp. In muntii Rodnei existau in 1970 aproximativ 67 lacuri glaciare, acum specialistii spun ca ar mai fi un numar de 40.

De la lac ne intoarcem in Poiana Ştiol si de acolo o cotim la stanga, direct spre Cascada Cailor printre brazi.

La ora 15.50 ajungem la cascada Cailor una dintre cele mai mari căderi de apă (aproximativ 90 m) din România (cumulată), pe pereţii de calcar ai Rezervaţiei Râpa Piatra Rea. Este vizitata de foarte multi turisti asa cum am văzut si noi cand am ajuns langa ea.

La intoarcere am luat-o pe marcajul triunghi rosu, pe lângă pârâul Fântâna. La ora 17 am ajuns inapoi in Borsa, de unde ne-am urcat in masină si am pornit spre casa.

Muntii Rodnei ne-au uimit incă o dată! Speram să mai revenim pe potecile lor!

UTILE:

Program si pret telescaun Borsa : AICI

Cazare in Borsa si imprejurimi: AICI

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.