La pas prin Salonic- Obiective turistice


Vacanta noastra in 2013 am facut-o pe cont propriu si a facut parte din circuitul balcanic cu masina: Turcia-Grecia-Albania-Muntenegru-Croatia

Cea de-a treia oprire am facut-o in Salonic (Thessalonik) al doilea oras ca marime din Grecia (dupa Atena).

Despre prima si cea de-a doua oprire am scris aici: Istanbul  si Muntele Athos

Obiective turistice:

  • Orasul Salonic cu Turnul Alb (Lefkos Pyrgos), Biserica Sf. Dumitru (Agios Dimitrios), Piata Aristotel, Agora greceasca si forul roman-UNESCO
  • Data: 03-04.08.2013

____________________________________________________________________

Dupa o zi minunata petrecuta pe vapor pe langa Muntele Athos am pornit spre Salonic. Drumul de 150 km a fost si pe drumuri inguste unde tufe de leandri albi si roz ne puneau piedica sa nu ne pravalim in mare (vreo 50 km) dar si pe autostrada. Ne-am  oprit din  loc in loc sa facem cate-o fotografie

Seara ne-am cazat la un hotel aproape de centrul orasului  si apoi am pornit sa descoperim Salonicul la pas. Intr-adevar obiectivele turistice s-au insirat ca intr-o salba si nu ne-a trebuit mai mult de cateva ore sa le cunoastem.

Orasul se prelinge paralel si perpendicular cu marea. Ne-am plimbat si noi  pe faleza marii  si am privit in departare acolo unde  marea parca se uneste cu cerul. Cat de linistita si frumoasa este  marea! Incercam sa ne bucuram de soare, tragem aerul in plamani si savuram imensitatea acesteia. Ce altceva am putea sa facem?

Incet, incet ajungem la  Turnul Alb (Lefkos Pyrgos), simbolul orasului Salonic,  care a fost construit de otomani din porunca sultanului Suleiman Magnificul, pentru apararea orasului.

De la Turnul Alb o cotim spre interiorul orasului printre  cladiri albe si biserici care isi inalta turnurile stralucitoare printre copaci si palmieri. Trecem prin Piata Aristotel unde turisti si localnici, deopotriva, isi sorbeau cafeaua la o masa instalata in mijlocul strazii.

Piata Aristotel

Dincolo de frumusetea boema a orasului de la malul marii, Salonicul este recunoscut pentru sfintii care au trait pe aceste locuri.  Astfel Sfantul Pavel  dupa ce a fost prin Salonic, in anii 50 d H le scrie acestora o Epistola din Corint prin care isi exprima bucuria si aprecierea pentru credinta lor El îi încurajeaza pe sfinti sa creasca în iubire unii fata de altii si fata de oameni. 

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în timpul imparatilor Diocletian (284-305) şi Maximian (286-305). Om cu educatie aleasa a fost numit guvernator al Tesalonicului. Imparatul Maximia a poruncit sa se faca praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor pentru a sarbatori biruinta  dintr-un razboi castigat cu scitii, Fiindca Dimitrie nu a fost de acord cu aceste inchinari pagane si-a marturisit credinta in Hristos  a fost inchis in temnita si ucis cu sulita.

Si Biserica Sf. Dumitru (Agios Dimitrios) este considerata a fi cea mai mare biserica ortodoxa din Grecia. Biserica Sf Dumitru din Salonic este decorata cu mozaicuri minunate. Sub biserică se află Cripta, locul unde Sfantul Dimitrios a fost torturat și ucis de soldatii romani.  Ne-am aplecat si noi. cateva minute, capul si genunchii la umbra marelui sfant care patroneaza biserica si orasul.

Ruinile intalnite in centrul Salonic ne-au aratat cat este de vechi acest oras, pe strazile caruia ne plimbam intr-o seara de vara. Citim despre ei ca ar fi fost locuit de mai bine  de 5.000 de ani, din Epoca de Bronz.

Incet. incet la lumina apusului ne indreptam spre hotel. Ne bucuram  inca o data de  combinatia reusita de arhitectura, cultura, istorie si marea albastra din acest oras.

A doua zi, dupa micul dejun luat la hotel mergem mai departe spre inca un obiectiv din Grecia: manastirile suspendate din Meteora.

Cazare:  variante de cazare pentru toate gusturile/posibilitatile se gasesc pe BOOKING  la preturi incepand de la 35 euro/camera de 2 persoane/.noapte. Pentru rezervari Clic:BOOKING


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *