O zi in insula Gozo
Obiective turistice: Portul Mgarr, Dwejra Bay,biserica Ta’Pinu, Fontana, Victoria , Citadella, Ramla Bay,Biserica Sf.Ioan Botezatorul, Xlendi
Data: 25.03.2018
__________________________________________________________________
Au fost ani intregi in care greu am reusit sa iesim din judet si nu eram necajiti pentru asta. Viata noastra era frumoasa (sau nu) fara sa ne raportam la calatoriile noastre. In ultimii ani, insa, ne-am obisnuit sa facem primavara cate-o iesire prin Europa si asta ne dadea putere. Luam bilete de avion de toamna si toata iarna aveam timp sa ne documentam, sa cautam cazare ieftina si sa visam la primavara pe care o asteptam (si pentru asta).
Dar iata ca a venit si anul in care problemele de acasa nu prea ne mai dadeau voie sa lipsim din localitate. Cumva, ne-am invoit de-acasa pentru 3 – 4 zile si ne-am decis sa plecam in Malta (destinatie in care nu am fost si in care doream sa ajungem de mult timp). Dar cum sa vizitezi Malta in doua zile (aproape 2 zile ne trebuia de drum)? In randurile si fotografiile de mai jos, expun pe scurt ce am reusit sa vizitam noi in cele 2 zile pline. Am ajuns in Malta in 24 martie la ora 18. In prima zi (in 25 martie) am vizitat insula Gonzo si in 26 martie am pornit sa cunoastem putin din Malta. Despre ziua de vizita din Malta am scris aici. In 27 martie la ora 7.30 aveam avion spre Romania.
Din arhipelagul numit Malta alcatuit din sase insule: Malta (suprafata de 246 km2 ), Gozo (67 km2), Comino ( 3,5 km2), Cominotto, Filfia si St. Pavel, noi le-am vizitat doar pe primele doua. Oricum ultimele trei sunt foarte mici si nelocuite si Comino are o laguna frumoasa pe care o vom vizita data viitoare.
Asadar, in dimineata zilei de 25 martie 2018 am pornit de la hotel din Malta cu autobuzul spre Cirkewwa de unde am luat feribotul care ne-a dus in insula Gozo. Traseul cu feribotul a durat cam 40 minute in care am savurat departarile leganati de valuri.
La ora 10,10 coboram in port, dornici sa cunoastem cat mai multe obiective turistice ale insulei,
Portul Mgarr a fost primul obiectiv pe care l-am vazut inca din feribot. Am admirat peisajul spectaculos specific porturilor luxoase si mediteraneene dar si cladirile foarte frumoase. Biserica Sfanta Fecioara din Lourdes si Fortul Chambrey de pe deal intregesc imaginea superba a locului.Din dorinta de a folosi timpul eficient, am cumparat inca din statia de feribot de la Cirkewwa, de la vanzatori ambulanti (cu care am putut negocia) bilete pentru autobuzul rosu de tipul hop on-hop off. Asadar aici in port, la ora 10.45 am urcat intr-un autobuz si am inceput aventura de cunoastere a insulei de sus, de la etajul autobuzului in bataia aspra a vantului.
Senzatia era nemaipomenita de sus, din autobuz, Puteam da mana cu statuia pe langa care treceam, eram aproape de balcoanele localnicilor si pe alocuri puteam sa atingem turnul bisericii.
Dupa un timp autobuzul iese din aglomeratie si merge singur pe drum printre palmieri iar la un moment dat parca intra in mare. Oriunde ne uitam era doar intindere albastra.
Dar n-a intrat in mare, s-a oprit la ora 11,15 la Dwejra Bay locul unde se afla pana in 2017 cand a fost daramata de valuri, faimoasa fereastra Azure Window . Acum nu mai este fereastra dar stancile si valurile creeaza un peisaj minunat. Ne-am catarat pe stancile aruncate pe malul marii ascultand doar sunetul valurilor, am urcat pe dealul de deasupra acestora si am savurat imaginiile frumoase, atat cat am putut.
La ora 12.05 am urcat in urmatorul autobuz si dupa 10 minute am ajuns la biserica Ta’Pinu construita intre 1920 si 1931, pe locul unei vechi capele, din secolul al XVI-lea. Biserica este recunoscuta pentru miracolele care se infaptuiesc aici. Aici este cel mai important centru de pelerinaj din Malta. Mai este si impresionanta la vedere si foarte fotogenica.
Autobuzul a facut o pauza de cateva minute pentru fotografii. Cu gandul la minunile care s-au infaptuit aici, ne-am aplecat pentru o clipa capul piosi cu speranta de bine pentru noi si pentru cei de-acasa.
Autobuzul si-a continuat drumul inaintand cu noi pe stradute inguste, spre coasta de vest a insulei. La ora 12.40. Am coborat in Xlendi despre care am citit ca a fost sat de pescari, azi este o statiune cu cladiri colorate in miere, intesat de restaurante.
Am luat si noi pranzul la un local pe malul marii si apoi am plecat la plimbare, sa simtim valurile puternice cum se izbesc in stancile uriase si aruncau spre noi stropi ca si cei de ploaie. Ne gandim, din nou, cat de puternica este natura in comparatie cu noi. Admiram in departare Torri ta Xlendi, un turn de observare construit in 1650 (fotografie stanga jos).
La ora 14,10 luam autobuzul si ne indepartam de mare. Doar pentru moment, pentru ca in Gozo marea inconjoara putinul uscat si se vede din orice parte.
Autobuzul trece grabit pe langa satul Fontana, o asezare cu cladiri vechi, tot de culoarea mierii in mijlocul caruia se evidentiaza o frumoasa biserica. Nu reusesc sa fac nicio fotografie in care sa prind biserica intreaga.
La ora 14,33 ne cobaram din autobuz in statia de langa teatrul din Gozo si pornim sa cunoastem orasul vechi numit Victoria (dupa numele reginei Marii Britanii in anul 1887, numit anterior Rabat) care se vedea de departe. Citim despre Citadella, cetatea care inconjoara orasul ca ar fi veche de peste 7000 ani construita in timpul fenicienilor si a romanilor, ca a fost reconstruita prin anii 1600 in timpul cavalerilor Ioaniti pentru a apara orasul de cotropitori.
In cetate, Catedrala Adormirii Maicii Domnului sfinteste locul iar strazile vechi te fac sa simti ca te-ai plimba pe undeva, in alte vremuri.
Ne-am plimbat pe stradutele inguste si vechi, am urcat si am coborat dealul cetatii, am admirat Basilica Sfantului Gheorghe si alte cladiri vechi, ne-am uitat in zare pana hat, la mare. De-aici se vede toata insula Gozo.
Coboram dealul cetatii, urcam in autobuzul rosu la ora 15,15 si mergem mai departe. Ne apropiem de mare si o admiram inca o data. Stiu ca aici este Ramla Bay, celebra plaja cu nisip caramiziu si peisaj salbatic. Noi nu am coborat la statie, ne-am multumit sa admiram marea si plaja din etajul autobuzului.
Trecem pe langa Biserica Sf.Ioan Botezatorul (construita in secolul al XVII-lea) din Xewkija si ne bucuram de maretia acesteia avand una din cele mai mari cupole din lume.
La ora 16 ajungem din nou in Portul Mgarr incheind astfel circuitul. Feribotul se apropie de port si ne asteapta sa urcam spre a ne duce inapoi in Malta, legati de valuri.
Acestea sunt obiectivele vazute de noi in cele 6 ore cat am stat pe insula (de la ora 10,10 si pana la 16,10). Nu ne-am coborat chiar in toate cele 16 statii ale autobuzului hop on-hop off dar am incercat sa preluam in suflet atmosfera unica a insulei in care timpul parca a stat in loc, in care se imbina armonios salbaticia naturii cu pitorestile cladiri medievale.
Despre ziua de vizita din Malta am scris aici.
UTILE (costuri pentru Malta si Gozo)
Transport Romania -Malta: WIZZAIR , pret: 100 Euro/dus-intors/2 persoane
Cazare: Se gaseste cazare decenta la preturi incepand cu 30 Euro/camera/ noapte. Noi am stat in St Paul’s Bay, o zona foarte frumoasa aproape de mijloacele de transport Clic AICI, Pret total; 100 Euro
Transport in Malta: 1.5 Euro biletul valabil 2 ore, 20 Euro/2 persoane incluzand transportul de la/pana la aeroport, transportul pana in/de la Cirkewwa si prin Malta, Detalii aici
Transport vapor Malta-Gozo: 4.65 Euro dus-intors/persoana. Feribotul circula din 45 in 45 de minute. Detalii aici; Pret total; 10 Euro
Transport vapor Valetta-Silema: 1.50Euro/bilet/dus/persoana;Pret total: 3 Euro
Autobuzul hop on-hop off Gozo. Detalii aici . Pretul este de 18 Euro dar se poate negocia. Noi am cumparat cu 10 euro biletul/persoane; Pret total: 20 Euro
Intrare la catacombele Sf Pavel si ale Sf. Agatha; bilet 5/Euro/persoana; Pret total: 10 Euro
Costuri totale 265 Euro/2 personae+60 Euro mancarea/2 persoane ( o portie de peste/fructe de mare: 8-10 Euro, o bucata de pizza: 2 euro; apa, sucul la market au preturi aproape ca in Romania)