Muntii Almăjului: Ciucarul Mare si Cazanele Dunarii


Informații utile:

  • Data: iunie 2019,  Obiectiv:Varful Ciucarul  Mare
  • Punct de incepere traseu: la iesirea din localitate pe DN 57
  • Traseu: DN 57 – punct panoramă Cazanele Mari – punct panoramă Golful Dubova – retur
  • Marcaj (triunghi galben)
  • Durata: 2 ore   Distanța: 5 km   Dificultate traseu: usor
  • Cazare: Exista multe pensiuni in zona Cazanelor, in Dubova, in Eselnita si imrejurimi.  Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurui, veti primi 10 % inapoi (pentru prima rezervare). Clic aici BOOKING
  • Alte obiective: Manastirea Macronia, Statuia Chipul lui Decebal,Pestera Veterani si Pestera Ponicova:

________________________________________________________________________

Am pedalat pe langa Dunare mai bine de 300 de Km (despre aventura noastra pe biciclete de la Passau la Viena am scris aici), am admirat Dunarea in Budapesta sau la varsarea in Marea Neagra, la Sfantul Gheorghe,  dar nicaieri parca nu este mai frumoasa ca aici, la Cazane  unde maretul fluviul a trebuit „sa spintece muntii, sa-si sape albia în piatră de-a curmezisul Carpatilor”.

Si de unde am putea admira mai bine Dunarea,  daca nu de sus, de pe Ciucarul Mare, cel mai inalt varf din aceasta zona? Pentru ca si in acest caz maretul munte a fost biruit de firul de apa, Vedem si in viata multe situatii in care nu cel ce pare puternic castiga, Dar noi de multe ori ne lasam pagubasi inainte de lupta, Ne vedem mai mici decat cei de langa noi si cu asta ne resemnam, Dar iata  exemplul Dunarii!

„Carpatii s-au deschis în fata puterii eterne a valurilor ei.  Acum vuietul conteneste biruitoare, apa s-asaza între maluri, potolita, neteda ca o oglinda. Carpatii isi împing spre miazanoapte inaltimile învalite în codru. Cateva stanci, curioase, isi mai ridica, din desisul verde, capetele plesuve, ca si cum ar vrea sa mai priveasca o data la potopul acesta calator, caruia nimic nu i-a putut sta împoriva.”R omania Pitoreasca-Alexandru Vlahuta

Am ajuns in Dubova pe la ora 6,30 p.m. si dupa ce-am gasit indicatorul (triunghi galben  ) cu traseul (la iesirea din localitate pe DN 57) am pornit pe munte, sa cuprindem  cu privirea cat mai mult din Dunare, in aceasta parte unde este foarte frumoasa  dar si sa ne plimbam prin natura.

Incepem un urcus destul de solicitant. Ne bucuram de frumusetea padurii dar suntem atenti la pasii nostri, fiindca este o zona recunoscuta ca fiind foarte populata de vipere cu corn.

Dupa mai putin de 15 minute iesim din padure si pasim pe o poteca mai plata. printre flori multicolore, din care sanzaienile, de la cativa centimetri mai sus, vegheaza asupra celorlalte. Natura este o lectie pe care o primim la fiecare pas, Si de la aceste flori ar trebui sa invatam, Vin pe lume razbind prin pamantul tare  fara sa fie ingrijite, ca  cele din gradini, dar aduc aceeasi  bucurie celor din jur fara sa ceara  nimic in schimb.

In curand ajungem la un punct de belvedere de unde ni se deschid perspective minunate asupra Dunarii si a muntilor pe care ii taie in doua. Admiram Dunarea care pentru o portiune este foarte ingusta. Din acest motiv zona se numeste La Cazane (Cazanele Mari), deoarece apa fluviului  formeaza vartejuri, dand impresia de fierbere.

Vedem peretii abrupti de stanca ai muntelui de pe malul sarbesc, Pentru ca, asa cum noi avem Ciucarul Mare de 318 m, sarbii au Veliki Strbac (Stirbatul Mare )  de 768 de metri.

Traseul continua pe marginea prapastiei avnd sub noi peretii vericali ai muntelui si apa care se onduleaza artistic.

Mai urmeaza inca vreo 3 puncte de belvedere, loc in care admiram privelistea din zare dar cu grija sa ne cadem in prapastia de sub noi. Noroc cu lespezii care se cred adevarate balcoane.

 

De la ultimul punct de belvedere admiram Golful Dubova, locul unde Dunarea este mai larga si langa care oamenii s-au stabilit.

Traseul continua prin padurice , departandu-se de Dunare dar ne bucuram de vegeteatia din jur si de privelistea asupra muntilor din fata. Dupa vreo 10 minute de la ultimul punct de belvedere traseul se uneste cu cel pe care am urcat  si de-acum trebuie doar sa coboram prin padurea frumoasa pana la drumul principal.

Dupa mai putin de 2 ore de la plecarea pe traseu, am revenit la masina si am pornit mai departe,dar nu inainte sa admiram inca o data Statuia lui Decebal sculptata cu atata migala in peretii stancosu ai muntelui,

Cazanele Dunarii pot fi admirate si de pe apa, din vaporasele care pornesc de la Statuia Chipul lui Decebal., Noi,de data aceasta, am plecat mai departe doar cu imaginea spectaculoasa a Cazanelor vazuta de la inaltime,

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *