Pe motocicleta: Transrarau(l) si obiectivele turistice din zona


Tura cu motocicleta: Traversarea celui de-al treilea drum alpin (ca altitudine) din Romania- TransRarau, de la Pojorata la Chiril face parte din circuitul Targu Mures->Pasul Bucin->Lacul Rosu-> Cheile Bicazului-> Piatra Neamt->Targu Neamt-> Putna-> Sucevita, Moldovita->Pojorata-> Chiril-> Vatra Dornei->Pasul tihuta-> Prundul Bargaului ->Bistrita-> Targu Mures 

Distanta totala traseu: 700 Km, Distanta TransRarau: 30 Km

Altitudine minima:700 m, Altitudine maxima: 1500 m (la cabana Rarau)

Obiective turistice TransRarau:

  • Pojorata
  • Pietrele Doamnei
  • Manastirea Rarau
  • Chiril

Data 13-15 octombrie 2019

Posibilitati cazare: Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc

_______________________________________________________________________

Transraraul este drumul (DJ175B) care leaga satele Pojorata (pe latura de nord) de Chiril (pe latura de sud, pe Valea Bistritei) traversand Muntii Rarau urcand  pana la altitudinea de aproape 1.500 m si are o lungime de 28 Km (30 Km daca se face abatere spre Cabana Rarau si Manastirea Rarau).

Acum este iarna si ma gandesc la anul care s-a incheiat, la lucrurile fascinante pe care am avut ocazia sa le cunoastem din postura de motociclisti. Si DA, spectacolul Raraului vazut de pe motocicleta a fost unul dintre ele. Unii fac tot feluri de topuri, si pe acest plan, plasand Transraraul pe podium (dupa Transfagarasan si Transalpina), altii isi lasa doar sufletul sa strige daca le-a placut sau nu, un anumit loc sau un anumit drum. Sufletul nostru a strigat ca TransRaraul, acela care l-am tranversat noi in toamna 2019, a fost al nostru si ne-a placut. Si asta pentru ca pe cei 30 Km abia daca ne-am intalnit cu vreo 3-4 masini. Este frumos si pentru curbele sale care ofera motociclistilor, adrenalina destula, dar si pentru peisajele vazute si obiectivele turistice la care ne-am oprit.

Asadar in 15 octombrie, dimineata nu foarte devreme, pentru ca eram cu motocicleta si trebuia sa asteptam sa se mai incalzeasca putin si sa se usuce bruma lasata peste noapte, am pornit de la Moldovita, trecand prin dealurile pudrate in toamna ale Bucuvinei, spre TransRarau, soseaua inalta a Moldovei. Am mai strabatut acest drum si in 2017 dar cu masina si nu este acelasi lucru .

Am intrat pe TransRarau prin Pojorata pe un drum cu doua benzi care a continuat pana sus, la cabana Rarau. Peisajele frumoase din jurul nostru ne ispiteau sa oprim sa facem fotografii. Era modul nostru de a incerca sa ducem frumosul de pe-aici si acasa. Acum imi dau seama ca am adus frumosul si in suflet. Nu ne-am mai uitat peste fotografii dar imaginea pomilor scaldati in arama ruginie pe dealuri din ce in ce mai inalte este si acum vie si ne-a salvat in cateva momente in care am avut cate-un gand mai gri. „Niciun obiectiv fotografic nu va capta vreodată amintirea pe care un peisaj ne-o lasă în inimi.” În pădurile Siberiei Sylvain Tesson

Iesirea din Pojorata

Casele devin rare, apoi dispar. Cu cat urcam, padurile de foioase rosiatice se transforma in intinderi nesfarsite de brazi verzi. Ne oprim la un foisor amenajat si privim peisajele din jur precum si liniile incovoiate ale drumului nostru.

TRansRarau

Incalecam pe motocicleta si mai urcam putin pe drumul serpuitor.Facem viraje si curbe frumoase. Acum iesim deasupra brazilor. Suntem in golul alpin. Desi drumul asfaltat a stopat salbaticia naturala a muntelui, tot avem senzatia de libertate , urcand tot mai sus, acolo unde cerul se uneste cu muntele si lumea e la fel ca acum mii de ani (exceptand drumul care este un rau necesar).

Ne mai oprim intr-o parcare de unde se vad Pietrele Doamnei. Muntele pare un monument maret iar in mijlocul padurii de brazi rasar „trei turle ascutite, infipte sus, în creasta cea mai inaltă a muntelui Rarau”(Al Vlahuta). Le admiram si din acest punct, par intr-adevar „o strunga in negura de cetini”.

TransRarau

Mergem mai departe si ne mai arcuim stanga-dreapta, dreapta-stanga pe drumul sinuos. Ne abatem cateva sute de metri pana la Cabana Rarau de unde privim Pietrele Domnei. Par si mai albe! Ne amintim de traseul pe care l-am facut in 2017 escaladand piatra neprietenoasa dar frumoasa. Natura e plina de contraste si ar fi bine sa stim sa imbinam greul cu frumos, lumina cu intunericul…

De la Cabana TransRarau iesim iarasi la drumul principal si o cotim spre Chiril. De-aici drumul este mai ingust, doar o singura banda cu pante abrupte si multe curbe cu vizibilitate reduse. Asta-l face si mai spectaculos dar si mai periculos. Noroc ca nu este circulat in ziua aceasta, de marti si de toamna!

Ne abatem putin si la Manastirea Rarau. De pe TransRarau o cotim spre stanga vreo 800 m. Drumul este asfaltat dar foarte ingust si abrupt, pe masura ce ne apropiem de manastire.

In mijlocul unei poieni. intr-un peisaj de poveste, inconjurat de munti albi (inclusiv Pietrele Doamnei) luminata de soare , la capatului drumului nostru rasare Manastirea Rarau formata din doua biserici si cateva chilii frumos ingrijite (chiar daca este manastire de calugari). Citim despre prima manastire ca a fost ctitorită de catre domnitorul Petru Rares in anul 1538 drept multumire pentru faptul ca atunci cand acesta a fost schimbat de la domnie, sotia sa, Elena, impreuna cu copii, s-au ascuns în Rarau, fiind ocrotiti de calugarii unei sihastrii (pe-atunci) infiintata de cuviosul Sisoe, spre sfarsitul secolului al XV-lea.

Aici gasim un microbuz cu un grup de pelerini. Un preot/calugar face o slujba de rugaciune pentru ei. Ne alaturam, si noi, grupului si suntem recunoscatori pentru asta.

Admiram cele doua biserici, una de pe vremea lui Petru Rares si alta, mai noua, care a fost sfintita in anul 2000. Se simte inaltimea celor 1.400 m (altitudinea de aici) dar mai ales cea spirituala.  Incarcatura spirituala e plina de emotii si este data de rugaciunea care s-a citit aici, de cele două icoane facătoare de minuni (icoana Fecioarei Maria, Izvorâtoare de Mir daruita de Petru Rares, in biserica veche si icoana Sfantului Ioan Evanghelistul, in biserica noua) cat si de duhovnici de aici (despre care am citit). Inaltimea fizica e altfel, este una simpla care ne face sa exclamam: Cat e de frumos aici! Dar este si aceasta una vindecatoare.

De la manastire revenim la drumul principal. Muntii se unduiesc, in continuare, sub ochii nostri si se preling pana jos la ses. In cadrul unui odihnitor peisaj de paduri şi munti. Transraraul nostru isi continua mersul oferindu-ne peisaje de vis. Desi motocicleta noastra inainta incetisor pe drumul ingust si sinuos, natura se filmeaza pe retina. Si nu numai! De pe saua motocicletei, eu pasagerul incantat de tot ce era in jurul meu, am putut sa fac si poze sau sa filmez.

C

De la manastire si pana in satul Chiril am mai facut vreo 8 km si apoi am cotit-o spre dreapta, pe drumul construit in paralel cu raul Bistrita, spre Transilvania. Stiu din anii trecuti cand am mai trecut pe acest drum ca era in stare proasta, dar de data aceasta am avut o surpriza placuta, drumul era reparat, in stare buna si ne-a oferit prilejul sa ne continuam bucuria contemplarii naturii si din aceasta parte a lumii.

In continuare peisajul a fost superb, pe partea stanga Bistrita stralucea in lumina soarelui de toamna, pe partea dreapta peretii de stanca ai muntelui se straduiau sa ne faca umbra.

————————————————————————————————————

Traversarea TransRarau-ului, de la Pojorata la Chiril a facut parte din circuitul Targu Mures->Pasul Bucin->Lacul Rosu-> Cheile Bicazului-> Piatra Neamt->Targu Neamt-> Putna-> Sucevita, Moldovita->Pojorata-> Chiril-> Vatra Dornei->Pasul tihuta-> Prundul Bargaului ->Bistrita-> Targu Mures, circuit in care chiar am avut ce vedea.

Lacul Rosu, Cheile Bicazului, cateva manastiri din Neamt (Agapia, Varatec), Cetatea Neamtului, Manastirile din Bucovina: Voronet, Putna, Sucevita, Moldovita, Pietrele Doamnei, Manastirea Rarau, Pasul Tihuta sunt doar cateva obiective turistice care inconjurate in toamna aramie s-au intiparit in mintea noastra ca fiind locuri de nepretuit pe care greu le gasesti in alta parte.

Traseu integral Moldova octombrie 2019


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *