Croatia: Obiective turistice Dubrovnik


Vacanta noastra in 2013 am facut-o pe cont propriu si a facut parte din circuitul balcanic cu masina: Turcia (Istanbul), Grecia (Ouranopolis-Muntele Athos, Salonic,Meteora) , Muntenegru (Ulcinj, Sveti Stefan, Budva, Kotor), Croatia  (Dubrovnik , Trogir si  Lacurile Plitvice)

Obiectivele turistice din  Dubrovnik (Orasul istoric -monument UNESCO din 1994): Zidurile cetatii, Marea Fantana a lui Onofrio, Manastirea Franciscana, Stradun, Fortul Lovrijenac, Fortul Sf Ioan, Piata Loggiei, Palatul Rectorului, telecabina pe muntele Srd, Manastirea Dominicana, Biserica Sf Blasiu, Fortul Revelin  

Data:06-07.08.2013

————————————————————————————

In vacanta noastra  din 2013, dupa ce am pescuit ce a avut mai frumos oceanul imens al Balcanilor (Turcia, Grecia si Muntenegru) am ajuns si in Croatia unde, de asemenea, trebuia sa selectam cele mai nestemate obiective turistice care sa intregeasca  comoara cu care sa ne intoarcem acasa. Si nu a fost usoara aceasta misiune. Imensele fasii de tarm strajuite de munti spectaculosi din calcar care se oglindesc in albastrul azuriu al Marii Mediterane, 9 parcuri nationale, 1208 insule presarate prin mare si alte sute de localitati istorice insirate pe hotarele dintre mare si munti a fost oferta Croatiei pentru noi. Pentru cele doua-trei zile alocate acestei tari noi am ales:

Orasul Dubrovnik (Orasul istoric -monument UNESCO din 1994)

Orasul vechi Trogir (monument UNESCO din 1997)

-Parcurile Plitvice (monument UNESCO din 2000)

Asadar, in 7 august dupa ce in prima parte a zilei am vizitat Sveti  Stefan, Budva si Kotor-ul din Muntenegru am ajuns in localitatea Mlini, unde aveam rezervare si care a fost locul perfect pentru o dupa-masa linistita. Am savurat marea de pe balconul pensiunii, ne-am salutat cu soarele pe plaja minunata de langa pensiune iar seara ne-am plimbat incetisor admirand vilele elegante  din micuta localitate.

Vedere din balconul pensiunii

A doua zi dimineata am pornit spre orasul Dubrovnik despre care Lordul Byron spune ca este „Perla Adriaticii”  iar  Bernand Shaw a spus: „Cei care cauta paradisul pe pamant trebuie sa-l caute in Dubrovnik”.

Dar pana la paradis ne lovim de problemele pamantesti. A gasi parcare in Dubrovnik, una cat de cat accesibila,  poate fi intr-adevar o problema. Rezolvarea situatiei a fost simpla, deoarece am lasat masina intr-o parcare mai indepartata de centrul vechi in zona 3 (parcarile mai apropiate de cetate sunt  in zona 1 si sunt mai scumpe) si am pornit pe jos  sa descoperim frumosul oras ghidati de indicatoarele dese care ne indrumau spre obiectivele turistice consacrate.

Intram pe impunatoarea poarta Pile si ne oprim sa luam apa de la Marea Fantana a lui Onofrio  care este alimentata printr-un  sistem ce aprovizioneaza Dubrovnikul cu apa inca din anul 1444, Admiram si Manastirea Franciscana construita in anul 1337 in stil romano-gotic al carui turn-clopotnita domina intrarea in cetate.

Dupa ce ne-am racorit cu apa rece de la fantana am luat-o pe zidurile cetatii si am inconjurat cetatea incalecati pe pereti (Walking the city walls)  admirand minunatiile care apareau in fata ochiilor nostri, atat in interior, cat si in exterior, atat aproape cat si  in zare. 

Zidurile Orasului Dubrovnik au fost ridicate între secolele XIII – XVI dar au fost afectate de cutremurul din 1667 si de conflictele armate din fosta Iugoslavie din 1991-1992. Aceste ziduri dar si valoroasele cladiri din interior  au fost restaurate cu profesionalism, pastrandu-se cu sfintenie formele originale, desi se vede de departe ca materialele folosite sunt actuale. Zidurile au latime de 6 m si inaltimea maxima de 22 m si au constituit de-a lungul timpului o bariera de nepatruns in fata piratilor si a invadatorilor pana in anul 1808 cand cheia cetatii a fost predata francezilor, incheindu-se astfel independenta Republicii Dubrovnik.

Stradun este strada principala a cetatii Dubrovnik, se intinde de la un capat la altul al cetatii, de la Poarta Pile  pana la Poarta Ploce si este animata de lume, Cladirile se remarca printr-un stil architectural  uniform iar obloanele ferestrelor vopsite in verde le dau un farmec aparte. Si ce frumos se vede de sus!

Uimiti de frumusetea care se etaleaza in fata noastra, ne schimbam privirea inspre mare. Vedem pe o stanca inalta care aproape se pravaleste in mare, un fort.  Citim  ca se numeste Fortul Lovrijenac, ca a fost construit in anii anii 1018-1038 pentru a proteja orasul de un  posibil atac al venetienilor pe mare. Imaginea este impresionanta!

De sus de pe ziduri marea nesfarsita ce se pierde in zare unita cu acoperisurile rosii (cladirile au fost renovate in 2000, foarte putine constructii  mai pastreaza tigla originala) insereaza pe retina sufletului nostru un peisaj frumos.

Fortul Sf Ioan a fost construit in secolul al XIV-lea tot cu scop de aparare  dar astazi gazduieste Muzeul Maritim si Acvariumul. De-aici de pe ziduri apare ca un monument minunat strajuit de munte  pe de-o parte si de marea albastra pe de alta parte. In fata lui sunt parcate (ancorate) multe iahturi albe.

Fortul Revelin este o alta fortareata impresionanta,  construita pe un colt al cetatii in secolul al XVI-lea cu scopul de apara orasul.

Ne dam jos de pe ziduri si ne plimbam putin pe stradutele inguste la umbra cladirilor pe stradute labirint.

Ajungem in Piata Loggiei care se afla in partea de nord-est a centrului vechi al orasului si care a constituit mult timp un punct de intalnire a cetatenilor  importante si este marcata de multe cladiri importante printre care  Coloana lui Orlando si Loggia clopotelor.

Una dintre cele mai frumoase constructii de pe aceste stradute  este Biserica Sf Blasiu dedicata sfantului ocrotitor al orasului si se remarca printr-o fatada bogat ornamentatata cu  coloane si sculpture impresionante. 

Rectorul era seful guvernului si avea puteri nelimitate. Fiecare rector detinea aceasta pozitie timp de o luna, timp in care locuia doar in palat, departe de familie. Din acest motiv Palatul Rectorului este o contructie importanta a orasului care domina cetatea imbunandu-se   stilurile gotic şi renascentist. Astazi gazduieste muzeul de istorie.

Manastirea Dominicana  este o alta bijuterie  arhitecturala care se incadreaza cu zidurile fortificate ale orasului.

Dupa doua ore jumatate in care am inconjurat cetatea cocotati pe ziduri (2 Km) si ne-am plimbat pe stradutele umbroase ale orasului  am iesit din cetate ducand cu noi imaginea celui mai frumos oras medieval amplasat intr-un cadrul natural deosebit, intre munte si mare.

De-aici ne-am indreptat spre telecabina care sa ne duca sus pe muntele Srd. Calatoria cu telecabina a durat 3 minute dar privelistea din ea si de sus a fost minunata. De-acolo de sus am vazut intreg orasul insiruit pe langa mare dar si impadurita Insula Lokrum pe care tare ne-am fi dorit sa o vizitam.

Dupa ce ne-am indestulat cu frumusetea orasului, am coborat cu telecabina de pe munte si am pornit spre parcare (care nu era aproape). Din Dubrovnik am mers spre Trogir, urmatoarea noastra oprire, una aproape la fel de frumoasa. Ce frumosi sunt Balcanii!

UTIL

Pret combustibil Europa: aici

Intrarea in cetate: pret bilet (200 kn /Persoana) si program gasiti aici

Urcarea cu telecabina pe muntele Snd: pret bilet (85 kn/persoana/tur si 150kn/persoana/tur-retur) si  program gasiti aici

Cazare:  variante de cazare  se gasesc pe aici BOOKING   la preturi incepand de la 60 euro/camera de 2 persoane/noapte in Dubrovnik dar se gasesc la preturi mai accesebile in localtiatile apropiate (Cavtat, Mlini)

 

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.