Muntii Aninei: Cheile Nerei


 Parcul National Cheile Nerei 

Obiective: Lacul Dracului, Cheile Nerei, Lacul Ochiul Beiului, La Tunele, Manastirea Sfanta Parascheva si Cascada Bigar

Cu masina din Sasca Montana pana in Poiana Logor si din Sasca Romana pana in Sasca Montana

TRASEU-drumetie:

  • Poiana Logor – Lacul Dracului 9,15  10 35 11 -1h si 20 minute
  • Lacul Dracului 11-Cantonul Damian   -3 h si 50 min
  • Cantonul Damian – Podul Beiului  -1 h si 10 min
  • Podul Beiului – Lacul Bei  Imagini pentru marcaj banda albastra-1 h si 10 min
  • Lacul Bei – Podul Beiului  Imagini pentru marcaj banda albastra -1 h si 10 min
  • Bodul Beiului- Sasca Romana  (prin La tunele)

DIFICULTATE: medie/grea

TIMP: 11 ore

Data:16.07.2016


Dupa ce am deschis cutiuta de amintiri cu sertarul in care erau ascunse emotiile si peisajele traite si cunoscute de noi prin cateva chei din Romania, despre care am scris aici: Cheile ZanoageiCheile Rametului si Cheile Turzii  au sarit afara (din cutie si din minte) si amintirile din vara anului 2015 cand am strabatut o parte importanta din cheile Nerei, cele mai lungi chei din Romania.

Raul Nera izvoraste din  Muntii Semenic, se varsa in Dunare si are o lungime de 131 km.  Intre localitatile Sopotul Nou si Sasca Romana pe o distanta de 22 km. Raul Nera taie muntele in doua oferindu-ne noua celor ce pasim pe langa el un spectacol minunat

Nu ne-am facut planuri de acasa despre traseul pe care il vom face deoarece ni s-a parut imposibil sa parcurgem intr-o singura zi toate cheile (vreo 45 de Km dus-intors) si sa-l fractionam pe portiuni era foarte greu deoarece nu puteam sa ne hotaram ce portiuni din chei sa parcurgem si care sa le sarim, Dar, ca de multe ori in viata ne miram de unde vine rezolvarea problemelor noastre, raspunsul a venit de la un baiat de la pensiunea unde ne-am cazat care ne-a zis ca ne duce cu masina pana intr-un punct dintre localitatea Carbunari si Stancilova si ne va lua seara din Sasca Romana. Varianta a fost mai mult decat ne-am fi asteptat, am reusit astfel sa parcurgem o parte importanta din chei si chiar sa ne abatem si pana la Lacul Ochiul Beiului.

I. Asadar pornim in aventura pe langa raul Nera si Valea Beiului!

1. Poiana Logor- Lacul Dracului (1 h si 20 min)

Pe la ora 8,40 ne-am urcat in masina omului de la pensiunea in care am dormit in Sasca Montana si dupa vreo 13 Km parcursi pe un drum foarte rau  pe care l-am biruit in vreo 40 minute (la ora 9,20), imediat dupa localitatea Carbunari, ne coboram langa padure si pornim increzatori in drumetie. Drumul nu este foarte abrupt si inaintam rapid prin padurea deasa. Din loc in loc cate-un luminis ne permite sa vedem peste padure si sa observam cum raul Nera (nu-l vedem inca,  vedem doar muntele ondulat) modeleaza relieful taind muntele in doua.

Incet, incet cu soarele deasupra noastra dar si in ganduri ajungem la Lacul Dracului unul dintre cele mai frumoase monumente  ale naturii vazute de noi, in Romania.

2. Lacul Dracului

La ora 10,40 am  facut cunostinta, deci, cu Lacul Dracului. Am stat vreo 20 de minute aici si am savurat adanc frumusetea fara seaman a acestui loc. In timpul asta era sa fac si o boacana, am scapat ghiozdanul care a luat-o cu viteza la vale, spre lac. Eram incremeniti, in el erau acte, bani, card, lucruri necesare in zilelele urmatoare cand aveam de gand sa ne continuam vacanta spre Muntenegru. Am rasuflat usurati cand s-a oprit cu mai putin de 1 metru de lac. Ulterior am citit ca Lacul Dracului are adancimea de cel putin 13 m. Of, of… Ce noroc!

Lacul Dracului este cel mai mare lac carstic din Romania (are diametru 20 m) care a fost pana nu demult un lac subteran, descoperit de prabusirea pesterii cu acelasi nume. Lacul este alimentat din precipitatii dar si de apele Nerei care circula prin fisurile calcaroase.

Culoarea de turcoaz intens a lacului cumulata cu spectaculozitatea stancilor albe si vegetatia verde si vie din jur fac din acest loc unul foarte pitoresc care a ramas pana astazi in sufletul nostru si la care ne dorim sa ne intoarcem,

3.Lacul Dracului – Cantonul silvic Damian (3 h si 50 minute)

La ora 11 am plecat de la lac spre Cantonul Silvic Damian (vreo 12 km) la care am ajuns dupa 3 h si 50 minute, Am aruncat o privire inapoi spre frumosul lac si  urcam prin padurea deasa, prin Ogasul Porcului.

Dupa vreo 30 minute ajungem  la raul Nera care ne va fi  tovaras de drum aproape pe tot parcursul nostru de astazi. Trecem prin cea mai salbatica parte a cheilor in care cred ca nu ne-am intalnit deloc cu alti drumeti. Raul Nera serpuieste sinuos printre munti oferindu-ne imagini si senzatii tari. Desi eram constienti ca aveam un drum lung de facut nu puteam sa nu ne oprim din cand in cand plini de incantare si sa ne minunam de frumusetiile iesite in cale. Doamne, frumoasa-i gradina ta!

O luam pe cararuie pe langa firul apei.

In curand cararea se transforma in tuneluri suspendate deasupra apei. sapate prin stanca care imbraca in alb, raul Nera. Citim despre aceste balcoane si tuneluri ca ar fi fost amenajate de Uzinele Resita, inca inainte de primul razboi, cu scopul de a aduce in mijlocul naturii superbe din aceasta zona pe  angajatii lor si alti iubitori de natura.

Zona „La Carlige” a fost destul de dificil de trecut, poteca e sapata in stanca destul de ingusta dar  cablurile ne-au ajutat sa trecem cu bine desi Nera curgea la cativa centimetrii de bocancii nostri.

Trecem cu atentie pe puntile suspendate deasupra apei, ne strecuram prin tuneluri, urcam si coboram in genunchi pe anumite portiuni, trecem pe partea dreapta a raului prin apa, avem grija la vipere (cu una tocmai ne-am intalnit pe drum), acestea au fost indatoririle noastre pe acest traseu de aproape 4 ore. Da, dar ne-am primit si rasplata, imagini incredibile, liniste si frumusete.

La ora 14,50 de minute ajungem la Cantonul forestier Damian care reprezinta pentru noi doar un punct de reper. Noi ne continuam drumetia. Stim ca mai avem drum lung de facut pentru ziua de astazi.

4. Cantonul silvic Damian- Podul Ochiul Beiului -4 Km (1 h si 10 minute)

Aceasta portiune  de traseu este mai putin spectaculoasa, drumul nu mai este suspendat sau foarte ingust, este un drum forestier dar asta nu inseamna ca nu ne-am bucurat de frumusetea peretilor calcarosi impletiti cu verdeata vegetatiei de deasupra noastra.

5. Podul Ochiul Beiului –  Lacul Ochiul Beiului si retur (2 h si 40 minute)

La ora 16 ajungem la Podul Beiului si alegem sa ne abatem de la traseu, sa mergem pana la Lacul Beiului. Asadar parasim pentru mai bine de 2 ore raul Nera si o luam in sus pe langa un afluent al acestuia, paraul Beiu.

Drumul este unul forestier dar este frumos. Aripile copacilor se impletesc deasupra noastra si  ne fac umbra. La ora 16,30 am ajuns langa Cascada La Vaioaga, Faptul ca suntem pe drum deja de 8 ore a fost motivul care ne-a facut sa nu ne savuram in liniste aceasta minunatie a naturii. Nici nu am facut prea multe fotografii. Am privit de sus caderea de apa de vreo 6 m inconjurata de vegetatie si am mers mai departe.

la ora 17,15 am ajuns la Lacul Ochiul Beiului o adunatura de apa de culoare ireala (verde-albastrui-auriu). Citim despre el ca are adancimea aproximativa de 3.6 m și un diametru total de 15 m, ca  apa lacului nu ingheata niciodata datorita izvorului care-l alimenteaza permanent. Contemplam cateva minute acest tablou minunat desprins parca din pictura unui creator cu imaginatie.

Ne intoarcem pe acelasi drum, pe langa Valea Beiului pana la pod, unde paraiasul nostru se varsa in Nera. Ar fi trebuit sa continuam in sus spre cascada Beusnita dar oamenii care coborau de la ea spuneau ca este aproape secata. Ne vom intoarce odata sa o vedem, poate cand nu este seceta asa ca acum.

6. Podul Ochiul Beiului –  Sasca Romana (1 h si 10 minute)

La ora 18,40 ne intalnim din nou cu raul Nera si pornim pe un traseu impresionant spre Sasca Romana, Poteca pe langa firul apei este sapata prin peretele de stanca formand si pe aceasta portiune balcoane si  tuneluri suspendate la o inaltime  de 15 m deasupra Vaii Nerei. Cele 7 tuneluri sunt de diferite dimensiuni, dintre care ultimul și cel mai lung ajunge la 40 m.

La ora 19,50 intram triumfatori in Sasca Romana dupa 11 ore de zburat printre frumusetile facute de Bunul Dumnezeu. De fapt, de zburat am zburat doar cu mintea in rest am muncit serios cu picioarele care strigau ca am abuzat de ele. L-am sunat pe baiatul de la pensiune care a venit cu masinuta si ne-a recuperat de la un magazin cu sucuri si suveniruri,

A fost o zi memorabila,  11 ore in care natura ne-a incantat peste masura, in care perlele presarate pe ici-colo (chei, balcoane, Lacul Dracului, Lacul Ochiul Beiului) ne-au facut sa credem ca pasim prin cele mai frumoase locuri din Romania dar si in  care oboseala ne certa serios ca nu am ales ce trebuia si un traseu  mai scurt ar fi fost mai bun pentru picioarele noastre incatusate spre sfarsitul zilei.

II,Cascada Bigar

La intoarcerea din concediu ne-am oprit putin si la Cascada Bigar, renumita pe internet si clasata ca fiind una dintre cele mai frumoase cascade din lume. Intr-adevar este frumoasa si misterioasa! Nu este nevoie de mare efort sa ajungi langa ea pentru ca se afla chiar pe drumul national.

III. Manastirea Sfanta Paraschiva Nera

Inainte sa parasim aceasta zona de vis, ne-am oprit cateva minute la Manastirea  Sfanta Paraschiva din apropiere de Sasca Montana.  Manastirea a fost construita in 1995, este din lemn si are stil moldovenesc.

Exista mult mai multe obiective turistice in aceasta zona, urmeaza sa ne intoarcem sa o descoperim.

 Util

Cazare: In zona Cheile Nerei sunt pensiuni in Sasca Montana  si Sasca Romana si BOOKING ne da sansa de a rezerva/compara in mod civilizat. Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurului, veti primi 10 % inapoi (doar pentru prima rezervare) : aici BOOKING 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *