Pe motocicleta: Transfagarasan-ul si obiectivele turistice din zona


Tura cu motocicleta: Tranversarea Transfagarasanului de la Nord la Sud face parte din circuitul Targu Mures->Cartisoara->Curtea de Arges-> Hurezi> Novaci->Sebes->Targu Mures 

Distanta: 700 Km

Obiective turistice:

  • Carta: Manastirea Cisterciana de la Carta
  • Cartisoara: Muzeul Etnografic și Memorial Badea Cartan, Manastirea “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”
  • Balea Cascada
  • Lacul Balea
  • De la Lacul Balea se pot face divrse trasee spre alte obiective:  Vf Mldoveanu, Vf Negoiu, Vf Vanatoarea lui Buteanu, Vf Laitel, Vf Iezerul Caprei, Lacul Capra, Lacul Caltun, etc
  • Cascada Capra
  • Piscul Negru, traseu spre Vf Lspezi si Vf Cornul Caltunului
  • Barajul Vidraru, traseu pe Valea lui Stan
  • Cetatea Poenari
  • Curtea de Arges: Manastirea Curtea de Arges; Curtea Domneasca, Fantana Mesterului Manole, strazi cu case specifice si biserici in stil bizantin .

Data 17-19 august 2019

Posibilitati cazare: Cartisoara, Balea, Barajul Vidraru, Curtea de Arges

______________________________________________________________________________

Transfăgărășanul (DN7C) este o cale rutiera de circulatie din Romania care incepe la intersecția cu drumul DN 1 intre Sibiu si Brasov  si se termina langa  Curtea de Arges in localitatea Bascov,  Drumul alpin are  o lungime de 151 Km, traversand pe axa nord-sud Muntii Fagaras. Portiunea de la  Cartisoara si pana la barajul Vidraru  (aproximativ 91 km) traverseaza un teren montan la altitudini mari (cea mai mare altitudine este la tunelul de la  Balea Lac de 2.042 m). Soseaua a fost construita  in perioada 1970-1974 cu mari eforturi ale celor care au fost nevoiti (uneori obligati)) sa munceasca la constructia ei.

Transfagarasan-ul  “reprezinta visul Mesterului Manole, transformat intr-o realitate de vis de catre urmasii sai”-Ion Bratu 

Saptamana aceasta noi, eu si sotul meu, am implinit 50 ani,  ani imbracati in momente frumoase dar si grele, ani condimentati cu mici aventuri care (poate) ne-au tinut putin mai tineri.

Ce legatura are Transfagarasanul cu varsta noastra? Are! Pentru ca in anul in care am implinit 50 ani am inceput aventura pe motocicleta, iar tura din august, pe Transfagarasan si Transalpina a fost cel mai deosebit si lung traseu al nostru (pana acum) si desi am fost de multe ori pe acest drum alpin nicicand nu l-am simtit atat de intens. Am simtit fiecare viraj, am auzit simfonia cantata cand mai puternic, cand mai suav de suvoaie si firicelele de apa, am simtit mirosul ierbii  care se transforma, acum la mijloc de august,  din verde in auriu. Magica a fost si privirea  incrucisata a crestelor si varfurilor  din jurul nostru. Ei ne priveau pe noi uluiti, erau obisnuiti cu noi, sus, sa le mangaiem cu bocancii nostri unduirile frumoase. Iar noi, din saua motocicletei admiram peisajul spectaculos care ne invaluia pana sus la cer si care de-aici  se simte si se vede altfel.

Asadar in dimineata zilei (ora 7) de 17 august am pornit cu emotie in frumoasa aventura, la care visam de cateva zile. Primii kilometrii nu au fost usori pentru ca  ceata, intunericul, frigul si asfaltul umed  ne-au pus serioase probleme (mai ales conducatorului). Dar cu viteza redusa si atentie am reusit sa trecem  peste acest episod si sa ne bucuram cand ceata s-a ridicat si  a iesit  soarele.

La ora 9,5o am ajuns pe DN 1 si urma sa viram spre Cartisoara acolo unde incepe  cel mai frumos drum montan al lumii in opinia celor de la Top Gear (dar nu numai). Ne abatem pentru cateva minute in satul Carta la primul nostru obiectiv turistic: Manastirea Cisterciana de la Carta. Citim despre el ca ar fi unul dintre cele mai vechi (anul 1205) si importante monumente ale stiului gotic timpuriu din Transilvania

Continuam calatoria si intram pe Transfagarasan. Trecem prin localitatea Cartisoara care ne-a fost de multe ori adapost pentru o noapte inainte de drumetiile noastre prin muntii Fagarasului. Cartisoara este satul legendarului cioban Badea Cartan, pastorul roman ajuns la Roma pe jos in 43  de zile ca sa sarute Columna lui Traian.  Cand a ajuns la Roma. trecatorii vazandu-l pe cioban langa Columna au strigat:  „Un dac a coborat de pe Columna!”. Muzeul Etnografic și Memorial Badea Cartan detine obiecte ce au aparținut celebrului taran.

Tot in  Cartisoara gasim si Manastirea “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, care a fost reinfiintată în 1990 pe locul unui vechi schit de calugari, ce fusese ridicat prin ajutorul  Domnului Tarii Românesti, Mircea cel Bătrân, în jurul anilor 1400, spre a fi un avanpost de rezistenta impotriva expansiunii catolicismului, aflat atunci în acapararea de noi teritorii.

De la Cartisoara, drumul o coteste printre brazi si in curand ajungem la Cascada Balea o cadere  de apa  in trepte de 60 m  care marchează treapta inferioară a circului glaciar  Balea.

Trecem apoi printr-o portiune de 4 tuneluri cu o lungime cuprinsa intre 15-118 m si care sprijina muntele sa nu se pravaleasca pe sosea.

In continuare drumul iese in golul alpin si urmeaza o   succesiune de curbe care urca si tot urca. „Daca drumul serpuieste, asta e bun pentru notociclisti” spune Pirsig Robert in cartea sa Zen și arta reparării motocicletei. Si acesta chiar serpuieste!

De la inaltimea motocicletei dar si a celor 50 de ani ai nostri ne-am amintit ca de multe ori am trecut cu masina pe acest  drum dar niciodata  nu l-am vazut asa de frumos.

Cand strabati drumurile pe motocicleta vezi natura altfel. In masina esti inchis ca intr-o cabina si toate lucrurile din fata ta se deruleaza ca la cinema. „Esti un observator pasiv si totul trece pe langa tine, miscandu-se plicticos intr-un cadru. Pe motor s-a zis cu cadru. Esti in contact direct cu toate. Esti in scena, nu doar o privesti, si starea asta de prezenta e coplesitoare” (Pirsig Robert).

Cu varsta  e la fel! Cand esti tanar nu stii sa apreciezi frumustea ascunsa a covorului de iarba verde sau melodia unei cascade. Cu timpul, satui de multe dezamagiri sau ingenunchiati in fata intamplarilor la care nu poti sa le faci fata,  iti dai seama ca miracolul naturii din jurul nostru are puterea sa mai indulceasca amareala ce ne inconjoara din multe parti.

Acum inaintam printre stanci, firicele de apa si iarba admirand peisajul din jurul nostru. Ne oprim de cateva ori sa ne dezmortim dar si sa aprofundam frumusetea din jur.

La ora 11.20 am ajuns la Lacul Balea, locul de pornire in multe trasee, mai grele sau mai usoare, mai lungi sau mai scurte: spre Varful Moldoveanu, spre Varful Negoiu (despre care am scris AICI despre Vf Negoiu, spre Vf Vanatarea lui Buteanu AICI desore Vf Vanatarea lui Buteanu , spre Varful Iezerul Caprei sau doar pana la Lacul Capra. Am facut si noi pornind de-aici cateva  trasee montane pe care le includem in topul celor mai frumoase.

Astazi am facut, aici la Lacul Balea, o pauza de 1 h si 30 minute,  o pauza foarte placuta pentru ca ne-am intalnit cu o parte din familia noastra iar  zambetul nepotelului nostru   ne-a mangaiat calatoria mai departe.

De-aici, de la inaltimea maxima a acestui drum alpin admiram frumusetea Lacului Balea,  drumul serpuitor ce se vede la vale (pe care tocmai am urcat) dar si crestele si varfurile care inconjoara caldarea glaciara:  Varful Iezerul Caprei, Vf Vanatoarea lui Buteanu (fiul nostru tocmai  se indrepta  spre acest varf), Vf  Platinul…

La ora 12,50 am pornit mai departe trecand prin Tunelul Balea- Capra. Stim despre el ca este cel mai mare tunel din Romania, cu o lungime de 884 m care strapunge Muntele Paltinul, Ne intristam cand ne gandim la multitudinea  tunelurilor din Europa, la lungimea lor, la modul cum sunt intretinute. Prin cateva dintre ele am trecut si noi si ne-am minunat: Tunelul Mont Blanc dintre Italia si Franta de 12 km sau tunelul Arlberg de 14 Km din Austria. Cata nevoie ar fi si la noi de tuneluri! Acesta pe care  trecem este intunecat  si sinistru.

Drumul o coteste in jos, ne leganam intr-o parte sau alta la virajele dese, Ne oprim pentru catva minute sa admiram Cascada Capra (alt 1690 m), adica suvoiul de apa care cade artistic de la 40 m dupa ce vine incetisor printr-un paraias de la Lacul Capra. Prea multa lume este ingramadita in jurul ei. acum, asa ca noi incalecam pe saua motocicletei si mergem mai departe. 

La ora 13,20 ajungem la Complexul Piscul Negru amplasat intr-un cadru natural deosebit. Oprim pentru cateva minute cu ochii pe palcul de constructii utile aflat la coama muntelui: hotel, restaurant, biserica, vile…

Privirile noastre insetate de liberate si liniste ne duc cu gandul la imensele creste ale Fagarasilor si la cele cateva varfuri aflate dincolo de aceasta padure. Ne amintim de turele facute de noi in anii trecuti, cu plecare  de  aici, spre Varful Lespezi si Cornul Caltunului ( AICI despre Vf Lespezi si Vf Cornul Caltunului). Nu ma  abtin sa nu pun o fotografie facuta de pe Vf Lespezi spre Lacul Caltun si Vf Negoiu.

Soseaua coboara in cotituri mari uneori printre pereti de stanca, alteori printre palcuri de padure verde si in curand ajungem la Lacul Vidraru pe langa care mai serpuim vreo 10 km. Stim despre el se afla la altitudinea de 830 m, ca are suprafata totala de 893 ha, lungimea de 10,3 km, latimea maximă de 2,2 km si ca este un lac de acumulare creat în anul 1965 de Barajul Vidraru, pe raul Arges.

Ne oprim pentru cateva minute la coada sudica a lacului. Ne uitam cateva clipe la cerul din lac, la cerul de deasupra noastra intretaiat de unduiri de munti impaduriti.

Trecem podul si din saua motocicletei fac o fotografie imensului baraj care impreuna cu stancile care il inconjoara ca niste pereti pune stavila apei si o retin acolo si pentru utilitate (producerea energiei electrice) dar si pentru a ne crea noua un spectacol vizual deosebit.

Imediat dupa pod, la prima curba o multime de masini parcate ne amintesc ca aici este locul de pornire in traseul spectaculos pe Valea lui Stan, traseu pe care am fost in 2016 si care ne-a placut foarte mult. Am mers pe firul apei imprejmuiti de pereti inalti, am fost acompaniati de  cascade nenumarate, am urcat pe scari sau ne-am catarat pe  cabluri si ne-am intors acasa cu amintiri frumoase si cu increderea ca inca nu am imbatrinit de tot.

Noi si motocicleta, viram stanga-dreapta si ne gandim la frumusetea peisajelor din jur si multumim Bunului Dumnezeu ca avem ocazia sa vedem frumusetea naturii si din aceasta postura.

„Pe varful unei stanci uriase deasupra raului Arges, sta singuratica, pustie şi darăpanata, Cetatea lui Vlad Tepes, la zidurile careia se zice c-au muncit, ca salahori, boierii targovisteni, razvrătiti impotriva cruntului domn.” Romania Pitoreasca- Alexandru Vlahuta

Vedem Cetatea Poenari, sus pe stanca,  dar nu ne oprim la ea pentru ca am citit ca este in renovare si  nu se viziteaza.

La ora 17, am ajuns la Curtea de Arges localitate cu multe cladiri imprastiate pe coama unui deal. Ne cazam la o pensiune  si pornim sa exploram vechea capitala domneasca. Am gasit aici un  orasel minunat capabil sa aprinda beculetul de turist dornic de a vedea si a afla cat mai multe despre obiectivele turistice.  Nu stiu cum vad localnicii acest oras. Probabil sunt prea preocupati de grijile zilei de maine, sunt prea ingrijorati de calitatea scolii, a spitalelor, de costurile vietii care cresc si nu pot fi acoperite dar noi (la fel de ingrijorati) am incercat sa alungam pentru cateva ore gandurile gri si ne-am concentrat pe obiectivele turistice iesite in cale: Manastirea Curtea de Arges (construita de Neagoe Basarab în perioada anilor 1515 – 1517 de care se leaga si legenda Mesterului Manole); Curtea Domneasca, Fantana Mesterului Manole, strazi cu case specifice si biserici in stil bizantin .

Asa se incheie prima noastra zi pe motocicleta din circuitul de 700 Km (Targu Mures->Cartisoara->Curtea de Arges-> Hurezi> Novaci-> Sebes=>Targu Mures), o zi in care ne-am relaxat cu adrenalina ridicata, ne-am concentrat pe drumul serpuitor al Transfagarasanului si pe peisajele din jur.

VA URMA-tura pe Transalpina

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *