Cu bicicleta prin satele Transilvaniei (2) – Traseu: Coroi-Zagar-Viisoara -Dumbraveni- Ormenis-Laslau-Coroi


Cu bicicleta pe dealurile Transilvaniei

Traseu: Coroi->Zagar->Viisoara ->Dumbraveni-> Santiona-> Ormenis->Laslau Mic-> Coroi

Distanta: 52 Km

Data: 26 august 2018

___________________________________________________________________

In statele dezvoltate din vestul tarii noastre exista diverse trasee de bicicleta care ofera pe de o parte infrastructura perfecta si sigura, cu piste special amenajate iar pe de alta parte ele sunt organizate in zone cu potential turistic in care chiar ai ce vedea, Am experimentat si noi cateva astfel de trasee (in Germania, Austria si Italia). Dar nu le-avem la indemana (cel mult o data pe an) ori de cate ori tanjim  sa fim si noi putin fluturi si sa zburam liberi. Am exagerat, de fapt noi vrem doar sa ne rupem putin din problemele cotidiane, sa facem putina miscare si sa ne bucuram de minunile naturii vazute din saua bicicletei, Si-atunci improvizam! Transformam un deal verde,  o vale rapida sau  molcoama, un pom inflorit , o biserica cocotata pe vreo colina intr-un decor de film in care noi suntem actorii  unui film SF in care plutim atat de sus cat vrem. De fapt, iarasi exagerez, doar pedalam prin sate si peste dealuri. 

Sambata, 26 august am ales un traseu de 50 Km cu plecare din satul Coroi, prin Zagar si Viisoara si intoarcere pe un alt drum , prin Ormenis si Laslau.

Am lasat masina in satul Coroi, am incalecat pe biciclete si am pornit la vanatoarea de peisaje frumoase si de energie buna. Drumul este recent asfaltat dar nu prea este circulat, este perfect pentru activitatea noastra. Prima pauza am facut-o inconjurati de liniste si de campuri verzi.

Prima localitate iesita in cale a fost Zagar-ul. un sat frumos cu case specific sasesti in mijlocul carora se remarca primaria pe care clipeste un panou electric care indica temperatura . In fata primariei. ne taie calea o caruta  care ne confirma ca suntem, totusi (in ciuda panoului electric)  in lumea frumoasa a satului. Cetatea saseasca veche din 1640 in interiorul careia se afla o frumoasa biserica evanghelica lutherana ne incanta cu maretia si eleganta ei.

Drumul intre Zagar si Viisoara (vreo 7 Km) a fost lejer, pedalam, ne gandim la una-alta si admiram natura din jur, simpla si frumoasa. Un pic de adiere de vant si o pauza pentru niste fotografii  sunt exact ce ne lipseste in relaxarea noastra.

In curand ajungem in Viisoara, o localitate foarte frumoasa. Si cand o vezi de pe bicicleta e ca o poveste. Casele sunt asemanatoare cu cele din Remetea (Alba) doar ca nu sunt asa spoite si nici la fel de promovate. Citim despre sat c-ar fi atestat documentar din 1367. In mijlocul lui apare Monumentul eroilor Jandarmi din Viisoara care s-au luptat pe aceste locuri in anul 1919. In departare se vad turnurile la 3 biserici, Noi pedalam pe drumul principal si ne oprim la Biserica evanghelica luterana, veche din secolul XVI-lea, unde este organizat un eveniment cultural. Niste tineri picteaza in curtea bisericii iar in biserica sunt proiectii de filme.

De la Viisoara pana la Dumbraveni, drumul serpuieste frumos printre paduri verzi. Trecem din judetul Mures in judetul Sibiu.Curand ajungem pe langa lacurile „La amurii Albi” din Dumbraveni in jurul carora numerosi pescari isi incearca norocul sau poate doar se relaxeaza. Noi din saua bicicletei  admiram frumosul peisaj si padurea deasa care se oglindeste in lac.

Trecem de lac si  o cotim la dreapta. Am venit nepregatiti, nu stim pe care din cele doua drumuri sa ne intoarcem. Decidem sa o luam spre Santioana.

De-aici avem de infruntat un urcus destul de greu mai ales ca acum in mijlocul zilei soarele este destul de arzator. Dealul Tumuscaului are altitudinea de 575 m si este cel mai inalt punct al comunei. Ne bucuram de fiecare bucatica de umbra pe sub care trecem din cand in cand.

Este minunat sa vezi satul Santioana (de fapt, orice sat linistit) de pe bicicleta, din saua bicicletei vezi  dincolo de o cladire sau un deal. Schimbi o vorba cu copii care nu prea asteapta inceperea scolii dar se bucura ca le sunt parintii acasa, veniti din strainatate. Satul e tare linistit inconjurat de dealuri verzi.

Drumul dintre  Santioana si Ormenis este foarte placut. Ne incarcam privirea dar si ochii sufletului cu multa liniste si verde cat vezi cu ochii. Blocurile inalte de la oras, masinile in viteza, agitatia oamenilor, facturile de platit , toate s-au pierdut pe undeva, in acest moment. Dar ne intoarcem curand la ele si la altele asemanatoare.

Pedalam incetinel si prin satul Ormenis. Remarcam  in mijlocul satului biserica evanghelica  care datează din secolul al XV-lea.

Drumul dintre Ormenis si Laslaul Mic (vreo 7 Km) este pe unele portiuni neasfaltat dar noi continuam sa ne bucuram de linistea din jur si de farama de ruptura de la problemele cotidiene. Iesim apoi la drumul principal, trecem de Odrihei si curand ajungem in Coroi, incheind astfel circuitul.

Atmosfera calma si plina de liniste de pe drum a fost completata de multimea troitelor care ne-au iesit in cale si care ne-au indemnat la cate-o clipa, in plus, de piosenie. Am intalnit vreo 7 troite pe unele le-am fotografiat, pentru altele nu ne-am oprit, dar toate ne-au impresionat. Au fost construite de locuitorii satelor pentru ca drumetul care trece, sa se opreasca si sa spuna o rugaciune. Sau doar sa-si faca o cruce si sa-si insenineze gandul. Asa cum am facut noi!


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *