Obiectivele turistice din Malta vazute intr-o singura zi


Jurnalul singurei  zile petrecute in insula Malta  

Obiective turistice:

Mdina (Unesco): Cetatile si fortificatiile orasului, Palatul Inguanez,  Catedrala Sf. Paul (Pavel)

Rabat: Biserica Sf Pavel, Catacombele Sfantului Pavel si  Sfintei Agatha 

Dingli Cliffs

Grota albastra (Blue Grotto)

Marsaxlokk: portul, bazarul si  biserica Parrocca Madonna ta’ Pompei

Valetta (UNESCO): Upper Barakka Gardens; Barakka Gardens Lower si Fortul St Elmo; strada Republicii, strada …, Biblioteca Nationala, Palatul Marilor Maestri,Adapostul Ioanitilor Catedrala Sfantul Ioan , Biserica Sf Ecaterina, Biserica Sf. Paul Naufragiatul, feribotul Valetta-Silema

Silema: The Point Shopping Mall, faleza

St Paul’s Bay: faleza

Data: 26.03.2018

_______________________________________________________________________

Asa cum am scris in articolul anterior in martie 2018 am ajuns pe arhipeleagul maltez si am avut la dispozitie doar 2 zile intregi pentru a descoperi cate  ceva din petecele de pamant aruncate in mare care formeaza  arhipelagul numit Malta. Aceste petece de pamant sunt, de fapt,   sase insule: Malta (246 km2 ), Gozo (67 km2), Comino ( 3,5 km2), Cominotto, Filfia si St. Pavel, din care  noi le-am vizitat doar pe primele doua. Oricum ultimele trei sunt foarte mici si nelocuite iar Comino are doar o laguna frumoasa pe care ramane sa o vizitam  data viitoare.

Asadar, dupa ce in 25 martie am vizitat insula Gozo despre care am scris aici, am pornit sa vedem ce putem descoperi intr-o singura zi in Malta, Sunt totusi 246 km2 si 26 de orase. Daca in Gozo am ales transportul cu autobuzul turistic, in Malta am decis sa circulam cu autobuzele normale ale localnicilor, Am constatat cu placere ca acestea respectau aproape la minut programul afisat (pe site  sau in statii)  asa ca nu a fost greu sa ne organizam si sa ajungem in toate punctele in care ne-am propus.

Cazare am avut in oraselul St Paul’s Bay, o statiune pe malul marii intesata cu multe statii de autobuz care fac legatura cu toata insula. De aici  am pornit in zorii zilei sa  cunoastem insula coborand din loc in loc din autobuzul local,  in cateva orase ale Maltei.

Transport public: Detalii  aici

1. Prima oprire: Mdina si Rabat

Din St Paul’s Bay luam autobuzul  si dupa vreo 30 de statii si 35 de minute de mers  coboram la statia Telgha (ora 9)  de unde se vede  cetatea-oras numita Mdina, cocotata sus pe deal. Citim despre ea ca ar fi fost  fondata de fenicieni in urma cu 4000 de ani, ca a fost un centru administrativ important pe vremea romanilor, ca a fost capitala tarii pana in anul 1530 si acum este un oras cu doar 300 locuitori care ofera turistilor o importanta lectie de istorie si stil.  Orasul este inconjurat de santuri si ziduri construite  in special in timpul stapanirii  arabe din secolul IX, numindu-se de atunci orasul dinauntrul zidurilor,

Intram pe poarta principala a cetatii si descoperim aici un oras vechi din alte vremuri cu stradute inguste si pietruite, cu biserici si cladiri medievale.

Cetatea este plina de palate pastrate cu grija din secolele trecute cand numerosi nobili isi aveau aici resedinta. Un exemplu este Palatul Inguanez  o cladire veche, autentica,  construita în secolul  XIV-lea, care a fost locuinta pentru cea mai veche familie nobila a Maltei si ulterior pentru multi  guvernatori.

Palatul Inguanez

In mijlocul cladirilor vechi si valoroase se inalta Catedrala Sf. Paul (Pavel). Citim ca ar fi ridicata pe locul unde acum  2000 ani,  Sf Paul (Pavel) a infaptuit minunea vindecarii tatalui guvernatorului roman Publius si unde ulterior l-a convertit pe acesta la crestinism. Primul edificiu a fost ridicat in secolul al IV-lea si in secolul al XI-lea a fost ridicata o biserica mai mare care a fost distrusa la cutremurul din anul 1693. Actuala cladire a fost construita la inceputul secolului al XVIII-lea si ne-a oferit si noua, astazi, un moment intens de credinta si piosenie.

Biserica Sf Paul Mdina

Fotografiile pe care le-am facut sunt stangace  iar cuvinte nu am,  sa pot expune ce-nseamna sa te plimbi dimineata in lumina timida a soarelui intr-o liniste deplina (este permis accesul cu masini doar a unor rezidenti) printre cladiri cu o arhitectura rafinata si stradute inguste din secolele trecute. Am admirat balcoanele colorate si firul de verdeata iesit dintr-un gram de pamant dand  viata zidurilor vechi.

De fapt noi ne-am plimbat printr-un décor de teatru din secolele   XV-XVIII cu urme slabe ale timpului nostru. Probabil nu intamplator aici au fost filmate operele cinematografice Gladiadorul, Contele de Monte Cristo si Troia.

Am iesit pe portile cetatii Mdina si ne-am indreptat spre Rabat (in trecut o suburbie a capitalei). Mdina era resedinta pentru nobili iar Rabatul era pentru oamenii saraci. Desi Rabatul nu este asa de spectaculos ca sora lui, linistea nu este deplina, cladirile nu sunt la fel de bine conservate  am gasit si aici cladiri istorice, biserici sfinte, catacombe vechi care ne aminteau ca suntem totusi intr-un loc pretios, pe urmele Sfantului Apostol Pavel. 

In anul 58, Sfântul Apostol Pavel este prins de iudei in Ierusalim si este inchis în Cezareea, Dupa  doi ani este trimis la Roma ca sa fie judecat de Cezar, dar corabia în care se aflau 276 de oameni a naufragiat pe insula Malta si au fost nevoiti sa ramana timp de trei luni. Aici in Malta, Sfantul  Pavel a savarsit multe minuni.

Pe locul unde apostolul a stat inchis  a fost construita in perioada 1656-1681, Biserica Sf Pavel

Am admirat catedrala dar si celelalte cladiri  (Sanctuarul Sf. Publius, colegiu, muzeu) si statui , la fel de vechi, aflate in Piata Sfantului Pavel.

Catacombele Sf. Pavel si ale Sf. Agatha (o sfanta fugita  din Sicilia in Malta in anul 250 care s-a rugat prin aceste locuri) sunt situate aproape de catedrala si cuprind un ansamblu de stradute labirint dispuse pe etaje subterane pastrate in memoria sfintilor pomeniti mai sus si folosite ulterior ca loc de slujbe sau altare de inchinare dar si adaposturi in razboaie. 

Am iesit si din orasul Rabat simtindu-ne binecuvantati ca am calcat pentru cateva ore pe urmele apostolului lui Hristos.

2. A doua oprire: Dingli Cliffs

Dupa ce ne-am plimbat prin secolele trecute in Mdina si Rabat am luat autobuzul 201 si pe la ora 11,30, am coborat la statia aproape de Dingli Cliffs

Dingli Cliffs este cel mai inalt punct din Malta (253 m), o faleza stancoasa care sta suspendata deasupra marii si pare ca un munte. Ne-am plimbat si noi putin pe langa mare, ne-am uitat in larg, am admirat insula din dreptul nostru (Filfla) care intrerupea imensitea orizontului, ne-am plecat putin capul la capela de langa mare  si am plecat mai departe.

Este foarte interesant curcubeul de aici, amestecul de albastru de la cer si mare, verdeata adanca a ierbii si a arbustlor pitici, galbenul intens al florilor, roseata stancilor batute de mare de-a lungul miilor de ani dar si pietrele de culoarea mierii aruncate din loc in loc pe tarm.

Malta are  365 de biserici la o populatie de 400.000 de locuitori aratand credinta puternica a locuitorilor. Pe unde ne-au purtat pasii, in Gozo si in Malta, am intalnit multe biserici vechi adevarate capodopere de arhitectura si sfintenie dar si simple capele care vor doar sa ne aminteasca de micimea noastra pe acest pamant si nevoia noastra de ajutor in tot pasul. Asa este si modesta capela Maria Magdalena veche din 1647 de-aici de pe cel mai inalt punct al Maltei.

Din statia Vizitaturi ( Ħad-Dingli) am luat autobuzul 201 care ne-a dus la Grota Albastra

3. A treia oprire: Grota albastra (Blue Grotto)

Grota albastra este un loc stancos in care marea  a sapat in piatra facandu-si loc sa patrunde prin camarile ei iar soarele care strapunge pe ici pe colo ii da acesteia o culoare ireala, un fel de azuriu luminat. Cand am ajuns  aici (ora 12) vantul batea cu putere asa ca orice excursie cu barcile care te duceau inauntrul grotei erau oprite. Noi doar am admirat marea si din acest punct si ne-am mirat de culoarea ei dar si de frumusetea simpla a  acestei lumi.

Am mancat un peste la unul din localurile din statiune si apoi, din statia de la Grota Albastra am luat autobuzul spre satul Marsaxlokk (nr.201 si 119 cu schimbare la Aeroport) luand cu noi muuult albastru in suflet si priviri.

4. A patra oprire: Marsaxlokk

Ne-am coborat in statia Xerriex (ora 14,30) si am pornit spre port sa gasim golful Delimara, unde marea se intrepatrunde cu uscatul si unde localnicii isi ancoreaza barcile frumos colorate (luzzu) atunci cand nu sunt la pescuit. Si l-am gasit repede. Era chiar mai frumos decat in fotografii.

Aici cerul se uneste cu marea iar barcile colorate in albastru, galben, rosu parcate in tot golful nu doar la mal care se leagana frumos in bataia vantului par un curcubeu aruncat intre cele doua imensitati albastre (mare si cer).

Bazarul si cladirile din jur arata influenta turca probabil din cauza ca  aici au debarcat turcii în secolul al XVI-lea în timpul Marelui Asediu. De la piata de langa port, de la sotiile pescarilor, am cumparat o sapcuta autentica ca cel mai frumos suvenir, pentru nepotelul nostru.

Fiecare orasel din Malta este foarte frumos, are cel putin  o biserica frumoasa in centrul lui si o sumedenie de case autentice de culoarea mierii, cu usi si balcoane colorate. In Marsaxlokk biserica Parrocca Madonna ta’ Pompei impreuna cu casele din jur formeaza un ansamblu arhitectural  atemporal. Cabina telefonica rosie arata ca si englezii au fost candva aici stapani (1814-1974).

Din satul pescaresc am luat autobuzul 82 care ne-a dus in Valetta

5. A cincea oprire: Valetta

In anul 1530 cavalerii ioaniti care au ajuns pe insula au salvat Malta dar si intreaga crestinatatea de asediul turcesc din 1565, Ei au construit, la inceput, Fortul St Etno si apoi cu ajutorul primit de la Papa Pius al IV-lea au pus piatra de temelie pentru construirea unei capitale noi, proiectata de Francesco Lapareli, arhitectul Vaticanului. Si au reusit! Finalizata doar dupa 15 ani, Valetta este o bijuterie  arhitecturala asezata pe o stanca care se afla intre doua porturi naturale care inainteaza mult in mare. Valetta are doar 1.3 km lungime si 600 m latime, deci nu ne-a fost greu s-o descoperim la pas. Orasul  Valletta a fost inscris in anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Upper Barakka Gardens

Am coborat din autobuz la intrarea  in Valetta cu cateva minute inainte de ora 16 si ne-am grabit sa ajungem in Upper Barakka Gardens sa prindem un loc in fata sa vedem salvele de tun care se trag in fiecare zi spre mare (la orele 12 si 16). Am admirat pentru cateva minute, privelisti fermecatoare care se deschideau in zare. Pe de o parte, cele 3 orase surori (Vittoriosa, Senglea and Cospicua) despart marea de cer iar in partea cealalta  fumul de la salve se amesteca cu norii de pe cerul inalt unind toate elementele din acest tablou.

Am privit de aici frumusetea celor 3 orase, pe care din pacate nu mai avem timp sa le vizitam si ne minunam de multimea yahturilor parcate, de cladiri minunate, cetati biserici care se intrepun intre mare si cer.

Dupa ce am admirat frumosul spectacol si peisajele minunate  din fata ochilor am plecat  mai departe printre copaci si flori, singurele zone de vegetatie le-am vazut in Valetta doar aici in Barakka Gardens Uppers si mai jos in Barakka Gardens Lower .

Iesim din gradina si o luam pe prima strada de langa mare spre fortul St Elmo, Admiram si din aceasta pozitia frumusetea capitalei inconjurata de ziduri de aparare.

Barakka Gardens Lower si Fortul St Elmo

La capatul opus al strazii, sprijinit de mare dam de parcul simetric Barakka Gardens Lower plin de flori si copaci exotici in mijlocul caruia este un monument in forma de templu dedicat lui Alexander Ball cel care a condus blocada impotriva francezilor din anul 1800. Este un semn ca maltezii isi recunosc eroii greu incercati de-a lungul istoriei. 

Mergem mai departe pana  in coltul insulei unde vedem Fortul St Elmo. Citim despre fort ca ar fi prima constructie a orasului, ca in timpul marelui asediu (din anul 1565) 1500 de maltezi si cavaleri ioaniti si-au pierdut viata pentru apararea lui, ca a fost bombardat in timpul celui de al doilea razboi mondial si ca  astazi adaposteste sediul Academiei de Politie si un muzeu de istorie, 

Noi ne-am plimbat pe langa fort, ne-am bucurat de frumusetea lui  in forma de stea care se intercaleaza cu marea oferind o imagine minunata asupra porturilor de peste apa: Grand Harbour și Marsamxett.

Strazile din Valetta

De la Fortul St Elmo din partea estica a orasului o luam in sus pe strada Republicii, Aproape toate strazile din Valetta se unduiesc frumos, spre centrul orasului urca putin iar pe margini, coboara in mare. Asa a fost proiectat orasul inca in secolul al XV-lea ca un spatiu rectangular cu strazi lungi si drepte iar briza marii patrunde pe stradute asigurand o buna ventilatie a orasului.

Si strada Republicii pe care mergem acum este la fel, urcam spre interiorul orasului…

Si aruncam o privire inapoi spre mare…

Cladirile din Valetta

Plimbandu-ne pe starzile ireal de frumoase ale Valettei, am descoperit niste cladiri insirate si legate intre ele,  vechi de sute de ani, fara nicio renovare actuala, de culoarea mierii cu balcoanele colorate.

Intr-adevar balcoanele colorate inveselesc privirea si da locului un farmec unic. Unele cladiri au balcoane colorate divers, altele sunt monocolore.

Biblioteca Nationala a fost construita  in 1555 si  detine în colectia ei de carte  scrierile personale ale cavalerilor din Malta precum  si arhivele complete ale Ordinului Sfantului Ioan. In fata bibliotecii numeroasele terase erau pline de oameni relaxati.

Palatul Marilor Maestri a fost fondat in 1571  si a constituit sediul administrativ al Maltei (resedinta Marelui Maestru al Cavalerilor Ospitalieri ai Sf. Ioan, palat al Guvernatorului in timpul dominatiei britanice si biroul  presedintelui, in prezent). Foarte aproape de palat Piata Palatului (sau St George’s Square) ne ofera un loc minunat de odihna si contemplare. Ne aflam in mijlocul unui oras de acum 500 ani pe urmele cavaleriilor Ioaniti care alungati de turci din Rhodoss au construit, pentru maltezi dar si pentru noi, o bijuterie frumoasa in care noi suntem perlele jucause.

Adapostul Ioanitilor (Auberge de Castille) este o alta cladire impunatoare amplasata intre doua biserici vechi, pe langa care ne trec pasii

Bisericile din Valetta

In Valetta sunt 28 de biserici, pe unele le-am vazut in plimbarile pe strazile inguste ale orasului, altele nu ne-au iesit deloc in cale iar  altora le-am vazut  doar  cupolele rotunde sau turnurile ascutite, de pe vapor, cand am plecat spre Salema.

Prima biserica iesita in cale a fost Biserica Sfanta Ecaterina, biserica veche construita in 1576 pentru cavalerii italieni si remodelata in 1713, Biserica este un bibelou arhitectural de mare valoare recunoscut pe plan european, alaturi de Aubergee o cladire construita in secolul al XVII-lea aflata in dreapta lui.

Catedrala Sfantul Ioan este un obiectiv emblematic al Valettei. inscriindu-se intru-totul in linia arhitecturala a capitalei atat din punctul de vedere al vechimii (construita in 1575) cat si al materialului folosit (marmura de culoarea mierii) dar si un impresionant si reprezentativ exemplu de arhitectura baroca din Europa.

Interiorul catedralei ascunde si el niste bogatii rare: renumita pictura  a lui Caravaggio „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”,  tavanul si altarele laterale  pictate cu  scene din viata lui Ioan Botezatorul, ziduri de piatra sculptata si  podeaua de marmura compusa  din 365 de pietre funerare aparţinând unor cavaleri şi ofiteri ai Ordinului Sf. Ioan decorat cu blazonul şi epitaful defunctului.
Pe strazile Valettei am trecut pe langa multe biserici despre care citim ca sunt vechi si valoroase fiecare in felul ei fiind o lectie de istorie, arta si credinta. Biserica Sf. Paul Naufragiatul, Biserica Sf. Barbara…
Din cauza strazilor inguste multe din bisericile pe langa care am trecut nu au incaput in fotografii pe care sa le aducem acasa, dar sper ca am adus putin din credinta si speranta maltezilor care au crezut intotdeauna ca rugaciunile care se ridica spre cer din aceste lacasuri sunt scuturi de aparare impotriva dusmanilor (care nu au fost putini aici in Malta). 
Am plecat din Valetta spre Silema  cu feribotul pe care l-am luat din nordul insulei (Terminal Feribot Silema) la ora 18 si cred ca a fost o buna alegere pentru ca am admirat si de pe mare frumusetea capitalei Valleta si am plecat convinsi ca intr-adevar am fost intr-un oras de acum 500 de ani,  inconjurat de ziduri si intesat de cladiri vechi si valoroase. Traversarea cu vaporul a costat 1,50 euro (detaliiaici ).

6. A sasea oprire: Silema

Silema ne-a dat ocazia sa admitem ca si Malta este un pamant actual cu cladiri de beton si sticla, cu peste 10 etaje si cu un mall imens (The Point Shopping Mall).

Autobuzul specific insulei care a fost folosit pana in 2011 era parcat aici in Silema iar culoarea mierii folosita chiar si pe cladirile noi ne aratau ca nu am iesit definitiv, nici acum spre seara din decorul binecunoscut, in care ne-am plimbat toata ziua.

In Silema am stat putin (am dat o fuga pana la mall, am stat pe malul marii sa admiram Valetta si de aici) si apoi am luat autobuzul (nr.212) care ne-a dus spre St Paul’s Bay la hotel.

7. A saptea oprire: St Paul’s Bay

St Paul’s Bay a fost localitatea in care era hotelul nostru  care ne-a gazduit pentru 3 nopti, in care ne-am plimbat seara pe frumoasa ei faleza savurand cea mai buna pizza, in care am asteptat autobuzul care ne-a dus in portul Cirkewwa (in 25  martie), in Mdina (in 26 martie) sau la aeroport (in 27 martie) .

De-aici din St Paul’s Bay in data de 27 martie la ora 5.30 dimineata am luat autobuzul X3 care ne-a dus la aeroport, de unde la ora 7.30 am decolat spre Romania.

A fost foarte putin timpul petrecut in aceasta insula minunata (o zi in Gozo si o zi in Malta) dar atat ne-am putut noi rupe de la responsabiliatile pe care le aveam acasa. Poate vreodata ne vom intoarce! Oricum, atat cat am stat, am simtit cu adevarat  ca am pasit pe urmele Sfantului Apostol Pavel care a sfintit locul,  ca am trait istoria scrisa de fenicieni, romani sau arabi in Mdina si Rabat, ca am mers alaturi de cavalerii Ioaniti pe strazile inguste din Valetta si ca ne-am plimbat intr-o lume civilizata asa cum englezii au reusit sa-si impuna stilul cat au fost ei stapani aici (1814-1974). Dincolo de pamantul sfant si istoric pe care am calcat am vazut aici doua insule minunate in care Marea Mediterana imbratiseaza sub diferite forme pamantul de miere si ne-am minunat inca o data de lumea asta frumoasa creata de Bunul Dumnezeu.

Despre vizita noastra in  insula Gozo din 25 martie am scris aici,

UTILE (costuri pentru Malta si Gozo)

Transport Romania -MaltaWIZZAIR , pret: 100 Euro/dus-intors/2 persoane

Cazare: Se gaseste cazare decenta la preturi incepand cu 30 Euro/camera/ noapte. Noi am stat in St Paul’s Bay, o zona foarte frumoasa aproape de mijloacele de transport  Clic AICI  Pret total; 100 Euro

Transport in Malta: 1.5 Euro biletul valabil 2 ore, 20 Euro/2 persoane incluzand transportul de la/pana la aeroport, transportul pana in/de la  Cirkewwa si prin Malta,  Detalii  aici

Transport vapor Malta-Gozo: 4.65 Euro dus-intors/persoana. Feribotul circula din 45 in 45 de minute. Detalii aici;  Pret total; 10 Euro

Transport vapor Valetta-Silema: 1.50Euro/bilet/dus/persoana;Pret total: 3 Euro

Autobuzul hop on-hop off Gozo. Detalii aici . Pretul este de 18 Euro dar se poate negocia. Noi am cumparat cu 10 euro biletul/personae; Pret total: 20 Euro

Intrare la catacombele Sf Pavel si ale Sf. Agatha; bilet 5/Euro/persoana; Pret total: 10 Euro

Costuri totale 265 Euro/2 personae+60 Euro mancarea/2 persoane ( o portie de peste/fructe de mare: 8-10 Euro, o bucata de pizza: 2 euro; apa, sucul la market au preturi aproape ca in Romania)  


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *