Muntii Gurghiului: Varful Becheci (1.080 m)


Informatii pe scurt

Obiectiv: Varful Becheci (1.080 m) din Muntii Gurghiului

Cum se ajunge

  • Drumetie

   (cruce albastra): Sacadat->Isuica->Piatra Scrisa->Varful Becheci

Traseul pleaca din centru localitatii Sacadat si continua 5 Km pe un drum forestier apoi iese la un drum de creasta

Timp :3 Ore

  (dunga rosie): Eremitu->Varful Becheci->  Culmea Restat->Sovata

Traseul are 20 Km si diferenta de nivel de 600 m. Se poate face si in directie inversa sau se poate intoarce de pe varf inapoi spre Sovata, sau Eremitu. Se pleaca din centrul localitatii Eremitu pe un drum forestier apoi prin padure se ajunge pe varf.  De aici se coboara pe culmea Restad spre Sovata, la fosta gara a mocanitei.

  •  Cu bicicleta, motocicleta sau masina

Din localitatea Sirea Nirajului se urmeaza indicatoarele si se parcurge aproximativ 6 km pe un drum de tara acceptabil (cu atentie).

Povestea noastra

„Imi plac muntii. Intotdeauna mi-au placut. Bucati imense de stanca, incapatanate, crescand din pamant acolo unde nu sunt dorite si ridicandu-se in calea lumii. Maret. Partea cu urcatul este cu totul alta poveste. Urasc sa fac asta.” Prințul spinilor- Mark Lawrence.

Cele de mai sus sunt vorbele unui băiat aflat într-o călătorie spre maturizare și tron dintr-un roman fantastic dar au si ele adevarul lor. Nu este usor sa urci muntii. Dar urcatul pe potecile muntilor (mari sau mici) au si frumusete si greutate. Depinde de fiecare de ce avem nevoie si de masura pe care ar trebui sa o stim fiecare. Si cand este foarte greu apelam la ajutoare.

Chiar si pe un varf de 1.080 m, cum este Varful Becheci am ales sa-l urcam cu motocicleta. Nu cred ca distanta sau diferenta de nivel ar fi fost o problema pentru noi dar cainii ciobanilor de la turmele din jurul varfului, da. Chiar si cu motocicleta de-abia ne-am strecurat printre ei care erau furiosi rau ca le deranjam turma pe care o pazesc cu seriozitate.

Asadar intr-o dupa-amiaza innorata am pornit in aceasta frumoasa expeditie. Am intrat in localitatea Sirea Nirajului unde drumul se ingusteaza si devine tot mai pitoresc. Stim despre acest sat ca ar fi situat la altitudinea cea mai inalta dintre satele de pe Valea Nirajului. Urmam directia indicata de un panou informativ si incet iesim din sat. Drumul se inconvoaie prin verdele crud punctat doar de cativa maci infloriti.

La iesirea din localitate, drumul nu mai este asfaltat si devine din ce in ce mai rau. La inceput estre pietruit dar cu cat urcam mai sus piatra este acoperita de pamantul malos adus de ploi si care pune indemanarea motociclistului la incercare.

Din cand in cand ne oprim sa admiram frumusetea peisajelor din jurul nostru. Privim la vale, satul devine din ce in ce mai mic. Atat de mic si totusi atat de mare! Sub fiecare acoperis se afla oameni care au capul plin de ganduri si de trairi. Oare cum va fi ziua de maine? …?

Privim in sus si vedem varful muntelui undeva ascuns printre copaci. Si in jurul nostru atat de mult verde crud, plin de viata incat nu ne vine sa credem unde am aterizat. Acum o ora eram inconjurati de betoane terne si acum auzim viata ce rasare prin frunze, prin flori, iarba. prin norii jucausi sau soarele care se pregateste de culcare…

Dar probleme sunt si pe-aici, trebuie sa avem grija la drum, la turma de oi inconjurata de caini, sa fim vigilenti la salbaticia din jur care este spectaculoasa dar poate fi si periculoasa. La urcare nu am avut probleme, in schimb la coborare un caine ne-a urmarit nervos in ciuda rugamintii noastre catre cioban sa-si cheme inapoi odrasla.

Si dupa multe curbe abrupte pe care le-am simtit altfel din saua motocicletei decat daca am fi fost pe jos, am ajuns in varf.

Varful Becheci face parte din lantul muntilor Gurghiu si de la altitudinea maxima a sa ( 1080 m) ne ofera un spectacol minunat su peisaje frumoase. La inceputul secolului XX pe acest varf se vedeau ruinele unei cetati si urmele unei capele distruse in secolul al XVIII-lea. In anul 2011 s-a sfintit o noua capela ecumenica cu hramul Sfanta Cruce. Se mai numeste muntele sfant si se zice ca aici nu doar trupul ci si sufetul se inalta! Noi ne-am recules o clipa la acest monument religios si am admirat departarile care se pierdeau in nori. Am facut cateva fotografii care sper sa ne aminteasca de aceasta calatorie.

Iata ca am reusit sa evadam 1-2 ore, pe un munte de care pana nu demult nici nu stiam desi se afla aproape de casa noastra. Varful de munte, desi nu foarte inalt, a reusit sa ne faca sa ne simtim la inaltime iar faptul ca am ajuns acolo cu motocicleta, inotand prin mal si printre caini care isi pazesc turma de oi, a piperat calatoria noastra cu adrenalina si a facut-o delicioasa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *