Muntii Gilaului: Piatra lui Lucaci


Informatii pe scurt:

Traseu

Barajul Tarniţa – Piatra lui Lucaci – Barajul Tarniţa

Marcaj: banda rosie

Touristik Label - 9

Durata traseu: 4 h si 40 minute

  • dus traseu prin padure si pe creasta: 2 h
  • pauza pe Piatra lui Lucaci: 25 minute
  • intors – pe langa lac: 2 h si 15 minute

Acces la traseu:  Barajul Tarnita

Diferenta de nivel: 640 m (urcare), 690 (coborare)

Nivel de dificuate: mediu, necesita atentie la coborare

Data: 04 iuie 2020

____________________________________________________________-

Filmul video al drumetiei pe Piatra lui Lucaci

Daca vreti sa urcati pe Piatra lui Lucaci, un loc care ofera privelisti, peisaje pe care cu greu le gasim in alta parte, haideti cu noi pe poteca, suspendati deasupra Lacului Tarnita si pe YOUTUBE. Daca va si place, va rugam sa va abonati! SUBSCRIBE!

Povestea noastra:

Era o sambata de inceput de iulie si inceput de concediu si ne doream sa nu o pierdem, ci sa o folosim pentru a explora locuri noi care sa ne imbogateasca, imbracand sufletul si ochii cu peisaje minunate. Desi aveam multe variante printre planurile noastre, vremea instabila ne blocau entuziasmul. Decidem in ultimul moment sa incercam o urcare pe Piatra lui Lucaci de unde am vazut fotografii minunate postate in ultimul timp pe paginile de socializare.

La ora 10.30 urcam in masina si pornim la drum neavand prea multa speranta ca vom reusi. Pe drum, ploaia venita in vreo doua reprize ne-au intarit incertitudinea.

La ora 12,40 parcam masina la Barajul Tarnita si incepem, timid, drumetia intrand dupa o bariera plasata in partea dreapta a lacului. Intrebam salvamontistul aflat prin zona, despre traseu. Ne spune ca dureaza cam 5 ore si ca este multa lume. Despre vreme ne-a spus ca este imprevizibila, si ca poate avem noroc sa nu ploua. N-a fost asa! Pe parcursul drumetiei am avut parte de cateva reprize de ploaie dar crengile copacilor si-au intins aripile peste noi si ne-au ocrotit. Aproape ca n-am simtit-o!

Mergem,in urcare usoara, vreo 20 minute pe traseul punct rosu împreună cu traseul marcat cu bandă albastră pe langa casele de vacanta.

La ora 13 ajungem la o curba unde punctul rosu se desprinde in doua trasee. Unul continua pe langa lac alaturi de marcajul dunga albastra (care merge pe langa lac până la coada lui) si altul urca pe un drum forestier. Drumul in aceasta portiune nu est usor deoarece urca în serpentine largi, prin padure. La ora 14,05 ajungem într-o culme unde viram aproape 180 grade si de unde continuam o portiune pe un traseu de creasta golas de copaci. Noroc cu mutitudinea de flori care se intind peste tot si care ne incanta. Ne bucuram de natura verde care ne-nconjoara!

Drumul intra in padure, intr-o usoara coborare si la ora 14,40 ajungem la Piatra lui Lucaci unde multimea de drumeti nu conteneste sa faca fotografii cu imaginile spctaculoase care se vad asupra Lacului Tarnita. Acum ploua destul de tare dar asta nu ne impiedica si pe noi sa imortalizam privelistile uimitoare .

Stam aici, suspendati deasupra lacului vreo 25 minute incercand sa cuprindem, pe cardul telefonului si in sufletul nostru, aceste frumuseti spectaculoase unice. Dar gata, ploaia este tot mai deasa, timput tot mai inaintat si trebue sa plecam!

Asa ca, la ora 13,05, revenim la poteca de pe culme și coboram spre lacul Tarniţa.

Drumul continua, alaturi de traseul banda albastra pe langa lac. Poteca nu este amenajata cu balustrade sau lanturi si din acest motiv necesita foarte mare atentie. In orice moment poti sa cazi si sa aluneci direct in lac! Ups!

Sarim peste valcele sau copacii cazuti, ne oprim sa admiram lacul cand avem cate-o deschidere, urcam (unele urcusuri sunt domoale dar unul este destul de abrupt), coboram si la ora 17 ajungem la drumul forestier de unde incep casele de vacanta punctul de intersectie cu traseul pe care am urcat.

La ora 17,2o ajungem la baraj. Mai facem cateva fotografii frumosului peisaj si alaturi de celelalte imagini de pe traseu (mai ales cele de pe Piatra lui Lucaci) incercam sa le salvam cat mai adanc in sufletul nostru. Ne-am primi inca o lectie pe care speram sa o aplicam si in viata. Si o zi in natura printre picuri de ploaie poate fi buna!

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.