Masivul Piatra Mare: Varful Piatra Mare (1.944)


Informatii pe scurt

Obiectiv: Varful Piatra Mare (1944 m) cel mai inalt varf al Masivului Piatra Mare

Traseu si marcaj:

Touristik Label - 2 Dâmbul Morii (675 m) – >Canionul 7 Scări * -> Cabana Piatra Mare (1630 m)

Touristik Label - 9* Traseu de ocolire a celor 7 scari

Touristik Label - 3  Cabana Piatra Mare->Vf. Piatra Mare ->Cabana Piatra Mare->Dâmbul Morii, pe ”Drumul Familiar”

Timp: 6, h si 20 minuute (Dambul Morii->Cabana Piatra Mare: 2 h si 30 minute+ Cabana Piatra Mare-> Varful Piatra Mare:: 50 minute + Varful Piatra Mare->Dambul Morii:2 h si 40 minute+20 minute pauza pe varf)

Diferenta de nivel: 1.143 m Dificultate: mediu

Data: 18.07.2020

Harta traseu- sursa:muntiinostri


____________________________________________

Filmul video al drumetiei noastre pe Varful Piatra Mare-din Dambul Morii

Daca va place, va rugam sa va abonati! SUBSCRIBE!

____________________________________________________________________________

Povestea nostra si fotografii

Era inceput de weekend, sambata dimineata, si inca cautam prognoza meteo pentru a a gasi undeva in tara un cer fara ploaie, nu foarte departe de centrul tarii (unde locuim noi).

Si am gasit un loc, la Brasov, unde arata sanse de ploaie doar 20%. Am pornit intr-acolo pe la 9 dimineata. Aproape de ora 12 ne-am oprit la inceputul unui traseu (aproape de Brasov) in Dambul Morii si ne-am propus sa ajungem pe varful Piatra Mare cel mai inalt munte al masivului cu acelasi nume.

I.Touristik Label - 2 Dâmbul Morii (675 m)- >Cabana Piatra Mare (1630m)

Timp: 2 h si 30 minute

Distanta: 6 km, Diferenta nivel:955 m

Am gasit cu greu un loc de parcare si prin urmare si pe traseu ( banda galbena), ne impleteam cu grupuri numeroase de drumeti. Dar pe drum era loc pentru toti, insa cand am ajuns la canionul 7 scari s-a complicat treaba, fiindca deja era prea mare aglomeratia la bilete si mai departe la intrarea pe scari. Asa ca, decidem sa ocolim canionul si o luam pe punct rosu.

Drumul pana la cele 7 scari si traseul de ocolire este un drum care cuprinde o pleiada de paraiase si cascade deosebit de frumoase. Valea Șipoaiei ne insoteste si ne bucura cu melodia sa o buna portiune de drum. Mai sus valea devine seaca si traseul devine tot mai solicitant. Diferenta de nivel isi spune cuvantul. De la parcare si pana la Cabana Piatra Mare am urcat mai bine de 900 m.

Dar peisajul pe aici este spectaculos, desi nu avem vederi pana departe. Vegetatia foarte bogata (flori colorate si muschi verzi) crescuta pe stanca precum si peretii albi care formeaza un culoar parca special pentru noi ne fac sa ne simtim ca in jungla.

Incet, incet peretii de stanca se micoreaza, pădurea se rărește și se deschid panorame deosebite asupra imprejurimilor. Dupa 2 ore si 30 minute (de la plecarea din parcare) ajungem la Cabana Piatra Mare inconjuarata de multi drumeti si magarusi. Pentru majoritatea dintre cei care ajung aici, cabana este un loc de popas sau chiar punct final dar noi continuam ascensiunea spre varf.

Touristik Label - 3 II. Cabana Piatra Mare(1630 m)->Vf. Piatra Mare (1.844m)

Diferenta de nivel:214 m, Timp: 50 min

Aceasta portiune nu este grea dar este foarte spectaculoasa, pe de o parte pentru privelistile pe care le avem in toate directiile (cu cat ne apropiem de varf) si pe de alta parte, pentru pietrele sculptate in diverse forme aparute, ici-colo in drumul nostru.

De la cabană urcăm putin printr-o poiană apoi poteca intră în pădure. Prin desisul padurii admiram Șura de Piatră. Dupa ce iesim din padure dam de un horn cu grohotis destul de abrupt pe care trebuie sa-l escaladam, ajutati si de maini. Avem noroc ca iesim repede din grohotis pe o poteca in urcare domoala si dupa vreo 15 minute ajungem in varf.

Varful Piatra Mare este localizat la altitudinea de 1844 m si ne-a intampinat acoperit de nori si un vant puternic. Cu toate acestea am admirat cateva minute localitatile din vale: Brasov, Predeal,.. si muntii de alaturi: Postavarul, Bucegi, Ciucas. Zaganu…

Touristik Label - 3 III. Vf. Piatra Mare ->Cabana Piatra Mare->Dâmbul Morii, pe ”Drumul Familiar”

Timp: 2 h si 40 minute

Distanta: 9 km, Diferenta nivel: 1.170 m (coborare)

De pe varf ajungem la cabana si apoi urmand marcajul (bine evidentiat) cobaram printr-o padure parca nesfarsita, pe muuulte serpentine. Dar nu simtim greutatea traseului pentru ca suntem multumiti ca am ajuns pe varf, ca am avut o zi minunata (fara ploaie) in mijlocul naturii care isi arata exclusivitatea. Nu stiam ca si acest masiv este unic.

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.