Istanbul-obiective turistice si alte informatii practice


Vacanta in Istanbul am facut-o pe cont propriu si a facut parte din circuitul balcanic cu masina: Turcia-Grecia-Muntenegru-Croatia

Obiective turistice:

  • Sultanahmet (Monument UNESCO) cu : Palatul Topkapi, Moscheea Albastra, Hagia Sofia si Bazilica Cisterna (Palatul Scufundat), Fantana lui Ahmed al III-lea
  • Croaziera pe Bosfor: Palatul Dolmabahce , Cetatea Rumeli Hisari, satul si cetatea Anadolu Kovagi, Podul Bosfor și Podul Fatih Sultan Mehmet, Turnul Fecioarei – Kiz Kulesi , Moscheea Ortakoy 
  • Podul si Turnul Galata
  • Piata Taksim, Staruia Libertatii
  • Marele Bazar
  • Ruinele Arcului si zidul lui Theodosius
  • Parcul Gulhane 
  • Marea Neagra si Marea Marmara

Data: 29.07-02.08.2013

____________________________________________________________________

Istanbulul a fost prima oprire din ampla  noastra vacanta de vara din 2013 (urmatoarele opriri le-am facut in Grecia, Muntenegru si Croatia) si cea mai deosebita. Am batut la pas orasul (nu am folosit niciun mijloc de transport in afara de vapor)  in cele 3 zile si ne-am minunat de contradictiile simtite, parca calatoream in spatiu in lumi complet diferite, ba intr-o mare metropola cu 15 milioane de locuitori, ba intr-un mic satuc in care oamenii seara ies in fata casei si mananca impreuna cu vecinii, printr-un  oras cu multi zgarie-nori dar dupa primul colt dadeam de cladiri gata sa  se darame. Ne miram pe de o parte, de atitudinea pioasa si umila a localnicilor chemati la rugaciune si pe de alta parte,  de spiritul lor de negustori  gata sa iti vanda ceva, in orice moment si oriunde.

Ce ne-a impresionat in Istanbul? 

1. Cel mai mare oras din Europa

Dupa ce am scapat de blocajul de la granita de intrare in Turcia, in care vreo 2 ore am fost verificati si reverificati (noi dar mai ales masina) am pornit spre Istanbul, destinatia noastra pentru urmatoarele 4 nopti. Oceanul de blocuri inalte sub diferite forme cu care am fost inundati cu vreo 25 de Km inainte de intrarea propriu-zisa in oras ne-a confirmat faptul ca Istanbulul este cel mai mare oras al Europei (cel mai mare oraș din Orientul Mijlociu, al saselea oras la nivel mondial). Citim despre el ca se intinde pe mai multi de 5,500 Km patrati si ca are peste 15.000.000 locuitori (urmatorul ar fi Londra cu 8.500.000 locuitori).

Faptul ca GPS-ul ne-a indrumat (erau doua strazi cu acelasi nume) sa traversam tot orasul, in loc sa ne oprim in mijlocul lui unde era hotelul nostru, si apoi, cand ne-am dat seama ca am gresit, sa ne intoarcem la cazare, ne-a facut sa cunoastem cu adevarat aglomeratia din acest oras la ora de varf, sa vedem furnicarul masinilor de pe poduri, strazi si autostrazi. Ne-am convins de imensitatea orasului si ulterior din Turnul Galata sau din vapor.

2.Ramadanul

„…Mancati si beti pana ce veti putea deosebi in zori un fir alb de un fir negru! Apoi postiti pana in noapte  … stati și chibzuiti in locurile de rugaciune…” Coran

Ramadanul este o luna din calendarul Islamic in care se celebreaza perioada in care profetul Mahomed a primit revelatia coranică. In aceasta luna, musulmanii adulti trebuie sa posteasca din zori si pana la apusul soarelui, ceea ce inseamna abstinenta de la mancare, bautura sau fumat, abtinerea de la jigniri, vorbe urate, blesteme, minciuni. Religia islamică stabileste postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovada de credinta dar si de bunatate, iertare si mila.

Fara sa vrem am nimerit in Istanbul in perioada ramadanului si chiar ne-a impresionat. Cred cu tarie in randuiala noastra crestina referitoare la posturi si alte canoane dar asta nu inseamna ca nu respectam credinta puternica si ritualurile adanci ale musulmanilor de aici. Inca din prima seara, dupa apusul soarelui, i-am vazut prin parcuri, in fata moscheelor sau a caselor lor adunati mai multe familii in jurul meselor servind iftarul (micul dejun al Ramadanului).

Este o bucurie si o sarbatoare sa-I vezi. Fotografiile nu cred ca pot expune emotiile noastre traind in empatie cu localnicii multumirea incheierii unei zile de post si a intalnirii cu cei dragi in jurul mesei.

3.Istanbul este singurul oras din lume situat pe doua continente 

Fiindca stiam ca Istanbulul este singurul oras situat pe doua continente si fiindca noi nu am mai pasit pana atunci pe alte pamanturi in afara de Europa, am decis sa luam vaporul din statia Eminonu pana in cartierul Kadikoy din Asia .Am gasit aici un cartier mai linistit in care localnicii isi vedeau de vietile lor de zi cu zi. Ne-am plimbat agale prin cartierul asiatic, am incercat sa surprindem atmosfera de aici si sa traim bucuria atingerii pamantului din alt continent (pentru prima data) iar apoi am luat vaporul si ne-am intors, coborand langa podul Galata.

4.Turnul si podul Galata

Dupa ce am coborat din vapor, am luat-o la pas  pe sub/ peste podul Galata construit in 1845 si re/reconstruit de mai multe ori. Podul actual a fost construit in 1994 si are 490 m lungime, 42 m latime si are doua nivele. Platforma inferioara cuprinde o pleiada de restaurante, unele mai sofisticate, altele, simple chioscuri dar toate vand diverse specialitati de peste. Am mancat si noi aici un sandvich cu peste delicios.

Platforma superioara, pe langa utilitatea lui de trecere a pietonilor, tramvaielor si a miilor de masini este si punctul in care localnicii pescuiesc de dimineata pana seara.  Podul este basculant, in sensul ca mijlocul podului se poate ridica cu ajutorul unor greutati, permitand trecerea vaselor inalte.

Turnul Galata a fost construit de o colonie genoveza in anul 1348 ca parte din fortificatie si turn de observatie. Ulterior otomanii au folosit turnul ca inchisoare, hambar dar si ca punct de observatie pentru incendiile dese care aveau loc in zona avand in vedere ca multe din casele din jur erau din lemn. Astazi turnul este un obiectiv turistic foarte vizitat,

De la podul Galata chemati de inaltimea turnului (67m) care se vedea de departe am luat-o pe strazi pavate inguste si abrupte , apoi au urcat pe scarile Kamondo la capatul carora este accesul sus in turn. Am urcat cu ascensorul iar ultimele portiuni le-am facut strecurandu-ne pe o scara, in spirala, Terasa turnului nu este inchisa. si ne-a oferit o panorama spectaculoasa asupra intregului oras din care am  facut poze minunate pana, hat, departe.

5.Moscheele din Istanbul

Am citit ca in Istanbul ar fi peste 3000 de moscheie. Nu stim daca aceasta este cifra corecta dar intr-adevar oriunde iti arunci ochii vezi minaretele care ating din loc in loc, cerul. Dar moscheele din Istanbul, mai inainte sa le vezi, le auzi. Le auzeam si noi, si la miezul noptii, si dimineata devreme, cand chemarea melodioasa a muezinului trezeste intregul oras (si pe noi).

Catedrala Sfanta Sofia  a fost catedrala  ortodoxa reprezentand centrul crestinismului rasaritean timp de 916 ani, a fost moschee musulmana pentru  482 de ani si de 84 de ani este muzeu. Exteriorul  este un spectacol frumos de arhitectura iar interiorul este o lectie ampla de istorie si arta. in care se mai pot vedea o parte din mozaicurile bizantine.

Moscheea Albastra din Istanbul este foarte frumoasa atat in interior cat si in exterior. A fost construita prin anii 1600 in timpul sultanului Ahmed I, are o capacitate de 10.000 persoane si 260 de ferestre. Ne-a incantat exteriorul ei frumos cu 6 minarete (in general au doar 4) si turnurile in forma de cascada precum si incadrarea in frumosul ansamblu architectural din zona Sultanahmet.

Ne descaltam si pasim in interior unde suntem uimiti de frumusetea mozaicului, preponderent albastru (21.000 placi de faianta), de reflexele razelor care patrund decent in interior dar mai ales de  sobrietatea din jur.

Moscheia Noua (Yeni Cami) se oglindeste mandra in apele marii fiind amplasata chiar langa podul Galata. A fost construita prin anii 1600 si de-atunci incanta privirile turistilor iar pe musulmani ii aduna cu putere la rugaciune.

Moscheea Ortakoy este o alta cladire semnificativa situata pe malul european al Bosforului, in cartierul Besiktas. Moscheea a fost construita in anul 1853  in timpul Sultanului Abdulmecid.

Moscheea Soliman  este un alt simbol al Istanbului care vorbeste despre epoca glorioasa a lui Soliman Magnificul dar moscheele sunt peste tot,  oriunde ne aruncam privirea, pe deal, langa mare. in centru orasului, la periferie, in Europa, in Asia…

6.Croaziera pe Bosfor: Stramtoarea Bosfor

Am vrut neaparat sa vedem stramtoarea Bosfor  sau panglica care uneste Marea Neagra de Marea Marmara despre care am invatat la scoala ca este  cea mai ingusta stramtoare maritima din lume. Asa ca, din Eminonu am luat un vapor care ne-a purtat pe sub doua poduri cand pe malul european cand pe cel asiatic (se putea cobori la statiile de pe cele doua maluri).

Ne-am lasat purtati de vapor si ne-am asezat sa ascultam valurile care se izbeau cu putere  in  vas precum si cantecul linistitor al pescarusilor care zburau in jurul nostru dar si sa admiram constructiile impresionante  dintr-un continent sau altul. 

Din vapor am vazut Palatul Dolmabahce o  cladire mareata care ni s-a aratat, considerata unul dintre cele mai fascinante palate din lume (construit de sultanul Abdulmecid) I-am facut si noi cateva fotografii, asa leganati de valuri.

Hoteluri si vile luxoase imbraca cele doua maluri de pe doua continente iar in fata lor stau ancorate iahturi precum masinile in parcarile noastre.

Marea se stramteaza tot mai tare si vedem cocotata sus pe un deal in partea europeana o fortareata bine conservata. Aflam despre ea ca se numeste Rumeli Hisari si a fost construita de catre Mahomed Cuceritorul inainte de cucerirea Constantinopolului cu scopul de a controla traficul prin stramtoare si pentru a opri orice vas dinspre Marea Neagra care le-ar fi putut aduce ajutoare bizantinilor.

Desi vaporul a avut mai multe opriri de-o parte si de alta a tarmului , noi alegem sa coboram la ultima statie, pe malul asiatic in satucul pescaresc Anadolu Kovagi,  O luam in sus pe o poteca printre casute modeste si mici magazine cu suvenirurii si taverne pana cand am ajuns in varful dealului la   o alta cetate veche de unde avem o panorama superba asupra Marii Negre.

Am stat acolo. sus pe stanca sau pe zidurile cetatii, vreo ora, savurand peisajele frumoase pana hat departe apoi am coborat in sat,  am mancat ceva specialitati de peste si miel la o taverna si am coborat sa asteptam vaporul care sa ne intoarca in agitatia din marea metropola. 

Ne-am intors inapoi admirand inca o data frumusetea celor doua mari, a cladirilor de pe margine, de la vile cochete,  moschei si cetati cocotate pe dealuri verzi pana la palate si hoteluri impunatoare ancorate pe plaja intinsa. Am trecut si pe sub doua poduri suspendate, parca ireale care leaga cele doua continente.

Podul Bosfor sau podul Martirilor de la 15 Iulie este primul pod ridicat in anul 1973 peste strâmtoarea Bosfor. are o lungime totală de 1.510 metri și o lățime de 39 metri, inaltimea podului este de 165 m. In momentul finalizarii constructiei sale, podul Bosfor era al patrulea pod suspendat, ca lungime, din întreaga lume. Ne-am minunat de sfoara intinsa pe care o vedeam din vapor plina de camioane, autobuze si masini, precum rufele intinse la uscat.

Podul Fatih Sultan Mehmet este al doilea pod ce traverseaza stramtoarea Bosfor, inaugurat în 1988, podul are o lungime totală de 1510 metri, o lățime de 39,4 metri și se înalță la 64 de metri deasupra nivelului apei.

In anul 2016 (dupa vizita noastra) am citit ca s-a inaugurat un nou pod peste Strâmtoarea Bosfor, numit Yavuz Sultan Selim despre care se spune ca este o alta minune inginereasca cu 8 benzi de circulatie si 2 de cale ferata.

Inainte sa coboram din vapor am trecut si pe langa Turnul lui Leandru sau Turnul fecioarei construit pe o stanca in mijlocul marii si ne-am minunat de trainicia lui in ciuda valurilor neostoite care il lovesc.

Excursia cu vaporul ne-a dat prilejul nu doar sa vedem locul de intalnire a celor doua mari (Neagra si Marmara), dar si sa admiram in liniste o mare parte din Istanbul.

7. Marele Bazar

In drumurile noastre, la pas prin Istanbul am trecut de mai multe ori si prin Marele Bazar, o imensitate de piata in cea mai mare parte acoperita , care cuprinde muulte strazi (citim ca sunt  61 de strazi acoperite si peste 4.000 de magazine intinse pe  31 h). Aici se vand multe lucruri contrafacute la preturi foarte bune, dar si antichitati valoroase, bijuterii sau condimente renumite.

Marele Bazar a fost creat din ordinul sultanului Mehmet al II-lea in anul 1455, la scurt timp după cucerirea Istanbulului de către otomani (1453) si rezista pana astazi fiind vizitat zilnic de mii de turisti sau negustori adevarati care vin in oras special pentru a cumpara marfa de aici.

8.Piata Taksim

In seara celei de-a doua zi in Istanbul am facut o  plimbare frumoasa pana in piata  Taksim. De la podul Galata am urcat pe stradutele inclinate si dupa vreo 4 Km am ajuns in celebra piata despre care in anul acela (2013) se vorbea la stiri in fiecare seara, fiind cartierul general al protestelor in favoarea democratiei care era serios sufocata de politicieni. I-am intalnit si noi pe protestatari  in aceea seara strigandu-si cu toata puterea dorinta de libertate dar paziti indeaproape de sute de jandarmi.

Noi am aplaudat curajul celor care au putere sa-si strige convingerile, am admirat Statuia Libertatii construita in 1928 din mijlocul pietei, ne-am plimbat pe bulevardul pietonal lung de vreo 1.5 Km dar si pe strazile si galeriile mai mici, adiacente pietei, pline ochi de magazine si taverne si ne-am intors spre hotel.

9.Zidul lui Theodosie 

Constantin cel Mare a construit un sistem de aparare de 30 Km cu mai multe turnuri, porti si fortarete. Acest zid a fost extins in anul 408 si are inscrise de-a lungul istoriei multe merite in apararea orasului de cotropitori,

In ultima zi a sederii noastre in Instanbul am pornit sa cautam un mall si am luat-o pe langa zidul lui Theodosie admirand in partea dreapta, fortareata si multimea turnuletelor , unele renovate si altele nu, dar si Marea Marmara in partea stanga,

10. Parcul Gulhane 

O evadare de la agitatia si aglomeratia din Sultanahmet am gasit in   Parcul Gulhane  care este o intindere de arbori inalti si batrani, de alei racoroase inconjurate de flori si frumoase fantani arteziene. Am profitat de cateva minute de odihna  revigoranta pe bancile de sub platani si artari de unde am savurat  o splendida panorama asupra Bosforului şi a malurilor Asiei.

Acestea sunt cele 10 puncte speciale ale Istanbulului pe care le-am identificat noi si care au reusit sa transmita putin din istoria, atmosfera si frumusetea mai altfel a locului pe care am pasit sau plutit cateva zile.

11.Sultanahmet-patrimoniul UNESCO

Dar nu pot sa inchei aceasta lista fara sa subliniez ca cea mai frumoasa zona din Istanbul este Sultanahmet, zona 0 (zero) a Instanbului, inclusa in patrimoniul UNESCO care cuprinde un buchet de obiective deosebite (despre unele am amintit mai sus). Astfel in zona istorica a orasului sunt grupate Palatul Topkapi (locul de unde a fost condus Imperiul Otoman in 400 ani, inclusiv pe vremea lui Suleyman Magnificul), Moscheea Albastra, Hagia Sofia si Bazilica Cisterna.

Cele 11 atractii turistice enumerate de mine mai sus sunt completate la fiecare pas de alte si alte frumuseti amplasate intr-un cadru natural deosebit intre cele doua mari, Marea Neagra si Marea Marmara.

Acestea au fost perlutele din Instanbul pe care le-am descoperit in cele 3 zile intregi cat ne-am plimbat pe stradutele/apele lui. In cea de-a patra zi am pornit sa mai descoperim inca o tara din Balcani.

Organizare si costuri

Intrarea în Turcia este permisa  cu pasaport valabil. (Valabilitatea pasaportului simplu trebuie sa fie de cel putin 150 de zile, la data intrarii pe teritoriul acestui stat)

Intrarea în Turcia cu masina necesita mai multe verificari si consta in faptul ca trebuie sa  te deplasezi la mai multe puncte de control: 1 – se verifica pasapoartele si se trece masina în pasaportul proprietarului masinii; daca masina nu este pe numele posesorului trebuie procura scrisa în limba turca; 2 – se verifica valabilitatea cartii verzi a masinii (simbolul TR sa nu fie barat cu o linie); 3 – se verifica  interiorul masinii si în portbagaj; 4 – se fotografiaza masina si se verifica pasapoartele

Transportul pana  in Istanbul:

  • Cu avionul: TAROM,  Turkish Airlines, Fly Pegasus
  •  Cu masina– 650 Km de la iesirea in tara prin Vama Giurgiu si implica costuri cu:- combustibil; -taxa pod Giurgiu: 27 lei (aprox 6 euro); vigneta 7 zile Bulgaria: 10 leva (aprox. 5.10 euro);-taxa de drum Turcia

Taxa de drum pe autostrazile din Turcia se face pe baza unui autocolant (sticker) HGS (sistem automat de trecere) cu tehnologie RFID care se lipeste pe parbriz. La intrarea si iesirea de pe autostrada masina trebuie sa aiba o viteza de maxim 30 km/h iar sistemul citeste cipul din autocolant si il compara cu numarul masinii. Noi am cumparat acest autocolant cu 10 lire turcesti  de la un magazin pe care l-am gasit imediat dupa iesirea din vama si l-am alimentat cu vreo 50 lire turcesti  suma care a acoperit trecerea noastra pe autostrazile din Turcia (240 Km Edene-Istanbul + 250 Km Istanbul-Ipsala)

Transportul prin Istanbul exista o retea extinsa de mijloace de transport (metro, tramvai si autobuze) dar noi nu le-am folosit, am mers doar pe jos si cu vaporul

Costuri obiective turistice.

  • Palatul Topkapi-40 lire turcesti/persoana
  • Bazilica Sfanta Sofia-40 lire turcesti/persoana
  • Turnul Galata -15 lire turcesti/persoana
  • Bazilica cisternă-20  lire turcesti/persoana
  • Kadiköy-feribot 5 lire turcesti/persoana
  • Croaziera Bosfor – 20 lire turcesti/persoana
  • Palatul Dolmabahçe 60 lire turcesti/persoana

Cazare:  variante de cazare pentru toate gusturile/posibilitatile se gasesc aici BOOKING , la preturi incepand de la 35 euro/camera de 2 persoane/.noapte: aici BOOKING


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *