Gradina Zmeilor, Gradina Botanica Jibou, Castrul roman de la Porolissum – 3 obiective turistice importante din judetul Salaj


Gradina Zmeilor este un monument al naturii  de tip geologic si peisagistic situata in Galgaul Almasului, pe dealul Dumbrava, in judetul Salaj si cuprinde un ansamblu neregulat de stanci in diferite forme care se intinde pe o suprafata de 3 ha.

Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou  a fost infiintata in anul 1968 din initiativa profesorului Vasile Fati si are o suprafata de 24 ha organizata in parcul castelului medieval care a fost reședinta familiei Wesselényi. Detali despre bilet (in 2019 a fost 24 RON), localizare, plan gasiti AICI

Castrul roman de la Porolissum este unul dintre cele mai conservate situri arheologice din România situat langa comuna Moigrad care isi are originea in anul 106 ca si centru militar de granită, stabilit de împăratul Traian în timpul războaielor daco-romane. Suprafata totală a sitului este de aprox. 500 ha si cuprinde fortificatii romane, valuri de pământ, (pe cca 8 km lungime), santuri şi ziduri de apărare, două castre romane, aşezarea civila urbana , necropole romane, amfiteatru roman, două aliniamente de apeducte pe piloni cu o lungime de cca 300 m.


Povestea noastra

In Salaj am ajuns doar in 2019, desi este un judet nu foarte departe de casa noastra. Era sfarsitul concediului si voiam sa mai luam o portie de frumos in bagajul amintirilor  noastre de vara. Asa ca, am pornit la drum sa cunoastem macar cateva din obiectivele turistice si ale acestui judet!

De cum am intrat in judet (de fapt si inainte de asta, nu exista granite stricte) suntem inconjurati de frumos. Masina o coteste pe drum, printre case modeste dar pline de viata, satele sunt inconjurate de dealuri verzi acoperite de paduri vechi, pe vai sunt pajisti pline de flori si de obicei, pe dealul cel mai inalt din sat troneaza o bisericuta veche.

Am  calatorit cu masina 120 Km in acest judet situat in Platforma Somesana oprindu-ne la cateva obiective turistice: la Gradina Zmeilor, la Gradina Botanica Jibou, la Castrul roman Porolissum si in Zalau. Ah! Si a mai fost o oprire intr-un sat (nu-I stiu numele) de unde ne-am aprovizionat cu niste placinte foarte gustoase cu cartofi, ceapa si branza.

 

Prima oprire

1.Gradina Zmeilor

Am urmat GPS-ul spre Gradina Zmeilor si am ajuns intr-o parcare amenajata la iesirea din satul  Galgaul Almasului.Citim despre Gradina Zmeilor ca este numita de localnici “Fata Cătanii” pentru ca o fată îndrăgostita de o catana a fost transformata intr-o stana de piatra prin blestemul mamei vitrege. Până la alunecările de teren din 1971, aceasta stanca chiar avea forma unei fete cu parul lung, cu ulcior în mana şi o donită în spate. Celelalte stanci au diferite forme şi au fost botezate de localnici cu diverse nume. Intreg complexul de stanci este un fund de mare cu roci vulcanice.

Aici am gasit un marcaj (punct rosu) si tare ne-a bucurat pentru ca am vazut imediat posibilitatea unui circuit. Drumetiile in natura sunt pentru mine unul dintre cele mai simple lucruri de deconectare de la problemele noastre cotidiene pentru ca au darul de ne aduce in suflet linistea, chiar daca aceasta liniste ramane uneori doar atata timp cat suntem acolo, in locul acela pur. Alteori ramane ca un licar in suflet, adanc ingropat, si mai scanteiaza, ulterior, din cand, in cand.

Am pornit in drumetie pe dealul Dumbrava. Mai intai traseul urca printr-o padure frumoasa. Respiram adanc si traim linistea padurii verzi intrerupta nederanjant doar de cantecul pasarelelor.

Ne oprim des sa facem fotografii Zmeilor insirati in fata noastra avand in dreapta padurea intunecata, si in stanga, o prapastie periculoasa.

Lasam maretele stanci in dreapta, continuam drumul prin padure, pe marcaj si la un moment dat, traseul o coteste la stanga.

Exista un punct de coborare, un pic dificil, dar cu atentie poate fi strabatut de oricine.

La un moment dat dam de o pestera in fata intrarii careia lumea isi face cate-o fotografie. Citim despre ea ca ar avea cateva sute de metri lungime, dar noi alegem sa nu intram. este prea frumos peisajul de afara.

Continuam drumul si ajungem in curand la pietrele sculptate de ploi si vant si asezate printre copaci avand diferite forme, turnuri, ciuperci, animale, oameni… Depinde de imaginatia si starea fiecaruia dintre noi. Ele au fost numite: „Capitanul si soldatii”, “Dorobantul”, “Mosul” “Horia, Closca şi Crisan” “Fata Catanii”,  “Calugarii”,  “Zmeul şi Zmeoaica” .

Ne ascundem prin labirintul zmeilor si ma bucur ca reusesc sa ma strecor printre cele doua stanci apropiate. Distanta dintre ele erau de maxim 50 cm.

Dupa ce am facut cunostinta cu zmeii am pornit spre parcare acompaniati de un grup de elevi cu profesoarele lor care cantau un cantec vesel, printre tufe de ferigi verzi.

Calatoria noastra la Gradina Zmeilor a durat o ora si a fost foarte placuta. O ora in mijlocul naturii, nu e putin!

A doua oprire

2. Gradina Botanica din Jibou

De la Gradina Zmeilor am ami facut vreo 10 km si am ajuns in Jibou, unde am mers sa vizitam gradina botanica despre care citisem lucruri frumoase si ca este a doua din tara (dupa cea de la Cluj), amenajata pe 24 de hectare

Gradina este organizata pe sectoare, fiecare sector grupeaza plantele dintr-o anumita grupa. Mai este si un complex acvaristic, un parc zoo si voliere de pasari, gradina japoneza si un rozarium care cred ca sunt foarte educative pentru copii..

Noi doar ne-am plimbat printre plante tropicale, cactusi, arbori seculari si ne-am bucurat de culoarea lor. Am trecut si peste apa infrumusetata cu nuferi, pe poduri pitoresti sau peste mici rondele de lemn aruncate in lacurile amenajate in interiorul parcului.

De data aceasta natura a fost modelata insistent si de oameni dar asta nu ne-a impiedicat sa simtim energia frumusetii care se revarsa spre noi in ora noastra de plimbare prin gradina botanica.

A treia oprire

3. Castrul roman de la Porolissum

A treia oprire a noastra a fost pe un deal din comuna Moigrad unde troneaza Castrul roman de la Porolissum si unde se organiza un festival (numit: Urzeala Provinciei Dacia) .

Am ajuns la acest festival fara sa stim, dar ne-a placut pentru ca diversele activitati organizate aici ne-au transpus cu 2000 de ani in urma cand legiuni de soldati defilau sau se luptau iar fetele dansau in anfiteatru roman (construit in anul 157 sub comanda imparatului Marcus Aurelius si care este mai mare decat cel de la Sarmisegetuza).

Dar ce ne-a placut cel mai mult a fost peisajul prin mijlocul caruia treceam si privelistea asupra inaltimilor inconjuratoare vazuta, de-aici de pe Măgura Moigradului .

De-aici am plecat spre casa oprindu-ne cateva minute pentru un suc la Zalau si pentru niste placinte intr-unul din satele de la iesirea din judet.

Stiu ca judetul Salaj are multe alte obiective la care speram sa ne intoarcem sa le descoperim pe indelete.


 

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.