Blajul il asteapta pe Papa Francisc!


Traseu:Targu Mures->Cetatea de Balta->Jidvei->Blaj 

Obiective turistice:

  • Blaj: Teiul lui Eminescu, Crucea lui Avram Iancu, Piata 1848, Catedrala Mitropolitana Sfanta Treime, Biblioteca Centrala Arhidiecezana,  Palatul Cultural, Muzeul de istorie Augustin Bunea, Parcul Avram Iancu, Campia Libertatii, Biserica ortodoxa Sf. Apostol Andrei şi Sf. Mare Mucenic Gheorghe
  • Cetatea de Balta: Castelul de pe deal
  • Jidvei: Biserica evanghelica ( a sasilor)

Distanta:  170 Km

Data: 19 mai 2019

Stare asfalt: buna

_________________________________________________________________

Era al noualea sfarsit de  saptamana de cand  incalecati pe motocicleta (noul nostru hobby si mijloc de transport) am pornit  sa cunoastem tara asta frumoasa. Am facut pana acum 9 trasee, unele pe langa casa, altele mai indepartate si de fiecare data ne-am mirat de locurile care se etalau in fata noastra si care, de-aici de pe motocicleta, par mult mai frumoase. Pentru ca desi eram ajutati de un motor si de cativa cai putere eram, totusi, in mijlocul naturii.

Duminica aceasta am ales sa vizitam Blajul  pentru ca stiam ca este un oras incarcat  de istorie prin care am trecut de multe ori dar  nu ne-am oprit niciodata si mai stiam si ca Papa Francisc va poposi aici peste doua saptamani.

Asadar, am urcat pe motocicleta si am savurat dansul saltaret al satelor cu bisericile si oamenii lor, al paraurilor, al dealurilor si florilor…, care dispar unul/una cate unul/una din campul nostru vizual. Ce dans rapid!

I. Prima oprire am facut-o pe dealul de deasupra Tarnaveni-ului ca sa admiram orasul care se vede la vale dar si primavara din jurul nostru cu flori de salcam inflorit si mult verde.

II. A doua  oprire am facut-o in satul Cetatea de Balta. unde am admirat Castelul de pe deal. Citim ca aici s-a construit primul castel in 1321 dar a fost distrus in 1565. Pe locul cladirii vechi s-a construit in anul 1622 actualul castel de catre familia Bethlen. Ulterior a ajuns la familia Haller  iar in anii socialismului a fost nationalizat. Astazi castelul este in proprietatea cramei Jidvei care l-a renovat si care de sus, de pe deal  domina satul de pe valea Tarnavei Mici. 

In jurul pietei numeroase cladiri stau marturie  fapului ca Blajul este un puternic centru cultural (aici s-a predat pentru prima data in limba romana in anul 1700, aici  au fost tiparite primele manuale romanesti, aici se organizau primele spectacole de teatru din tara in anul 1761, aici se infiinteaza  prima gradina botanica din lume in anul 1881.). Biblioteca Centrala Arhidiecezana,  Palatul Cultural, Muzeul de istorie Augustin Bunea sunt doar cateva exemple.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *