Pe motocicleta:Traseu spre Tara Dacilor


Traseu:Targu Mures->Alba Iulia->Orastie->Costesti->Gradistea de Munte-Blaj 

Distanta:  425 Km

Data: 23-24.03.2019

Stare asfalt: buna

Cazare: Exista cazari acceptabile (si ca pret si ca si conditii) in Alba Iulia sau in zona Orastiei. Noi am stat  la Gradistea de Munte. Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurui, veti primi 10 % inapoi (pentru prima rezervare). Clic aici BOOKING

_________________________________________________________________

Dupa cateva ture de initiere cu motocicleta pe langa casa am pornit la un traseu mai lung, transjudet, care sa ne duca spre o zona incarcata de istorie dar si de monumente naturale. Pe acest drum am trecut zburand asezati in saua motocicletei. Localitatile s-au succcedat una, cate una, iar noi ne bucuram  de peisajele din jur chiar daca culoarea  este inca fada si primavara nu si-a inmuiat  pensula in vopseaua verde care sa dea viata mantiei cu care erau imbracate.

In traseul nostru de 2 zile am facut si cateva  opriri care ne-au confirmat ca exista si in tara asta locuri frumoase,

Prima oprire am facut-o la Alba Iulia unde am luat in primire/privire cateva dintre obiectivele turistice ale orasului.

  • Catedrala ortodoxa (unde au fost incoronati Ferdinand si Maria, ca regi ai Romaniei)
  •  Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail (unde se afla mormantul lui Iancu de Hunedoara) este cel mai valoros monument de arhitectura  gotica din Transilvania
  • Cetatea Alba Carolina (cea mai mare fortificatie din Romania) construita de mai mult de 300 de ani
  • Munumentul Marii Uniri din Alba Iulia construit in anul 2018 cu ocazia celebrarii 100 de ani de la Marea Unire

A doua oprire de dezmortire am facut-o in  Orastioara de Sus si ne-a placut linistea de aici dar si muntii care se vedeau in zare.

Ne-am grabit spre Sarmizegetuza Regia despre care stiam ca a fost, inainte de razboiul cu romanii, cel mai important centru militar, religios si politic al statului dac. Stiam ca vizitarea  capitalei statului dac din secolul I i.d.Hr este permisa doar pana la ora 17.30. Dar, din pacate, cu vreo 5 km inainte de a ajunge drumul este inchis si nu am mai fi avut timp sa prindem poarta batranei cetati deschisa. Asa ca, ne oprim langa paraul Sarmizegetuza si ascultam pentru cateva minute melodia apei care curge la vale  ducand  cu ea putin din istorie.

Cetatea Costesti Cetatuie, resedinta statului dac din vremea lui Burebista face parte din colectia de cetati dacice inscrise in patrimonial UNESCO (alaturi de Saemizecetuza Regia, Luncani-Piatra Rosie, Costesti-Bliaru, Capalna si Banita) si care au format sistemul defensiv al lui Decebal. Noi  am gasit-o cocotata pe un deal deasupra satului Costesti  inconjutata de un peisaj minunat.

Noaptea ne-am cazat in Gradistea de Munte iar de aici a doua zi dimineata am pornit intr-o drumetie, pe platoul Vartoapelor care in aceasta perioada era inecat de ghiocei. Despre drumetia noastra printre vestitorii primaverii am scris aici.

Dupa o drumetie de 3 ore spre Platoul Vartoapelor am pornit spre casa ducand cu noi putin din magia ghiocelului si din frumusetea naturii care se trezeste la viata.

In Orastie am admirat centrul orasului in care localnicii au iesit pe la terase, Cetatea veche de o mie de ani cu doua biserii in interior, una reformata constrita in secolul al XIV-lea si una ridiata e sasi in 1830, biserica reformata, Primaria si Caterala Ortooxa Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril construita cu ajutorul legionarilor in perioada comunista.

Urmatoarea oprire a fost la intrarea in Blaj un oras plin de istorie in care trebuie sa ne intoarcem si sa-l vizitam.Aceasta a fost aventura noastra pe doua roti in tara Dacilor, pe urmele istoriei si a primaverii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *