Grecia: Manastirile din Meteora -lacasuri de cult suspendate de cer


Vacanta noastra in 2013 am facut-o pe cont propriu si a facut parte din circuitul balcanic cu masina: Turcia-Grecia-Albania-Muntenegru-Croatia Despre circuitul nostru prin Balcani  am scris AICI Balcani

Dupa vizita la Istanbul  si cele din Ouranopolis  si Salonic, urmatoarea oprire a fost la manastirile din Meteora, cel de-al doilea centru monahal din Grecia dupa muntele Athos

Obiective turistice:

Data:04-05.08.2013

____________________________________________________________________

Asadar in Grecia am ales trei locuri inscrise in anul 1988 in Patrimoniul UNESCO. fiecare dintre ele imbina frumusetea naturala deosebita cu o incarcatura spirituala adanca si veche, impletituri pe care greu le gasesti in alta parte.

  • Muntele Athos, despre care am scris aici  
  • Orasul bizantin Salonic, despre care am scris aici
  • Manastirile de la Meteora

In dimineata zilei de 4 august am pornit din Salonic spre Meteora si dupa un drum de vreo 230  Km am ajuns in localitatea Kastraki unde ne-am cazat si apoi am pornit spre stancile ciudate care se vedeau in zare si care ne atrageau ca un magnet. 

Citim despre aceste stanci ca ar fi unice in lume, ca s-au format acum 60 milioane de ani prin eroziunea depunerilor de nisip, noroi si pietre aduse aici de catre raul Pinios care isi croiau drum sa se verse in lacul tessalic si care ulterior si-a facut cale pana in  Marea Egee. Ploaia, apa si vantul au sculptat aceste depuneri si au format niste stanci inalte de peste 400 m (600 m de la nivelul marii) care creau pentru noi un adevarat spectacol, cu cat ne apropiam mai mult de ele.

Stancile superbe dar neprietenoase ne confirmau ca nu este loc de plimbari pe poteci spre varfurile lor, asa cum suntem noi obisnuiti pe muntii nostri. Existau totusi temerari care se catarau agatati de cabluri, pe peretii de piatra neagra  si noi nu puteam decat sa le admiram curajul. Citim ca aici ar fi una dintre cele mai frumoase zone de catarare pe conglomerate din lume cu peste 600 de trasee de alpinism. Curand vedem ca, grecii cu iscusinta lor, au facut si pentru cei ca noi un drum serpuitor spre manastirile construite pe varfurile acestor stanci si pe care ne dorim sa le vedem de-aproape pentru ca simtim ca sunt deosebite. Nu degeaba pe aceste locuri incepand din secolul al XI-lea  numerosi ascetici si martiri s-au jertfit si s-au rugat in grotele sapate prin stanci sfintind prin jertfa lor fiecare piatra.

Meteora  tradus „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” sau „sus în ceruri” este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de manastiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos.

Am simtit si noi ca aceasta traducere a cuvantului meteor este reala si nu exagerata, ca fotografiile si cuvintele  atasate/asternute sunt foarte sarace ca sa poata expune maretia acestui loc. Pentru ca Meteora se traieste si nu se povesteste. Multumim Bunului Dumnezeu ca ne-a ajutat sa traim experienta de a vizita intreaga familie aceste minunatii cocotate in varful stancilor!

În prezent exista 24 de manastiri, dintre care doar 6 dintre ele sunt intretinute, fiecare dintre acestea avand  dezvoltate un complex divers de manastiri, chilii si muzee: Marele Meteor, Varlaam, Sfanta Treime, Sf. Stefan, Rusanou, Sf. Nicolae. Noi am vizitat cateva dintre ele, pe altele le-am privit de departe din punctele de belvedere in care ne-am oprit pe drumul sinuos,

Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsas a fost construita in secolul al XV-lea pe ruinele unei biserici mai vechi. Manastirea este cocotata in varful primei stanci iesite in cale si se inalta pe mai multe nivele, spre cer. 

Manastirea Sfantul Stefan este asezată pe un teren plat intr-o parte dar suspendat pe alte 3 laturi,  Biserica  a fost construită în secolul al XVI-lea și pictată în 1545.

Manastirea Varlaam este a doua manastire ca marime an complexul Meteora construita pe o stanca de 373 m. in anul 1541. 

Manastirea Sfanta Treime se afla în partea de sus stancilor si a  fost construita în 1475. In trecut se ajungea la manastire cu scara de franghie si cu plasa. În 1925 au fost săpate 140 de trepte. 

Manastirea Marelui Meteor  este cea mai mare dintre manastirile situate pe stancile din Meteora. A fost construita in secolului al XIV-lea. Biserica principala are  hramul „Schimbarea la fata”

Am urcat si noi la aceasta manastire urcand si trecand pe  trepte suspendate, pe poduri intre stanci si prin tuneluri sapate  in munte

Odata ajunsi sus am simtit incarcatura spirituala si culturala a locului, am spus o rugaciune, am vizitat muzeul manastirii si am admirat cu privirea intinderea minunata ce se asternea in fata ochiilor. Panorama ce se vede de la Manastirea Sfanta Treime este de vis, la est aflandu-se Manastirea Sfantul Stefan, la vest, Manastirea Varlaam si Marea Meteora, iar la sud, Kalambaka. Un film  din seria celor cu James Bond 007, aparut in 1981 si intitulat “Doar pentru ochii tăi” a fost filmat in acest loc superb.

Manastirea Rousanou a fost fondata in secolul al XVI-lea si are Hramul „Schimbarea la fata”. 

Indiferent in ce punct de pe aceste stanci ne-am oprit am admirat jertfa celor care au reusit sa construiasca aceste manastiri parca agatate de cer si am sperat ca sunt si pentru noi o mica scarita spre inaltul ravnit. 

Seara ne-am intors sa admiram apusul din acest loc magic in care acum totul se imbraca intr-o alta culoare si o alta emotie.

 

UTIL

Programul manastirilor il gasiti Meteora.com,

Biletul de intrare in incinta manastiri: 3 Euro

Cazare:  variante de cazare pentru toate gusturile/posibilitatile se gasesc pe aici BOOKING la preturi incepand de la 35 euro/camera de 2 persoane/.noapte


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *