Cu masina prin Europa- circuit 2015 (Serbia, Muntenegru și Bosnia-Hertegovina)


Data: 15.07-25.07.2015

Traseu: ->Sasca Montana->Timisoara->Belgrad->Canionul Tara->Zabljak-> Budva ->Kotor->Medjugorje->Mostar->Belgrad-> Carnic ->acasa

Distanta totala: 2400 Km

Timp cu masina: 45 ore

Obiective vizitate:

  • Romania:-i) Cheile Nerei, Lacul Dracului, Lacul Ochiul Beiului, Cascada Bigar; -ii) Parcul National retezat: Varful Peleaga, Lacul Bucura
  • Serbia– Belgrad: Strada Republicii, Catedrala Sfantul Sava, Teatrul National, Adunarea Nationala a Serbiei, Cetatea Belgradului si Parcul Kalemegdan
  • Muntenegru:-i) parcul National Durmitur (UNESCO): canionul Tara, lacul Negru, Varful Bobotov Kuk;-ii) Budva-orasul vechi si plaja Jazz; iii)-Kotor-Golful si Cetatea (UNESCO);
  • Bosnia si Hertegovina: biserica Medjugorje si muntele Krizevac, podul Vechi Mostar (UNESCO) 

________________________________________________________________________

In anul 2015 ne-am hotarat in ultimul moment sa facem concediul de vara in afara tarii, in primul rand  din cauze financiare. Dar dupa o scurta documentare am gasit o varianta care nu era foarte departe de casa, deci costurile de transport erau acceptabile, cazarea nu era foarte scumpa in zonele gasite si obiective de vizitat erau foarte (poate prea) multe. Unul si unul! Astfel am reusit sa avem o vacanta nu foarte costisitoare in care am stat la plaja in apele limpezi ale Marii Adriatice, am pasit pe poteci de munte salbatice urcand pe varfuri de peste 2500 m , ne-am recules la biserici sfinte si am vazut nenumarate obiective turistice renumite, unele inscrise in Patrimoniul Mondial Unesco.

In randurile  de mai jos prin cuvinte sarace si fotografii neprofesioniste expun pe scurt  cele 8 opriri ale traseului nostru din vacanta de vara 2015 in Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina iar prima si ultima oprire a fost in Romania.

Oprirea nr. 1 (A) – Cheile Nerei (Romania)

Data: 15.07.2015; Drum: acasa-Sasca Montana 400 Km

Data: 16.07.2015; Traseu drumetie: Cheile Nerei despre care am scris aici

Dupa un drum lung pe drumurile din Romania am ajuns in localitatea Sasca Montana (jud Caras-Severin) de unde urma sa exploram,  renumita rezervatie naturala din Cheile Nerei.

Asta am si  facut, a doua zi, in 16.07 2015, am petrecut 11 ore in drumetie pe langa raul Nera si valea Beiului, drumetie care ne-a incantat peste masura.  Perlele presarate pe ici-colo: raul Nera, chei, balcoane, Lacul Dracului, Lacul Ochiul Beiului ne-au facut sa credem ca pasim prin cele mai frumoase locuri din Romania si chiar de pe pamant.

Despre aventura noastra in Cheile Nerei am scris aici

Oprirea nr. 2 (B si G)- Belgrad (Serbia)

Data: 17.07.2015; Drum: Sasca Montana -Timisoara-Belgrad (285 Km)

Obiective turistice Belgrad:  Strada Republicii, Catedrala Sfantul Sava, Teatrul National, Adunarea Nationala a Serbiei, Cetatea Belgradului si Parcul Kalemegdan

Am ajuns in Belgrad pe la ora 3 p.m dar datorita faptului ca afara temperatura era foarte ridicata dar si pentru  ca aveam nevoie de putina odihna dupa tura  din ziua precedenta am hotarat sa iesim in oras doar pe inserat.  Dar si la orele inserarii am gasit aici un oras frumos intesat cu cladiri deosebite, amplasat intr-un cadru natural deosebit si plin de viata.

Dupa ce am coborat din autobuzul care ne-a dus de la hotel spre centrul orasului,  ne-am indreptat pasii spre Piata Republicii despre care am citit ca ar fi cea mai frumoasa strada-piata din Belgrad, Si intr-adevar, am gasit aici o strada vie in care turisti si localnici se plimbau relaxati, ascultau muzica oferita de artistii stradali sau savurau cate-o inghetata pe strada sau la cafenele cu terase amplasate pe strada.

Ne-am plimbat prin Cetatea Belgradului (veche de  peste 7000 ani) si Parcul Kalemegdan  si am admirat  privelistile minunate asupra intregului oras dar si a raului  Sava care se varsa in Dunare.

Am remarcat  cladiri cu o arhitectura deosebita care ne-au incantat prin maretia cu care domina strazile pe care ne plimbam incetisor: Adunarea Nationala a Serbiei, Catedrala Sfântul Sava (cea mai mare catedrala ortodoxa din Europa),Am parasit Belgradul a doua zi dimineata plecand spre Muntenegru ducand cu noi  amintirea unui oras minunat in care ne dorim sa ne intoarcem sa-l vizitam in detaliu pentru ca, ne-am convins, are ce ne darui. Ne-am intors peste cateva zile, in drumul spre casa, dar tot doar pentru cazarea de o noapte si tot doar pentru o plimbare relaxanta de seara, pe strazile orasului vechi,

Oprirea nr.3 (C)- Zabljak (Muntenegu)

Data: 18.07.2015; Drum: Belgrad -Zabljak  (360 Km)

Obiective turistice Parcul National DurmiturCanionul raului Tara  si Lacul Negru

Am facut cei 36o de Km in vreo 8 ore, timp in care am admirat din masina frumusetea cadrulului natural pe langa care am trecut din ambele tari. Ne-am oprit pentru o jumatate de ora sa admiram cum raul Tara taie muntele in doua construind astfel un canion deosebit de frumos. In Zabljak, orasul aflat la cea mai ridicata altitudine din  Balcani (1.456 m) ne-am oprit pentru cazarea de o noapte, Am profitat de orele dupa-amiezii pentru a explora aceasta  zona deosebit de pitoreasca  din Parcul National Durmitor. Ne-am plimbat pe langa  Lacul Negru  si am aruncat privirea sus, spre varfurile inalte de peste 2500 m altitudine. Pe cel mai inalt dintre ele urma sa-l cucerim in ziua urmatoare.

Statiunea este foarte frumoasa, se aseamana cu cele din Austria, din Alpi si ar fi fost frumos sa ne cazam aici cateva zile ca sa ne bucuram de frumusetea zonei, Dar calatorului ii sade bine cu drumul si la primele ore ale diminetii am pornit mai departe.

Oprirea nr.4  – Varful Bobotov Kuk(Muntenegu)

Data: 19.07.2015; Drum: Zabljak- Urdeni Do  (18 Km)

Obiectiv turistice: Parcul National Durmitur-Varful Bobotov Kuk (UNESCO)

Dupa doar 18 Km  facuti pana in Pasul Sedlo (1.907 m) ne-am oprit si am pornit sa cucerim cel mai inalt varf din Muntenegru. Traseul a durat 6 ore nu a fost deloc usor, mai ales in zona de urcare spre varf, dar l-am biruit pentru ca ne-a tinut in priza expozitia permanenta cu imagini de vis din jurul nostru dar si ambitia  de fier de a ajunge sus, pe acoperisul tarii. Ne-am intalnit aici cu peisaje spectaculoase, o impletitura de iarba verde, lacuri pitoresti,  munti verzi, roci calcaroase, colti ascutiti si cate-un varf care strapunge cerul. 

La ora 3 p,m, bucurosi de isprava facuta am urcat in masina si am pornit spre Budva.

Oprirea nr.5 (D) – Budva(Muntenegu)

Data: 19-22.07.2015; Drum:  Pasul Sedlo -Budva (185 Km)

Obiectiv turistice: Budva

Am ajuns pe la ora 8 p.m  la Budva ne-am cazat la o pensiune frumoasa, am savurat in liniste  incercarea noastra de a atinge cerul (aproape am reusit) si am asteptat zilele urmatoare de odihna. Intr-adevar, in urmatoarele  2 zile am ascultat valurile  de pe plaja JAZZ din Budva iar seara ne plimbam  prin cetatea vechiului oras descoperind biserici si cladiri istorice valoroase dar si in linistita  zona  unde eram cazati. Ceea ce este minunat in aceasta zona este  combinatia intre munte si mare, apa azurie si munti intunecati se impletesc intr-o armonie perfecta.

In 22.07.2015 am pornit din nou la drum spre Bosnia si Hertegovina cu o oprire scurta la Kotor.

Oprirea nr.6 – Kotor(Muntenegu)

Data: 22.07.2015; Drum:  Budva-Kotor (23 Km)

Obiectiv turistice: Golful si cetatea Kotor (UNESCO)

Kotor-ul l-am vizitat prima oara in 2013 dar am fost, din nou, la fel de uimiti de frumusetea cetatii de sus de pe deal, un vechi oras plin de palate rezidentiale, cafenele si cateva biserici din secolul XVIII-lea care apareau in fata noastra in timp ce urcam sus pe deal printr-un labirint de strazi medievale.

Am fost entuziasmati,  mai ales de privelistea minunata ce se asternea in fata ochilor nostri, inspre golf.

Dupa cateva ore petrecute in cetate, ne-am urcat in masina, am inconjurat golful Kotor si am plecat spre Bosnia si Hertegovina, o buna bucata din drum parcurgand-o paralel cu marea.

Am trecut si pe langa orasul Dubrovnik caruia I-am facut in treacat o fotografie, de vizitat l-am vizitat in 2013.

Despre experientele noastre in Muntenegru, de la Marea Adriatica si pana pe varful Bobotov Kuk, am scris  aici

Oprirea nr.7 (E)-  Medjugorje(Bosnia si Hertegovina)

Data: 22.07.2015; Drum:  Kotor -Medjugorje (215 Km)

Obiectiv turistice: biserica Medjugorje si drumul crucii pe muntele muntele Krizevac 

Medjugorje este locul unde in anul 1981, sus pe colina Podbro (Dealul Aparatiilor) s-a aratat  Maica Domnului la 6 copii carora le-a transmis diferite mesaje de-a lungul aniilor, mesaje de pace, intelegere si iubire si care au fost dirijate si catre noi prin intermediul revistelor publicate. Acesta este motivul pentru care s-a dezvoltat aici un important centru de pelerinaj unde manati de credinta si speranta  vin anual  milioane de oameni.

Am dorit si noi sa ajungem in acest loc si am gasit intr-adevar ceva unic in care  noi oamenii de diferite natii ne infatisam in fata Bunului Dumnezeu si a Maicii Domnului, fiecare cu problemele noastre.

Biserica este simpla dar maretia ei te patrunde adanc in interior iar slujba la care am participat  a adunat in curtea bisericii   mii de pelerini de diferite religii care vorbeau diverse limbi dar care rezonau  la unison intru credinta mare.

Apoi am plecat prin sat si am urcat pe muntele Krizevac unde este amenajat Drumul Crucii cu 14 monumente la care oamenii se opresc si se roaga cu nadejde. Drumul nu este unul usor, este format din bolovani ascutiti dar unii oameni il strabat desculti, convinsi ca sacrificiul lor impreuna cu rugaciunile puternice vor fi rasplatite. A doua zi dimineata am plecat spre Belgrad cu o oprire in Mostar.

Oprirea nr.8 (F)-  Mostar(Bosnia-Hertegovina)

Data: 23.07.2015; Drum:  Medjugorje-Mostar (27 Km)

Obiectiv turistice: Mostar

Am plecat de la Medjugorje in care se respira crestinism, in care religia catolica este la cel mai inalt nivel (poate dor la Vatican am mai intalnit) si am ajuns la Mostar un oras cu  o arhitecura otomana perfect conservata in care minaretele moscheelor se vad de departe.

Vizitam celebrul sau Pod Vechi (Stari Most) peste raul Neretva, ridicat in secolul al XVI-lea care a supravietuit celor doua razboaie mondiale (a rezistat 427 de ani) dar a fost distrus in 1993 in timpul razboiului bosniac. Podul a fost reconstruit in detaliu respectandu-se aceleasi materiale si tehnologi pe care le-au aplicat initial, otomanii. Fotografiem podul cu turnurile construite de-o parte si de alta, apa verede a raului Neretva, moschei, cladiri si piata cu specific oriental toate incadrate minunat de peretii muntilor din jur si mergem mai departe.

Drumul prin Bosnia si Hertegovina a fost foarte spectaculos (nu era autostrada dar era bine intretinut si nu era aglomerat), inaintam pe langa munti si rauri printre peisaje mirifice.

Spre seara ajungem la Belgrad unde ne cazam

Oprirea nr.9 (H)-  Muntii Retezat(Romania)

Data: 24-25.07.2015; Drum:  Mustar -Belgrad (420 Km ) Belgrad- Carnic (320 Km)

Obiectiv turistice: Retezat, varful Papusa, Lacul Bucura

In Carnic am ajuns dupa-masa, am lasat masina intr-o parcare amenajata si am plecat spre cabana Pietrele pe traseul triunghi albastru traseu care a durat 2 ore. Seara ne-am intalnit cu fiul nostru si prietenul lui iar a doua zi am pornit in drumetie spre Lacul Bucura si Varful Peleaga.

Traseul a fost minunat presarat cu lacuri azurii, cascade, creste dantelate iar varful Peleaga a fost trofeul nostru pentru o zi de vis.

Seara am plecat spre casa, am mai facut 230 Km.

Iata, am petrecut 11 zile prin Europa, am batut 2400 Km cu masina in cel putin 45 ore dar eram  bucurosi ca am mai cunoscut putin (o picatura din ocean) din lumea asta mare si frumoasa .

Utile

  • Cazare: rezervarile le-am facut aici BOOKING  la preturi cuprinse între 35-50 Euro/camera 2 pers/noapte .
  • Transportcombustibil: aprox 1,2 Euro/litru x 2400 Km x consum auto/100 Km
  • Parcare: Budva plaja Jazz (5 Euro/zi), parcare Mostar (2 euro/2 ore)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *