Cu bicicleta de la Bolzano la Verona, la umbra Dolomitilor


Semnalizare: Pista de bicicleta (ciclabile) de-a lungul Vaii Adigee  de la Bolzano la Verona;   face parte din calea ciclului trans-regional: Val d’Adige, Via Claudia Augusta 
Distanta traseu: 197 Km

Ziua I: Trento -Verona (105Km)+ Hotel Verona (7 km)

Ziua II: Hotel Verona-Gara Verona (8 Km) +Bolzano -Trento (70 Km) + Hotel Trento (7km)

Obiective turistice: Valea Adigee, Trento, Rovereto, Verona, Bolzano

_______________________________________________________________________

Dupa ce in 2017 am pedalat pe langa Dunare, de la Passau la Viena, ne-am gandit sa repetam frumoasa experienta si sa mai alegem un traseu frumos prin Europa. A pedala cateva zile cu ochii doar la peisajele din jur si cu mintea prinsa la jug impreuna  cu corpul si impreuna sa traga la aceeasi caruta pentru a nu renunta si a merge mai departe chiar daca este greu, era tot de ce aveam nevoie sa scapam pentru cateva zile de gandurile grele de-acasa. 

Ar fi fost frumos sa-l putem alege in tara, am fi evitat timpul lung si cheltuielile necesare pentru a ajunge la  inceputul pistei, dar din pacate nu avem asa ceva. Rauri ar fi si la noi, peisaje minunate de asemenea, dar lipsesc pistele de biciclete.

Asa ca, am cautat pe net si ne-am oprit la un traseu pe langa raul Adigee, la poalele muntilor Dolomiti, despre care am citit ca ne-ar putea oferi peisaje extraordinare, printre munti si  podgorii dar si prin localitati istorice renumite.

Planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ  (plecare pe traseul din Trento si nu din Bolzano)

In putinul timp pe care l-am avut, intre data in care ne-am hotarat si data plecarii, am incercat sa ne documentam cu privire la traseu, cazare, parcare…dar se pare ca nu am facut-o bine.

Astfel  prima piedica a aparut cand am inceput sa cautam parcare in Bolzano, localitatea de unde incepea traseul nostru. Am consultat lista cu parcari Bolzano, de-acasa si ne-am fixat ca vom parca in Bolzano Sud, parcare aflata la iesirea de pe autostrada si care era gratis. Nu prea aveam alta varianta pentru ca  parcarile acoperite din oras   ar fi costat foarte mult daca am fi inmultit orele/zilele cat voiam sa lasam noi masina cu costul per ora.  Dar ajunsi la fata locului am constatat ca aceea parcare era plina de camioane, ca puteai sa o lasi maxim o zi, ca peste o zi trebuie folosit un anume aparat de masurare (parometru) pe care nu l-am gasit prin parcare.   Astfel am intampinat prima problema si ne-am plimbat cateva ore bune prin oras cautand parcarea cat de cat sigura pentru ca sa putem abandona  masina pentru cateva zile  si noi sa ne vedem de pedalat. Nu am gasit-o si am pornit spre Trento pe S512, pe langa pista de bicicleta, in speranta ca vom zari o parcare  si ne vom putea vedea linistiti de biciclit. Am gasit-o doar la primul hotel din Trento la care am facut rezervare, se facuse deja ora 5 p.m., si care  ne-a permis  sa lasam masina in zilele urmatoare.

Aceasta este cazul de intamplari neprevazute si neplacute care pot aparea in excursiile noastre. Orice-ai face nu ai cum sa le ocolesti. Ele  coloreaza in negru, gri sau doar pastelat vacantele noastre. Desigur, pot fi minimizate, prin documentare, prin apelarea la servicii specializate dar atunci cand ai timp putin de pregatire, cand ai buget limitat nu prea ai cum sa le eviti. Dar, pana la urma, fac parte din desavarsirea noastra, conteaza cum reusim sa le depasim, cu ce gust ramanem dupa ce le inghitim, cu ce amintiri.

Inceputul traseului si vizita orasului Trento

Asadar ne-am cazat in Trento iar seara ne-am plimbat prin frumosul si vechiul oras strajuit din trei parti de munti. Am descoperit un oras presarat cu perle stralucitoare (obiective turistice) foarte valoroase, un oras in care cultura germanica se imbina cu cea italiana. Insir mai jos, prin cateva imagini, lucrurile frumoase pe care am reusit sa le fotografiem in graba noastra prin acest oras superb:

Domul din Trento este renumit datorita Consiliului contrareformist care a hotarat separarea  catolici de protestanti. In fata domului, Fantana lui Neptun (zeul pagan) apare ca o antiteza,

Piaza di Duomo este piata centrala a orasului inconjurata, pe o latura de Dom, si pe celelalte 3 laturi de cladiri vechi in fata carora cafenelele si restaurantele ne introduc in atmosfera de vacanta si relaxare.

 Castelul Buonconsiglio a fost construit  in secolul al XIII-lea ca resedinta pentru episcopi si se impune in oras prin maretia lui.

Ne-am plimbat pe stradutele vechiului oras, care porneau din centrul orasului si se terminau brusc, in munte.

A doua zi, cu cateva minute inainte de ora 8  am pornit de la hotel, din partea de nord a orasului, pe biciclete, pe cursul raului Adigee, in directia Verona. Deja peisajele care se iveau in fata noastra ne-au incantat fara masura si ne-au facut sa uitam de ziua  pierduta ieri. In dreapta, muntii si raul Adigee, in stanga, podgorii de vita-de-vie si orasul Trento.

Traseul de la Trento la Mori- 37 Km

Traseul de ciclism de la Trento la Verona este numit Traseul Soarelui si noi chiar simtim asta, La ora 8,30 ajungem la podul care duce spre centrul orasului Trento si o luam spre Verona  cu soarele, rasarind odata cu noi,Munti, podgorii de vita-de vie, lavanda, leandri si  o pista care serpuieste printre aceste frumuseti si care este doar pentru biciclisti, care nu sunt putini.  Nici nu mai are rost sa scriu despre sentimentele traite intr-un astfel de décor si despre multumirea noastra cu fiecare kilometru parcurs. Lasam fotografiile, atat cat pot si ele (nu ne-am oprit foarte des), sa vorbeasca.

Intre munti si podgorii pitoresti apare orasul Rovereto (ora 10,30). Am pedalat deja 30 Km de la plecarea de la hotel. Ne abatem de la pista de biciclete, de pe malul raului Adigee si intram putin in oras. Ne-am pierdut (la propriu) pe strazile pavate ale vechii localitati cu parfum de Venetia. Rovereto este cunoscut sub numele de orasul Pacii datorita clopotului creat din bronzul topit din tunurile natiunilor care au luat parte la primul razboi mondial dar si pentru multimea muzeelor din oras. 

Strabatem zburand (pedaland) aceasta zona cu vita-de-vie strajuita de munti semeti.Din loc in loc cate-o localitate intregeste peisajele frumoase din colectia noastra, Sa vezi un ansamblu de cladiri frumos ingrijite cu o biserica mareata in mijloc care stau de paza sa nu se pravaleasca muntele in raul Adigee, este o incantare. Localitatea Chizzola am admirat-o din saua bicicletei in timp ce traversam podul care ne trecea pe partea dreapta a raului .Tufe de leandrii parfumati si frumos colorati ne infrumusteaza traseul nostru si eu pe langa drum sa-i simt mai bine.

Mori este punctul de intersectie (ora 11), putem alege sa mergem in jos spre Verona sau sa o luam la dreapta spre lacul Garda. Costurile in plus (pretul feribotului de la Peschiera la Desenzano), timpul de 4 ore jumate in care trebuia sa stam fixati in vapor (si nu acesta este scopul nostru) precum si faptul ca in 2010 am vizitat lacul Garda, au facut sa  alegem prima varianta. Nu ma abtin sa nu pun o fotografie din 2011:

Traseul de la  Mori la  Rivoli Veronese -41 Km

De la Mori la Rivoli Veronese sunt 41 Km. Avem portiuni de pedalat pe suprafata plana in care avem doar muntii, raul si podgorii de vita-de-vie ca si tovarasi. Asta ne permite sa contemplam in liniste frumusetea locului, sa ne simtim in comuniune deplina cu natura si sa-i multumim Bunului Dumnezeu ca avem parte de aceasta experienta.

Trecem si prin cateva orasele superbe care ne arata o alta viata traita frumos de cei de pe-aici. Ne gandim nostalgic la localitatile noastre (frumoase si ele mai ales din punctul de vedere al cadrului natural care le incadreaza) dar in care se vad de departe multe neajunsuri. Aici totul este frumos, cladirile si strazile sunt intretinute iar bunastarea locuitorilor ei este vizibila.

Avem parte si de o urcare foarte grea a unui deal de langa Rivoli Veronese care ne aminteste cat suntem de mici in universul asta mare. Nu mai prea avem apa, impingem cu greu bicicletele la deal, soarele care pana acum a fost prietenul nostru facand sa straluceasca frumos toate lucrurile din jur, acum ne parjoleste dusmanos din mijlocul cerului. Dar ne primim raspalata, sus pe deal (ora 15) unde avem parte de un moment de odihna pe iarba uscata dar si de o priveliste incantatoare  asupra Vaii Adige.Dupa urcusul greu, aparitia primei localitati in fata noastra a fost o bucurie si am sperat ca se va rezolva problema noastra legata de lipsa de apa, intr-o zi torida. Am cerut primei  femei iesite in cale, aflata langa o casa si despre care am aflat ca era romanca, probabil angajata la o familie in aceea casa. Nu ne-a ajutat, ne-a spus ca vom gasi apa la magazinele din centrul localitatii. Am fugit intr-acolo, dar magazinele erau inchise pentru ca inte ora 13 si 16, totul este inchis la italieni. Am gasit un bar care ne-a lasat sa ne umplem o sticla de 1/2 litri de la robinet si ne-a spus ca vom gasi apa mai multa la o fantana publica. Iata deci, ca oamenii nu sunt asa draguti precum locurile. Poate e scumpa apa, sau poate omenia nu reprezinta mare lucru pentru ei

Si am gasit apa pretioasa!

Traseul de la Rivoli Veronese la Verona-29 km

Dupa ce ne-am bucurat de privelistea minunata asupra vaii Adigee de sus din Rivoli Veronese  si aprovizionati cu apa vitala atat de necesara am pornit decolarea spre  Verona. Traseul trece o perioada destul de mare pe langa canalul Brenta si asta nu a fost tocmai pe gustul nostru.

La ora 17,20 , traseul paraseste pista de biciclete si intra in orasul Bussolengo, Admiram piata centrala, primaria si stradutele pavate ale orasului.

Dupa iesirea din oras traseul continua pe o pista de bicicleta pe langa livezi nesfarsite de kiwi, Soarele asfinteste odata cu noi care avem din ce in ce mai putina putere sa pedalam. Cand credeam ca am ajuns la destinatie, dupa mai bine de 100 KM parcursi prin caldura, pe unele portiuni de urcare sustinuta si cu apa la portie am constatat ca trebuia sa inconjuram vreo 7 km sa trecem raul Adigee, pe un pod rutier mai spre centrul orasului. Noroc ca ne-am fixat destinatia pe telefon si am ales ca optiune transportul pe jos (nu cu masina) si astfel aplicatia ne-a indrumat sa  trecem pe un pod feroviar si care avea o banda ingusta si pentru pietoni. La ora 19. dupa o oprire la o pizza,  am ajuns la hotel bucurosi de cei 105 Km parcursi in ziua respectiva

Vizita orasului Verona

Dimineata am pornit de la hotel spre centrul orasului Verona, pe biciclete, bucurosi pentru ziua care se arata frumoasa inca de la primele ore. De la hotel si pana la Gara Centrala aveam de pedalat vreo 8 Km.

Prima oprire a fost la gara unde ne-am interesat despre variantele de transport si am cumparat bilete pentru trenul spre Bolzano de la ora 11. Acum era doar ora 8 deci avem timp sa vizitam orasul romantic Verona, sa vedem principalele obiective turistice care ne ies in cale.

Rotile bicicletei ne-au dus in Piata Bra, piata centrala a orasului, o piata mare pavata cu piatra cubica, inconjurata de cladiri vechi colorate in fata carora comerciantii se pregateau sa-si intinda mesele dar si institutii importante: Primaria Orasului, Teatrul Filarmonic. 

Arena din Verona este inscrisa in patrimoniul Unesco datorita vechimii  (mai veche cu 50 ani decat Coloseumul din Roma) si marimii acesteia (25.000 locurI).Am continuat plimbarea pe stradute pavate cu marmura, intesate de magazine de firma care se pregateau sa-si deschida usile pentru pasionatii de shopping. Noi alegem sa continuam pe si pe langa biciclete, prin Verona si mai departe,

Casa Julietei este un alt obiectiv turistic care se leaga de orasul Verona. Am admirat balconul si am poposit la magazinul de langa el sa brodeze numele nepotului pe o bonetica pe care am cumparat-o ca souvenir.

Am ajuns apoi la raul Adige (din nou) unde doar ne-am uitat peste podul vechi catre Castelul San Pietro care se vedea atat de frumos inconjurati de chiparosi,

Pe tren de la Verona la Bolzano

Cu biletele cumparate de dimineata, ne-am prezentat pe peron pentru imbarcare (noi si biciclete) pe trenul spre Verona de la ora 11. Am compostat biletele pe peron, am asteptat deschiderea usilor si am urcat in tren unde ne-am fixat bicicletele pe locurile special aranjate pentru asta, ne-am asezat pe scaune si pentru vreo 2 ore si ceva am urmarit frumusetea peisajelor.

In  general, trenul trece pe langa rau, foarte aproape de pista de biciclete. Ne-am amintit de efortul depus de noi cu o zi in urma si usurinta cu care trenul strabate aceasta distanta. Pe anumite portiuni  trenul intra prin tunele pentru a scurta drumul. La ora 13,15  ne-am coborat din tren, in gara din Bolzano, noi si bicicletele gata pentru o noua aventura. Ne asteapta vreo 80 de km de pedalat. Va fi greu sau usor?

Traseul de la Bolzano la Trento

Dupa ce am coborat in gara din Bolzano, am trecut putin prin centrul orasului, capitala provinciei Tirolului de Sud detinuta de Germania pana la primul razboi mondial. Influentele germanice sunt evidente in primul rand prin ordinea si curatenia care se vad la tot pasul. Piazza Walther  denumita dupa un trubadur german este un alt exemplu. Am impins bicicletele prin frumoasa piata si am admirat florile colorate din jurul statuii lui Walter, catedrala in stil gotic  cu acoperis multicolor de marmura si o turla inalta, ornata frumos.

Dincolo de cladirile si pietele superbe cadrul natural in mijlocul caruia este plasat acest oras este unul deosebit, este sprijinit de dealuri verzi ondulate de la cer pana in piata.

In Bolzano exista numeroase muzee renumite printre care si faimosul iceman Ötzi un muzeu de arheologie cu o mumie foarte bine conservată a unui barbat care a trait în Alpi cu 5.300 de ani în urma. Noi ne-am oprit la un market, pe o straduta launtrica  ne-am aprovizionat cu apa, suc si ceva de mancare si am pornit sa gasim pista de bicicleta. Si am gasit-o foarte repede imediat ce am ajuns la raul Adigee care ieri ne-a fost tovaras de drum aproape pe toti cei peste 100  Km parcursi.

Era trecut de ora 14 cand am pornit. Stiam ca aveam de facut vreo 70 Km pana la Trento si inca vreo 8 Km pana la hotel. Ne-am urcat pe biciclete, am inceput pedalarea, am contemplat peisajele simple si foarte frumoase din jurul nostru si ne-am luptat cu vantul carene era si prieten si dusman. Pe de o parte ne aducea racoarea de care aveam nevoie si pe de alta parte ne impinge cu putere inapoi.  Din loc in loc ne opream la cate-o fotografie,

ora 15,20

Ora 16,36

Ora 17.21

Ora 17,22
Ora 18 

Pe la ora 20 am ajuns la hotel in Trento, bucurosi ca am ajuns cu bine dupa un traseu minunat de aproape 200 Km printre peisaje minunate si localitati istorice deosebit de frumoase,

Utile

Cazare: rezervarile le-am facut pe:  BOOKING   la preturi cuprinse între 60-65 Euro/camera 2 pers/noapte ( 2 nopti la Trento si 1  noapte la Verona + 2 nopti la Malga Ciapela (am vizitat si Dolomitii) + opririle pe drum-1 noapte in Rangersdorf si 1 noapte în Viena). Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurului, veti primi 10 % inapoi (doar pentru prima rezervare) :aici BOOKING

Transportvigneta-10 Euro Ungaria/10 zile și 8 Euro-Austria/10zile; taxa pasul Brenner (la granita Austria-Italia: 8 Euro; combustibil: aprox 1,1-1.2 Euro/litru in Austria si 1,5 Euro/litru in Italia;

Tren Verona -Bonzano 11 Euro/pers+3,5 Euro/1 bicicleta

Mancare: 8 Euro (pizza/paste)/La supermaketuri preturi mai mari decat la noi aproximativ cu 50%

Fotografii am facut doar cu telefonul. Daca doriti un telefon zilele acestea gasiti aici la preturi de oferta

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *