Feeria padurii de langa Targu Mures


Obiectiv: Padurea de paltini, carpeni si stejari de langa Targu Mures

Traseu: Cartierul Tudor Tg Mures->Traseul de creasta dintre Targu Mures si Acatari

Altitudine de plecare: 310 m, Altitudine maxima: 490 m

Distanta dus/intors: 13 Km din care 10,5 Km prin padure

________________________________________________________________

Umblam prin lumea larga si ne miram de frumusetile acesteia pe toate planurile: mari azurii, lacuri cristaline, cascade melodioase, munti tuguiati si chiar arhitecturi deosebite. Unele sunt incluse in topuri facute de diverse organizatii mai mult sau mai putin abilitate si intr-adevar le recunoastem si noi valoarea cand avem ocazia sa ajungem langa ele. Dar cat este de greu sa ajungi pe o plaja din Lefkada, la Lacul Catun din Muintii Fagaras, pe potecile muntiilor Dolomiti, la cascadele Plitvice sau la Cadtedrala Sagrada Familia? (Exemplele enumerate sunt primele venite in minte). Este greu si in perioade normale si imposibil de ajuns la ele acum in perioada interdictiilor de calatorie.

Dar exista langa noi, in orice colt de lume am fi, un loc magic capabil sa ne starneasca mirarea si incantarea si sa alunge norii intunecati de deasupra noastra. Ramane sa-l gasim fiecare dintre noi. Unde? Intr-un palc de copaci verzi de langa balcon, intr-un parc cu lalele infloite de langa casa sau o bucatica de cer albastru deasupra noastra.

Noi am gasit locul magic la 1 km de casa, acum in aprilie cand natura se trezeste la viata si credem ca este unul din cele mai frumoase locuri de pe pamant. Nu este obiectiv recunoscut, este doar o padure intinsa de palatini, carpeni si stejari care imbraca un deal de langa Targu Mures dar care ne-a oferit liniste, frumusete si beatitudine sufleteasca.

Este un monument al naturii care a transmis spre ochii nostri peisaje minunate si energie puternica pentru suflet. Doua veverite, trei caprioare si un iepure ne-au taiat calea (bine ca nu si ursoaica cu cei doi pui vazuti de unii in aceea padure cu cateva luni in urma). O liniste absoluta intrerupta doar de ciripitul pasarelelor ne-a asternut culcus petru gandurile noastre care incercau sa se purifice.

Ce importanţă mai au gândurile, tumult care tulbură cu mare îndrăzneală mereu încercata noastră fiinţă, le alungi cu promisiuni de atenţie în alt timp. Acum eşti prezent total în marea de verde care unduieşte firele de iarbă şi-ţi dăruieşte omule, mireasma pământului reavăn, amestecat cu vegetalul care şi-a scris destinul, ca o datorie sacră „-Doina Toma, Iasi

Pentru plimbarea noastra nu am avut nevoie nici de bocanci sofisticati, nici de conditie fizica deosebita (diferenta de nivel a fost doar de 180 m) dar rasplata a fost fara masura. Un medicament pentru suflet. Natura aceasta simpla cu pomi inmuguriti (unii chiar infloriti) stralucind sub soarele puternic (uneori la asfintit) nu poate sa rezolve adevaratele probleme de care ne lovim dar poate sa ne ofere pentru cateva momente o anestezie tamaduitoare. Verdele acesta crud care in aceste mini drumetii nu este doar al celor bogati, al celor veseli, al celor puternici, sau al celor talentati…. Este al tuturor (saraci, tristi, slabi .. ) si ne inbogateste, ne invesleste, ne da puteri, ne inzestreaza pe toti, chiar daca uneori, doar pentru cateva momente. Dar viata este alcatuita din momente!

Sa mai privim un copac, o frunză sau o floare, să zâmbim soarelui aşa…pentru că suntem vii şi putem. Să zâmbim mării, gerului sau fulgului de nea, acestea pot fi priorităţi uitate mereu. Şi nu e bine! ? „-Doina Toma, Iasi

Aceasta a fost pentru noi minunea de langa casa a carei frumusete sper sa poata fi exemplificate prin fotografiile de mai jos. Linistea si pacea de-aici trebuie sa o gasiti fiecare pasind agale peste frunzele ruginii cazute anul trecut si acoperite acum de palcuri de verdeata si flori. Deasupra noastra, aripile verzi ale crengilor imbracate in muguri care plesnesc prin ramuri ne acopera si incearca sa ne fereasca de gandurile negre.


Intalnirea cu 3 caprioare care au tasnit de langa noi.

Un palc de flori si o pasare jucausa intregesc tabloul idilic din care facem si noi parte.

De la marginea padurii privim spre dealul Budiului care este parca mai ondulat si mai misterios decat cele din Toscana.

Turele prin padure erau de 5 Km/dus si porneau de langa cartierul Belvedere, deasupra Cartierului Tudor, si se incheiau la Vatman.

Plimbarile noastre s-au incheiat deseori la apusul soarelui cand am avut parte de alt spectacol minunat.

Inante sa incheiem plimbarile noastre zilnice prin padure ne bucaram inca putin de florii infloriti de langa casa.

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.