Cu masina prin Europa- Balcani 2013 (Turcia, Grecia, Muntenegru si Croatia)


Concediul nostru cu masina prin Europa in anul 2013 a constat in parcurgerea a 4.800 Km (liniar google map ne arata ca au fost  4.033 Km dar noi ne-am abatut inspre/dinspre obiective turistice, cazari, cumparaturi si  rataciri/deviatii de la traseu), traversarea a opt tari (Romania, Bulgaria, Turcia, Grecia, Albania, Muntenegru, Croatia si Ungaria), 11 opriri (mai importante), 11 nopti de  cazare (4 nopti in Turcia,   3 nopti in Grecia, 1 noapte in Muntengru si 3 nopti in Croatia) si multe, multe emotii de care ne amintim acum cu mare placere. Special in acest circuit a fost faptul ca pentru prima oara nu mergeam spre nord sau vest asa cum am facut-o in ultimii 5 ani ci spre sud-vest si din acest motiv nu aveam prea mari asteptari. Ne-am inselat!

Si cum sa nu ne inselam cand drumul nostru a fost presarat cu  multe obiective deosebite printre care unele  incluse in Patrimoniu UNESCO: Orasul Vechi Istanbul 1985; Muntele Athos (1988), Manastirile din Meteora (1988), Ansamblul natural și cultural-istoric de la Kotor (1979), Centrul istoric din Dubrovnik (1979,1994), Orașul vechi Trogir (1997), Parcul național Plitvice (1979, 2000).

Faptul ca, mai mult de jumatate de drum l-am parcurs pe langa mari albastre: Marea Neagra, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Ionica si Marea Adriatica a facut ca acest EuroTrip sa fie intr-adevar deosebit.

Google map ne arata ca traseul nostru s-a facut in 53 ore, dar asta este doar teoretic pentru ca in realitate drumul a durat mult mai mult. Doar centura Bucurestiului (la orele diminetii) sau tranversarea Istanbului (la ora cand iesea lumea de la serviciu, cu mii de masini in jurul nostru) ne-au tinut cateva ore blocati. Si atunci cand orele sunt petrecute impreuna cu intreaga familie (chiar si in aceste conditii), nu pot decat sa salte aceasta excusie pe podium, in amintirile noastre.

Opririle noastre: Turcia (Aici despre ISTANBUL), Grecia (Ouranopolis-Muntele Athos, Salonic, Meteora) , Muntenegru (Ulcinj, Sveti Stefan, Budva, Kotor), Croatia ( Dubrovnik , Trogir si  Lacurile Plitvice).

Ziua 1 ( 28 iulie 2013)

Traseu cu masina: Romania (vama Ruse)->Istanbul (Turcia) – 1.100 Km

Prima zi a excursiei noastre ample prin Balcani nu a fost prea interesanta pana spre final, desi am trecut prin trei tari (vorba vine, pentru ca in Bulgaria nu am coborat din masina), pentru ca am stat mai bine de 15 ore in masina, pe drumuri nu tocmai demne de retinut, nici in Romania, nici in Bulgaria. De cum am intrat in Turcia deja atentia noastra s-a schimbat. Totul era altfel de cum ne-am asteptat, de la frontiera, unde am fost verificati la vreo 3 puncte de control, la autostrazile lor moderne si pana la metropola uriasa pe care am strabatut-o la o ora de varf (ora 18).

Intrarea in Turcia,Vama Hamzabeily

Ziua 2-4 (29.07-02.08.2013) 

Cele 3 zile intregi petrecute in Istanbul au fost, poate, cele mai interesante din excursia noastra prin Balcani. Si asta nu doar pentru multitudinea de obiective turistice (religioase, istorice si naturale) pe care le-am savurat (si enumerat, mai jos) dar mai ales datorita oamenilor cu obiceiurile lor deosebite (am prins perioada Ramadamului) si a contradictiilor intalnite.

Obiective:

  • Sultanahmet (Monument UNESCO) cu : Palatul Topkapi, Moscheea Albastra, Hagia Sofia si Bazilica Cisterna (Palatul Scufundat), Fantana lui Ahmed al III-lea
  • Croaziera pe Bosfor: Palatul Dolmabahce , Cetatea Rumeli Hisari, satul si cetatea Anadolu Kovagi, Podul Bosfor și Podul Fatih Sultan Mehmet, Turnul Fecioarei – Kiz Kulesi , Moscheea Ortakoy
  • Podul si Turnul Galata
  • Piata Taksim, Staruia Libertatii
  • Marele Bazar
  • Ruinele Arcului si zidul lui Theodosius
  • Parcul Gulhane 
  • Marea Neagra si Marea Marmara

Despre obiectivele turistice vizitate, costuri, fotografii si povestea noastra clic: Aici despre ISTANBUL

Ziua 5 ( 3 august 2013)

Traseu cu masina: Istanbul (Turcia) –>Uranopoli (Grecia) 620 Km

Obiective: Uranopoli (Ouranoupoli)

Ziua a cincea a fost una frumoasa desi aveam de parcurs peste 600 de Km. Drumurile bune si peisajele  de langa ele (in mare parte soseaua mergea paralel cu Marea Marmara si Egee) au facut sa nu simtim cele vreo 7 ore petrecute in masina.

Dupa masa (dupa ce ne-am cazat in Ouranoupoli) ne-am bucurat de soarele care se oglindea intr-o apa limpede, cum rar am mai vazut, iar seara ne-am plimbat prin micul orasel de frontiera intre Grecia si  Muntele Athos, admirand Turnul Bizantin de la Prosforios si insulele apropiate dupa care soarele si-a gasit culcusul.

Ouranoupoli-Grecia

Ziua 6 ( 3 august 2013)

Traseu cu masina: Uranopoli (Grecia)-> Salonic 150 Km

Obiective: Croaziera in jurul muntelui Athos,

Salonic (Biserica Sf. Dumitru – patrimoniul mondial UNESCO, Turnul Alb, Arcul lui Galeriu, Piaţa Aristotel,Biserica Sf. Sofia, faleza)

Dupa un mic dejun servit cu multa implicare de proprietarii pensiunii, la umbra palmierilor, am pornit in croaziera. Vaporul ne-a purtat pentru 3 ore  foarte aproape de tarmul de vest al Muntelui Athos. Am fotografiat si ne-am documentat despe manastirile pe langa care am trecut dar ne-am si bucurat de o zi linistita plutind pe o mare albastra vizitata de multi pescarusi. Nu am avut norocul si de vizita balenelor asa cum altii (am citit) au avut parte.

Despre popasul nostru in Halkidiki (Uranopoli) si croaziera la Muntele Athos am scris aici: Ouranopolis-Muntele Athos

Dupa croaziera, am pornit spre Salonic. Cei 150 Km au fost la fel de pitoresti, pe langa mare si leandrii infloriti,  cu exceptia proximitatii lui  Salonic, unde drumul s-a aglomerat si nu a mai fost la fel de placut.

Drumul din Halkidiki in Salonic

Seara ne-am plimbat prin Salonic, am savurat putin din frumusetea locului inundat de soare, inconjurat de mare si sfintit de sfintii care au trait pe-aici.

Despre plimbarea noastra prin Salonic am scris aici, clic Salonic

Ziua 7 ( 4 august 2013)

Traseu cu masina: Salonic (Grecia)-> Meteora (Grecia)-250 Km

Obiective:Manastirile suspendate del a Meteora

Ziua a saptea a fost din nou deosebita. Ce excursie! Fiecare loc unde poposim este un loc sacru si ne simtim, parca, mai aproape de Dumnezeu. La Meteora, unde am ajuns dupa un drum de 250 Km de la Salonic, chiar asa este. Manastirile stau parca agatate de cer si pamant. Firul de legatura spre cer este data de viata ascetica pe care au trait-o din cele mai vechi timpuri calugarii de pe-aici dar si de rugaciunile noastre. Legatura cu pamantul este asigurata de stancile, asemeni unor ciuperci,  care se ridica 400 de metri si formeaza un peisaj spectaculos. Noi am vizitat si ne-am rugat la  cele 6 manastiri, am facut fotografii si ne-am bucurat de puterea inalta a  locului.

Despre vizita noastra la Meteora am scris aici, clic: Meteora 

Ziua 8 ( 5 august 2013)

Traseu cu masina: Meteora (Grecia)-> Ulcinj (Muntenegru) -510 Km

Obiective: Plaja Ulcinj

Dupa un drum lung prin Grecia si Albania (in Albania nu am coboarat din masina) iata-ne intrati si in cea de-a cincea tara a periplului nostru balcanic: Muntenegru. In Muntenegru am mai revenit si in 2015 pentru ca este o tara foarte frumoasa.

Taxiuri prin Albania

Prima oprire am facut-o in Ulcinj unde ne-am bucurat pentru o dupa-masa de plaja si marea frumoasa(cea mai lunga plaja din Muntenegru de 12 Km), ne-am plimbat prin frumoasa localitate si am admirat muntele care se pravaleste in mare pe pantele caruia stau cocotate vile si pensiuni superbe umbrite de maslini.

Despre frumusetea fara margini a acestei tari care are si munte, si mare, si golf, si orase istorice, si…, am scris AICI despre MUNTENEGRU de la mare (0m) la munte (2523m)

Ziua 9 ( 6 august 2013)

Traseu cu masina: Ulcinj -> Sveti Stefan-> Kotor (Muntenegru)->Mlini (langa Dubrovnic -Croatia) -180 Km

Obiective: Sveti Stefan, orasul istoric si golful Kotor

In ziua a 9-a a calatoriei noastre am pornit din nou la drum, de dimineata, desi nu aveam de parcurs prea multi kilometri. Ne-am oprit pentru cateva minute in Sveti Stefan despre care am citit ca ar fi cea mai scumpa statiune din Balcani, am facut cateva fotografii (pe care le-am impachetat in suflet) si am continuat drumul.

Sveti Stefan

Pe la ora 10 am ajuns in Kotor, am parcat masina langa cetatea San Giovanni si am inceput vizita ei urcand cele  1350 de trepte printre cladiri si biserici vechi de o frumusete rara. Fiecare pas facut printre zidurile acestei cetati te transpun in epoca Republicii Venetiane (perioada cand a fost construita) iar ca rasplata am  obtinut  cele mai frumoase imagini cu  golful Kotor. Cetatea si Golful Kotor sun incluse in patrimoniul UNESCO.

Golful Kotor vazut din Cetatea San Giovani

Ne-am bucurat de frumusetea golfului si din masina, cand l-am inconjurat  in drumul nostru spre Croatia.

Despre frumusetea Kotorului, in special, si a Muntenegrului, in general, am scris AICI despre MUNTENEGRU de la mare (0m) la munte (2523m)

Am parasit Muntenegru si am intrat intr-o alta tara balcanica-Croatia, care ne-a astepatat cu bratele deschise (prin proprietara pensiunii din Mlini unde ne-am cazat) dar si cu niste palmute de corectie (prin politistul care ne-a amendat cu vreo 30 Euro pentru depasire de viteza).

In Mlini am avut parte de o cazare frumoasa, de un apus si un rasarit minunat si  o priveliste superba peste frumoasa mare Adriatica.

Ziua 10 ( 7 august 2013)

Traseu cu masina: Mlini ->Dubrovnic->Trogir (Croatia) -260 Km

Obiective: Dubrovnic, Trogir

Inceputul zilei al zecelea ne-a gasit cautand parcare in Dubrovnik. Parcarile in acest oras sunt foarte scumpe si diferentiate pe zone, asa ca, am ales sa parcam intr-o zona mai indepartata si sa mergem pe jos pana in centrul orasului.

In jumatatea de zi cat am stat aici am incercat sa cunoastem cat mai mult din „perla Adriaticii” si sper ca am reusit. Astfel, ne-am plimbat pe zidurile cetatii (2.5 Km) si pe stradute pietruite admirand cladiri, palate, biserici vechi  dar si exteriorul inundat de ape azurii la malul careia stau ancorate diverse iahturi.

Cetatea Dubrovnikului inconjurata de ziduri si de mare

Am admirat frumusetea orasului si de sus de pe muntele SRD, pe care am urcat cu telecabina. 

Dubrovnikul vazut de pe muntele SRD

Despre experienta prin Dubrovnik am scris  AICI despre Dubrovnik 2013

Caldura dupa-amiezei ne-a prins in masina (nu tocmai placut) conducand spre Trogir unde aveam cazare in penultima noastra noapte prin Balcani.

La Trogir am stat la o pensiune linistita, de unde am mers pe jos pana in centrul istoric care ne-a oferit pentru o seara un mediu bun de relaxare. Ca si majoritatea (de fapt, toate) localitatilor unde ne-am oprit, Trogirul este inclus in patrimoniul UNESCO si ne-a incantat pentru pozitionarea lui intr-un mic golfulet, pentru cladirile vechi in stil romano-gotic despre care citim ca sunt incaracate de istorie si pentru atmosfera mediteraniana. 

 Despre experienta noastra, am scris AICI despre experienta in TROGIR

Ziua 11 (  august 2013)

Traseu cu masina: Trogir(Croatia) ->Lacurile Plitvice (Croatia)-220 Km

Obiective: Lacurile Plitvice

Din Trogir am plecat, in ziua a 11-a, spre Lacurile Plitvice. Am facut cei 220 Km in vreo 3 ore dupa care am pasit intr-o lume de poveste, in Parcul National Lacurile Plitvice (care sunt UNESCO, binenteles). Despre plimbarea noastra  printe lacuri turcoaz, cascade melodioase, paduri si peste poduri din lemn suspendate am scris AICI Lacurile plitvice

Ziua 12 (  august 2013)

Traseu cu masina: Lacurile Plitvice (Croatia)->acasa Romania-1.100 Km

Ultima zi a concediului nostru am petrecut-o in masina  si nu a fost usor sa cucerim cei mai bine de 1.000 Km pana acasa.

Am incheiat astfel o excursie pe care nu o vom uita niciodata dat fiind peisajele minunate care ne-au iesit in cale dar si faptul ca am reusit sa ne bucuram de ele, cu totii, intreaga familie. Acum, cautand o poza reprezentativa pentru Balcani, imi dau seama ca nu sttiu ce sa aleg deoarece toate opririle  dar si drumurile au fost unice si ne-au marcat fiecare in felul lor.

UTIL

  • Cazare: rezervarile le-am facut aici BOOKING la preturi cuprinse între 35-55 Euro/camera 2 pers/noapte . Noi am stat 4 nopti in Istanbul,   3 nopti in Grecia, 1 noapte in Muntengru si 3 nopti in Croatia. Cea mai ieftina camera a fost la Ulcinj (in Muntenegru) -aprox 35 Euro si cea mai scumpa in Mlini (aproape de Dubrovnik)-aprox 55 Euro;
  • Transportcombustibil: aprox 1,2 Euro/litru x 4800 Km x consum auto/100 Km, detalii preti combustibil Europa AICI pret combustibil europa
  • Vignete/taxa drum/pod/autostrada: taxa pod Giurgiu: 27 lei (aprox 6 euro)-Romania; vigneta 7 zile Bulgaria: 10 leva (aprox. 5.10 euro); taxa de drum Turcia care functioneaza pe baza unui sistem automat de trecere(HGS); Grecia-taxe de autostrada pe portiuni (noi am evitat in general autostrazile); Albania si Muntenegru-nu am platit taxe; Croatia-taxe de autostrada pe portiuni, Ungaria-vigneta 10 Euro pe 10 zile.
  • Obiectivele turistice sunt foarte multe, noi am ales cateva pe care le-am considerat mai reprezentative si despre care am scris in interiorul articolelor pentru fiecare locatie: Turcia (Aici despre ISTANBUL), Grecia: Ouranopolis-Muntele Athos, Salonic, Meteora , Muntenegru: Ulcinj, Sveti Stefan, Budva, Kotor, Croatia  Dubrovnik ,Trogir si  Lacurile Plitvice


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *