5 zile in Lefkada (plaje, statiuni, costuri)


Obiective vazute de noi in Lefkada in 4 zile si jumatate:

  • Plaje: Kavalikefta, Megali Petra, Avali, Agiofili, Egremni, Porto Katsiki, Afteli, Ammouso, Kathisma
  • Statiuni/orase:  Lefkada Town, Nikiana, Vasiliki, Nidri, Sivota
  • Alte obiective: cascada Dimossari, Capul Doukato, Manastirea Faneromeni 

Data: 02-06.07.2019

_______________________________________________________________________

Despre Lefkada s-au scris in mediul virtual multe lucruri frumoase legate de poezia locului dar si informatii practice, utile, absolut necesare celor care doresc sa o viziteze pe cont propriu. Din aceste informatii am extras cateva din locurile vazute de altii care ni s-au parut cele mai frumoase si pe care am dorit sa le vizitam si noi in cele patru zile si jumatate. Daca am ales bine sau nu, nu stim, dar ce am ales ne-a lasat fara cuvinte.

In acest articol prin fotografii si cateva cuvinte voi prezenta experienta noastra in cele mai putin de 5 zile din  Lefkada care sa ne aminteasca de  frumusetea acestei insule. Mai tarziu cand nu mai avem in suflet foarte aproape imaginile vazute pe-aici si cand zilele sunt umbrite de alte si alte probleme speram sa fie luminate de raza pornita de la aceste amintiri.

Prima zi

1. Plajele Kavalikefta, Megali Petra  si Avali

A. Nikiana si cascada Dimossari

Dimineata la  ora 8 intram in Lefkada prin tunelul subacvatic de 2 Km care leaga insula de continent si ne indreptam spre vest, spre satul Kalamitzi care ascunde 3 plaje minunate: Kavalikefta, Megali Petra  si Avali. Intr-adevar plajele sunt ascunse si le gasesti doar daca indraznesti sa cobori pe un drum ingust si sinuos care parca se pravaleste in mare, printre leandrii si maslini.

Dar odata ce le-am gasit nu am putut decat sa ne bucuram pentru cateva ore de frumusetea fara seaman a acestui colt minunat de lume.

Am coborat la plaja din mijloc, plaja Kavalikefta,  am inchiriat sezloguri si  umbrela si am contemplat spectacolul valurilor care se ciocneau linistite in stancile uriase cazute in mare.

In stanga, plaja Avali, este mai intinsa, nu este amenajata dar peretele de stanca inverzita ii da acesteia o frumusete deosebita.

In dreapta, plaja Megali Petra se arata doar dupa ce trecem de bariera de stanci, cladita cu migala de timp. Plaja era pustie. Noi  am revenit la zona populata a plajei Kavalikefta.

Pe la ora 14 ne-am dus sa ne cazam (aveam rezervare facuta cu 5 zile inainte pe BOOKING)  in Nikiana, o localitate aflata intre Lefkada si Nidri . Am gasit aici un loc foarte frumos care ne-a gazduit 4 nopti si de unde am pornit in fiecare dimineata catre o plaja renumita  din sudul sau vestul insulei. De-aici am avut parte de privelisti si rasarituri minunate,

Seara am facut o drumetie pana  la cascada Dimossari, localizata la 3 Km de orasul Nidri.  Melodia caderii de apa si lacul format la baza cascadei creeaza un spectacol frumos, Chiar si drumul de vreo 500 m de la parcare prin umbra lamailor si a maslinilor a fost placut.

Ziua a doua

2.Plaja Agiofili

B. Vasiliki, Manastirea Faneromeni si Lefkada Town 

In cea de-a doua zi pe Lefada. ne-am urcat in masina si ne-am dus la Vasiliki. considerata una dintre primele statiuni de windsurfing din Europa.  Am admirat localitatea de pe una din terasele unui restaurant dar si de pe vapor cand am plecat/sosit spre/de la Plaja Agiofili iar in urmatoarea zi spre/de la Plaja Egremni  si Plaja Porto Katsiki. 

Drumul pe apa intre Vasiliki si Plaja Agiofili. a durat 10-15 minute si a fost placut, marea impreuna cu muntele din jur creau tablouri minunate care nu doar ne bucurau ochii dar ne mangaiau si sufletele.

Plecarea din Vasiliki catre Plaja Agiofili

Frumos a fost drumul dar destinatia a fost uimitoare.  Ne-am bucurat si noi pentru cateva ore de plaja aceasta deosebita cu  apa transparenta, situata intr-un mic golf.

La ora 15,2o ne-am intors la Vasiliki si de-acolo cu masina spre cazare.

Seara am iesit pana la Manastirea Faneromeni si apoi ne-am plimbat cateva minute prin Lefkada Town, oras pe care l-am mai strabatut de cateva ori in drumurile noastre catre plajele din vest.

Manastirea Faneromeni este cel mai important centru religios al insulei, construita in secolul al III-lea. Flacara prea aprinsa din sufletul nostru s-a temperat si a ramas doar o steluta. Oricat de frumoase sunt locurile prin care trecem sau momentele pe care le traim intr-o perioada sau alta ni s-a amintit aici ca suntem doar niste  trecatori, pe-aici si prin viata, Ne-am recules si noi cateva minute  la aceasta manastire si am admirat privelistea care se vedea in zare din curtea ei.

In Lefkada Town ne-am plimbat pe bulevardul Derpfeld plin de restaurante pe o parte a lui si de marea intesata de iahturi ancorate la marginea ei, pe partea opusa.

Ziua a treia

3. Plaja Egremni  si Plaja Porto Katsiki

C. Capul Doukato

Si in ziua a treia ne-am pus pe drumuri. Trebuia sa mergem de la Nikiana la Vasiliki de unde sa luam vaporul care sa ne duca spre cele mai renumite plaje din Lefkada: Egremni Beach si Porto Katsiki Beach.

Zis si facut! La ora 9 eram printre primii pasageri care urcau in ambarcatiunea nautica. Drumul a durat aproximativ 1 ora, timp in care am admirat marea inconjurata de pereti stancosi in mare parte inverziti de vegetatie. Sus pe un deal am vazut un far despre care am citit ca se numeste Capul Doukato construit in anul 1890, ca este cel mai sudic punct al insulei si ca a fost construit pe locul unde a fost un templu inchinat lui Apollo.

Capul Doukato

La  ora 10,45 coboram pe plaja Egremni. Din cauza ca nu are acces rutier iar vaporul nostru era primul care ajungea aici in aceea dimineata, plaja era pustie. Incet, incet, plaja s-a populat cu noi cei din vapor si mai apoi cu alti turisti sositi cu  alte ambarcatiuni de la Nydri  (unul Nydri->7 insule si altul Nydri-> plaja Egremni).

Am gasit aici o plaja intinsa pe vreo 2 Km, cu nisip/pietricele alb/e sprijinita de un perete de stanca de calcar alb, cu vegetatie putina. Apa avea o culoare exotica, albastru-turcoaz.

Noi am venit primii si am plecat ultimii, am stat aici 3  ore, timp suficient sa ne convinga ca intr-adevar plaja este minunata nu degeaba este inclusa in topul celor mai frumoase plaje din lume. Aici te simti liber dar parca prea izolat.

La ora 14,  vaporul nostru a adunat ultimii  turisti, lasand plaja asa cum a gasit-o-pustie.

Plaja Porto Katsiki am admirat-o pentru vreo ora din larg, de pe vapor. Are apa de un albastru perfect si impreuna cu stancile din jur, de culoare rosiatica, o fac magica. Mare, stanci si vegetatie sunt elementele care formeaza un peisaj idilic.

Ziua a patra

4. Plaja Afteli  si Plaja Ammouso

D. Sivota si Nidri

Nici in a patra zi nu am stat in statiunea noastra. Am pornit sa cunoastem alte plaje mai spectaculoase, precum Plaja Afteli  si Plaja Ammouso.

Astfel de pe drumul principal dintre Nidri si Vasiliki, imediat dupa intrarea spre Sivota am cotit-o pe un drum secundar care pe masura ce se apropia de mare devenea tot mai ingust si mai abrupt. Asa am ajuns la  Plaja Afteli aflata intr-un golfulet mic si linistit printre dealuri impadurite cu pini verzi care se oglindesc in apa de culoarea smaraldului a marii. Aici am stat cateva minute atat cat sa savuram deliciul peisajului, am facut o fotografie (acum vad ca nu este prea reusita) si am plecat spre urmatoarea plaja,

Am iesit din nou la soseaua principala si in localitatea Marantochori  am virat, din nou inspre mare, pe un drum tot mai ingust  care ne-a dus la plaja Ammouso. Foarte frumoasa si aceasta plaja cu apa de smarald! 

Ne-au placut aceste plaje situate in mici golfulete, in sudul insulei.

Inainte sa ne intoarcem la hotel ne-am abatut putin in frumosul sat pescaresc Sivota aflat intr-un golf unde restaurantele cu produse de peste si fructe de mare isi intindeau terasele, inclusiv pe trotuar iar iahturile stau ancorate sau plutesc pe frumoasa mare albastra care patrunde in uscat.

Nidri este cea mai mare statiune de pe insula, are plaja, multe hoteluri si restaurante dar si vapoare care pornesc cu turistii spre diverse plaje sau insule. Noi am venit aici aproape in fiecare seara,

Am admirat statiunea Nidri si de pe soseaua  dinspre Vasiliki de unde am avut o  vedere  de ilustrata  spre  golful Vlicho,

Nidri si golful Vlicho

Ziua a cincea

5. Plaja Kathisma

In ultima zi pe Lefkada am mers pe Plaja Kathisma. cea mai mare plaja din insula. Culoarea apei este impresionanta. Am admirat-o de pe drumul care coboara spre plaja dar si de jos cand valurile (prea) naravase se luptau cu pietricelele albe dar si cu noi. 

Acestea au fost locurile vazute de noi in cele 4 zile si jumatate. dar stiu ca sunt mult mai multe pe care speram sa le vedem intr-o calatorie viitoare. De fapt, intreaga insula este o minune. Este suficient sa te pui pe drumurile ei sa vezi deasupra ta dealuri stancoase si impadurite si  jos, in abrupt, o mare cand albastra-albastra (plajele din vest), cand verde-smarald (plajele din sud).

Informatii utile/costuri

Cazare: Noi am facut rezervari inainte cu doar 5 zile de plecare, exista cazari decente si cred ca nu prea are importanta zona pentru ca oricum trebuie sa te deplasezi pe toata insula. Noi am stat la Nykiana   Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurui, veti primi 10 % inapoi (pentru prima rezervare). Clic aici BOOKING

Drum: Romania (Calafat)->Grecia (Lefkada) 910 Km, 400 Km prin Bulgaria si 500 Km prin Grecia, (ex. cost motorina:2.4 leva (6 lei) -in Bulgaria, 1.3 €-in Grecia (6.2)

Alte costuri: -taxa pod Calafat-Vidin si retur (24 Ron-dus/6 €-intors)

               -vigneta Bulgaria: 15 leva /saptamana(7.50 €)

               -taxe autostrada Grecia: :1,2 €; 2,4€; 2,1€; 1,2€; 3,1€; 3€ => total 10 Euro

               -pod subacvatic; 3 € 

!!!La intoarcere trecerea  a fost libera prin toate punctele de taxare (inclusiv tuneel)

Plajele vizitate

  • Plajele Kavalikefta, Megali Petra, Avali

          -Acces cu masina, Coordonate GPS: 38°45’16.6″N 20°35’20.3″E

          -Costuri; 10 € (parcare+2 sezloguri+umbrela)

  • Plaja Agiofili

           -Acces cu barca din Vasiliki,  pret bilet: 6 € dus/intors

           -Costuri; 15 € (2 sezloguri+umbrela)

  • Plaja Egremni si Porto Katsiki

       –Acces cu barca din Vasiliki si Nidri, Noi am plecat din Vasiliki la ora 9,45 cu intoarcere la ora 15.45,   pret bilet: 15 Euro dus/intors;

   – Pe plaja Egremni nu exista amenajari, se poate inchiria umbrela de pe vapor, cost; 3 Euro (umbrela)

  • Plaja Afteli 

      – Acces cu masina,

      – Costuri; 5 € (2 sezloguri+umbrela), parcare gratis

  • Plaja Ammouso

       –Acces cu masina,

       -Costuri; 5 € (2 sezloguri+umbrela), parcare gratis

  • Plaja Kathisma

      – Acces cu masina,

       -Costuri; 8  € (2 sezloguri+umbrela), parcare gratis

Mancare- exista marketuri la preturi decente+taverne (depinde de preferinta) si posibilitati


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *