Manastirea Prislop-un loc frumos unde cerem ajutor


Amplasarea

Manastirea Prislop este localizata in depresiunea Hategului la aproximativ 10 kilometri de orasul Hateg şi la 20 de kilometri de Hunedoara, in satul Silvaşul de Sus (Hateg).

Pentru cazare exista numeroase optiuni acceptabile si ca pret si conditii in Hateg sau Deva. Pentru rezervari : intra aici

Manastirea Prislop-Istorie, Oameni si Sfinti

Manastirea Prislop a fost ctitorita in secolul al XIV-lea de Sfantul Nicodim (care a zidit si Manăstirea Vodita, Topolnita, Visina şi Tismana din Romania dar si Vratna si Manastiriaa din Serbia). Sfantul Nicodim este considerat primul ctitor al manastirii.

Mai tarziu, in secolul al XVI-lea, manăstirea a fost restaurată de Domnita Zamfira, fiica lui Moise Vodă Basarab dupa ce s-a fost vindecat aici. Ea a fost numita a doua ctitora a manastirii.

Unul dintre calugarii care au slujit aici in secolul al XVI-lea s-a retras mai sus de manastire unde a dus o viata ascetica intr-o  pestera sapata in stanca El a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Româna in anul 1992 (Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop)

In 1762 biserica a fost incendiata de armata generalului Bukow, la ordinele imparatesei Maria Tereza iar calugarii care nu au vrut sa treaca la catolicism au fost alungati sau inchisi.

In anul 1948, mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan, a adus la Prislop pe ieromonahul Arsenie Boca cu scopul de a revigura manastirea care in perioada 1762-1948 a fost data bisericii romano-catolice. Datorita faptului ca parintele s-a implicat personal in  lucrarile de constructie și infrumusetare, Arsenie Boca este considerat al treilea ctitor al Manastirii Prislop.

Manastirea Prislop – astazi

Incepand din anul 2012, odata cu mediatizarea vietii si minunilor savarsite de parintele Arsenie Boca, sute de mii de credinciosi trec poarta manastirii in speranta ca rugaciunile lor vor fi primite avand mijlocitori pe preotul si slujitoarele de la manastire, pe sfantul Cuvios Ioan de la Prislop si pe parintele Arsenie Boca care in 28.11.2019 va deveni sfant.

Poarta manastirii ianuarie 2019

Am fost si noi de cateva ori la aceasta manastire si am simtit spiritul deosebit de inalt de pe-aici. Ultima oara a fost in septembrie 2019 dupa ce am plutit o zi intreaga printre frumuseti fara masura create doar de Bunul Dumnezeu, prin Muntii Retezat. Fiecare pas facut pe munte este o binecuvantare pentru ca avem  putere fizica sa strabatem abrupturile grele dar si pentru ca avem ocazia sa vedem  peisaje frumoase pe care nu prea le gasesti in alta parte Daca prin munti unele varfuri par sa atinga cerul, aici la manastire rugile preotilor si a calugaritelor precum si lacrimile credinciosilor patrund adanc in cerul inalt.

Manastirea propriu-zisa dateaza de 500 de ani. Aici se fac liturghii inaltatoare. Vara slujbele se tin si in altarul de vara.

De la manastire un drum duce spre muchia padurii la baza careia este cimitirul unde sunt inmormantate maicutele dar si parintele Arsenie Boca la crucea caruia ingenuncheaza pelerinii. „Eu acum nu vă pot ajuta, dar dacă am să plec de aici să ştiţi că v-ajut, numai să veniţi la mine! Pentru cel ce varsă o lacrimă la mormântul meu, eu mă voi ruga la Dumnezeu!”-Arsenie Boca.

Drumul spre cimitirul manastirii unde este inmormantat Parintele Arsenie Boca-ianuarie 2019

De la cimitir drumul urca prin padure, destul de abrupt. spre grota sapata in stanca unde si-a trait viata Cuvios Ioan de la Prislop si caruia ii cerem, de asemenea, ajutorul.

Drumul prin padure spre grota Cuviosului Ioan de la Prislop- ianuarie 2019

Planurile si iscusinta personala a parintelui Arsenie Boca sunt evidente, se vad in modul de decorare a curtii manastirii: parcuri, poteci, arbusti aranjati…

Manastirea Prislop ianuarie 2019

Clopotnita din piatră și lemn ridicata de parintele Arsenie Boca este un alt exemplu de arta si bun-gust, un simbol al smereniei noastre care aplecati spre pamant incearcam totusi sa ne strigam durerea mai sus. Pentru ca suntem constienti ca aici sunt lucruri pe care nu le putem rezolva fara ajutor.

Clopolnita construita de Parintele Arsenie Boca la Manastirea Prislop-ianuarie 2019

Multi dintre semenii nostri iau in deradere acest fenomen pe care ei il numesc „fenomenul Arsenie Boca” dar probabil viata lor a fost lina, n-au avut pana acum parte de nicio cazatura la pamant (sau chiar mai jos) de unde sa se poata ridica doar cu ajutor. Ei cred ca puterea sta doar in ei insisi sau in gandurile lor. Noi, ceilalti, am avut nevoie de o putere care mai presus de noi, de rugaciunea individuala sa ne poata ridica. Si aici, la Manastirea Prislop, l-am primit! Ajutorul!

Rugaciunea Parintelui Arsenie Boca:

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine știe din ce nimicuri mare vrajbă am să fac, și astfel, ținând la mine, Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus tină pe ochiul minții, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre și toate împreună au făcut temnița în care Te ținem bolnav, flămând și fără haină, și așa risipim în deșertăciuni zilele noastre, umiliți și dosădiți până la pământ.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniței în care Te ținem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor și fă lumină sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Vino și Te sălășluiește întru noi, împreună cu Tatăl și cu Duhul, că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul și mintea noastră rămân pe jos neputincioase.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că nu ne dăm seama ce nedesăvârșiți suntem, cât ești de aproape de sufletele noastre și cât Te depărtăm prin micimile noastre, ci luminează lumina Ta peste noi ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viața Ta, lumina și bucuria noastră, slavă Ție. Amin.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *