Vacanta noastra in 2013 am facut-o pe cont propriu si a facut parte din circuitul balcanic cu masina: Turcia-Grecia-Albania-Muntenegru-Croatia
Dupa vizita la Istanbul cea de-a doua oprire am facut-o in Ouranopolis o lacalitate din peninsula Halkidiki situata la granita cu muntele Athos
Obiective turistice:
- Ouranopolis cu Turnul Prosforio (Turnul Bizantin)
- Croaziera Muntele Athos: Manastirile Zografu, Dochiariou, Xenofontos, Sfantul Pantelimom, Xiropotamou, Simonos Petras, Grigoriu, Dionisiou, Sfantului Paul
Data: 02-03.08.2013
____________________________________________________________________
Din Istanbul am pornit sa mai cunostem inca o tara din Balcani si nu orice tara. Grecia! Misiune frumoasa dar grea! Sa cauti obiective turistice in aceea tara pe care sa le vezi doar in 2-3 zile inseamna sa cauti acul in carul cu fan. Insule si peninsule inconjurate de mari azurii, orase vechi cu o arhitecura deosebita, locuri sfinte, munti misteriosi, aceasta este oferta din care noi trebuia sa alegem!
Si am ales trei locuri inscrise in anul 1988 in Patrimoniul UNESCO. fiecare dintre ele imbina frumusetea naturala deosebita cu o incarcatura spirituala adanca si veche, impletituri pe care greu le gasesti in alta parte.
- Muntele Athos
- Orasul bizantin Salonic
- Manastirile de la Meteora
Alte locuri, poate la fel de frumoase au ramas de descoperit in urmatorii ani! (Au trecut deja aproape 6 ani de-atunci si nu am mai calcat pe pamantul elen dar avem inca speranta ca se va intampla curand.)
Asadar, in 02 august 2013, la primele ore ale diminetii am parasit orasul Istanbul incarcati cu amintiri frumoase. Ne-a placut foarte mult metropola turca dar parca a fost prea galagioasa si prea islamica pentru gustul nostru. Drumul dintre Istanbul si Ouranopolis (urmatoarea noastra destinatie) a fost lung, de vreo 580 de Km dar bun din punct de vedere logistic si am fost ajutati si de mangaierea vizuala a celor doua mari (Marea Marmara si Marea Egee) care ne-au fost tovarase de drum aproape pe toata distanta.
In Ouranopolis. mica localitate-port (fost sat pescaresc) din peninsula Halkidiki am ajuns pe la ora 15 si dupa ce ne-am cazat la o frumoasa pensiune ne-am grabit sa mai prindem putin din soarele care isi arunca razele pe marea limpede, de un turcuoaz parca ireal. Am preluat putin in suflet din linistea si frumusetea completa de pe-aici.
Seara ne-am plimbat prin vechea asezare admirand Turnul Prosforio sau Turnul Bizantin construit in secolul al 14-lea ca o cladire bizantina dar etajele adaugate mai tarziu provin de pe timpul dominatiei turcesti. Tot aici am admirat cel mai frumos apus de soare
Tot de aici am admirat Insula Amoulian aflata la distanta de 10 minute cu vaporul despre care am citit ca est locuita si ca gazduieste niste plaje foarte frumoase.
A doua zi dimineata dupa micul dejun luat la umbra palmierilor am pornit sa cunoastem atat cat se poate din Muntele Athos, a treia peninsula din Halkidiki.
Astfel ne-am urcat in vapor si am plutit pe mare alaturi de pescarusi, paralel cu Sfantul Munte incercand sa identificam manastirile ivite in fata ochilor.
Din cele 20 de manastiri si 12 schituri existente pe aceasta fisie de pamant care inainteaza in marea albastra noi le-am vazut doar pe cele din aripa vestica.
Primele manastiri ivite in cadrul nostru vizual nu le-am putut recunoaste dar ne-au uimit: una cococata sus pe munte, alta asezata la baza acestuia inradacinandu-se in mare.
Urmatorul complex vazut a fost cel al Manastirii Dochiariu cu o arhitectura foarte eleganta. Citim ca multi domnitori, boieri romani, calugari sau preoti si-au adus contributia de-a lungul veacurilor la constructia sau reconstructia acestei frumoase manastiri printre care Radu cel Mare, Neagoie Basarab. Alexandru Lapusneanu. Manastirea Dochiariu pastreaza, cu mare evlavie, multe sfinte moaste, printre care si o particica din lemnul Sfintei Cruci. Biblioteca manastirii aduna la un loc multe documente rare,chiar 62 de carti scrise pe pergament.
A urmat Manastirea Xenofont despre care citim ca are Hramul Sf Gheorghe si ca a fost intemeiata in secolul X de cuviosul Xenofon, monah cu educatie aleasa care provinea dintr-o familie bogata si renumita. Si la aceasta manastire si-au adus contributia romani ca boierul Barbu Craiovescu (sec XVI-lea), Neagoie Basarab, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu. Mai citim despre ea ca are 11 capele si este probabil cea mai mare manastire din Athos ca suprafata si ca pe malul marii este un izvor, facut prin minune de Sfantul Gheorghe, si, chiar daca se afla la nivelul marii, apa lui este dulce si buna de baut.
Urmatoarea manastire a fost Manastirea Sfantului Pantelimon (Russikon), este marea lavra a rusilor din Sfantul Munte Athos. Biserica cea mare a manastirii a fost construita in actuala locatie in anul 1765, in timp ce cladirea originala, aflata la temelia manastirii dateaza din secolul al XI-lea din timpul imparatului Alexie
Aflam cu mandrie ca adevaratul ctitor al Manastirii Pantelimon este domnul Moldovei, Scarlat Callimachi, care zideste din temelie biserica centrala si trapeza, (cea mai mare din tot Muntele Athos), la care se adauga clopotnita si o parte din corpul chiliilor. Este o zestre care dainuie, hrisoavele vechi si chiar cronicarii si monahii rusi si greci le consemneaza in letopisetul vremii. Mai tarziu Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Radu cel Mare, Neagoe Basarab, Ion Mavrocordat, Constantin Racovita, si domnitorii fanarioti: Moruzzi, Sutu, Caragea apar inscrisi in cartea lacasului de cult, printre donator de seama.
Ne-am bucurat la vederea acestei cetati cu multe domuri de culare verde si cladiri marete sprijinita de muntele verde in partea de sus, si gata sa se pravaleasca in mare in partea de jos. Cu gandul la Sfantul Siluan Athonitul (renumit sfant al secolului trecut) care a vietuit aici am aruncat capul in pamant si am inganat in gand rugaciunea acestuia „Doamne, indrepteaza-ne, precum o mama duioasa isi îndrepteaza copiii sai mici!”
Manastirea Xiropotampu am zarit-o cu greu sus pe munte printre arbori verzi. Locul unde este cocotata si adancita in padure amplifica tacerea si sfintenia care ne sunt transmise si noua. Citim despre ea ca este inchinata Sfintilor 40 de Mucenici si ca a fost ctitorita in secolul al X-lea. Si la aceasta manastire au contribuit voievozii si boierii romani de-a lungul istoriei. Mănăstirea găzduiește multe relicve, cea mai mare fiind o bucată a crucii pe care a fost răstignit Hristos. Biblioteca are 400 de manustrise și 600 de cărți valoroase. doar 25 de călugări locuiesc aici
Mai mergem putin cu vaporul si zarim o manastire spectaculoasa data de asezarea ei deosebita, cocotata sus pe stanca, la 300 m deasupra marii, de arhitectura impresionanta dar si de salbaticia de care este inconjurata. Cum au reusit oare sa transporte si sa fixeze materialele de constructii pe stanca uriasa? Citim despre ea case numeste Simonos Petra (Piatra lui Simon) si a fost construita (prima asezare monahala pe locul actual al manastirii) de cuviosul Simeon care a trait initial intr-o pestera . Ulterior in secolul al XIII-lea, regale Ioan Ugles al sarbilor a reconstruit-o si a imbogatit-o cu daruri scumpe. De-a lungul timpului manastirea a fost reconstruita si reparata de mai multe ori din cauza incendiilor dese. Si la aceasta manastire si-au adus contributia romani ca Mihai Viteazu sau Matei Basarab. In biserica se afla numeroase obiecte valoroase si sfinte printre care o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni, o bucata de lemn din Sfanta Cruce si moastele Sfintei Magdalena si ai alor sfinti.
Cei care au avut ocazia sa-si aplece genunchii la aceasta manastire spun despre ea ca ar fi intr-adevar un loc aproape de cer!
Manastirea Cuviosului Grigorie, ctitorita in secolul al XIV-lea, este zidita la malul mari si nr incanta prin frumusetea ei. Si la aceasta manastirea si-au adus contrubutia Stefan cel Mare, Stefanita Voda (1517), Alexandru Lapusneanu (1553), domnitorul Alexandru Ghica (1761)
Manastirea Dionisiu este aşezată pe o stâncă înaltă de 80 de metri, deasupra coastei de sud-vest a peninsulei athonite. A fost construita in secolul al XIV-lea fiind ctitorita de Sfantul Cuvios Dionisie din Koritsa, cu ajutorul imparatului bizantin Alexie al III-lea. Si aceasta manastire a fost ajuutata de domnitorii romani. Astfel, intre anii 1512-1521, Sfantul Neagoe Basarab , a refacut in intregime manastirea, dandu-i multe obiecte de valoare si proprietati in tara. Tot el a ridicat aici turnul de aparare, a carui pisanie glasuieste: „Ziditu-s-a acest turn, din temelie, cu grija si cheltuiala lui Neagoe Basarab, domnul Valahiei, in 1520.”
Vaporul aluneca incet prin apa si noi stam linistiti doar cu gandurile noastre. Desi nu pasim in loacusurile sfinte si nu particim la slujbele de acolo, emotiile ne coplesesc la fiecare aparitie a complexurilor monahale. Pe ecranul ochilor nostri apare acum Manastirea Sfantului Petru infintata in seclul al X-lea de catre sfantul Pavel Xeropotaminul. Neagoie Basarab a restaurant turnul manastirii care se vede de departe si noi suntem mandri pentru asta. Biserica sta suspendata pe stanca la vreo 150 m deasupra apei.
După ce am vazut aceste manastiri frumoase care incununeaza muntele stancos dar verde am zarit ascuns printre nori , cel mai inalt varf din Athos de 2.033 de metri altitudine.
Vaporul s-a intors in Ouranopolis pe acorduri de muzica greceasca iar noi insotiti de pescarusi si pesti (spun unii ca in alte dati vaporul a fost acompaniat si de delfini) ne-am gandit inca o data la sfintenia locului, la viata grea a vietuitorilor de aici, la rugaciunile adanci a celor care ajung pe pamantul dintre cer si mare si incet-incet ne-am apropiat de port unde am coborat pe pamantul gri (si la propriu si la figurat).
UTIL
Cazare: In Ouranopolis exista vreo 30 de hotelori si pensiuni decente la preturi incepand cu 35 euro/noapte. Pentru rezervari clic: AICI BOOKING
Croaziera a durat 3 ore si a costat 20 Euro. Pentru rezervari gasiti aici :Croaziere munte Athos