Pe motocicleta-Traseu: Targu Mures-Sovata-Bezid-Targu Mures


Prima noastra tura cu motocicleta -In cautarea ghiocelului

Traseu: Targu Mures-Sovata-Sacadat-Bezid-Balauseri-Targu Mures 140 Km

Data: 09.03.2019, UPDATE: 14.03,2920

Timp: 4 ore

Stare asfalt: buna

Primavara devreme nu este perioada cea mai fotogenica a anului, nu este nici alba, nici verde iar griul care este preponderent nu ne transmite prea mult optimism. Si totusi noi am gasit plimbarea cu motocicleta din 9 martie ca una care este colorata  intens si plina de speranta unor noi descoperiri.

Am pornit in aceste aventuri pe motocicleta cu speranta ca prin ele vom gasi lumina  in toate piedicile intunecate din viata noastra, ca vom prelua  puterea cu care firavul ghiocel strapunge stratul gros de zapada fara sa fie demoralizat si  ca vom lua in suflet putin din frumusetile pe langa care trecem mult mai  aproape decat cu alt mijloc de transport (copac,  biserica, paraias…). 

Am plecat de-acasa pe la ora 12. Erau in jur de 12 grade si  soarele mult asteptat  de noi toata saptamana era acoperit din cand in cand cu nori jucausi. Drumul de 25 de Km pana la Mircurea Nirajului l-am facut entuziasmati si incantati de noile simtaminte pe care le traiam pe doua roti. La Miercurea Nirajului am facut prima oprire pentru o gura de apa si pentru a admira frumusetea localitatii.

Din Miercurea Nirajului si pana la Sarateni a urmat un drum foarte frumos pe care eu l-as numi TransSovata si care la scara mai mica decat TransFagarasanul ofera motociclistilor o succesiune de viraje si peisaje superbe. Admirand imaginile  frumoase ce se succed prin fata noastra ne-am amintit de drumul facut in toamna pe acelasi traseu tot pe doua roti, dar cu bicicletete, despre care am scris aici. Acum nu mai simteam greutatea urcusului pentru ca avem cu noi cativa cai care trageau cu putere la deal dar nu am mai trait nici bucuria implinirii atunci cand am ajuns, sus la releu.

La coborarea spre Sarateni ne-am oprit sa cercetam marea de nori care se apropia de noi si care ne ingrijora putin. Era primul nostru drum si nu voiam sa riscam sa-l parcurgem cu asfaltul ud.

Pe la ora 13,20 ajungem la Sovata si ne oprim cateva minute sa admiram lacul  Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume si singurul lac cu apa sarata inconjurat de vegetatie bogata. Acum vegetatia este terna dar si asa este frumos pe-aici.

Intram pentru cateva minute in atmosfera de weekend sau de vacanta data de turistii veseli care se plimbau prin statiune sau stateau la rand sa-si cumparau langos sau colac secuiesc ale caror arome ajungeau pana la noi, chiar daca aveam castile pe fata.

O pornim spre Eremitu dar la iesirea din Sacadat ne oprim sa studiem cerul care este tot mai gri si care ne tulbura entuziasmul turei noastre,  Dar inainte sa ne uitam la cer aruncam privirea spre un paraias care isi facea cu greu loc sa curga prin palcurile de zapada si care a creat mediul propice pentru firavii ghocei sa iasa la suprafata si sa ne incante.

Nu mai este nevoie sa studiem cerul pentru ca acesta ne trimite deja cativa picuri de ploaie. Decidem sa ocolim ploaia  si cautam directia deasupra careia cerul este albastru si nu  gri. O gasim! O luam spre Sangeorgiu de Padure, de unde  ne abatem vreo 10 Km pana  la Lacul Bezid. Frumusetea lacului artificial este amplificata de misterioase ruini  ale caselor acoperite de apa, turnul bisericii sau  tunchiurile ce pomi  ce ies pe alocuri la suprafata amintindu-ne de drama celor care au trebuit sa-si paraseasca gospodaria si agoniseala de-o viata atunci cand a fost construit barajul.

De la Bezid am zburat direct spre casa. Drumul de la Balauseri si pana la Targu Mures a fost cam prea aglomerat pentru o plimbare de agrement dar la ora ora 16 am ajuns acasa  incantati tare de noua noastra aventura. Speram ca vom mai avea ocazia sa cunoastem din saua motocicletei cate ceva din frumoasa noastra tara.

UPDATE: In 14 martie 2020 am repetat experienta doar ca primavara era mai inaintata, ghioceii erau mai multi si mai infloriti iar norii nu ne-au alungat din calea lor, ne-au lasat sa ne intoarcem prin Eremitu. Fotografiile de mai jos  ne vor aminti ca tura asta (prima din 2020) a fost deosebita.

Spre Laureni

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *