Cu bicicleta in jurul lacului Hallstatt


Traseu: Parcare Gosauzwang -Steeg-Au-Rastlseep-Obertraun- Hallstatt-Parcare Gosauzwang

Distanta: 23 Km, Timp: 3 ore

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Inainte sa ne intoarcem acasa din concediul nostru din 2018, dupa ce am pedalat 200 km pe langa raul Adigee (de la Bolzano la Verona) si am facut 3 trasee foarte frumoase prin muntii Dolomiti, ne-am gandit sa mai facem o oprire la lacul Hallstatt care ne-a incantat in 2016 si pe care doream sa-l cunoastem si din saua bicicletei inca de atunci.

Astfel in 15 iulie 2018, la primele ore ale diminetii  am plecat din Rangersdorf (unde avusem cazare peste noapte), pe drumuri frumoase (am incercat sa ocolim autostrazile) printre biserici cu turnuri ascutite care ating cerul, printre case si pensiuni cocotate pe dealuri sau munti si  incarcate cu flori, printre covoare de iarba verde-verde presarate cu floricele care se preling din muntii din stanga sau dreapta noastra si pana la  drumul pe care noi inaintam incantati.

Ajungem in prima parcare, pe la coltul lacului  Hallstatt, lasam masina, luam bicicletele, ne echipam  si pornim in jos, pe langa lac, in sensul acelor de ceasornic.

La inceput drumul coboara pe strada principala iar noi suntem, pe de o parte,  atenti la masinile care ne depasesc si pe partea cealalta,  mirati de peisajele parca  ireale care incep sa se arate. Cotim in dreapta, in nordul lacului, peste podul care traverseaza raul Traum (rau care continua pana la varsarea in Dunare) si apoi pe langa lac, in localitatea Au, ne intoarcem spre sud, pe o pista speciala de biciclete.

Gata, am scapat de traficul cu masini, acum pedalam linistiti avand o singura grija: sa ne incarcam sufletul (sau memoria telefonului, din cand in cand) cu peisaje frumoase care sa ne urmareasca si acasa in anii care vor urma.

Din loc in loc cate-o casa sau pensiune cu flori multe pe la ferestre:

Drumul de bicicleta isi croieste calea frumos, pe langa lac, printre pajisti pline cu flori de camp. Uneori aripile copacilor se impletesc si formeaza un  acoperis umbros deasupra noastra. Ce incantare pentru ochi si suflet!

Din loc in loc ne oprim sa ne odihnim si sa admiram peisajul, ba muntii semeti in departare, ba localitatile frumoase de peste lac sau chiar firul de iarba de langa rotile noastre.

Pe aceasta parte a lacului, pista de bicicleta este separata de drumul rutier si ne lasa sa ne ocupam linistiti doar de contemplarea peisajului. La un moment dat trecem pe poduri de metal care stau suspendate intre stanca si lac si aplaudam buna organizare a austriecilor care au gasit solutia pentru a ne feri de trafic.

In curand ajungem in Obertaun, localitatea din coltul de sud-est al lacului. Ne amintim ca si acum doi ani, in 2016, de-aici am urcat cu telecabina sus la „Cinci degete” (5 Fingers), de unde am vazut Lacul Hallstatt dintr-o perspectiva deosebita. Nu ma abtin sa nu pun o poza de atunci.

Lacul Halllstat, Obertaul si Hallstatt vazut de pe 5-fingers in 2016

Tot de-aici, in 2016, am luat vaporul care ne-a dus pana in Hallstatt si care ne-a ajutat sa cunoastem lacul si din acest unghi. Ei, acum gata cu amintirile! Acum suntem in 2018, in  Obertraun pe bicicleta si ne straduim sa pedalam  pe stradutele inguste atenti la copii care ar fi putut sa treaca usor in fata noastra de pe plajele si parcurile special amenajate langa lac, foarte aproape de invartirea rotilor noastre.

Din Obertaun si pana in Hallstatt am pedalat vreo 5 km. Chiar daca pista de bicicleta trece pe langa drum, muntii stancosi care ocroteau lacul, si pe noi, alcatuiau un cadru idilic greu de gasit in alta parte.

Curand ajungem in Hallstatt. Aglomeratie mare! Ne dam jos de pe biciclete si o luam pe Seestraße spre centrul statiunii. Ne strecuram cu greu printre sute de turisti, oprindu-ne din loc în loc, pe malul lacului, pentru a admira şi pentru a fotografia peisajele din jur.

Biserica parohiala, Adormirea Maicii Domnului din Hallstatt construita in 1505 este si astazi un simbol al localitatii si ne transfera in suflet un moment intens  de emotie si piosenie.

Aruncam privirea in sus, spre munte si ne amintim (din nou) de plimbarea de acum doi ani, pe drumul serpuitor pana la  Skywalk la 360 de metri, inaltime de unde am admirat lacul si localitatile din jur.

Suspendati pe puntea de otel deasupra lacului Hallstatt

Suspendati pe puntea de otel deasupra lacului Hallstatt

Biserica de pe deal impreuna cu cladirile din jur, sprijina muntii sa nu se pravaleasca in lac.

Marktplatz este piata din centrul orasului unde ne odihnim, noi si bicicletele noastre, si unde admiram fantana din mijloc dar si cladirile colorate din jurul ei.

Mergem pe langa lac si ne oprim pentru inca o fotografie (cred ca este locul ideal pentru a poza faimoasa localitate). Apoi incet, incet iesim din aglomeratie si ne continuam drumul spre parcare, unde am lasat masina inca vreo 7 Km.

Ajungem la parcare, ne schimbam echipamentul, ne fixam bicicletele sus pe masina si pornim mai departe, la Viena unde aveam cazare, pe drumuri inguste printre peisaje deosebite.

Suntem multumiti ca am cunoscut lacul Hallstatt si de pe bicicleta. Pentru ca, cum altfel,  am fi putut sa simtim frumusetea fiecarei flori de langa lac, sa ne patrunda misterul umbrei muntilor stancosi din jur si sa ne oglindim in apa sticloasa a lacului? Cum altfel?

UTILE

Cazare: In Hallstat cazarea este foarte piperata dar exista pensiuni in localitati apropiate unde puteti gasi preturi acceptabile (noi in 2016 am stat in Gosau) .Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurului, veti primi 10 % inapoi (doar pentru prima rezervare) : aici BOOKING

Parcare: In Hallstatt nu se poate intra cu masina dar exista parcari gratis inainte de intrare in oras, noi am lasat-o intr-o  parcare dincolo  de localitatea Gosauzwang

 

 

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *