Obiectiv: Parcul National Cinque Terre (UNESCO) :
Riomaggiore –> Manarola –> Corniglia –> Vernazza –> Monterosso
Posibilitati de transport intre cele 5 localitati:
- cu trenul, are statii in fiecare localitate,
- cu vaporul, are statii in fiecare localitate cu exceptia Corniglia,
- drumetie (hiking) exista trasee amenajate intre cele 5 localitati
Cum ne-am deplasat noi:
- drumetie (hiking): Riomaggiore –> Manarola –> Corniglia –> Vernazza
- cu trenul: Vernazza –> Monterosso
- cu vaporul retur: Monterosso–> Riomaggiore
Data: 24 aprilie 2017
–––––––––––––––––––––––––––––
In aprilie 2017 am facut un circuit amplu prin Toscana in care vreo 5 zile ne-am plimbat pe coline ondulate si umbrite de chiparosi in varful carora se aflau localitati vechi intesate cu castele si palate asezate in trepte, biserici frumoase si opere de arta sub diferite forme. Despre circuitul nostru in Toscana (Florenta-> Badia Agnano-> Arezzo-> Montepulciano-> Pienza -> Val d’Orcia -> San Gimignano->Val d’Chianti ->Voltera-> Pisa-> Monntecatini-> Lido di Camaiore->Bologna) am scris aici
Fiindca Cinque Terre nu era foarte departe de aceasta regiune si fiindca insemna altceva decat arta si istorie am decis sa schimbam macazul si sa evadam o zi pe cele 5 pamanturi despre care stiam ca este un parc national de la Marea Mediterana, inscris in Patrimoniul UNESCO. Numele de Cinque Terre (cinci pamanturi) este dat de cele cinci sate agatate pe dealuri verzi deasupra marii azurii: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza si Monterosso al Mare.
Astfel in zorii zilei de 24 aprilie 2017 am pornit de la Montecatini Terme (unde aveam cazare), am trecut granita dintre Toscana si Liguria si dupa vreo 140 Km am ajuns in prima localitate din acest parc, in Riomaggiore.
1. Riomaggiore
Inainte de intrarea in Riomaggiore am lasat masinuta inchiriata pe marginea drumului principal care serpuia deasupra marii si am pornit inspre prima localitate. De cum ne-am dat jos din masina (ora 9) peisajul care ni se infatisa in fata ochilor era magnific. Vedeam, in departare, marea albastra (prea albastra), vedeam localitati cu casute colorate (prea colorate) etalate vertical si dealul verde cu arbusti sau pomi dar si terasat de oameni (in anumite portiuni) cultivat cu vita-de-vie.
In 10 minute ajungem in Riomaggiore. Ne plimbam pe stradutele inguste, unele pe verticala sub forma de scari, ne bucuram de culoarea caselor, ne miram de localnicii care desi sunt asaltati de mii de turisti ei isi vad de treburilor lor intinzand rufele la uscat deasupra noastra, vizitam Biserica gotica Sfantul Ioan Botezatorul, veche din 1340 si admiram privelistea minunata inspre marea azurie.
Intram la un punct de informare turistica si ne interesam de posibilitatile de vizitare a zonei. Ne spune ca cea mai buna metoda de transport intre cele 5 localitati ar fi trenul. Noi intrebam detalii despre traseul pe jos dar doamna de la ghiseu s-a uitat mai lung la noi, a zis ca este foarte greu si ne recomanda totusi trenul. Nu stia doamna ca noi am urcat toti muntii de peste 2500 m din Romania, ca uneori am stat si 11 ore de traseu si ca am biruit diferente de nivel de peste 1300 m. Asa ca, nedumeriti, iesim si o luam in urma unui grup de turisti care pareau echipati de drumetie.
Traseul Riomaggiore-Manarola
Timp: 1 h, Distanta 1,5 Km , diferenta de nivel 250 m, grad de dificultate:Mediu, traseul 531
Traseul ales (531) urca si coboara printre livezi de lamai si podgorii de vita-de vie si pe aceasta portiune nu este usor deloc. Uneori urca pe scari (620 trepte) sapate in piatra departandu-se de tarm si alteori parca coboara in mare. Greutatea traseului era un motiv bun pentru noi sa ne oprim des pentru fotografii dar si sa savuram minunatele peisaje de sub noi.
2.Manarola
In Manarola am ajuns la ora 10,40 . Ne-am bucurat de cum s-a ivit sub ochii nostri localitatea in miniatura, mica dar colorata. Este cea mai veche localitate din Cinque Terre.
Ne-am plimbat si aici pe strazile inguste si inclinate, admirand cladirile vechi si micuta biserica San Lorenzo veche in 1338 dar mai ales de pe dealul inalt de 70 m, aruncam privirea spre marea fantastica.
Nu stam mai mult de 20 minute in vechea localitate si pornim spre urmatorul sat din Cinque Terre dar nu inainte sa mai aruncam o privire inapoi admirand si fotografiind inca o data, casele colorate si turnul inalt care vegheaza zona.
Traseul Manarola -Corniglia
Timp: 2 h mim, Distanta 5 Km , diferenta de nivel 400 m, urcare: 385 m, grad de dificultate:Medie, Traseele 506,586,587
Lasam si cea de-a doua localitate in urma (ora 10,40) si urcam din nou un deal plin de podgorii de vita-de-vie si lamai. Traseul (Sentiero 506) se departeaza putin de mare si trece prin micuta localtate Volastra care se lasa cucerita doar cu pretul celor 1200 de trepte pe care trebuie sa le urcam. Nu am cuvinte sa descriu frumusetea imaginilor care ne ies in cale pe poteca pe care uneori urcam gafaind si alteori mergem usor paralel cu marea admirand suprematia privelistilor din jur-imprejurul nostru.
In continuare traseul (Sentiero 586) coboara vreo 365 trepte si nu este deloc usor pentru genunchii nostri dar imaginile de sub noi sunt minunate. Admiram localitatea Corniglia, colorata si vedem ca si ea sta suspendata deasupra marii.
Incet, incet dupa vreo 2 ore biruind diferenta de nivel de peste 400 m, ajungem in Corniglia.
3. Corniglia
Desi fiecare localitate din Cinque Terre pare oarecum la fel cu celelalte, trasaturile comune fiind structura urbanistica (casele vechi, autentice si colorate) precum si modul cum sunt construite, aproape vertical pe stanca deasupra marii, totusi fiecare localitate are specificul ei si nu le putem amesteca. Am ajuns in Corniglia la ora 12.50 si am gasit-o diferita, ea fiind singura fara acces la mare. De la gara care este jos aproape de mare se urca 365 trepte pana sus in micul orasel.
Ne plimbam si aici pe strada principala (Via Fieschi) , ne oprim pentru o pauza in piata Largo Taragio, ne reculegem cateva minute la Biserica gotica Sf. Petru (construita in secolul al XIV-lea) si admiram (pentru a cata oara?) intinderea albastra de pe stanca suspendata 100 m deasupra nivelului marii.
Iesim si din Corniglia printre portocali si lamai si cautam cararea spre urmatoarea localitate.
Traseul Corniglia – Vernazza
Timp: 1 h si 20 mim, Distanta 3,2 Km , diferenta de nivel 220 m, grad de dificultate:usor (traseu 592-poteca albastra)
Pornim pe traseu catre cea de-a patra localitate. Aceasta a fost cea mai frumoasa portiune. Marea era foarte aproape de noi, dealul pe care mergeam era plin de vegetatie: arbusti, cactusi, flori iar cerul era atat de-aproape, in zare parca se unea cu marea.
4.Vernazza
De cum incepe coborarea noastra pe poteca spre localitatea Vernazza, ochii si sufletul ne sunt loviti de privelisti superbe. Vedem localitatea sprijinita de dealuri verzi (pe partea dreapta) si marea albastra batand insistent la usa ei, prin valurile inspumate care se lovesc de stanca pe care este construita.
Zarim in coltul stancii care inainteaza in mare un turn, turnul Belforte continuat de cetatea fortificata, despre care citim ca ar fi fost construite in secolul al XV-lea ca punct de observatie si care, astazi, este loc de vizitare. Alaturi de turn, cupola bisericii Sf. Margherita de Antioh (veche din secolul al XIV-Lea) inalta de 40 m se reamarca printre casele pestrite.
Desi este considerat cel mai autentic sat (sat de pescuit si singurul port natural) din Cinque Terre. noi l-am gasit foarte (prea) aglomerat, mii de turisti napadesc in micile restaurante si terase.
Noi ne-am plimbat vreo jumatate de ora prin cea de-a patra localitate, ne-am odihnit putin in piata Marconi, am admirat Biserica Santa Margherita d’Antiochia, veche din secolul al XIV-lea dar si cladirile parca mai elegante (unele).
Fiindca era deja ora 2,30 p.m. , am decis ca drumul catre ultima localitate (din cele cinci) sa il facem cu trenul. Ne-am gandit ca daca mergem in continuare pe jos s-ar putea sa nu mai prindem ultimul vapor inapoi spre Riomagiore. Am stat la rand in gara, am cumparat bilet, ne-am urcat in tren si in cateva minute am ajuns Monterosso al Mare. Ne-a parut foarte rau ca nu am putut sa facem si aceasta ultima portiune tot pe jos, dar trebuia sa fim multumiti ca am fost binecuvantati sa strabatem traseul intre primele patru localitati, suspendati deasupra marii pe stanci, admirand imensitatea albastra de sub noi.
Vernazza-Monterosso al Mare
Tren , timp: 5 min, Distanta 5 Km
Drumul cu trenul a durat doar 4 minute, nici nu stim cand am ajuns in statia urmatoare, in Monterosso al Mare unde am coborat in jurul orei ora 3 pm.
5. Monterosso al Mare
Am ajuns in Monterosso al Mare si ne-am mirat de peisajul mai plat decat in celelalte 4 localitati. Orasul este si cel mai mare (din cele 5), are plaja de nisip amenajata si este mai intesat de hoteluri (unele mai noi). Din aceste motive (prea mare, unele constructii prea noi) exista discutii privind includerea acestuia in traseul Cinque Terre.
Plaja din Monterosso se întinde pe linia de coasta si este foarte cautata de turisti datorita nisipului fin si a marii excelente.
Noi am intrat in atmosfera medievala plimbandu-ne agale pe stradutele inguste si serpuite inconjurate de cladiri vechi, am intrat in biserica Sfantul Ioan Botezatorul si Biserica San Francesco si incet, incet ne-am indreptat spre port de unde urma sa luam vaporul inapoi.
Am gasit toneta de unde am cumparat bilete pentru vapor si apoi am stat sa asteptam vasul in preajma portului, la umbra leandrilor infloriti, a cactusilor uriasi, aloe vera si palmieri. Apoi am stat la rand pentru imbarcare.
Monterosso al Mare-Riomaggiore-retur
Vapor , timp: 1 h si 30 min, Distanta aprox 15 Km
La ora 3.45 p.m ne-am urcat pe vapor si am lasat soarele sa ne mangaie obrajii iar noi am admirat pasivi (de data asta) inca o data tabloul marii care isi trimitea valurile sa loveasca stanca impadurita (peste care noi tocmai am trecut). Am mai luat putina culoare in ochi si suflet din localitatile care stateau agatate, de data asta, dintr-o alta perspectiva decat cea de acum cateva ore
5.Monterosso al Mare
4. Vernazza:
3. Corniglia:
2.Manarola
1.Riomaggiore:
Am coborat din vapor in Riomagiore la ora 5,15 p.m iar de-aici ne-am indreptat spre Bologna (cu o oprire peste noapte in Lido di Camaiore) pentru drumul spre casa. Ziua de „Cinque Terre” a fost intr-adevar deosebita si a completat raidul nostru prin Toscana, despre care am scris aici.
UTIL
Cazare: variante de cazare pentru toate gusturile/posibilitatile se gasesc pe BOOKING .Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurului, veti primi 10 % inapoi (doar pentru prima rezervare) : aici BOOKING .
Variante ar fi:
- in cele 5 orase din Cinque Terre dar sunt scumpe si aglomerate
- in La Spezia, un oras mai mare si foarte aproape de unde se poate ajunge cu trenul in cateva minute
- alte orase si statiuni mai indepartate la preturi foarte avantajoase (40-50 Euro/camera/ noapte. Noi ne-am cazat in noaptea dinaintea vizitei in Monntecatini Terme (140 km de Riomaggiore) si in Lido di Camaiore (60 km de Riomaggiore), in ziua vizitei.
Transport:
- cu trenul, are statii in fiecare localitate, un bilet de tren costa 4 euro;
- cu vaporul, are statii in fiecare localitate cu exceptia Corniglia, un bilet costa 17 Euro (un drum) si 24 euro (dus-intors);
- drumetie (hiking) exista trasee amenajate intre cele 5 localitati, se plateste taxa de acces in parc la intrarea pe traseu