Muntii Rodnei: Vf.Ineu (2.278m) si Vf.Ineut (2.222m)-din Pasul Rotunda


Informatii pe scurt:

Destinatie: Varful Ineu (2.278 m) -al doilea varf ca altitudine din Carpatii Orientali

Alte puncte de interes:

  • Varful Ineut (2.278 m)-al treile varf ca altitudine din Carpatii Orientali
  • Lacul Lala Mare (1815 m) – cel mai extins lac glaciar din Munții Rodnei având suprafața de 5637,5 m²
  • Lacul Lala Mic (1.900 m)

Traseu:

cu masina: Valea Mare-> Pasul Rotunda – >Șaua Gagii, acces doar cu masina cu garda inalta

drumetie:

Șaua Gajei (1.766m) ->Vârful Ineut (2222m) -> Șaua Ineut -> Șaua cu Lac – Vârful Ineu 2279m -> Șaua Cu Lac

Șaua Cu Lac ->Șaua Ineut -> Lacul Lala Mica – > Lacul Lala Mare

 Lacul Lala Mare ->Șaua Gagii

Dificultate: medie

Diferenta de nivel: aprox 600 m

Timp:4 ore si 20 minute (dus 2,40 ore/intors:1.40 ore)

Alte variante de a ajunge pe Varful Ineu: 

  • din Valea Vinului ( Rodna – Satul Valea Vinului – Şaua si mai departe -> Vf Ineu )
  • din Gura Lalei (Gura Lalei-Lacul Lala Mare- Şaua Ineuţului – Șaua Cu Lac si mai departe ->Vf Ineu)
  • din Sant (Legătura Șanț – Alpina Blazna – Roșu – Ineuț si mai departe -> Vf Ineu )

Data: 15 iulie 2020 ______________________________________________________________________________

Harta Drumetiei noastre, sursa:Muntii nostri

Filmul video al drumetiei noastre pe Varful Ineu-prin pasul Rotunda

Daca va place, va rugam sa va abonati! SUBSCRIBE!

Povestea noastra si fotografii

Varful Ineu, al doilea ca inaltime din Carpatii Orientali, nu este un varf usor de cucerit, accesul spre el fiind destul de dificil, mai ales pentru cei care nu dispunem de masini care sa inainteze spre interiorul muntilor pe drumuri OF Road.

Am incercat in  2014 din Gura Lalei dar nu am reusit. Am incercat si in 2018 din Sant, dar am ajuns doar pe Varful Ineut, dupa vreo 4 ore si 30 minute.

In 2020 am indraznit din nou, de data aceasta din Pasul Rotunda, ajutati de o masina cu garda inalta care ne-a dus pana in Saua Gajei, la altitudinea de 1789 m. Si da, de data aceasta am ajuns pe Varful Ineu si langa Lacurile Lala.

I. Șaua Gagii (1.766m) ->Vârful Ineut (2222m) -> Șaua Ineut -> Șaua cu Lac – Vârful Ineu (2279m) -> Șaua Cu Lac

Timp: 3 ore

Asadar am pornit entuziasmati la ora 12, pe traseu din Şaua Gajei (1789 m) pe marcajul dunga rosie. Traseul pana in Varful Ineut este destul de solicitant, la inceput merge domol pe un drum decent ocolind jnepenisul, apoi  urca abrupt pana pe o creasta pe care trebuie sa inaintam cu atentie pentru ca sunt hauri adanci de-o parte si alta, apoi iarasi un urcus sustinut  si la sfarsit ajungem pe Varful Ineut.

Vârful Ineuţ  este situat la altitudinea de 2.222 m, fiind al treilea ca inaltime, din Carpatii Orientali si din Muntii Rodnei.

Privim spre est si vedem marcajul cruce albastra care merge peste Varful Rosu si Varful Cobasel, apoi coboara la Complexul Valei Blaznei din Sant, si ne amintim ca l-am urmat in 2018. Privim in jos si admiral Lacul Lala Mare.

Spre vest, poteca marcata cu dunga rosie duce pe Varful Ineu. Noi  ne grabim intr-acolo. Norii sunt tot mai densi si ne temem ca nu cumva sa  ne impiedice sa ajungem pe varful propus.

Coboram in Saua Inelutului (2060 m) si apoi incepem urcusul spre varf, trecand si prin Șaua Cu Lac (2120 m). Urcarea spre varful Ineu nu este foarte grea cu exceptia ultimei portiuni care necesita atentie din cauza hăurilor de pe laterale.

Si  dupa 2h si 40 , la ora 14.40 p.m am ajuns pe Varful Ineu  care ne asteapta invaluit in ceata. Si totusi avem privelisti spectaculoase asupra  crestelor Rodnei dar si a masivelor din jur: Munţii Maramureşului, Munţii Suhard, Rarău, Călimani, Bârgău, etc

Savuram acest moment deosebit si multumim Bunului Dumnezeu ca am avut parte de aceste privelisti unice. Si in plus, mai este si satisfactia reusitei pentru ca, stii ca ai ajuns pe fortele tale, nu te-a dus nimeni, acolo sus, cu elicopterul.

Coborarea de pe varf a fost relaxanta. Aveam in fata minunata vale glaciara a rezervatiei Bila-Lala si admiram , pentru inceput, lacul Lala Mic.

Din cand in cand aruncam cate-o privire inapoi spre cele doua varfuri, din dreapta si din stanga, si ni se par intr-o alta lume. O lume prin care am plutit si noi acum cateva minute.

II. Șaua Cu Lac ->Șaua Ineut -> Lacul Lala Mica – > Lacul Lala Mare

Timp: 30 minute

Din lacul  Lala Mica un firicel de apa curge spre Lacul Lala Mare si noi mergem paralel cu el. Dar, ca si in viata, niciodata nu esti in siguranta, cand crezi ca ai scapat de greu mai apare cate-o problema care sa te tina in priza. Pe cararea dintre cele doua lacuri o turma de oi inconjurata de vreo opt caini, ne taie calea. Trecem timizi printre ei, si unui caine mai naravas, ca sa-l imblanzim, ii aruncam un baton de cereale.

Ne bucuram cand am trecut de turma cu oi si dulai pazita de 2 ciobani si incet, incet am ajuns la Lacul Lala Mare.Lacul Lala mare este cel mai extins lac glaciar din Munții Rodnei având suprafața de 5637,5 m² si a fost punctul sensibil al drumetiei nostre. L-am admirat si fotografiat de sus, de pe Ineut, dar facem o pauza si aici, langa el.

 III. Lacul Lala Mare ->Șaua Gagii

Timp: 50 minute

De la Lacul Lala Mare si pana in Saua Gajei am facut 50 minute si nu a fost un traseu usor deoarece poteca este facuta peste pietre mari si instabile pe care nu ai cum sa le ocolesti pentru ca esti inconjurat de  jnepeniș.

Noroc cu peisajul deosebit pe langa care treceam…

La ora 16.20 am ajuns in Saua Gajei de unde am mai avut foarte putin pana la masina. Daca veneam cu alta masina, cu garda mai joasa, am mai fi avut inca vreo 2-3 ore pana in Pasul Rotunda.

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.