Muntii Trascau: Huda lui Papara-Vanatarile Ponorului-Platoul Bedeleu-Manastirea Sub Piatra


Informatii pe scurt:

Traseu: Pensiunea Sub Stanca -> Pestera Huda lui Papara->Troita de sub Varful Bedeleu->Rezervatia Vanatarile Ponorului->Troita de sub Varful Bedeleu->Raven’s  Nest->Platoul Bedeleu->Manastirea Sub Stanca

Obiective:  Pestera Huda lui Papara, Masivul Bedeleu, Rezervatia Vanatarile Ponorului, Manastirea Sub Stanca

Punct de plecare: Sub Stanca (altitudine 560m)

Diferenta de nivel: 550 m (urcare)

Dificultate: medie. Traseul este bine marcat si lejer, exista portiuni expuse si abrupte in zona coborarii spre satul Salciua de Jos (pe banda galbena)

Marcaje:
  •    Pestera Huda lui Papara-troita, Timp: 50 minute
  • Touristik Label - 1Troita de langa Vf Bedeleu (907 m)-Rezervatia Vanatarile Ponorului-Troita de langa Vf Bedeleu, Timp:  50 minute
  • Touristik Label - 1 Troita de langa Vf Bedeleu (907 m)- platou Bedeleu,Timp:  2 ore
  • Touristik Label - 2 Platou Bedeleu- deasupra localitatii Salciua de Jos, Timp: 30 minute
  • Touristik Label - 12deasupra localitatii Salciua de Jos-Manastirea Sub Stanca,Timp: 2 ore si 30 minute

Timp total facut de noi:  6 ore si 40 minute cu pauze lungi

Cazare: Noi am stat la Pensiunea Sub Stanca

Data: 18 octombrie 2019

_____________________________________________________________________________

Povestea noastra si fotografii:

Stim ca Muntii Apuseni, in ciuda altitudinilor reduse  ofera privelisti deosebite (mai ales acum in octombrie cand padurile de foioase infloresc parca a doua oara in an).

Parasesti vaile (Ariesul si afluentii sai n.n.) si urci oriunde la peste 1000 m, ca sa apara cat vezi cu ochii, nu un sat, ci o tara, ce pare infinita si ale carei cranguri par stoluri de pasari in drumul lor spre cer”-Lucia Apolzan-Doamna muntilor

Iar in privinta traseelor de drumetie din Apuseni acestea  pot  fi chiar mai dificile decat in muntii nostri cei inalti. Ne amintim cu placere de circuitul Galbenei din zona Padis, un traseu lung si periculos in anumite zone.

In cautarea frumosului din natura si din octombrie am pornit vineri dimineata (18 octombrie) de la pensiunea Sub Stanca (din satul cu acelasi nume) cu gandul sa ne intoarcem seara incarcati cu peisaje (in suflet si pe cardul telefonului) si cu trairi intense care sa ne resusciteze in zilele urmatoare, atunci cand ne simtim amortiti din te miri ce motiv cotidian.

1. 50 minute- Pestera Huda lui Papara-troita de langa Vf Bedeleu (907m)

Asadar pornim de la pensiune si dupa cativa pasi facuti printre casute si mere coapte cazute din pomii ramasi acum fara frunze dam de indicatorul care ne indruma in sus, prin padure spre Vanatarile Ponorului.

Trecem podul suspendat care se leagana sub pasii nostri grabiti si entuziasmati pentru ca stiu ca urmeaza o zi deosebita. Soarele care mijeste acum dimineata de octombrie ne linisteste  iar lumina larga a cerului de deasupra noastra ne sterg ingrijorarile (nu chiar toate ). Dupa noi, trece podul  si un caine care se grabeste sa ne insoteasca. Si intr-adevar a venit cu noi in tot circuitul. 

Ne abatem putin in fata pesterii Huda lui Papara care desi nu poate fi vizitata reuseste sa ne trezeasca admiratia datorita peisajului salbatic si misterios din fata intrarii. Citim despre pestera ca ar fi cea a mai lunga (2.022 m), cea mai denivelata, cea mai dificila, cu cea mai mare sala, cu cea mai inalta galerie (102 m), cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascada, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, de fapt un labirint urias de tuneluri si galerii.

Ne multumim sa facem o fotografie despicaturii uriase (inalta de 40 m) in stanca de calcar si lacului  format in fata pesterii care isi croieste drum la vale, printre pietre, paraul peste care tocmai am trecut, numit Valea Morilor.De la pestera revenim la traseu si continuam pe o potecă marcată cu (cruce albastra) care intra in padure. Drumul urca tot mai abrupt (nu atat de abrupt ca saptamanile trecute cand urcam pe Retezat sau pe Negoiu 🙂)  dar este o incantare sa ne miscam in mijlocul naturii care se transforma, parca sub ochii nostri,  din verde in galben sau ruginiu. 

Dupa 50 minute de urcus prin padurea fermecata am ajuns sus la o troita de unde s-au deschis niste privelisti uimitoare in orice parte ne-am uita. Padurea aflata in transformare se termina si incepe golul alpin. Amplasarea troitei si la aceasta rascruce de drumuri (poteci) ne aminteste pentru o clipa, noua (poate si altora) ca, desi ne aflam intr-o zi speciala in care ne simtim mareti pentru ca zeci de hectare de munti si vai isi etaleaza doar pentru noi frumusetea, suntem totusi doar niste furnicute in universul asta mare.

Noi ne rotim in toate partile si admiram manastirea si satul Sub Piatra  aflata in vale la poalele muntelui, varful Bedeleu (1227m) dar si crestele care se onduleaza pana hat-departe, la Cheile  Rametului. De-aici ni se mai alatura un al doilea catel.

2.Touristik Label - 1Troita de langa Vf Bedeleu (907 m)-Rezervatia Vanatarile Ponorului (50 minute)

O luam in jos spre rezervatia Vanatarile Ponorului pe langa o stana parasita de unde luam si apa (la intoarcere). La inceput trecem printr-o pajiste, acum aurie, apoi intram intr-o padure pe o poteca amenajata si in curand ajungem la peretele vanat de stanca.

Vanatarile (inaltime) Ponorului (forma de relief din regiunile carstice, aven, dolina  prin care apele de suprafața se scurg în subteran) le admiram de pe terasa amenajata.

Stam cateva minute si incercam sa intelegem sistemul complex fabricat de  natura: 3 raulete (Valea Poienii, Valea Ponorului si Valea Seaca) se unesc in acest loc unde intra sub stanca calcaroasa si merge vreo 2.5 Km pe sub pamant iesind la suprafata abia la Huda lui Papara. Acum raul Valea Poienii era sec si din acest motiv cascada Dalbina, inalta de 25 m a lasat  peretele de calcar, de culoare alb cu reflexe vinetii,  din fata noastra, uscat.  In fotografiile vazute de-acasa cascada era foarte frumoasa si spectaculoasa.

Ne-am intors pe acelasi drum pana sus la troita insotiti de prietenii nostri, cei 2 caini.

3.Touristik Label - 1 Troita de langa Vf Bedeleu (907 m)- platou Bedeleu (2 ore)

De la troita, o luam in stanga pe langa o sura cu acoperis de paie apoi din nou la stanga, ocolind Varful Bedeleu.

Varful Bedeleu (1227m) isi arata rotunjimea de stanca pe alocuri acoperita cu copaci golasi (acum). Iarasi ne miram de puterea copacilor de a sta drepti desi au radacini fragile care nu pot sa se infinga prea adanc in stanca tare din care este croit muntele. Se poate! Bine-ar fi daca am invata si noi din asta! De multe ori ne justificam slugarnicia prin faptul ca nu avem radacini. 

In continuare am strabatut toata creasta Beeleului, in mare parte prin pajisti aurii dar si prin portiuni cu paduri rare care ne ocroteau de soarele puternic (prea puternic pentru octombrie).

4.Touristik Label - 2 Platou Bedeleu-:>deasupra localitatii Salciua de Jos

Dupa 2 ore de mers pe creasta Bedeleului ajungem la o intersectie de indicatoare.  Ne grabim sa o luam in dreapta pe traseul Touristik Label - 2(banda galbena). Am gresit! Ar fi trebuit sa continuam pana la intersectia cu cruce rosie. Am fi avut ocazia sa vedem Poarta zmeilor si nivelul superior al cascadei Sipote. Luand-o pe  Touristik Label - 2 (banda galbena) nu doar am ratat cele doua obiective ci am avut parte si de un traseul foarte dificil. A trebuit sa coboram  foarte abrupt pe o cararuie care cu greu isi facea loc printre peretele de stanca (pe de-o parte) si prapastii uriase (pe alta parte). Atenti la prapastii si stanci dar si aplecati pe sub pomii ingalbeniti am depasit si aceasta portiune de traseu.

Dupa vreo 30 minute pe banda galbena, am iesit deasupra localitatii Salciua care se vedea minunat in zare. Aici traseul se uneste cu Touristik Label - 12(triungi rosu).

5. Touristik Label - 12 deasupra localitatii Salciua de Jos->Manastirea Sub Stanca

De cum ne-am intersectat cu  Touristik Label - 12 (triungi rosu) am cotit-o spre stanga spre manastire. Traseul a fost  deosebit de frumos, aveam in stanga noastra muntele  cu capul carunt (stanca alba) dar acoperit pe umeri cu pelerina toamnei (copaci galbeni si rosiatici)  iar in dreapata cate-o casa sau sura moteasca inconjurata de copaci in flacari.  Cuvintele mele sunt in acest moment prea sarace sa arate frumusetea locului si a anotimpului.

Poate fotografiile de mai sus si vorbele lui Ion Simionescu (din Muntii nostri) reusesc sa demonstreze afirmatia.

„Cand toamna imprastie peste paduri pistruii frunzelor îngălbenite, iar soarele poleieste totul în aurul roscat al razelor dinspre asfinţit, nu poate fi îmbinare mai artistică de forme şi culori, ca în jurul Trascaului”

Am facut o pauza de o ora  deasupra manastirii pentru ca voiam sa prelungim momentul de liniste si frumos al zilei de azi. 

Pe la ora 16 am ajuns la manastire, un complex manastiresc deosebit data fiind amplasarea lui, intr-un cadru natural foarte pitoresc. Am trecut pe langa biserica noua, construita din caramida in stil bizantin si apoi am ajuns la  biserica de lemn a Manastirii Sub Piatra cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” care dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, un monument istoric cu o istorie zbuciumata ca mai  toate manastirile vechi din Ardeeal care au s-au luptat sa supravietuiasca  pe vremea asupririi austro-ungare.

Am fost o zi intreaga doar noi (nu ne-am intalnit cu nimeni pe traseu), o zi  in care doar fosnetul frunzelor, un cerb frumos si cei 2 caini ne-au miscat gandurile noastre imbracate in superbul toamnei si al naturii.

Cascada  Sipote (partea inferioara) am vazut-o doar de pe drum,  Data viitoare vom face traseul care sa cuprinda si Cascada Sipote (partea superioara) si Pestera Poarta zmeilor, Uneori este  bine sa lasam loc si pentru data viitoare!

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.