Obiective turistice Miercurea Ciuc
Manastisea franciscana Sumuleu Ciuc
Liceul Marton Áron
Piata Libertatii
Bisericile ortodoxe: Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei si Sfantul Niculae
Cetatea Miko
Primaria Miercurea Ciuc, Teatrul Municipal Miercurea Ciuc
Biserica romano-catolică milenară
Povestea noastra
La Miercurea Ciuc am mai fost de cateva ori dar niciodata nu am vazut orasul altceva decat un loc de trecere sau de rezolvare al unor probleme. Pana in 2019 cand ne-am oprit pentru o noapte de cazare in tura noastra cu motocicleta prin judetul Harghita si am decis sa-l privim altfel. Orasul nu avea cum sa se schimbe foarte mult dar viziunea nostra, da.
„Ceea ce vedem depinde în primul rand de lucrurile inspre care privim.” – John Lubbock .Cred ca pana acum priveam inspre drumuri si trafic, inspre aglomeratie, inspre cate si mai cate alte lucruri care nu ne placeau. Dar iata ca intr-o dimineata de duminica am avut cateva ore la dispozitie, ne-am incaltat papucii de turisti insetati sa introducem in tolba noastra cu amintiri niste clipe mai altfel decat avem parte zi de zi. Si ne-am antrenat sa vedem altceva. Si am vazut obiectivele turistice de mai jos, pe care le voi insira mai jos.
1.Manastisea franciscana Șumuleu Ciuc
Deci dupa o noapte petrecuta la pensiune, dimineata (nu foarte devreme pentru ca eram cu motocicleta si la polul frigului din Romania temperatura coborase destul de mult) am pornit spre primul obiectiv: Manastirea franciscana Șumuleu Ciuc. Lacasul datează din prima jumătate a secolului XV, când călugării franciscani au construit o biserică în stil gotic, care, în următoarele patru secole, a fost transformata, completata şi reconstruita de mai multe ori. Actuala biserică a fost ridicată în stil baroc şi a fost sfinţită în 1876.
Era zi de liturghie si oamenii veneau in numar mare la mareata sarbatoare. Am intrat cu evlavie in biserica si am cautat cu privire statuia Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus, facătoare de minuni sau trandafirul de aur daruit de Papa Franisc in mai 2019 la vizita sa aici, in Sumuleu. La statuie, ne-am mai inchinat in 2016, cand am fost pe Varful Hasmasul Mare.
Citim despre aceasta statuie a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus ca este cea mai mare (de acest tip) din lume, are 227 de centimetri inaltime şi a fost confectionată din lemn de tei aurit. Statuia o reprezinta pe Fecioara Maria invaluită în razele soarelui, avand sub picioare globul pamantesc şi luna şi purtand in jurul capului o coroană formată din 12 stele. În mâna dreaptă a Mariei se află sceptrul împaratesc, iar pe bratul stang il poarta pe Pruncul Iisus, amandoi au capetele încoronate.
Chiar daca slujba se tinea in limba maghiara, la rostirea rugaciunii „Nascatoare de Dumnezeu”, unguri si romani, cu capetele plecate si ochii umeziti de emotie, inganam fiecare pe limba lui: „roaga-te pentru noi pacatosii…”
Emotia intrarii in aceasta biserica persista mult timp si nu ai cum sa nu resimti puterea credintei turor celor care ii trec pragul.
LICEUL MÁRTON ÁRON
Am pornit de la Manastire si ne-am oprit pentru cateva minute in fata cladirii Liceului Marton Aron care este un edificiu impresionant. Privim atenti decorul fatadei principale. Ne plac ferestrele uriase incheiate semicircular, decorate cu rozete dar si colonete masive, cioplite în piatra, care sustin intrarea in cladire, ne place stilul impunator. Citim ca a fost construit in anul 1910 in stil secesionist.
Piata Liberatii
Mergem mai departe si ne oprim la intrarea in piata Libertatii. Lasam motocicleta pe o strada adiacenta si intram in imensa si moderna piata. Un trenulet plimba in tacere niste copii veseli. Atmosfera de vacanta, ce mai!
Modernitatea este data si de cladirile noi care il inconjoara: blocuri, Casa de Cultura, Prefectura Judetului Harghita, Patinoarul…dar imensitatea si linistea pietei ii da acestea un statut atemporal si parca nu ne deranjeaza ca nu este o piata veche (a fost construita incepand cu 1970) precum cele din importantele orase europene.
Bisericile ortodoxe
Mergem mai departe si inainte de intrarea in Parcul Central auzim liturghia oficiata in Biserica ortodoxa Biserica Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei. A fost construita în stil modernist de arhitectul Ferenc Berek in anul 1930 (initial a fost biserica romana unita, greco-catolica). Trecem mai departe, prin parc, si in cateva minute auzim continuarea liturghiei de la biserica Sfantului Nicolae, construita intre anii 1929 si 1935 in stil neobizantin. Rugaciunile si cantecele se preling spre noi si intra inauntrul nostru .
Teatrul Municipal Miercurea Ciuc
Teatrul municipal incadrat de pomi a fost o alta cladire interesante de care ne-am „lovit” in drumul nostru si care ofera spectacole celor care au nevoie de un pic de relaxare culturala (in limba maghiara si uneori si romana).
Primaria Miercurea Ciuc
Intram in zona veche a orasului (Piata Cetatii) si vedem sediul impunator al Primariei, construita in 1888, stil eclectic. Ea a fost marita in anul 1913.
Cetatea Miko
Peste drum de primarie dam de Cetatea Miko cea mai semnificativa cladire pentru Miercurea Ciuc datorita stilului arhitectural si a vechimii. Construcția cetatii (cetate-fortareata) a fost inceputa in 1623, de catre Francisc Mikó de Hídvég cel care a fost căpitan al scaunelor Ciuc, Gheorgheni şi Casin și supusul credincios al principelului Gabriel Bethlen, diplomat și cronicar. Cetatea gazduieste acum Muzeul Secuiesc al Ciucului iar in curtea interioara se organizeaza in fiecare an- Festivalul de Muzică Veche.
Statuile din Miercurea Ciuc
In plimbarea noastra, la fiecare pas am intalnit cate-o statuie amplasata frumos si care arata respectul pentru pesonalitatile individuale sau generale ale alestui neam.
Statuia Episcopului Márton Áron este un omagiu adus unuia dintre cel mai mare episcopi dar si contestatari ai comunismului. Din pacate, acesta a luptat impotriva romanilor in primul război mondial (fiind locotenent în Divizia 82 Secuiasca) dar in inchisorile comuniste a avut ocazia să îi cunoască si sa ii îndrageasca foarte mult pe romanii alaturi de care a suferit teroarea rosie .
Monumentul eroului român este o statuie inalta de vreo 4 m si reprezinta un ostas, echipat de lupta care tine deasupra capului o armă și un drapel de luptă. „Glorie eternă ostașilor români care s-au jertfit în luptele pentru eliberarea patriei” este iscriptia de pe placa atasata statuii.
In parcul din fata cetătii Miko sunt statuile lui Petőfi Sándor şi Nicolae Bălcescu, operele sculptorilor Szobotka András (1973) şi D. Popovici (1973). Ne-a placut cadrul verde in care sunt amplasate aceste statui.
Biserica Milenara
De cate ori am trecut prin Miercurea Ciuc am vazut-o si am fotografiat-o, dar de data aceasta ne-a transmis putin si din emotia rugaciunii/slujbei care se facea la ora aceea si care o invaluia in si mai multa frumusete.
Este o biserica noua, construita in anul 2003, in stil baroc. Pe fiecare parte a bisericii, deasupra portilor de intrar sunt amplasate cate cinci cruci.
Aceasta a fost plimbarea noastra de duminica dimineata prin Miercurea Ciuc. Stiu ca exista multe alte obiective dar inca mai avem timp sa le descoperim intr-o alta zi.
Vizita la Miercurea Ciuc am facut-o in circuitul nostru pe motocleta Tg Mures->Cristuru Secuiesc->Baraolt->Lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos->Miercurea Ciuc->Praid->Targu Mures