Muntii Rila: Varful Musala (2.925 m)- cel mai inalt varf din Balcani


Informatii pe scurt

Traseu: Cabana Yastrebets (2.369 m) –> Cabana Musala (2.389 m)–> Refugiul Everest (sau Lacul Inghetat) –>Varful Musala și retur pe același traseu

Distanță: aprox 15 km

Diferență de nivel: aprox +630 m/ -630 m

Durata traseu: 6 h si 40 min (incluse pauzele), din care: 3 ore si 10 minute- dus+ 20 minute -pauza pe varf +3 ore si 10 minute -intors )

Timp intermediari:

  • Cabana Yastrebets –> Cabana Musala -1 h
  • Cabana Musala –> Refugiul Everest (sau Lacul Inghetat) m)- 1 h si 30 min
  • Refugiul Everest (sau Lacul Inghetat) (1.836m)->Varful Musala-40 min
  • intoarcerea am facut-o pe aceasi traseu cu multe pauze -3 h si 10 in

Marcaj:

banda rosie

Acces:

  • cu masina pana in statiunea Borovet: 70 Km de la Sofia, 290 Km de la vama Calafat-Vidin
  • cu telegondola din statiunea Borovet: YASTREBRETZ Gondola care urca de la altitudinea de la 1315 m la 2369 m in 25 minute, Pret bilet: 15 BGD, detalii https://www.borovets-bg.com/page/info/pisti-i-liftove/lifts

Data: 09 iulie 2020

____________________________________________________________-

Filmul video al drumetiei pe cel mai inalt varf din Balcani: Varful Musala (2.925 m)

Daca vreti sa urcati alaturi de noi pe Varful Musala, cel mai inalt varf din Balcani, haideti intr-o drumetie frumoasa printre stanci si lacuri minunate si pe YOUTUBE. Daca va si place, va rugam sa va abonati! SUBSCRIBE!

Povestea noastra

Bulgaria are si munte si mare, are si monumente istorice, religioase sau naturale deosebite si poate sa ne ofere fiecaruia un colt de cer frumos sub care sa ne simtim mai altfel (mai rasfatati pentru cei care aleg sa mearga la ALL Inclusive, mai liberi pentru cei care aleg sa escaladeze un munte, mai linistiti pentru cei care merg in lacasurile de cult sau religioase sau mai bogati pentru cei care exploreaza locuri noi).

Noi am ales sa facem cateva drumetii pe munte si urcarea pe cel mai inalt varf din Balcani, varful Musala (2.925 m) a fost ceva deosebit deoarece am avut ocazia sa pasim pentru cateva ore printre lacuri, sa escladam pietrele dure dar prietenoase si sa ne bucuram de peisaje minunate.

I. Cu telegondola Borovet (1.315 m)->Statia Yastrebetz (2369m)

Diferenta nivel: 1.054 m, Durata: 25 minute

Asadar am pornit drumetia din statiunea Borovet (unde eram cazati). Prima portiune a fost comoda dar spectaculoasa, am urcat cu telegondola care ne-a oferit pentru cateva minute un spectacol al brazilor pe langa care trecea cabina noastra.

II. Drumetie: Statia Yastrebetz (2369m)- Cabana Musala (2.389 m)

Diferenta nivel: aprox 100 m, Durata: 50 minute, Distanta: 3 Km

Odata coborati din telegondola am pornit pe un drum forestier, bine marcat, printre jnepeni josi care ne-au permis vizibilitate asupra varfului Musala. Priveam coltul ascutit al muntelui care parca atingea cerul si ne intrebam daca vom reusi sa ajungem pe el. Drumul urca si coboara domol.

IIT. Drumetie: Cabana Musala (2.389 m)-Refugiul Everest si Lacul Inghetat (2.720 m)

Diferenta nivel: aprox 335 m, Durata: 1 h si 30 minute

Cabana Musala ne intampina cu frumusetea unica a reliefului glaciar dat de aparitia primului lac dar si cu greutatea urcusului deoarece incepe prima panta adevarata. Ne luptam cateva minute cu pietrele dure care ne stau in cale. Dar imediat a urmat, din nou, o portiune mai lejera printre lacuri frumoase care apar unul dupa altul si care ne fac sa uitam de greutatea drumului.

Citim despre muntele Rila ca este numit „muntele de apa” si, asemeni Retezatului nostru, ascunde sub umerii sai 200 lacuri glaciare. Intr-adevar am intalnit pe traseu vreo 7 lacuri in diferite nuante de albastru care ne-au incantat ochii si sufletul. Ultimele patru lacuri sunt cuibarite la altitudini mai mari de 2.600 m, deci mai sus decat Moldoveanul nostru.

IV. Drumetie:Refugiul Everest si Lacul Inghetat (2.720 m)-> Varful Musala (2.925 m)

Diferenta nivel: aprox 200 m, Durata: 40 minute, Distanta: aprox 1 Km

De langa Lacul Inghetat, langa care ne-am oprit sa mancam ceva dulce, privim spre varf si ne gandim ca nu va fi usoara urcarea. Si nici nu a fost! Dar opririle dese ca sa admiram lacurile de sub noi si culmile parca sculptate in piatra au facut sa nu simtim greutatea urcusului. Intr-adevar, nu este un traseu foarte dificil cum sunt cele din muntii nostri ( de exemplu cum este cel spre Vf Negoiu) dar nici usor n-a fost. Noi am urcat pe poteca in serpentine, despre care am citit ca ar fi traseul de vara. Traseul de iarna este cel care urca direct pe langa stalpii si cablurile montate.

Varful Musala are altitudinea de 2.925 m si este cel mai inal varf din Peninsula Balcanica, depășind varful Mytikas (2917 m) din muntele Olimp. Pe varf se află stația metrologică situată in cel mai inalt punct din Europa de sud-est si este una dintre stațiile cele mai vechi metrologice din Europa, construită în anul 1923.

V. Varful Musala (2.925 m)->Statia Yastrebetz (2369 m)

Intoarcerea am facut-o pe acelasi traseu, relaxati, ca am avut ocazia sa ne bucuram de frumusetea Muntelui Rila vazut de pe cel mai inalt pisc al sau.

In ziua urmatoare am pornit in Circuitul celor 7 lacuri.

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.