Muntii Parang: Creasta integrala, din Pasul Urdele in Petrosani


Informatii pe scurt:

Destinatie: Varful Parangul Mare (2.519 m)

Intermediar:

  • Varfuri: Iezer (2157 m),  Mohoru (2337 m), Plescoaia (2250 m) ,  Setea Mare (2365m) , Saua Gheresu , Iesu (2.373 m) , Gruiu (2345 m) Parangul Mare (2.519 m), Gemanarea (2.437m), Stoienita (2.421m),  Carja (2.405 m), Refugiul Carja (2.231m),  Scurtu (2.203m)
  • Lacurile: Galcescu, Zanoaga, Mandra, Lung, Rosiile, Verde, Carja

Punct de plecare: Pasul Urdele (altitudine 2.145 m)

Punct de sosire: Statia Telescaun Petrosani (altitudine 1.685m)

Diferenta de nivel: aprox + 800 m (urcare) si -1000 m (coborare)

Dificultate: medie (nu exista portiuni expuse)

Marcaj: (banda rosie)- traseul de creastă

Timp facut de noi : 8,20 ore (5,05 ore din Pasul Urdele pana pe Varful Parangul Mare, 3,15 ore de pe Varful Parangul Mare pana la Statia Telescaun Petrosani)

Timp indicat pe panouri: 9-11 ore (5-8 ore ore din Pasul Urdele pana pe Varful Parangul Mare, 4-5 ore de pe Varful Parangul Mare pana la Statia Telescaun Petrosani)

Cazare: noi am stat la Ranca care este la 11 Km de pasul Urdele de unde am pornit pe traseu. Daca cautati cazare gasiti  mai jos:  https://www.booking.com/s/34_6/danbuc62

Data: 24 august 2019

_____________________________________________________________________________

Povestea noastra:

Pe Varful Parangul Mare am ajuns in 2014 din Petrosani si tare ne-a mai placut atat varful cat si traseul pana acolo deoarece am avut aproape pe tot drumul privelisti deosebite asupra abruptului stancos sub care ochiuri de apa albastra se apara de bolovanii suspendati deasupra lor. Am dorit sa ajungem pe acest varf (al patrulea ca inaltime din tara) si din Pasul Urdele dar un indicator plasat acolo si pe langa care am trecut cu motocicleta cu cateva zile inainte ne-a cam descurajat deoarece era indicat timpul de 5-6 ore pana pe varf. Totusi ne-am hotarat sa incercam, chiar daca nu reusim sa ajungem pana acolo, panoramele deosebite ce se deschid in fata ochilor inca de la inceputul traseului nu pot decat sa ne bucure ochii si sa ne mangaie sufletele. Mergem cat putem pana la jumatatea zilei si apoi ne intoarcem inapoi! Cum ca, Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ este o realitate cu care ne intalnim la fiecare pas, dar atunci cand realitatea este mai buna decat planul este o raritate. De data asta ne-a iesit! Am pornit cu gandul ca vom parcurge o portiune din creasta, si am ajuns sa facem integral creasta Parangului, de la Pasul Urdele pana la Petrosani. Cum? Vazand ca am inaintat si ca sunt sanse sa ajungem la mijlocul zilei pe varful cel mare (pe Parang) am hotarat sa o pornim spre Petrosani deoarece stiam ca fiul nostru este si el pe munte (pe traseul Petrosani->Parangul Mare) si ne va duce cu masina lui, la sfarsitul drumetiei, sa ne recuperam si noi mijlocul de transport parcat in pasul Urdele.

Asa ca, am reusit sa facem Creasta integrala a Parangului, din Pasul Urdele si pana la Petrosani, un traseu deloc usor, lung de vreo 25 Km cu multe suisuri si coborasuri, fara pasaje dificile dar foarte frumos. Frumos pentru ca aici am intalnit si masivitatea Fagarasilor dar si o pleiada de lacuri glaciare, intocmai ca in Retezat.

Ora 7.10: lasam masina in pasul Urdele la altitudinea de 2145 m si pornim entuziasmati, fara sa avem vreun plan clar. Mergem cat putem si ne bucuram de frumusetea din jur!

Ora 7.30: aruncam o privire inapoi si admiram serpentinele celei mai inalte sosele din Romania (Transalpina). Ne amintim de perspectivele diferite in care am vazut-o.  Cu 6 zile inante , de pe motocicleta,  traind curba dupa curba si admirand peisajele de vis din jurul nostru, am vazut-o ca fiind cel mai frumoasa cale de a simti frumusetea lumii. Din masina, cu o seara inainte cand ne grabeam spre cazarea de la Ranca fiind doar noi pe Transalpina ni se parea ca suntem intr-un loc periculos. Acum suntem pregatiti pentru drumetie pe cararile neasfaltate ale Parangului, privim Transalpina doar ca fapt divers, mirandu-ne totusi de serpentinele ei.  

Ora 7,35:  Ajungem la primul varf iesit in cale: Varful Iezer de 2.149m.

Ora 9,10 : Vedem in vale, in caldare, frumosul lac Galcescu. Este cel mai mare lac glaciar din masivul Parang, aflat in Căldarea Galcescu la o altitudine de 1925 m si este foarte frumos datorita vegetatiei care il inconjoara. Nu degeaba este declarat monument al naturii inca din 1932.

Lacul Galcescu l-am vizitat indeaproape si in 2012,cand am facut traseul din Obarsia Lotrului pe langa raul Lotru care izvoraste din acest lac.

Ora 9,24: Colectia de lacuri din Parang isi etaleaza exponatele unul cate unul: Vidal, Zanoaga (mai este un lac cu acelasi nume si in Retezat)…

Ora 10 40: Ajungem pe Varful Iesu. Ne odihnim cateva minute si admiram departarile: Creste, varfuri, caldari.

Ora 11. Urcusurile si coborasurile nu sunt usoare dar suntem rasplatiti cu privelisti de vis. Lacul Mandra, lac aflat la cea mai mare altitudine din Parang (2160 m), intregeste decorul.

Ora 11 05. Avem in fata de escaladat Varful Gruiu de 2.345 m si mai departe urmeaza Parangul Mare! (in fotografie, in dreapta). Nu mai este asa de mult!

Nici urcarea pe Varful Gruiu nu a fost usoara, urmeaza iarasi o coborare si apoi trecem la urcarea spre marele varf. Din Saua Gruiu avem de urcat vreo 200 m, de la altitudinea de 2305 la 2519.
Ora 12,20. Ajungem pe varful Parngul Mare de 2.519 m, al patrulea varf ca inaltime din Romania si cel mai inalt varf care nu este in Muntii Fagaras. Ne bucuram pentru cateva minute de emotia atingerii obiectivului, de privelistile frumoase care se astern dar si de spectacolul norilor care invaluie varful.

Ora 12 25. Desi nu ne-am intalnit cu baiatul nostru ne hotaram sa o luam spre Petrosani. Ne gandeam ca ne vom intalni cu el pe drum  si asa cum il stim va recupera diferenta. S-a si adeverit gandul nostru. Mai aruncam o privire in urma asupra maretului varf, fotografiat acum precum o vedeta de temerarii care au ajuns langa ei.

la ora 13 ne intalnim cu fiul nostru care mergea spre varf (Parangul Mare) . Noi admiram lacurile care se expun frumos sub ochii nostri si sub stancile care stau suspendate deasupra lor.

Intreg traseul este o suita de urcusuri pe varfuri urnate de coborari in zone mai joase. Acum urcam aproape de Varful Gemanarea (2.437m) apoi coboram in Saua Caprelor 2195m si apoi iarasi urcam pe Varful Carja,,,,

Urcarea pe Vf Carja

Ora 14.10. Vedem refugiul Carja amplasat intr-un cadru de poveste. Nu este usor sa trecem pe cararea dusmanoasa plina de bolovani, mai mari sau mai mici, a acestei portiuni de traseu!

Ora 15:  Incet, incet iesim din peisajul specific golului alpin prin care am inaintat toata ziua de astazi. Deja apar jnepeni, padurile de conifere se vad in zare iar  tufele de ienuperi, rhododendron (inca infloririt si la sfarsit de august) sau afine coapte ne ingreuneaza noua mersul pentru ca nu putem sa nu le admiram. Si tocmai cand suntem foarte grabiti, pentru ca  ultima tura de coborare cu telescaunul este la 15,30 iar baiatul nostru s-a intors de pe varf, ne-a depasit si nu voiam sa ne astepte (cred ca am mai fi facut vreo 2 ore daca ar fi trebuit sa coboram pe jos).

Ora 15.30. Doi lucratori de la Statia de telescaun de la baza superioara a instalatiei se pregatesc sa inchida poarta si sa coboare spre Petrosani dar ne vad pe noi care alergam spre ei. Domnii amabili, ne fac semn ca ne asteapta si ne ajuta sa ne urcam pe scaunele prinse cu un fir de cablu. Ne odihnim vreo 25 de minute cat dureaza calatoria pana jos, multumiti de tura noastra dar si recunoscatori ca am prins ultima cursa. Nu ar fi fost usor sa coboram (lungime traseu telescaun: 2,5 Km dar drumul este sinuos de vreo 6 Km) de la altitudinea de 1685 m , in Poiana Nedelii din Complex Turistic Petrosani la 1073 m in Statia din Petrosani.

Ora 15,40: Ne odihnim pe scaunele suspendate. Ce relaxant!

La ora 16 urcam in masina fiului nostru care ne duce in Pasul Urdele,  sa ne recuperam masina. Din pacate, drumul DN7A, de la Petrosani pana in Obarsia Lotrului nu este într-o stare foarte bună, neasfaltat pe o portiune, dar am trecut incetinel ocolind gropile de ici-colo.

La ora 17, din Pasul Urdele am pornit spre casa. Aveam de condus vreo 240 de Km dar eram multumiti ca am fost o zi intreaga in mijlocul naturii, in  lumea magica a muntelui si am pasit vreo 25 de Km pe cele mai inalte puncte ale tarii (cred ca nu sunt doar puncte fizice inalte)

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.