Lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos


Obiective turistice:

Lacul Sfanta Ana, unicul lac din Europa Central-Estică format pe fundul craterului unui vulcan stins aflat în masivul Ciomatu. Altitudinea: 950 m

Tinovul Mohos s-a format aproape identic ca si Lacul Sfanta Ana, doar ca acum acest lac este acuperit aproape in intregime de muschi de turba. Daca in trecut era de 4 ori mai mare decat Lacul Sfanta Ana acum mai exista doar 2 ochiuri de apa. Altitudinea:1050 m

Din Parcarea amenajata (aceeasi) se poate merge spre Lacul Sfanta Ana Sau spre Tinovul Mohos. Intrarea in Rezervatia Tinov Mohos se face doar cu ghid care preia turistii de la intrarea in padure din ora in ora.

Biletul de intrare in rezervatie costa 5 lei, iar taxa pentru parcare – 10 lei.


Povestea noastra

La Lacul Sfanta Ana am mai fost tare demult, asa ca ne-am gandit sa-l vizitam pe motocicleta, pentru ca doar asa am putea sa simtim cu adevarat mirosul brazilor si frumusetea zonei.

Intr-o sambata pe la amiaza, dupa ce ne-am incheiat obligatiile de acasa, am pornit la drum lasand in urma frumoasele sate din Transilvania, cotind cu motocicleta printre sate si paduri inca verzi (desi era inceput de toamna).

Lacul Sfanta Ana

Am lasat masina in parcare si am coborat 1 Km si 300 m pana la lac (diferenta de nivel 100 m). O plimbare relaxanta si de dezmortire, pentru noi care am petrecut cateva ore pe motocicleta.

Ajungem la lac si avem in fata noastra o priveliste minunata. Stam vreo jumatate de ora mirati de frumusetea ochiului de apa (are perimetrul de aproximativ 1600 m) si a muntilor impaduriti care il imbraca. Peisaj mirific! Lacul parca doarme, pentru ca nicun val nu-i tulbura.

Citim despre Lacul Sfanta Ana ca este unicul lac din Europa Central-Estica format pe fundul craterului unui vulcan stins. Un alt crater al acestui Vulcan formeaza Lacul Tanovul Mohos aflat in apropiere si la care urmeaza sa mergem.

Ne odihnim pe o banca in fata lacului, intr-o liniste deplina. Muzica in surdina de la terasa de langa noi nu reuseste sa ne strice starea de pace. Uimiti vedem apa lucie si cerul, si padurea care se oglindesc in el. Traim o clipa de basme! Una!

Inaintez spre interiorul lacului pe un ponton de lemn amenajat ca sa cuprind cu privirea cat mai mult din cer, soare, apa si padure, un complex de elemente naturale care aici isi dau mana la o hora a pacii si a frumusetei.

Ne mai invartim putin prin zona, mai facem fotografii si pornim, pe acelasi drum, inapoi.

Stim ca exista un marcaj (banda albastra) care inconjoara lacul dar noi nu ne-am hazardat. Nu am mers nici la capela romano-catolica aflata la cativa pasi despre care citim ca a fost construita din piatra in anul 1977 in locul unei din lemn, existenta aici inca din secolul al XII-lea. Si nu pentru ca ne este frica de miscare ci pentru ca echipamentul de motocicleta nu este foarte comod si pentru ca timpul este tarziu si pierdem ultimul ghid  de la ora 17,15, spre Tanovul Mohos. De fapt, plimbarea  in natura este pentru mine cea mai frumoasa metoda de recreere.

Tinovul Mohos

In cateva minute ajungem la parcarea de la Cabana Turistica Lacul Sf Ana si o luam in stanga, pe drumul care duce spre Tinovul Mohos. Dupa cateva minute am ajuns intr-o zona care intra in padure si care pare punctul de intrare in rezervatie. Asteptam ghidul mai bine de o jumatate de ora dar asteptarea in mijlocul naturii nu poate fi decat o placere.

A venit si ghidul care ne-a luat in primire (eram doar noi) si care ne-a introdus parca in alta lume, si asta nu doar datorita traseului amenajat (poduri, drumuri de lemn, balustrade) ci si datorita vegetatiei care se schimba radical. Brazii cei desi si verzi care ne–au acompaniat pana acum devin pini, iarba grasa pe care am pasit se transforma in muschi ruginiu acum din cauza brumei (muschi de turba) umbrit de mici arbusti (merisori, afini…) . In zilele vizitei noastre nu am mai gasit flori ale plantei carnivore Roua cerului (Drosera rotundifolia) care infloresc primavara.

Ghidul,cu foarte multa seriozitate ne-a povestit de istoria lacului, de plantele rare care il inconjoara, de animalele si pasarile de-acum si de demult. Lacul  era foarte mare in trecut dar  acum mai sunt doar doua ochiuri de apa. In viitor s-ar putea ca apa sa fie acoperita in intregime de  muschi.

Ascultam informatiile istorice date cu mult patos de catre ghid dar noi suntem mai dornici de a prelua in suflet cat mai mult din frumusetea zonei de acum si mai putin sa ne incarcam cu datele prezentate de ghid. Tragem aer in piept si ne incarcam de magia data de peisajele din jur, parca ireale.

Plimbarea prin rezervatie este un mic circuit, asa ca la intoarcere iesim la un drum forestier in partea exterioara a rezervatiei. Pe la ora 18 ajungem in parcare. Este deja rece si in curand se intuneca asa ca ne gandim ca am fi mai in siguranta sa cautam cazare. Gasim in Miecurea Ciuc. Ne urcam pe motocicleta si plutim vreo 50 Km printre localiitati frumoase. Brr, cam rece,pe motocicleta!


Vizita la Lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos am facut-o in circuitul nostru pe motocleta Tg Mures->Cristuru Secuiesc->Baraolt->Lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos->Miercurea Ciuc->Praid->Targu Mures

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *