Vacanta noastra din aprilie 2019 pe biciclete prin Olanda a cuprins un circuit (conturat de noi) de aproape 300 Km, in 3 zile in care am atins multe puncte de interes ale acestei tari minunate aflate sub nivelul marii
Ziua 1: Utrecht-> Gouda-> Kinderdijk -> Delft( 115 Km)
Obiective :
- Utrecht (Patrimoniul Unesco)
- Gouda
- Morile de vant din Kinderdjik (Patrimoniul Unesco)
Ziua 2. Delft->Leiden->Lisse-> Zandvoort ->Velsen Zuid(100 Km)
- Delft
- Campurile de flori dintre Leiden si Lisse
- Dunele de pe coasta de vest (Marea Nordului)
2.Velsen Zuid (Parcul Buitenhuizen)-> Amsterdam-> Utrecht (80 Km)
- Amsterdam (Patrimoniul Unesco)
Informatii utile/costuri
- Parcare: Transferium Westraven Utrecht (mai exista in oras inca 2 parcari de tip P+R: Papendop si Uithof, care ofera parcare pe termen lung, inclusiv transfer); 5 Euro/zi
- Cazare: Noi am facut rezervari inainte cu cateva zile de plecare pe traseu: Utrecht (58 Euro) , Delft (90 Euro) si Velsen Zuid – Buitenhuizen (70 Euro). Clic aici BOOKING
- trecere cu bacul pe raul Lek in Kinderdjik (0,75 euro de persoana+ bicicleta)
Asadar dupa ce am luat pulsul Olandei vizitand cateva locuri deosebit de frumoase parcul Keukenhof (cea mai mare gradina cu flori din Europa) Giethoorn (satul verde in care nu se intra cu masini), Edam si Marken, a venit si ziua sa incepem tura noastra cicloturistica pentru care am venit, de fapt, in aceasta tara.
De ce am ales, din nou, acest tip de concediu? De ce nu suntem intr-un loc linistit in care vreo agentie de turism sa ne fi organizat programul si sa ne fi angajat casa si masa (hotel)? Iata, am facut pana aici peste 2000 Km si acum pornim cu bicicletele spre necunoscut. Nu stiam cati Kilometri puteam face pe zi (din toamna, de cand am fost ultima oara cu bicicletele, am mai imbatranit putin), nu stiam cum este vremea si daca ploile atat de dese in nordul continentului nu ne vor acoperi, nu stiam daca bicicletele noastre invechite vor mai rezista si de data asta (le avem de 21 de ani) si cate si mai cate…
„Daca ai impresia ca aventura este periculoasa, încearca rutina. Este letala!”– Paulo Coelho. Probabil acesta este si gandul nostru care ne-a facut sa alegem, si anul acesta, acest tip de vacanta. Ne da putere (Inca nu am imbatranit de tot!), ne da bogatie (detinem pentru cateva zile avutie mare: case frumoase, orase vechi si privelisti uimitoare care se etaleaza parca doar pentru noi), ne da cunoastere (de pe biciclete se simt mult mai bine vechimea unei strazi pietruite, profunzimea norilor, uneori calmi, alteori jucausi, dar mai ales a gandurilor noastre) si ne da increderea de care chiar avem nevoie in lumea aceasta atat de nedreapta.
Daca in anii trecuti, cand am iesit cu bicicletele in afara tarii, am avut o misiune usoara urmarind cursul unui rau (Dunarea, Adigee) sau lac (Hallstrat) aici a fost un pic dificil deoarece nu stiam decat cateva puncte intermediare pe traseu unde doream sa ajungem (A, B…G) iar rutele intre aceste puncte erau multe si variate, semnalizate cu niste numere care nu ne spuneau nimic. Olanda are 32.000 Km de piste de bicicleta. Asa ca, am ales sa folosim hartile googlemap de pe telefon care, in general, ne-au ajutat. Au fost si cateva exceptii. E-adevarat ca unii oameni, vazandu-ne pe la intersectii cum pedalam cu ochii in telefon, spuneau ca suntem in cautare de pokemon. Gata pornim!
I. Ziua 1: Utrecht-Gouda- Kinderdijk – Delft( 115 Km)
A. Utrecht
In seara de 20 aprilie ne-am cazat in Utrecht iar a doua zi, duminica de Paste la catolici, am pornit in marea aventura (eu zic ca se poate numi si asa) sa cunoastem o parte din Olanda, asa, din saua bicicletei.
Utrecht-ul l-am vizitat seara si ne-am mirat de multimea si frumusetea cladirilor vechi din perioada evului-mediu, de numeroase restaurante si terase ticsite de lume si de canalele care serpuiesc prin oras (in special canalul Oudegracht).
Niciunde parca nu am vazut atat de multe restaurante si terase pline de consumatori. In lumina inserarii, fotografiile nu au iesit foarte bine dar poate reusesc totusi sa arate atmosfera de pe-aici,
Catedrala Saint Martin a fost locul unde am poposit pentru cateva minute pentru ca este ajunul Pastelui dar si pentru ca este un obiectiv valoros (in trecut era cea mai mare catedrala din Olanda) Facem o fotografie cu turnul înalt de 112 metri care a fost separat de biserica dupa o furtuna puternica in anul 1674.
Ambarcatiunile si podurile pitoresti precum si cladirile vechi cu fundatia in apa fac ca Utrech-ul sa semene cu Venetia. Dar are stilul lui, tipic olandez,
1.Traseul Utrecht- Gouda (50 km)
Masina am lasat-o in parcarea Transferium Westraven Utrecht (tip P+R) si am pornit la drum, entuziamati. Dupa ce ne-am stabilizat cu traseul (la inceput hartile on-line ne-au facut sa inconjuram Zullenstein-ul, prima localitate iesita in cale, de vreo doua ori) am pedalat 40 km pe piste inguste, printre localitati mici si campuri verzi nesfarsite strabatute de canale. In zonele dintre localitati pistele sunt destul de goale, astfel incat putem merge linistiti lasandu-ne privirea sa alunece pe verdele puternic al ierbii intrerupt de apa care-si face rostul prin santurile construite demult si ingenios de olandezi.
Din cand in cand, in zborul nostru printre canale, mai atingeam coltul vreunei localitati sau doar grupuri de case care ne incantau. Prea rar, pe cat as fi vrut eu, din loc in loc, ne opream sa facem cate o fotografie.
B.Gouda
Nici nu ne afundam bine in linistea locului ca ajungem in orasul Gouda. Pe stradute pietruite si intortocheate, printre rotocoale de cascaval, simbolul orasului, intram in centrul vechi.
Piata centrala Kaasmarkt este mare, inconjurata de cladiri vechi si bine intretinute in mijlocul carora troneaza Primaria Stadhuis. Parca ai intrat intr-un decor de film din alt secol. Se simte mirosul istoriei! Dar revenim rapid la secolul XXI si ne luam sandwich-uri de la Subway si nu branza celebra de Gouda, pe care probabil am fi gasit-o daca nimeream intr-o dimineata de joi cand se desfasoara in piata, targul de branza.
In piata exista numeroase alte cladiri care dau valoare locului: Casa Waag, construita in 1667 unde erau cantarite marfurile pentru perceperea taxelor dar si Catedrala Sfantului Ioan Botezatorul, patronul orasului.
Primaria din mijlocul pietei este o bijuterie. Citim depre ea ca rezista din anul 1450 fiind utilizata atat ca si primarie cat si ca tribunal sau depozit de carne. Maiestria constructiei arata prosperitatea locuitorilor fiind ornata cu turnuri, sculpturi, ferestre si alte detalii deosebit de rare si de frumoase.
2. Traseul Gouda – Kinderdijk ( 30 Km)
Din Gouda am iesit la ora 12,30 si pentru 30 km am pedalat printre canale, lebede si case frumoase.
Casele olandezilor sunt o minunatie in care chiar doresti sa locuiesti, nu epateaza prin marimea lor, sunt inundate cu lumina care intra nederanjata de multe perdele sau obloane, au gradini ornate cu flori si arbusti si sunt fara garduri (eventual cate un canal le separa de drum). Desi suntem in concediu, gandul ne-a dus acasa, in tara, acolo unde casele fie sunt mari si luxoase, adevarate palate, in care te intrebi daca stapanii lor nu se pierd, fie sunt mici si darapanate unde sufletele celor care locuiesc in ele plang de durere ca nu pot sa le intretina si utila asa cum ar avea nevoie ei si copii lor. Dar avem speranta ca, si la noi, lumea va scapa candva si de blestemul greu al saraciei si de obsesia maretiei iar locuintele noastre vor fi la fel ca cele de pe-aici, cu bun gust, bine intretinute si dotate cu tot ce un om are nevoie. Macar strictul necesar!
C.Kinderdijk
Morile de vant de la Kinderdijk au fost un al punct pe harta noastra unde am dorit sa oprim pentru cateva clipe. Pentru a ajunge la acest obiectiv am trecut raul Lek cu bacul (0,75 euro de persoana+ bicicleta) alaturi de alti biciclisti si motociclisti.
Olandezii folosesc fiecare petic de pamant si din acest motiv au dirijat apele din zonele mlastinoase, inspre rauri. In regiune acest lucru nu s-a putut face doar prin canale si din acest motiv au construit in anul 1740 un ansamblu complex de 150 de mori de vant care sa duca surplusul de apa inspre raul Lek. In prezent mai exista vreo 19 mori functionale, intrate in anul 1997 in patrimonial UNESCO si care functioneaza acum doar cand pompele moderne cu motor (construite recent) se strica. In rest ele sunt o carte de istorie care arata ingeniozitatea cu care olandezii isi salveaza fiecare petic de pamant.
Ne-am plimbat cateva minute printre (prea) multi turisti si ne-am bucurat de peisajul specific olandez pe care il vedeam in zare (mori, canale, stufaris, nuferi).
3. Traseul Kinderdijk – Delft( 35 Km)
Dupa ce am trecut inapoi cu bacul peste raul Lek, pe la ora 15.20 am pornit spre Delft Traseul, ocoleste localitati (Rotterdam-ul este cea mai mare) si este foarte frumos.
In Delft am ajuns la ora 19 si aici se incheie prima noastra zi pe biciclete. Nu am avut dealuri de urcat dar faptul ca a trebuit sa ne intoarcem de cateva ori din drum din cauza orientarii a facut sa se adune Kilometrii la palmaresul nostru . Si cei peste 115 Km in ziua de azi nu sunt putini chiar si prin Olanda. Ne-am oprit la un market (care spre surprinderea noastra era deschis desi era ziua de Pasti) ne-am aproviziont cu sucuri si ceva gustari si ne-am dus sa inoptam la hotelul unde aveam rezervare. De data aceasta, am riscat si am facut rezervarii pentru toate noptile cu cateva zile inainte de plecare pe traseu.
Ziua 2: Delft->Leiden->Lisse->Zandvoort -> Velsen Zuid (Parcul Buitenhuizen)( 100 Km)
D. Delft
Delft-ul este un oras minunat strabatut de multe canale, cu cladiri vechi si cu podete arcuite transmitand catre ochii si sufletul nostru, imagini deosebit de pitoresti.
In dimineata de 21 aprilie (dupa calendar), zi senina de vara (dupa temperatura), inainte sa urcam pe biciclete am admirat obiectivele turistice ale orasului minunadu-ne de frumusetea Primariei (Delft City Hall -Stadhuis) construita in secolul al XVII-lea, Biserica Veche (Oude Kerk) din secolul al XIII-lea cu turnul sau inclinat sau Biserica Noua (Nieuwe Kerk) din secolul al XV-lea.
In oras mai exista numeroase alte locuri interesante (muzeele Het Prinsenhof, Vermeercentrum, Lambert van Meerten sau Fabrica de portelanuri De Porceleyne Fles ) dar noi am incalecat pe biciclete si am pornit mai departe.
Ne asteapta o zi plina, presarata cu o serie de locuri minunate dar care se insira pe multi kilometrii. Asa ca, la drum! Ne-am luat bicicletele in primire si am pornit spre urmatoarele destinatii. Era ora 9.
4. Traseul Delft -Leiden( 25 Km)
Portiunea dintre Delft si Leiden a fost frumoasa (probabil nu stiam inca ce va urma). Daca in ziua precedenta am pedalat mai mult pe campuri verzi strabatute de canale, acum rotile bicicletei se invarteau pe pista de langa raul Zuidvliet si noi ne minunam de frumusetea localitatilor la care le atingeam doar cate un colt.
E. Leiden
In Leiden am ajun la ora 11 si am poposit cateva minute. Despre acest oras am citit ca aici s-a infiintat prima universitate din tara (1575) la care au studiat 13 premianti Nobel, ca este locul de nastere a marelui pictor Rembrandt si ca aici s-a cultivat acum 400 de ani primul bulb de lalea.
Noi am admirat, pedaland pe stradute pietruite, catedrala Pieterskerk (Sf. Petru) fondata in anul 1121, catedrala Hooglabdse Kerk (foto:dreapta jos) si alte cladiri vechi de caramida maro inchis plasate intr-o armonie arhitecturala deosebita, tipic olandeza.
5.Traseul Leiden -Lisse( 25 Km)
Portiunea dintre Leiden si Lisse si mai departe pana dincolo de Keukenhof este un ocean de culoare in care noi am inotat (nu pedalat) incantati de valurile inmiresmate. Lasam in urma valuri de rosu, galben, roz, mov… care undeva departe, se uneau cu cerul albastru.
Nu ai cum sa nu te simti puternic (chiar daca doar pentru cateva clipe) cand esti imprejmuit cu atata frumos, Foarte des ne opream in campurile intinse de lalele sa facem fotografii.
Si totosi mai mergem si noi azi? Mai avem vreo 50 Km de facut!
In Lisse am ajuns la ora 13.30 si ne-am oprit la un market sa ne aprovizionam cu mancare si suc. Am plecat mai departe pedaland cu greu printre sute de biciclisti care deveneau tot mai multi (in zona parcului Keukenhof). Noi am trecut rapid pe langa parc (cel mai mare parc de flori din Europa), ne-am amintit de vizita de acum cateva zile, despre care am scris aici si in curand am iesit din multime inaintand spre vest, spre Marea Nordului.
7. Traseul Lisse -Zandvoort ( 20 Km)-Dunele de pe coasta de vest (Marea Nordului)
Peisajul se schimba si devine opus celui prin care am inaintat pana acum. Astfel abundenta de culori, prin mijlocul carora am trecut de dimineata, se transforma intr-un desert imens si tern cu vegetatie rara, pistele drepte si plane sunt pe-aici in urcare (diferenta de nivel 200 m), cu multe curbe.
Zona este o rezervatie naturala in care nu au acces masini dar biciclistii erau foarte numerosi. Pentru ei, probabil este o provocare sa pedalezi pe acest tip de drum atat de rar in Olanda . Gandul ne-a dus, din nou, pentru o clipa, acasa acolo unde impingem cu greu bicicletele pe dealurile Transilvaniei. Dar revenim aici, pedalam printre dune de nisip adevarate bariere intre drumul nostru si mare.
F. Zandvoort
In Zandvoort, supranumita Riviera olandeza, am ajuns pe la ora 16.20 dar fiind zi libera pentru olandezi (a doua zi de Pasti), l-am gasit prea aglomerat. Ne-am oprit pentru cateva clipe, am savurat imensitatea marii, am preluat putin din energia ei buna si am pornit mai departe.
8. Zandvoort – Velsen Zuid (Parcul Buitenhuizen) ( 30 Km)
Ultima parte a traseului din ziua a doua pe biciclete a fost la fel de minunat. De data aceasta am avut parte de o padure care isi intindea aripile peste noi ferindu-ne de soarele puternic si in care pasarelele ne acompaniau cu cantecul lor artistic.
Frumos, frumos dar cand ajungem la hotel? Cand credeam noi ca nu mai avem mult, ajunsi in Velsen Zuid localitatea unde aveam rezervare, introducem in GoogleMap adresa hotelului si aflam ca de fapt, ar mai fi vreo 8 Km pana la adresa exacta (Parcul Buitenhuizen). Dar am facut si ultimii Kilometri cu bucurie inregistrand pe retina un ocean de frumusete, campuri de lalele (sunt si in aceasta zona), paduri, canale, lebede, castele si salcii curgatoare.
Ziua 3: Velsen Zuid- Amsterdam- Utrecht (80 Km)
9. Velsen Zuid (Parcul Buitenhuizen) -Amsterdam( 30 Km)
Ziua a treia am inceput-o in mijlocul padurii, Am avut cazare la niste casute amplasate intr-o zona de agrement cu teren de golf, pe malul unui lac. Dar nu am avut timp de zabovit prea mult in acest coltisor frumos de lume. Ne-am baut cafeaua si am urcat pe biciclete. Ne-am ratacit prin padure, cativa kilometri dar am revenit repede pe drumul cel bun.
Drumul pana la Amsterdam a fost frumos desi o portiune a mers paralel cu un drum rutier.
G. Amsterdam
Amterdam-ul l-am mai vizitat in 2010 dar din saua bicicletei parea mult mai viu decat atunci, La ora 10,30, am intrat si noi, alaturi de localnici, in atmosfera locului pedaland peste canale, printre cladiri vechi si noi, asteptand la semafoare alaturi de zeci./sute de biciclisti.
Capitala Olandei are 120 de kilometri de canale, 90 de insule, 1280 de poduri. Am trecut si noi peste cateva canale cu poduri deoebit de pitoresti.
Prin Amsterdam nu este usor sa mergi cu bicicleta. Zeci de alti biciclisti sunt in spatele tau si alti zeci in fata, asa ca nu este momentul nici sa incetinesti brusc si nici sa mergi mai repede. Nu am respectat aceasta regula si la un semafor am sarit de pe bicicleta sa fac o fotografie. Grabita sa nu dea alti biciclisti peste mine am scapat telefonul. Si acum am ecranul spart.
Rotile bicicletelor s-au invartit pana in Piata Dam unde ne-am oprit cateva minute si am admirat Palatul Regal construit in secolul al XVII-lea.
Tot in piata Dam am admirat Biserica Noua inconjurata de cladiri vechi si interesante dar si Monumentul National din mijlocul pietei.
Ne-am oprit la un magazin alimentar, ne-am aprovizionat cu mancare si sucuri si am pornit mai departe.
10. Amsterdam -Utrecht (parcare Westraven)( 50 Km)
De la Amterdam pana la parcarea din Utrecht mai aveam 5o km (nu putini) dar a fost un traseu deosebit de frumos care a curs aproape in intregime pe langa un canal pedaland doar noi alaturi de vase de croaziera sau de marfa. A fost modul ideal sa ne punem ordine in ganduri si sa memoram momentele din aceste 3 zile dar si locurile frumoase intinse pe cei aproape 300 Km batuti de rotile bicicletelor invartite de noi,
La ora 15,30 am ajuns la parcarea din Utrecht incheind astfel circuitul, inceput cu 3 zile in urma,
Gata! Am demontat rotile din fata ale bicicletelor, am pus bicicletele (cu roti cu tot) si bagajele in masina si am pornit spre casa. Dorul adanc pentru cei dragi de-acasa a facut sa nu ne temem de cei peste 2000 de Km pe care ii aveam de parcurs pana acasa si nici sa avem regrete pentru zilele frumoase petrecute pe biciclete.