Muntele Mare-Gilau: Cetatea Liteni


Informatii pe scurt:

Destinatie: Cetatea Liteni

Punct de plecare: Moara de Padure

Diferenta de nivel: max 200 m

Dificultate: usor. Traseul nu este bine marcat dar odata ce gasesti intrarea pe traseu nu ai cum sa te ratacesti, drumul urca prin padure si dupa vreo 20 minute se coteste la stanga spre cetate care apare cocotata pe varful unei stanci; urcarea in cetate necesita niste catarari, dar cu atentie se poate urca de catre oricine

Timp facut de noi:  1 h si 45 minute (dus-intors) din care 30 minute pauza in cetate

Data: 19 octombrie 2019

_____________________________________________________________________________

Povestea noastra si fotografii:

In toamna lui 2019 am ales sa petrecem 2 zile prin Muntii Apuseni, deoarece acesti munti fiind mai putin inalti sunt impaduriti pana in varf cu paduri de foioase iar in mijlocul lui octombrie se coloreaza in galben-ruginiu transformand fiecare cadru al privirii noastre in tablouri desavarsite.

Asa a si fost, am facut o drumetie prin masivul Bedeleu, am vazut cheile Runcului iar in ultima parte a excursiei prin Apuseni am urcat pana la cetatea Litieni si de peste tot ne-am intors cu muulte peisaje ruginii.

Traseu spre Cetatea Liteni porneste din interiorul localitatii Moara de Padure. Din pacate drumul nu este marcat dar noi ne-am orientat dupa masinile parcate si am mai intrebat si un localnic care ne-a indrumat sa o luam pe langa casa cu gard maro si sa urcam pe o cararuie prin padure.

Intrarea pe traseu din Localitatea Moara de Padure

Si am urcat vreo 20 de minute printr-o padure de aluni pe langa un fir de apa care ne asigura melodia perfecta si silentioasa pentru o zi perfecta si linistita in mijlocul naturii. Melodia apei era completata de sunetul discret al vantului care dezlipea timid, frunza dupa frunza, de pe copacii de deasupra noastra care dupa cateva rotiri prin aer. cadeau pe noi si pe langa noi asternand in calea noastra un covoras din ce in ce mai gros.

Dupa vreo 20 minute de urcat domol (nu este un urcus abrupt cu care ne luptam in traseele grele pe muntii cei inalti) iesim din padure si zarim cetatea care danteleaza un varfusor de munte, in partea stanga, si varful Piatra Mare (cu releul de telecomunicatii), in fata noastra.

Varful Piatra Mare (Apuseni)-vedere la iesirea din padure
Cetatea Liteni

Noi o luam spre stanga avand in fata stanca dantelata. De-aici lasam spiritul sa zboare frumos peste zidurile cetatii si peste toata valea Ierii. Admiram in jurul nostru, frumoasele tablouri ruginii picatate parca de un artist desavarsit.

In 10 minute de la iesirea din padure am ajuns la baza cetatii. Urcarea in varful stancii imprejmuite de ruinele zidurilor este destul de greoaie deoarece nu exista nici cele mai elementare amenajari, trebuie sa te cateri efectiv tinandu-te de pietre sau de arbustii crescuti haotic pe langa ziduri.

Dar odata ajunsi sus am fost rasplatiti cu peisaje minunate in orice parte ne aruncam privirea. Pictorita Toamna a pictat minunat padurile din jur creand pentru ochii si sufletul nostru tablouri spectaculoase. Fotografiile de mai jos nu sunt destul de evidente pentru ca, desi era trecut de mijlocul lui octombrie, soarele era foarte puternic si punea piedici serioase padurii ruginii sa se etaleze la adevarata ei valoare. Si totusi, muntisorii care ondulau spre Valea Ierii ne-au ramas tipariti in mintea noastra (uneori prea obosita si ingandurata) si sper sa nu plece prea curand!

Vedere din Cetatea Liteni

Am coborat din cetate si am luat-o prin padure pe acelasi drum. A fost o drumetie scurta dar frumoasa in care ne-am incarcat mintea cu multa frumusete oferita de toamna care in aceste zile transforma codrul verde in unul ruginiu.

Repere istorice

Cetatea Liteni (Cetatea lui Gelu, Cetatea Lita), este o cetate medievala construita la 3 km sud-vest de satul Liteni si la 0.5 m de satul Moara de Padure  pe o stancă deasupra Vaii Iara, fiind inscrisă pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj. Cetatea este atestata documentar din anul 1324 sub numele „Castrum Leta”. În anul 1405 împăratul Sigismund de Luxemburg a daruit cetatea orașului Cluj, iar mai târziu a impartit mosiile cetatii în trei parti. In anul 1562, cetatea a fost grav avariata din cauza exploziei magaziilor de pulbere aflate in subteranele cetatii, in urma unui asediu.

Ruinele cetatii si padurile din jura au trecut in proprietatea lui Geczy Janos in 1569. Timp de mai bine de un secol, Geczy Janos si descendentii sai au transformat cetatea intr-una locuibila, din nou. Cetatea a fost distrusa în timpul luptelor de eliberare ale curutilor (1703-1711), condusi de principele Francisc Rákóczi al II-lea .

Astazi cetatea este in paragina, nu exista amenajari care dar poate fi vizitata. fara restrictii

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.