Informatii pe scurt:
Destinatie: Varful Retezat (2.482 m)
Intermediar: Lacul Stevia, Culmea Lolaia, Culmea si Varful Prelucele, Valea Valereasca
Punct de plecare: Rausor
Diferenta de nivel: 1350 m (urcare)
Dificultate: medie/grea. Traseul este bine marcat dar este greu datorita diferentei mare de nivel dar si portiunilor expuse si abrupte din zona urcarii pe saua Lolaia si pe Varful Retezat
Traseu:
Rausor-> Lacul Stevia->Culmea Lolaia-> Varful Retezat (2.482 m),
Timp indicat pe marcaj: 3 h si 30 minute, Timp facut de noi: 4h si 15 minute
Varful Retezat (2.482 m)->Saua Muncelu->Stana Valereasca->Rausor
Timp indicat pe marcaj: 5 h si 30 minute, Timp facut de noi: 4 h
Timp total facut de noi: 8 ore si 15 minute + 30 minute (pauza)
Cazare: exista numeroase variante de cazare in Rausor, Rau de Mori sau Hateg. Noi am stat la Hateg (la 30 Km de Rausor pe care i-am parcurs in 30 minute)
Data: 14 septembrie 2019
_____________________________________________________________________________
Povestea noastra si fotografii:
In Retezat am fost in 2014 si in 2016 cand am vrut neaparat sa urcam pe cele 2 varfuri de peste 2500 m dar si sa cunoastem cat mai multe din renumitele lacuri glaciare presarate pe acest masiv, mai ales lacul Bucura (cel mai mare lac glaciar din Romania).
„Nu e nici un loc in munti, care sa nu fie drag adevaratului drumet; dar sunt unele locuri al caror suflet ii e mai aproape, fie că el s-a dus acolo de multe ori, fie numai o data. Numai o data am fost în muntii Retezatului, dar mi-a
ramas la inima” (Bucura Dumbrava -Cartea Muntilor-1920)
Imaginea peisajelor frumoase din Retezat cu care ne-am intors acasa, pe cardul telefonului dar mai ales in suflet, ne-a facut sa ne gandim la o alta drumetie in „taramul fermecat cu ochi albastri” doar ca nu stiam, din multitudinea de trasee, pe care sa-l alegem? Este comod sa umbam pe poteci batatorite pe care am mai fost dar si provocator sa o iei pe alte cai despre care nu stii cat sunt de grele si nici daca te rasplatesc cu aceleasi frumuseti de care ai avut parte anterior si despre care este greu de crezut ca mai poti gasi pe undeva.
Am ales varianta a doua, cea a explorarii unui nou taram din Retezat, cea despre „cucerirea” unui nou varf, varf care ii da numele masivului si care se spune in legenda ca ar fi plat in urma unei lupte dintre Iorgovan si balaur si ar oferi o loja perfecta pentru a explora departarile.
Asadar sambata dimineata la ora 8.15 am lasat masina in parcarea de la baza partiei de ski din Rausor. dornici sa pornim spre Varful Retezat. Eram hotarati de-acasa sa alegem traseul cel mai scurt dar nu stiam inca pe care ne vom intoarce. Ne mai gandim!
I. -Baza partiei de ski din Rausor-limita superioara a padurii,
Timp: 1 h si 40 minute
Am pornit calauziti de banda rosie ( ) scrisa din loc in loc pe copaci. Prima portiune este un urcus sustinut printr-o padure deasa. Stiam de la altii ca este un traseu greu cu portiuni abrupte, ca este diferenta de nivel mare iar un grup de vreo 9 persoane care ne-a depasit cu viteza in prima suta de metri de traseu a facut sa ne intrebam daca vom reusi sa ne atingem obiectivul (varful) pe ziua de azi. Dar speram ca ritmul potolit al mersului acum la inceput sa ne duca „departe”. Si ne-a dus! Pentru ca la iesirea din padure am lasat in urma grupul vesel.
II. Limita superioara a padurii->bifurcatia spre Lacul Stevia
Timp: 40 minute
Dupa ce am iesit din padure am intrat intr-o lume deosebit de frumoasa. Tufe de jnepeni, flori (chiar cativa rhodondrentroni infloriti in septembrie), un paraias care curgea ascuns pe sub vegetatia deasa, in dreapta noastra (auzeam doar melodia lui) toate inconjurate de peretele verde al muntilor. Din loc in loc, cate-un varf atingea norii care erau din ce in ce mai prezenti deasupra noastra. Nici in aceasta portiune urcarea nu este usoara.
III. bifurcatia spre Lacul Stevia->Culmea Lolaia
Timp: 1 h
La un moment dat apare o bifurcatie (semnalizata slab pe o piatra) una in dreapta spre lac, alta in stanga, spre Culmea Lolaia. Decidem sa nu coboram la Lacul Stevia (era o abatere de vreo 300 m) deoarece stim ca lacul se vede mult mai minunat de sus. Si-ntr-adevar l-am vazut, admirat si fotografiat din multe pozitii de pe traseul nostru.
Frumoase sunt lacurile glaciare! Ne bucuram ca am completat imaginile din sufletul nostru si cu cea a Lacului Stevia incadrata intre umerii Retezatului, intr-o caldare glaciara. Bucura, Caltun, Capra…
Baiatul nostru care a fost pe-aici in urma cu vreo 2 saptamani a coborat la lac:
Ascensiunea pe Culmea Lolaia este foarte grea, urca intai printre jnepeni şi lespezi de piatră, apoi pe un traseu abrupt. Ne uitam in sus la peretele aproape orizontal si ne intrebam daca vom putea sa-l biruim? Si daca trecem, cum mai cobaram? Mai vedem! Ne uitam si in jos sa ne tragem sufletul si admiram privelistea din jurul nostru.
IV. Culmea Lolaia (2.230 m)-> Varful Retezat(2.482 m)
Timp: 1 h
La ora 11,30 am ajuns sus in Saua Lolaia acolo unde traseul nostru se intalneste cu banda galbena. Ar trebui sa fim multumiti, am urcat mai bine de 1.000 m, varful nu este departe, norii desi ne invaluie nu credem ca vor rodi (avem incredere in prognoza meteo). Dar cum sa fim increzatori cand avem in fata noastra gramada de piatra uriasa rasturnata?
Urcam cu greu cei 250 m (diferenta de nivel) ajutati si de maini dar zarim varful care se inalta impunator in dreapta noastra si asta ne da incredere.
Varful Retezat (2.482 m)
Varful Retezat are altitudinea de 2.482 m, este al 3-lea ca inaltime din Retezat si al 21-lea din Carpatii nostri. Am ajuns in varf pe la ora 12.30.
Stam vreo jumatate de ora sa privim departarile: Lacul Stanisoara, Varfurile marete din Retezat: Peleaga si Papusa …
Un ocean de frumusete! Multe lucruri sunt importante pentru sufletul nostru dar in acest moment ne reducem la bucuria atingerii unui varf de munte dupa eforturi sustinute.
„Ce usor se poate castiga multumirea, cand ai taria sa invingi inertia şi lenevirea vointei! O clipa macar esti omul fericit pe care-l ravnesc imparatii. O clipa de multumire, dar care lasa dara luminoasa in suflet. Traiesti din ea alte clipe fericite, mai tarziu, cand cauti oaza amintirilor placute in forfota distrugătoare.” Ion Simionescu-Prin munti nostri
Grupul galagios pe care l-am lasat in urma la liziera padurii tocmai a sosit si se inghesuiau sa faca fotografii cu maretul varf. Nu am vrut ca picatura de pace pe care am dobandit-o aici sa se piarda si am inceput coborarea. Decidem sa o luam pe o alta poteca decat cea pe care am urcat. Ne place de fiecare data cand reusim sa facem un circuit, dar de data aceasta ne bucuram nu doar pentru lipsa monotoniei ci si pentru ca nu suntem nevoiti sa coboram pe abruptul pe care am urcat.
Varful Retezat (2.482 m)->Saua Muncelu->Stana Valereasca->Rausor
Timp: 4 ore
La ora 13 pornim pe , pe niste lespezi uriasi. Ocolim varful, il lasam in dreapta noastra si continuam sarind de pe o piatra pe alta.
Iesim in saua si ne oprim sa mai admiram si din acest unghi Lacul Stevia.
Aruncam o privire inapoi asupra impunatorului varf, Varful Retezat invaluit in nori.
Am coborat deja 200 m de pe Varful Retezat si acum avem in fata Vf. Prelucele (2265 m). Urmam poteca care ocoleste putin varful.
O portiune mai cobaram sarind in continuare pe pietrele uriase apoi urmeaza o zona cu jnepenis si pe la ora 15,30 ajungem in Saua Muncelu (1587 m). De-aici continuam printre jnepeni sau iarba aurie si iesim la Valea Valereasca.Intr-o poenita de pe traseu gasim si un izvor.
Traseul intra intr-o padure de pini si brazi. Daca pe traseul de urcare ne-am intalnit cu multi drumeti, la intoarcere traseul era pustiu, Eram doar noi si o alta familie de trei persoane pe care ba ii depaseam noi, ba ei, dupa cate o pauza pe care o faceau din cand in cand. Noi mergeam mai incet pentru ca trebuia sa mergem cu franele activate (in genunchi) sa biruim diferenta mare de nivel. Si nu numai! Trebuia sa preluam in sufletul nostru cat mai mult din frumusetea si linistea acestui traseu.
Cararuia noastra ingusta se transforma in drum forestier care coboara pe langa o vale melodioasa (Valea Valereasca).
La ora 17 am ajuns la baza partiei de ski din Rausor unde am lasat masina dimineata si de unde am pornit spre casa.
Am terminat inca o tura grea dar foarte frumoasa. Cu siguranta ca o vom plasa cat mai sus in colectia noastra de drumetii pe munte. Retezat am mai vazut un colt din tine la fel de spectaculos!

sursa:https://www.gmap.ro/ro/intro#!lang=ro&loc=Carpatii_Meridionali_Muntii_Retezat