Prin judetul Harghita (Lacul Sfanta Ana, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuieesc, Praid)


Informatii pe scurt (drum, obiective turistice din judetul Harghita):

Distanta: 350 Km

Stare asfalt: Buna (cu exceptia unei portiuni intre Lacul Sfanta Ana si Baile Balvanyos)

Obiective turistice in judetul Harghita aflate pe drumul nostru:

  • Lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos, despre care am scris AICI
  • Miercurea Ciuc, despre care am scris AICI
  • Odorhiu Secuiesc, despre care am scris AICI
  • Corund, Praid

Alte obiective:

  • Piatra Singuratica si Varful Hasmasul Mare, despre care am scris: AICI
  • Toplita, despre care am scris: AICI

Data: 21-22.09.2019


Povestea noastra:

Acest traseu porneste din Targu Mures, si desi nu este un drum spectaculos cu viraje succesive este deosebit de frumos datorita peisajelor frumoase care le strabate.

Anul 2019 s-a incheiat si nu putem sa nu ne amintim de plimbarile noastre pe motocicleta din anul incheiat. Era primul an in care am descoperit aceasta modalitate de transport si fiecare iesire am numit-o aventura. Pe motocicleta te simti ca  intr-un carusel, mai ales atunci cand incerci sa atingi cu sufletul fiecare lucru frumos pe langa care treci. De fapt, cu motocicleta intram si noi in peisajul pe langa care trecem. Noi il coloram cu un punct negru si el (peisajul) ne transmite din energia culorilor tari care ne invaluie.

Asa a fost si plimbarea din septembrie 2019 pe motocicleta, o aventura frumoasa de vreo 330 Km in care am cunoscut cateva locuri interesante ale judetului Harghita. Si nu doar punctele (obiectivele turistice) atinse au fost interesante ci intreg drumul.

Asadar pornim din Targu-Mures abia pe la mijlocul zilei, si pentru ca aveam acasa de indeplinit anumite sarcini dar si pentru ca toamna s-a instalat iar soarelui ii trebuie cateva ore sa uste asfaltul de bruma cazuta peste-noapte. Cautam sa mergem nu pe drumul direct, ci pe unul care sa ne ofere si viraje frumoase si peisaje spectaculoase. Gasim! Tara asta nu duce lipsa de asa ceva!

Judetul Mures l-am traversat rapid si imediat dupa Lacul Bezid (pe 136A) intram in Judetul Harghita. Ne bucuram de fiecare delusor, lac, palcuri de flori, copaci inca verzi si cate si mai cate.

Ne-am oprit de cateva ori sa facem cate-o fotografie peisajului, din care , iata, facem si  noi parte. Ba niste lacuri albastre incadrate in macese coapte, ba niste branduse de toamna iesite pe un camp tern.

Drumul devine tot mai serpuitor, padurile de foioase lasa locul celor de brazi si aerul cald al unei frumoase zile de toamna, acum in amiaza, fac sa simtim aceasta tura ca una deosebita.

Prima pauza adevarata am facut-o la lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos despre care am scris AICI. O pauza de dezmortire dar si de hranit sufletul cu lucruri frumoase.

Lacul Sfanta Ana
Tinovul Mohos

Dupa vreo 3 ore petrecute in acest colt de tara mergem mai departe. Soarele se grabeste sa se ascunda si ne hotaram sa cautam cazare. Gasim ceva avantajos in Miercurea Ciuc si ne gandim ca cei vreo 50 Km pe care ii avem de parcurs pana acolo ii vom putea face usor pana pe inserat.

Inainte sa intram in depresiunea larga a Ciucului ne oprim sa mai savuram putin peisajele frumoase, inca ondulate.

Ne urcam pe motocicleta si ne continuam tura, deja soarele s-a ascuns si era destul de rece in bataia vantului. Dar nu a fost cazul sa inghetam pentru ca in scurt timp am ajuns la cazare, in Miercurea Ciuc.

In dimineata urmatoare am explorat putin, la pas si pe motocicleta, orasul Miercurea Ciuc, despre care am scris AICI.

Manastirea Sumuleu Ciuc

Pe la ora 11,15 iesim din Miercurea Ciuc, avand parte, din nou, de drumuri pitoresti umbrite de brazi verzi. Admiram, printre viraje, in liniste, natura asta frumoasa.

Ne oprim pentru cateva minute la Baile Homorod recunoscute datorita diverselor izvoare de apă minerală (izvoarele Lobogo, Maria, Csorga, Homoradi, Ilona, Fenyves) cu conținut bogat în minerale (Li, Mn, Br. J) utilizate atat în scopuri curative, cât și ca apă de baut.

Baile Homorod

La Odorheiu Secuiesc ne oprim la un market sa ne cumparam un suc. Soarele este deja deasupra noastra si ne transmite optimism dar ni se face si sete. Oricum pe motocicleta este foarte placut! Nu vizitam orasul desi stim ca este foarte frumos si are capacitatea sa ne capteze pentru cateva ore. Nu ne abatem nici la statuia lui Isus, dar o zarim pe dealul Gordonului si ne facem mici pentru cateva minute. Stim ca Isus ne asteapta cu bratele deschise, oriunde. Despre experienta noastra la aceste obiective am scris AICI .

Pe la ora 13 am ajuns la Praid unde se desfasura Festivalul Sarmalelor si unde urma sa ne intalnim cu fiul nostru si familia lui. Ne-am amintit ca am fost la aceasta serbare si cu un an in urma. Atunci ne-am uitat cu admiratie la motociclistii care se opreau aici, parca erau mai liberi decat noi ceilalti. Acum suntem si noi printre ei! Nu stiu daca suntem mai liberi! Nu scapam nici pe motocicleta de povara grijilor de zi cu zi. Dar macar suntem mai concentrati la drum.

Praid-ul este un alt obiectiv foarte interesant din judetul Harghita, are salina,are munte si canion de sare, are strand, cetate si case memoriale. Noi ne-am continuat drumul si intr-o ora a ajuns acasa, incheiend un weekend minunat, prin judetul Harghita.

Desigur judetul Harghita are mult mai multe obiective,unele le-am vizitat, altele asteapta sa fie descoperite.

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.