Muntii Vladeasa : Varful Vladeasa (1.836 m)-traseu circuit


Informatii pe scurt:

Traseu: Cabana Vladeasa (1.469) –> Statia Meteo Vladeasa (1800 m) – > Varful Vladeasa(1836 m) –>Pietrele Albe->Cabana Vladeasa

Durata traseu: 5 ore dus+intors

Timp intermediari:

  • Cabana Vladeasa (1.400) –> Statia Meteo Vladeasa (1800 m) -1 h si 30 m
  • Statia Meteo Vladeasa (1800 m) -> Varful Vladeasa (1.836m)- 10 min
  • Varful Vladeasa (1.836m)->Drumul Rogojelului -40 min
  • Drumul Rogojelului->Cabana Vladeasa (1.400)-2 h

Marcaj:

punct rosu

Diferenta de nivel: +/- 600 m

Data: 20 iunie 2020


Povestea noastra

Era sfarsit de saptamana si ne doream sa mai umplem zestrea noastra cu inca o portie de natura, o particica din Carpatii nostri, o bucatica de frumusete. Bogatia pe care o acumulam astfel nu satisface nevoile omului modern dar poate sa hraneasca mintea si sufletul.

Prognoza meteo arata ploi serioase aproape in toata tara. Cu cateva zile inainte ne-am gandit la o drumetie prin masivul Vladeasa dar acum acest plan parea imposibil de realizat din cauza vremii. Decidem sa pornim totusi spre vestul tarii, poate gasim ceva obiective de vizitat pe care le putem savura de-aproape de „strasina” masinii.

Pornim de-acasa fara tragere de inima la ora 9 a.m. Cerul era plin de nori intunecosi. Pe drum, norii s-au albit si au inceput sa ne dea sperante iar noi ne hotaram sa incercam totusi sa mergem pana la Cabana Vladeasa. Astfel. de pe E 60 , dupa localitatea Huedin, o cotim spre Bologa si de-acolo pana in satul Rogojel. Din Rugojel, drumul nu mai este asfaltat si este din ce in ce mai difcil de parcurs de o masina cu garda joasa. Insistam si dupa vreo 4 Km ajungem aproape de Cabana Vladeasa. Ne uitam la cer, intrebam omul de la pensiune despre vreme si nici unul, nici altul (nici omul, nici cerul) nu ne dau raspunsul asteptat: va ploua sau nu?

La ora 12.20 pornim pe traseu. Din spatele cabanei Vladeasa urmam punctul rosu si incepem urcarea printre stalpii folositi posibil iarna la partia de schi. Drumul urca in serpintene, noi il mai pacalim si o luam, mai drept, pe iarba verde.

Plecare de langa Cabana Vladeasa

Din loc in loc ne oprim sa admiram departarile muntilor Apuseni care sunt de o frumusete rara si care astazi, asa acoperiti de nori pufosi, le sporesc maretia.

Inaintam incantati prin padurea de brazi bucurosi de razele soarelui care ne mangaie cu caldura lor, din cand in cand.

La ora 13 ajungem in creasta la altitudinea de 1 660 m. De-aici se deschid orizonturi largi, spre varf (in fata noastra) spre bazinul Drăganului (in dreapta) si spre Muntele Tarniţa( spre stanga).

Inaintam pe un traseu frumos spre varf. Ne plac potecile de creasta! Grabim pasii deoarece nori sunt, din nou, maniosi foc. Of! Urcarea am facut-o printe ienuperi si jnepenis josi.

Urcare spre statia meteo

La ora 13,50 ajungem sus, la statia Meteo. Nu acordam atentie cladirii ci ne uitam spre prapastia din partea dreapta. O borna din ciment montata deasupra haului marcheaza, parca, un varf. Credem ca am ajuns la destinatie. Norii sunt intunecosi iar vantul parca ne arunca in prapastia de sub noi. Ne grabim sa facem fotografii. Barajul din Valea Draganului intrerupe onduirile impadurite ale muntilor din zare.

Statia Meteo, monumentul

Desi nu am vazut inscris pe baliza numele varfului la care ne-am propus sa ajungem, pentru cateva minute, credem ca acesta este piscul cautat. Nu zabovim prea mult aici, amenintarea ploii este prea evidenta iar vantul este prea puternic, asa ca, plecam mai departe. Lasam varful si minunata priveliste in urma si ne continuam traseul pe marcajul punct rosu.

Continuam drumul in directia opusa si ne dam seama ca poteca este in urcare. Ma uit pe harta si constat ca Varful Vladeasa este in fata, deci nu era cel de la Statia Meteo. Mai mergem vreo 10 minute pe un drum de caruta deosebit de frumos alaturi de norii jucausi si fotogenici.

Urcare spre Varful Vladeasa

La ora 14 (dupa 1h si 40 minute de plecare pe traseu) ajungem la Varful Vladeasa (altitudinea de 1836 m) care este al doilea varf al Apusenilor, dupa Varful Bihor de 1856 m.

Facem si aici cateva fotografii si mergem mai departe. Poteca continua putin prin golul alpin si apoi intra intr-o padure deasa.

Coborare de pe Varful Vladeasa pe marcaj punct rosu

Coborasul este destul de abrupt. Brazii cazuti si pamantul malos de la ultimele ploi ne fac sa mergem cu grija. Avem noroc ca macar marcajul este des si vizibil si asta ne da siguranta ca mergem pe drumul bun.

Dupa ce iesim din padure (pe la ora 14.40) o cotim la stanga si imediat dam de un drum mai larg despre care aflam, de la alt grup de drumeti, ca se numeste drumul Rogojelului (punct roşu şi banda albastră) si care merge domol avand in dreapta panaroma fascinananta a Pietrelor Albe.

Pietrele Albe reprezintă un complex calcaros situat pe versantul stâng al Văii Seci deasupra cascadei Rachitele. Peretii vericali si albi ai Pietrelor ascund o mulţime de peşteri,avene si sunt foarte cautate dee alpinistii care le escaladeaza, altitudinea culminând în Vf. Piatra Grăitoare(1557 m).

Timp de vreo ora am pasit pe drumul Rogojelului cu ochii atintiti la pietrele albe (in dreapta noastra) imbracate in verde si sarind din cand in cand peste (vreo 10 treceri) apele involburate care curg din munte si se revarsa formand mai la vale paraul Păicoaia. Drumul nu este doar in coborare deoarece pe alocori mai urca si coboara

Trecem de Pietrele Albe si in curand ajungem la o poiana unde paste linistita o cireada de vaci. Trecem printre ele, atenti la cainii care le pazesc si in curand zarim Cabana Vladeasa.

Ne uitam inca o data la nori si nu ne vine sa credem cat au fost de cuminti in ziua asta, si-au schimbat culoarea de nenumarate ori, au dansat deasupra noastra dar nu s-au deschis sa-si verse mania pe noi. Ne-au lasat sa ajungem linistiti la masina

Cabana Vladeasa

La ora 16.40 (dupa 4 ore si 20 minute de la plecare) incheim circuitul nostru deosebit de frumos.

Cei 4 Km pana in satul Rogojel i-am facut cu grija la masina, pe drumul pietruit si denivelat, dar asta nu ne-a impiedicat sa ne oprim cateva minute, sa facem fotografii (chiar si cu drona) si sa ne bucuram de frumusetea fara seaman a Apusenilor.

Drumul de la Cabana Vladeasa spre Rogojel

Am incheiat astfel o zi frumoasa in natura, am simptit puterea norilor si a muntilor frumos ondulati, am simtit melodia apei si a pasarelelor care ne-au insotit! Acum la drum! mai avem pana acasa 150 Km.

Daca vreti sa pasiti pe potecile Masivului Vladeasa, haideti cu noi si pe YOUTUBE si daca va place, va rugam sa va abonati!

Canal YOTUBE Peisajele călătorului


Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.