Muntii Fagaras: Valea Rea-Vf.Vistea Mare-Vf.Moldoveanu-Caldarea Galbena


Informatii pe scurt:

Destinatie: Varful Moldoveanu (2.544 m) si  Varful Vistea Mare (2.527m)

Punct de plecare: Stana lui Burnei (altitudine 1.300 m)

Diferenta de nivel: 1244 m

Dificultate: medie

Timp :10 ore (dus 5 ore/intors:5 ore)

Intermediar: Cascada Vaii Rele, Platoul Vaii Rele, Lacul Triunghiular, Varful Rosu, Lacul Galbena,  Cascada Zbuciumatu

Traseu:

Marcaj-Turistic-Triunghi-rosu(triunghi roşu) de la stana lui Burnei până la Portita Vistei (2310m)

Marcaj-Turistic-Banda-rosie (traseul de creastă bandă rosie) Portita Vistei (2310m) -Varful Vistea Mare (2527m)

Varful Vistea Mare (2527m) – Varful Moldoveanu (2544m)

Varful Moldoveanu (2544m)-Varful Rosu (2.489m) – sub Vf Galbena (2.419m)

 sub Vf Galbena (2.419m)-  Lacul Galbena -stana lui Burnei

Cazare:  Exista  pensiuni in Nucsoara (Pensiunea Floarea de Colt,  Pensiunea Valea Domnei, Casa Carpatica etc) sau imprejurimi.  Clic aici BOOKING

Data: august 2019

In 2014 am facut dus-intors acelasi traseu in 8 ore, despre care am scris aici

Informatii despre traseul nostru

Marcaj-Turistic-Triunghi-rosu(triunghi roşu) de la stana lui Burnei până la Portita Vistei (2310m)

Am inceput drumetia noastra de la Stana lui Burnei si am continuat  urcand destul de abrupt, pe langa cursul Vaii Rele. A fost portiunea cea mai solicitanta a traseului pe care am facut-o in 2 ore. Pauzele dese, ca sa ne tragem sufletul sau sa mai facem cate-o fotografie, ne-au permis sa admiram frumusetea fara seaman a acestor locuri.

Inceput de traseu-Stana lui Burnei

Inceput de traseu-Stana lui Burnei ora 8,30

Valea Doamnei a fost paraul care ne-a  acompaniat in sens opus inca din Nucsoara, noi cu masina mergand cu grija pe drumul nostru, el curgand nervos la vale. In fata stanii lui Burnei (dupa ce parcam masina),  Valea Rea principalul afluient al paraului Doamnei ramane tovarasul nostru pana sub  cele 2 varfuri marete la altitudinea de  2156 m de unde izvoreste. Acum trecem pe un podet incroptit cu ajutorul unor busteni si incepem urcarea pe langa el.

Continuam urcusul avandu-l tovaras in partea stanga, uneori curge cuminte la vale, alteori (in vreo 3 locuri) se arunca in hau creand un spectacol de 3 cascade in cele 3 praguri glaciare,  care ne incanta privirea.

Cascada Vaii Rele,ora 9,20

Cascada Vaii Rele, pragul al doilea, ora 9,20

Precum sunt de frumoase cascadele asa este de greu urcusul nostru.

Cascada Vaii Rele, pragul al doilea, ora 9,20

Cascada Vaii Rele, pragul al treilea, ora 9,35

Odata ajunsi in Galeata Vaii Rele (de-aici izvoaraste Valea Rea) peisajul se schimba, nu mai este pietris ci un covor de iarba moale prin care mustesc firicele de apa, drumul nu mai este abrupt ci plat si are aspect de delta sau mlastina. Caldarea glaciara este inconjurata de munti, printre care se remarca trapezul format de Moldoveanu si Vistea Mare.

Varful Moldoveanu (in stanga) si varful Vistea Mare (dreapta)-ora 10,35

Dupa o scurta pauza pe platou, pornim mai departe.  La inceput drumul este plat dar incet-incet incepe sa urce si devine solicitant, Acesta a fost si momentul in care mi-au aparut crampele musculare la ambele picioare si eram aproape gata sa abandonez  urcarea spre cele 2 varfuri.

In viata, dar si pe munte, primim lectii la fiecare pas. Desi eram intr-o  perioada in care oamenii m-au cam dezamagit, iata am primit o mana  intinsa fix cand aveam nevoie. O doamna draguta, careia i-am povestit despre durerea mea mi-a facut un masaj si mi-a dat o tableta de magneziu care m-au ajutat sa pot continua drumetia, sa ajung pe varfuri si sa ma intorc cu bine la masina.

Lacul Iezerul triunghiular se gaseste in partea superioara a caldarii glaciare si a fost pretextul nostru de a ne opri des sa-l surprindem in fotografii. In realitate, ne opream des pentru ca urcarea pe  Portita Vistei nu a fost deloc usoara.

Iezerul Triunghiular, ora 12,10

Iezerul Triunghiular , ora 12,15

Portița Vistei (2310m) -Varful Vistea Mare (2527m)

Si am mai invatat ceva de la tura asta care se aplica si in viata. Oricat de aproape esti de ceva, ca o fi vreun ideal sau un varf de munte, nu poti sa spui ca ai atins obiectivul/ai ajuns pe varf decat atunci cand chiar l-ai atins/ ai ajuns efectiv.  Nu poti spune niciodata ca nu are ce sa se mai intample, ca tie nu ti se mai poate intampla nimic, ca esti ca si ajuns. Si noi, eram multumiti, am scapat de urcarea grea, varfurile erau foarte aproape dar brusc durerea aparuta aproape m-a facut sa nu mai continui. Dar data asta am avut noroc si cu putin ajutor am putut merge mai departe.

urcare pe Vf Vistea Mare, ora 12,20

Urcarea pe Vistea Mare  a fost o catarare pe pietre (scrambling) in care ne ajutam de maini pentru urcare. Cu atentie insa se poate trece fara probleme. Dincolo de greutatea urcusului aici uiti de toate problemele tale singura preocupare este sa treci cu bine de piatra ascutita, si inca de una, si  inca de una! Si nu poti sa nu te simti, pentru o clipa invingator cand le-ai trecut pe toate si ai ajuns in varf. De data asta am ajuns pe Varful Vistea Mare, de 2527 m, al treilea varf ca inaltime din Romania. Aglomeratie mare!

Vf Vistea Mare, ora 13

Varful Vistea Mare (2527m) – Varful Moldoveanu (2544m)

De pe Vistea Mare mai admiram inca o data frumoasele creste ale Fagarasilor. Frumosi si magici sunt Fagarasii! 

Creste si varfuri in Fagaras ora 13,05

De pe Vistea Mare o pornim spre Moldoveanu care apare in fata noastra ca un imparat. Troneaza de sus peste crestele frumoase, peste muntii acestia ondulati atat de frumos de timp si chiar peste nori. 

Urcare pe Vf Moldoveanu, ora 13,06

Drumul spre el nu este usor, trebuie sa pasim atenti pe creasta ingusta si sa trecem ajutati de lanturi prin  Spintecatura Moldoveanului.

Coborare prin Spintecatura Moldoveanului, ora 13,17

Urcare pe Varful Moldoveanu, ora 13,20

Apoi inca o urcare nu foarte simpla si gata, am ajuns pe cel mai inalt varf din Romania: Moldoveanu 2544m!

Varful Moldoveanu 2544 m, ora 13,40

Savuram pentru cateva minute  momentul frumos. Ne simtim bincuvantati ca am mai ajuns inca o data pe acest varf maret, ca suntem rasplatiti cu peisaje spectaculoase in orice parte ne-am uita, peisaje pe care greu le gasesti in alta parte.

Varful Moldoveanu (2544m)-Varful Rosu (2.489m) – sub Vf Galbena (2.419m)

De pe Moldoveanu am decis sa ne intoarcem pe alt traseu, prin caldarea Galbena, Chiar daca traseul este mai lung cred ca am luat o hotarare corecta pentru ca stiam de data trecuta ca escaladarea (inca o data) a Spintecaturii Moldoveanului sau coborarea directa de pe Vistea Mare nu este usoara.

Prima parte a drumului nostru de intoarcere a insemnat o coborare abrupta de pe Moldoveanu dupa care a urmat o portiune de creasta in care am admirat zarile imense si in care  „ochii sorb cu nesat departarile, si nu stiu ce sentiment de voiosie, de copilareasca semetie te face sa-ti ridici fruntea si sa cauti falnic in jurul tau, ca si cum ai fi lucrat si tu la asezarea atator podoabe, ca si cum in clipa asta, anume pentru tine se-nalta-n slavi de pretutindeni popoarele de munti” Alexandru  Vlahuta.

Coborare de pe Varful Moldoveanu, ora 13,45

Urcare pe Varful Rosu, ora 14,20

Urcarea pe Varful  Rosu, varf de 2489 m (al 19-lea varf ca inaltime din Romania) nu a fost usoara. Din nou aveam in fata o gramada uriasa de pietre pe care suntem nevoiti sa o biruim.

Varful Rosu, ora 14,40

 
 

Dincolo de varf se deschid noi imagini, in dreapa-culmi ondulate, in stanga-o caldare larga presarata cu lacuri printre care Lacul Galbena, straluceste frumos sub razele soarelui si in fata noastra- Varful Galbena  de 2.419m.

de sub Vf Galbena (2.419m) – Caldarea Galbena (2.200 m) – Stana lui Burnei

Nu mai urcam pe Varful Galbena, o luam pe traseu in jos  spre Lacul Galbena Scarisoara aflat la altitudinea de 2.200 m. 

Lacul Galbena, ora 15 08

Lacurile glaciare din Fagaras sunt de o frumusete magica! Caltun, Urlea, Capra, Balea, sunt cateva dintre ele care m-au lasat fara cuvinte la prima intalnire.  Traseul continua pe langa alte lacuri mai mici numite Galbena II, III, IV pitite in Caldarea superioara a Galbenei, o zona de o frumusete coplesitoare strajuita de jur-imprejur de crestele semete si zimtate ale Fagarasilor.

Dupa aceasta zona mai plata urmeaza o portiune  in care noi trebuie sa ne deplasam cu franele activate pentru ca avem de coborat vreo 1.000 m. In timpul acesta trebuie sa fim atenti la abruptul de sub noi dar nu putem trece cu ochii doar in jos.

Cobararea din Caldarea Galbena, ora 16,15

Avem in fata inaltimile spectaculoase ale Vaii Rele pe langa care am urcat iar in stanga noastra suntem acompaniati de cascada Zbuciumatu care coboara vesela din Caldarea Gabenei pana jos aproape de stana. Ea-vesela, noi -obositi! Speram sa captam si noi putin din energia ei.

Cascada Zbuciumatu, ora 15,45

 

Cascada Zbuciumatu, ora 16,40

Ne bucuram pentru cateva minute de un teren mai plat care ne permita sa admiram departarile, sa gustam niste afine si sa ne bucuram de verdele-verde presarat cu flori multicolore.

ora 16,45

Ultima portiune este o coborare abrupta si accidentata prin padure in care suntem vitregiti de peisaje frumoase si care se sfarseste pe drumul forestier (langa stana lui Burnei) de unde am inceput traseul. 

Coborare pre drumul forestier, ora 17,05

Am incheiat astfel un circuit de o frumusete rara , un circuit complex si foarte frumos, presarat cu cascade, caldari, lacuri, creste zintate si varfuri semete. Pentru ca drumetia asta nu este doar despre locuri frumoase ci este despre niste oameni care au curajul sa treaca peste NU POT si dupa ce au trecut sa se simta mai deosebiti si care oricate lipsuri ar avea acasa aici sunt stapanii intinderii inalte pentru cateva ore.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *