Muntii Fagaras: Vanatarea lui Buteanu (2.507 m)


Descriere

Varful Vânătarea (loc aflat la inaltime si la departare mare) lui Buteanu este al optulea varf  ca inaltime din România cu  altitudinea de 2.507 m, fiind  devansat de varfurile  Moldoveanu (2.544 metri), Negoiu (2.535 metri), Viștea Mare ( 2.527 m) și Lespezi (2.517 m) din Muntii Fagaras, Varful Parnagul Mare (2.519 m) din Muntii Parang si Varfurile Peleaga(2.509 m) si Papusa (2.508 m) din Retezat

Variante traseu facute de noi

Vanatarea lui Buteanu este cel mai accesibil varf de peste 2.500 m, se poate ajunge de la Balea Lac pana pe varf in maxim 2 ore (direct prin Saua Caprei si prin Saua Valuga) sau pe un traseu de x ore prin Saua Paltinului. Traseele se pot combina, se pot alege variante diferite la dus si la intors.

1) Bâlea Lac –>Șaua Caprei  (50 minute);    Șaua Caprei–>Vf. Vănătoarea lui Buteanu (1 ora)

Timp total: 1 ora si 50 minute

Diferente de nivel :  467 m , 300 m pana in Saua Caprei

Dificultate: Usor/mediu. Traseul este usor cu exceptia urcarii pana in saua Caprei (300 m, diferenta nivel) si a unei catarari in spintecătura dintre Vânatoarea lui Buteanu și Vârful Capra

2) Bâlea Lac –>Calarea Valuga–> Saua Valuga (1 ora si 30 minute); Saua Valuga–> Vf.  Vanatarea lui Buteanu (30 minute)

Timp total:  2 ore

Diferente de nivel :  467 m 

Dificultate: Usor, mediu. Traseul este usor cu exceptia unei portiuni de urcare mai abrupta  pana in saua Valuga (300 m, diferenta nivel) si a unei catarari in spintecătura dintre Vânatoarea lui Buteanu și Vârful Capra

3) Bâlea Lac –>  Șaua Paltinului –> Iezerul Caprei  –> Șaua Caprei –> Vf.  Vanatarea lui Buteanu

Timp total: 3 ore

Diferente de nivel :  650 m 

Dificultate: Usor/ mediu. Traseul este usor cu exceptia unei portiuni de urcare/coborare mai abrupta  pana in Saua Paltinului (prin saua Doamnei), a unor  portiuni mai expuse intre  Vf Iezerul Caprei si Vf Paltinului si a unei catarari in spintecătura dintre Vânatoarea lui Buteanu și Vârful Capra. Exista anumite portiuni mai dificile si pe poteca de creasta dar cu atentie se pot depasi.

Acest traseu este unul ocolitor si l-am ales la intoarcere doar ca sa prelungim momentele frumoase in care parca am zburat deasupra lumii si a norilor

Sursa: GMAP.RO

Povestea noastra si fotografii

13 septembrie 3015 (traseul 1-dus, traseul 3-intors)

17 septembrie 2016 (traseul 2- dus, traseul 1-intors)

29 septembtie 2019 (traseul 2- dus, traseul 1-intors)

Noi am fost de 3 ori pe acest varf si de fiecare data ne-am intors cu senzatii minunate date de peisajele spectaculoase care ne-au iesit in cale dar si de satisfactia ca am reusit sa  depasim granitele Transfagarasanului (acolo unde masinile stau de multe ori bara la bara) si ale Lacului Balea (acolo unde cu greu reusesti sa gasesti un loc de parcare),  printre doamne cu pantofi cu  toc (unele) care stau la rand  la tarabe pentru ceva de mancat sau un souvenir.  

Daca fotografiile de mai jos stau marturie imaginilor frumoase care ne-au incantat ochii si ne-au mangaiat sufletele, trairile noastre (cu care ne-am dus si cu care ne-am intors) stau  pitite in adancul inimilor noastre si parca ne este frica sa le rascolim.  Pentru ca, uneori, bucuria noastra de a fi tovarasi pentru cateva ore cu crestele supreme ale Fagarasilor nu sunt decat niste  anestezice care alina durerile noastre ascunse. Alteori,  maretia naturii amplifica multumirea noastra pe care o traim la un moment sau altul al vietii.  Dar, in general, ele au efect pozitiv si prelungit (peste ani si ani) si ne amintim cu drag de o tura sau alta, iar turele pe Varful Buteanu au fost, de fiecare data, deosebite.

I.A. Balea (2.034m)- Saua Capra (2315 m)

Acesta este un traseu abrupt pe care noi l-am parcurs in 50 minute. Pauzele dese ca sa ne tragem sufletul sau sa ocolim/sa fim ocoliti de alti drumeti  (este un traseu foarte aglomerat) au fost motive folositoare sa admiram frumusetea Lacului Balea (suprafata de 180 ha) sau a crestelor care il inconjoara si a Transfagarasanului.

Lacul Balea vazut de pe traseul spre Saua Capra,13 septembrie 2015  

Am ales acest traseu in drumurile noastre spre Vanatarea lui Buteanu in 2015, la dus, dar si in 2016 si 2019, la intors.

I.B,   Șaua Caprei–>Vf. Vănătoarea lui Buteanu   (1 ora)

Dupa ce am ajuns in Saua Caprei nu am avut ochi decat pentru Lacurile Capra si Caprita cu crestele care le inconjurau si care se oglindeau in ele.

<Alte lacuri fermecătoare sunt cele razletite de-a lungul muntilor Fagarasului. Fiecare are duhul sau deosebit.cel mai surâzător e lacul Caprei, într’un cerc larg deschis spre miază-zi, subt vârful Vanatarei lui Buteanu.> Cartea Muntilor de Bucura Dumbrava

Lacurile Capra (adancime 11m) și Caprita (adancime 1,5m) sunt situate  la altitudinea de 2230 m, respectiv 2228 m,  legate intre ele cu un parau  de 8 m si care se preling pana la cascada Capra si mai departe  impreuna cu alti afluenti formeaza raul Arges.

Dupa ce ne-am indestulat cu fotografii am pornit pe creasta, in partea stanga,  urmand marcajul . La un moment dat traseul a trecut prin Saua Valugii (intersectandu-se cu cel care vine din caldarea Valugii). A fost o portiune in care privirea era inundata de creste, varfuri, caldari iar gandurile noastre invaluite de maretie. Gandurile noastre (unele) inghetate s-au topit sub energia frumusetii din jur, energie care vine nu doar de la soarele de octombrie ci mult mai de departe. Un drum prin muntii Fagaras, dincolo de agitatia de la Balea Lac,  nu te transporta doara cateva sute de metri mai sus,  ci te poarta spre contemplarea naturii, aia pura, modelata doar de Bunul Dumnezeu si iti goleste mintea de multe banalitati pe care jos ti se parea ca sunt buricul pamantului.

In curand am ajuns la o strunga/despicatura a muntelui pe care a trebuit sa o biruim. Ca sa ajungem pe varf trebuia  sa urcam peretele neprietenos vertical , sprijinandu-ne cu mainele pe stanci si cu picioarele cautand prize de sprijin.

Cu emotii si atentie  am trecut de obstacol dar inca nu am ajuns pe varf. Am fost nevoiti sa inaintam inca vreo 5-10 minutepe o muchie destul de ascutita cu hauri de fiecare parte. Dar si cand am ajuns pe varf! 

Privelistea de aici este minunata si unica! In partea de vest se etaleaza Vf Negoiu, Lespezi si Cornul Caltunului si! In directia opusa Trapezul Vistea – Moldoveanu completeaza colectia de noastra de puncte care ating cerul. Si muchiile Buteanu, Caldarea Arpasel si Albotei se preling spre localitati indepartate care se vad in zare.

II. Bâlea Lac –>Caldarea Valuga–> Saua Valuga (1 ora si 30 minute) ;  Saua Valuga–> Vf.  Vanatarea lui Buteanu  (30 minute)

Traseul acesta, de acces spre Vanatarea lui Buteanu, l-am ales in 17 septembrie 2016 si 29 septembrie 2019 cu scopul de a  evita aglomeratia prin Saua Caprei dar si fiindca eram dornici sa vedem Transfagarasanul si Fagarasii si din aceasta perspectiva. Desi este un traseu un pic mai lung este foarte frumos. Vezi sub tine drumul serpuitor al Transfagarasanului iar in imprejurul tau crestele ondulate ale Fagarasilor

La inceput traseul merge spre nord aproape paralel deasupra soselei, apoi urca nu  foarte abrupt pana in caldarea Valugii. Caldarile glaciare din Fagaras sunt impresionante.Ne simtim niste furnicute in lumea asta modelata in era  glaciara acum sute de mii de ani.

Din caldarea Valugii se urca pe fatada dura a muntelui de piatra (pe aici) lasand in stanga  Varful Vaiuga (2443m).

Odata ajunsi in saula Vaiugii, traseul se uneste cu cel ce vine din Saua Caprei. Urmeaza aceeasi escalada a spintecaturii si traversare a coamei inguste spre varf. A, da! Si aceeasi priveliste!

III. Bâlea Lac –>  Șaua Paltinului –> Iezerul Caprei  –> Șaua Caprei –> Vf.  Vanatarea lui Buteanu

Timp: 3 ore

Noi am facut acest traseu in 13 septembrie 3015, in sens invers. Este o varianta pe care o alegem doar daca dorim sa prelungim mementele frumoase din mijlocul naturii, deasupra lumii si deasupra norilor.

Asadar dupa ce ne-am indestulat cu imagini frumoase asupra imparatiei Fagarasilor care se preling pana departe ne-am intors cu atentie trecand coama ingusta si escaladand despartitura dintre Vanatarea lui Buteanu si restul masivului. 

Facem o fotografie Varfului Capra, de langa noi si o luam pe poteca aproape suspendata admirand Saua Vaiugii in dreapta si caldarea Capra cu cele doua lacuri, in stanga. Ne-am lasat gandurile libere si ochii sa admire peisajul. Din Saua Caprei nu am coborat spre Balea ci am luat-o spre gramada de piatra (varful Iezerul Caprei) din fata noastra.

Urcarea nu este dificila si in mai putin de 30 minute am ajuns pe varf. Facem si aici cateva fotografii varfului de 2417 m (Iezerul Caprei) decorat la vale cu frumoasele lacuri glaciare.

Dupa cateva minute de savurat momente si monumente (ale naturii) frumoase am continuat drumetia noastra pe o poteca de creasta trecand peste Transfagarasan. 

Din loc in loc cate-o fereastra crestata in stanca facea loc noilor vederi asupra albastrului Lac Balea si a crestelor dantelate din jur. Ferestrele noastre erau invaluite in anumite momente de perdele albe si pufoase de nori. Si aceasta portiune este una foarte frumoasa, in general, si speciala datorita zilei deosebite in care ne aflam si norilor care danseaza in ritm divin.

Nici nu stim cand ajungem pe Varful Paltimului. Il marcam si pe acesta cu o fotografie si mai apoi incepem decolarea prin Saua Doamnei pana la Lacul Balea.

Lacul Balea vazut din Saua Paltinului, 13 septembrie 2015

Acestea au fost experientele noastre pe poteci spre Vanatarea lui Buteanu. Nu sunt trasee lungi dar pot sa-ti astampere dorul de liniste si frumusete fara margini, cateva ore petrecute in natura absoluta.

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.