Muntii Fagaras: Cum se ajunge pe Varful Negoiu? (abordat de la Balea Lac si de la Cabana Negoiu)


Filmul drumetiei noastre de la Balea Lac pe Varful Negoiu il vedeti pe YOUTUBE. Daca va plac drumetiile si vreti sa va inspirati sau sa va amintiti de turele pe munte va rugam sa va abonati la canalul nostru 

Varful Negoiu este cel de-al doilea varf ca inaltime din tara, de 2.535 m, dupa Moldoveanu  de 2.544 m, aflat in masivul Fagaras

Noi am fost de 3  4 ori pe acest varf si de fiecare data am fost rasplatiti cu peisaje si trairi minunate. Pentru ca ce se gaseste dincolo de sosea (la cel putin o ora de mers cu rucsacul in spate)  sunt niste frumuseti  cu  muuulte stele de care au parte doar cei bogati (de sanatate si ambitie). Pentru cam daca vacantele cu stele le platesti cu bani grei cumparandu-ti bilet de la vreo agentie de turism, perlele  din muntii nostri le achiti la statiile de taxare postate  la fiecare pas si la fiecare cataratura pe lespezii duri.

Pentru  a ajunge pe acest varf exista multe trasee pe care fiecare dintre noi le putem combina, in functie de puterea si disponibilitatea fizica, de dorinta, de timpul avut la dispozitie, cu plecare de la Cabana Negoiu, de la Lacul Balea, Piscul Negru si poate si de altundeva. Sunt convinsa, ca oricare varianta de poteca am alege am fi rasplatiti cu peisaje minunate. Pentru ca imensitatea crestelor dantelate din Fagaras parca nicaieri nu se vad asa de frumos, lacul Caltun este printre cele mai frumoase lacuri glaciare si cascada Saratii care se revarsa de sus din Custura Saratii si formeaza raul care curge la vale creeaza un spectacol minunat care iti da fiori.  Noi am plecat de 2 3 ori de la Balea Lac si o data de la cabana Negoiu. Toate variantele  alese de noi au fost niste ture solicitante de dificultate medie (spre grea), fiecare dintre ele  ne-au luat vreo 10-11-12 ore.

  1. Lacul Balea – Vf. Laitel – Lacul Caltun – Strunga Doamnei -Vf. Negoiu -si retur pe acelasi traseu;

  2. Lacul Balea – Vf. Laitel – Lacul Caltun – Strunga Doamnei -Vf. Negoiu    Vf. Negoiu–Strunga Doamnei-Lacul Caltun- Caldarea Paltinului-Balea Lac;
  3. Porumbacu de Sus-Cabana Negoiua-Piatra Pranzului-Saua Cleopatrei-Varful Negoiu si retur pe acelasi traseu.

1. Lacul Balea – Vf. Laitel – Lacul Caltun – Strunga Doamnei -Vf. Negoiu -si retur pe acelasi traseu

Data: 05.07.2014, 01.08.2020

Descriere traseu:

Lacul Balea – Saua Paltinului, Timp: 50 minute

Saua Paltinului – Saua Doamnei- Varful Laitel (2.390 m) – Lacul Caltun (2.147 m), Timp: 3,30 ore

Lacul Caltun – Strunga Doamnei- Varful Negoiu (2.535m), Timp: 1.20 ora 

si retur pe acelasi traseu varful Negoiu-Balea Lac, Timp 5 ore

Timp total: aprox 10- 11 ore (cu pauze)

Descriere traseu si povestea noastra:  AICI (Varful Negoiu de la Balea Lac)

Dificultate traseu: Traseul este de nivel mediu spre greu datorita lungimii de 14 .5 Km  si a portiunilor mai expuse dar care sunt prevazute cu lanturi ajutatore (intre Saua Paltinului si Varful Laitel sau prin hornul din Strunga Doamnei)

Obiective: Lac Balea, Varful Paltinul, Varful Laitel, Lacul Caltun, Varful Negoiu, imensitatea crestelor Fagarasilor

Urcare pe varful Laitel Urcare pe varful Laitel

2. Lacul Balea – Vf. Laitel – Lacul Caltun – Strunga Doamnei -Vf. Negoiu  -Strunga Doamnei-Lacul Caltun- Caldarea Paltinului-Tunel Transfagarasan-Balea Lac

Data: 31.07.2016

Descriere traseu:

Lacul Balea – Saua Paltinului, Timp: 50 minute

Saua Paltinului – Saua Doamnei- Varful Laitel (2.390 m) –Timp: 1.20 ora

Varful Laitel- Lacul Caltun (2.147 m), Timp: 1 ora

Lacul Caltun – Strunga Doamnei- Varful Negoiu (2.535m), Timp: 1 ora si 40 minute 

Varful Negoiu-Lacul Caltun, Timp: 1 ora si 40 minute 

 Lacul Caltun – Caldarea Paltinului – Tunelul Transfagarasan – Lacul Balea: 3 h 40 minute

Timp total: aprox 10-11 ore (cu pauze)

Dificultate traseu: Traseul este de nivel mediu spre greu datorita lungimii de 15, 5 Km  si a portiunilor mai expuse dar care sunt prevazute cu lanturi ajutatore (intre Saua Paltinului si Varful Laitel sau prin hornul din Strunga Doamnei).

Descriere traseu: Traseul spreVarful Negoiu si inapoi pana la lacul Caltun este identic cu cel de la punctul 1) de mai sus. La intoarcere, de la lac am ales sa ne intoarcem pe Poteca lui Grigore gandindu-ne ca ne va fi mai usor daca evitam urcusul greu pe Varful Laitel, dar nu cred ca am gandit corect deoarece traseul este mai lung cu cel putin 1 Km si nici aici nu suntem scutiti de urcusuri si coborasuri. De la Lacul Caltun traseul coboara spre paraul Paltinului dar apoi urmeaza o urcare abrupta pe piciorul Paltinului si iarasi o coborare accentuata spre Transfagarasan. Iar trecerea prin tunelul intunecat si plin de masini galagioase nu era tocmai imaginea cu care am fi vrut sa incheim ziua. Este un traseu lung, urcam, coboram, … si Transfagarasanul se arata tot mai greu. Totusi faptul ca ne-am intors pe al traseu, unul nou si mult mai salbatic a facut sa uitam greutatea traseului si intunericul tunelului.

Obiective: Lac Balea, varful Paltinul, varful Laitel, Lacul Caltun, Varful Negoiu, paraul Paltinului, imensitatea crestelor Fagarasilor

Urcare  spre varful Laitel

Urcare spre varful Laitel

Lasam Lacul Caltun in spate si incepem urcarea pe Vf NegoiuLasam Lacul Caltun in spate si incepem urcarea pe Vf Negoiu

Se vede Transfagarasanul? Nu! Este un alt munte pe care trebuie sa-l urcam!Se vede Transfagarasanul? Nu! Este un alt munte pe care trebuie sa-l urcam!

In sfarsit! Vedem tunelul unde trebuie sa ajungem!In sfarsit! Vedem celebra soseacu tunelul ei, unde trebuie sa ajungem!

Sursa:salvamont.org/main/articole/blog Traseul 1 si 2

3.Porumbacu de Sus- Cabana Negoiu-Piatra Pranzului- Saua Cleopatrei-Varful Negoiu si retur pe acelasi traseu

Data: 31.08-01.09.2019

Descriere traseu si povestea noastra:AICI (Pe Varful Negoiu de la Cabana Negoiu)

Descriere traseu:

cu masina: de la  Porumbacu de Sus, pe un drum forestier destul de rau de vreo 15 Km. Am mers pe langa Raul Mare pana la confluenta celor doua vai, din care ia nastere Raul Mare (apa Serbotei si apa Saratii), am parcat in dreptul unei microhidrocentrale si am pornit cu rucsacul in spate

Capatul drumului forestier (960m)-Cabana Negoiu (1.546 m), Timp: 1 h si 40 min

Cabana Negoiu(1.546 m) -Cascada Saratii- Piatra Pranzului (2.160 m), Timp: 2 ore

Piatra Pranzului (2.160 m) -Saua Cleopatra (2.364 m)-Varful Negoiu  (2.535m) , Timp: 1 h si 40 min

retur pe acelasi traseu: vf Negoiu->Saua Cleopatrei->Piatra Pranzului->Cabana Negoiu->Capatul Drumului Forestier: 5 h si 30 minute

Timp total: 11 ore (cu pauze)

Dificultate traseu: Traseul are grad de dificultate ridicat (mediu) din cauza diferentei de nivel mare, de 1650 m dar si a  portiunilor abrupte  prin grohotis (urcarea inspre Saua Cleopatrei si pe varful Negoiu).

Descriere traseu: De la capatul drumului forestier (unde am lasat masina) poteca urca sinuos prin padure pana la Cabana Negoiu. Diferenta de nivel de 600 m isi spune cuvantul.

De la Cabana Negoiu si pana la Cascada Saratii traseul trece aerian pe langa pereti de stanca (in partea dreapta) si prapastii uriase (in partea stanga), traseu denumit „Drumul Zmeilor”.  Noroc cu cele 14  poduri suspendate care ne ajuta sa traversam aceasta parte dificila. Iesim din padure, apoi trecem o perioada prin grohotis si ajungem aproape de Cascada Saratii care ne ofera un spectacol unic.

De-aici, de la Piatra Capra schimbam directia si  incepem urcarea din ce in ce mai abrupta, pana la Piatra Pranzului apoi  mai departe spre Saua Cleopatra (2364). Traseul dintre Piatra Pranzului si Saua Cleopatrei nu este doar abrupt ci si periculos, trecem cu greu pe bolovanii imensi cu aspect de morena.

Din Saua Cleopatra o portiune inaintam mai lejer admirand zarile in toate punctele cardinale apoi incepem (din nou) o urcare dificila pe Negoiu.

Atingerea Varfului Negoiu ne ofera imagini spectaculoase asupra Varfurilor Lespezi si Cornul Caltunului, Lacului Caltun si mai departe pana la  trapezul Vistea-Moldoveanu sau Lacul Vidraru dar si satisfactia ca ti-ai atins obiectivul doar pe fortele proprii. Aripile noastre atat de ascunse (de noi si de altii) au reinviat si ne-am simtit mai puternici.

Obiective: Cabana Negoiu, Cascada Saratii, Acul si Saua Cleopatrei, Varful Negoiu

Drumul zmeeilor

Drumul Zmeilor

Urcare in Saua Cleopatrei, Acul CleopatreiUrcare in Saua Cleopatrei, Acul Cleopatrei

Urcare pe Vf Negoiu

Concluzie

Dificultate: Toate cele 3 trasee alese de noi sunt dificile dar pot fi parcurse cu grija si atentie in 9-12 ore

Traseul 1: 15 Km , diferenta de nivel 1.420 m, zone expuse intre Saua Paltinului si Varful Laitel sau prin hornul din Strunga Doamnei;

Traseul 2: 16 Km , diferenta de nivel 1.450 m, zone expuse intre Saua Paltinului si Varful Laitel sau prin hornul din Strunga Doamnei;

Traseul 3: 14 Km , diferenta de nivel de 1555 m, zone expuse: urcarea inspre Saua Cleopatrei si pe varful Negoiu.  Avantajul acestui traseu este dat de Cabana Negoiu care ofera posibilitati de cazare decente si posibilitatea de a trunchia traseul pe 2 zile.

Cazare: pentru Traseul 1 si 2 cazare prin Cartisoara sau prin apropierea Transfagarasanului ar fi o solutie pentru a incepe drumetia la prima ora a diminetii, Traseul 3-Cazare cabana Negoiu-telefon: 0734114401

Din increngatura de trasee spre Varful Negoiu (asa cum apare pe harta de mai jos) se poate alege si alte variante sau combinatii.

"Traseul

Noi am ales:

  • Traseul 1: 1->2->3->4 si retur pe acelasi traseu ;
  • Traseul 2: 1->2->3->4->5->6 si
  • Traseul 3: 7->8->9->4 si retur pe acelasi traseu

Voi ce ati alege?

UPDATE: in 2020 am facut inca o data treaseul 1 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *