Cu bicicleta de la Targu Mures la Sovata si Praid – retur


Traseu: Targu Mures-Miercurea Niraj-Sovata-Praid-Sovata-Eremitu-Isla-Targu Mures

Distanta: 126 Km

________________________________________________________________________

Visam mereu la calatorii indepartate pe care stim ca nu le vom face sau le vom realiza cu mari eforturi (in special financiare). Dar anul acesta am realizat ca o iesire mai aventuroasa, chiar pe langa casa poate fi o amintire pe care greu poti sa o scoti din suflet. Turele noastre pe biciclete, din Targu Mures si pana in Sovata, facute regulat in ultimii  3 ani la sfarsitul fiecarei veri  au fost printre cele mai frumoase calatorii. Imi parea tare rau ca se apropia toamna tarzie si nu mai aveam timp  sa repetam aventura devenita traditionala.  Sa strabati mai bine de  120 Km pe biciclete grele si vechi urcand dealuri deloc domoale poate fi o aventura pentru doi  bunici. 

“Nimic nu se compară cu placerea simpla de a merge pe bicicleta.” spune John F. Kennedy si ii dam dreptate. A merge cu bicicleta pe acest traseu este mult mai mult decat  a vizita niste locuri, este vorba de sentimentul de libertate pe care il ai cand traiesti intens fiecare invartire de roata ce se petrece sub tine, cand fiecare metru strabatut reprezinta o contemplare profunda a peisajelor pe langa care treci si care de-aici din saua bicicletei se arata mult, mult mai frumoase. Pe de o parte, te simti stapan pentru ca depinde de puterile tale sa treci un deal, un sat, o vale…, pe de alta parte ne dam seara cat suntem de mici si neajutorati, in fiecare moment pot sa ne lase puterile, sa ni se strice bicicleta, sa cadem intr-o groapa adanca din asfalt vazuta in ultimul moment sau sa ne prinda o ploaie nervoasa. Am trait fiecare din situatiile enumerate, si beatitudine, si epuizare, si pana de bicicleta si o tranta cu asfaltul neprietenos.

Dar timpul nu este pierdut nici anul acesta si ne hotaram sa facem tura in 12 octombrie, mult mai tarziu decat in anii trecuti cand am pedalat intre Targu Mures si Sovata, pe la sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie (23 august 2015, 27 august 2016 si 16 septembrie 2017).

Ca de fiecare data alegem traseul cel mai scurt si iesim din Targu Mures prin Livezeni. La inceput suntem increzatori, pedalam entuziasmati sa iesim repede din aglomeratia urbana si ne grabim la intalnirea cu peisajele frumoase care se-arata imediat ce trecem de granita orasului. Ne bucuram de florile de la marginea drumului si de palcurile de padure care incep sa fie tot mai dese in dreapta si in stanga vederii noastre. Acum a  explodat padurea transmitand catre noi scantei in culori si forme de neimaginat.

Trecem prin Ivanesti si la Barul de la Sanisor facem prima oprire, de fiecare data. Cateodata ne cumparam cate-un cozonac cu urda si stafide, numai bun pentru o gustare la o oprire viitoare, sus pe deal. De data asta bem doar o dusca de apa din rucsac si mergem mai departe pe drumul sinuos care incepe sa fie din ce in ce mai greu.

De-aici urmeaza vreo 3 Km de urcare prin padure. Ne punem bicicletele pe viteza cea mai mica si urcam incet, incet rasplatiti, totusi, de peisaje minunate. Padurea isi prelungeste aripile ocrotitoare deasupra noastra. Fosnetul vantului si al frunzelor cazute ne transpun intr-o lume de poveste.

Ernest Hemingway spunea ca: „Mergand pe bicicleta inveti cel mai bine geografia unei tari”. Da este adevarat urcand dealul Sanisor ne-am convins ca Transilvania are un relief colinar, asa cum am invatat la scoala. Cand am ajuns in varful dealului ne-am oprit sa savuram reusita, de parca am fi cucerit cine stie ce varf de munte inalt. Daca am fi traversat acest deal cu masina nici nu l-am fi bagat in seama. asa cum am facut-o de atatea si atatea ori.

De cate ori trecem prin viata peste greutati, nu disperam, stim ca dupa ploaie trebuie sa iasa soarele iata ca si pe bicicleta dupa urcusul anevoios urmeaza o coborare de vreo 3 Km pana in satul Laureni , coborare in care parca zburam printre curbe si vise.

Cu avantul primit la coborare mai trecem prin 3 sate in care admiram fiecare biserica din mijlocul lor precum si viata din fiecare curticica, ba oamenii harnici  precum furnicutele misunand in jurul casei sau prin gradini ba altii mai petrecareti cu muzica data la maxim la aparate, stand pe langa mese, intocmai ca  greierasii. Cat suntem de diferiti, noi oamenii!

La Miercurea Niraj ne oprim de fiecare data pentru aprovizionare cu apa sau suc de la PROFI in mijlocul orasului  dar si pentru a admira parcul, biserica, oamenii, copacii…

Din Miercurea Nirajului urmeaza vreo 10 km cu sate pierdute (Bereni, Drojdii) in oceanul extraordinar al naturii ingalbenite. Case, garduri, carute, poduri plutesc pe oceanul toamnei. Un adevarat spectacol!

Iesirea din satul Magherani inseamna pentru noi inceputul unei portiuni de  drum in urcare cu serpentine, drum de vreo 7 Km de care ne era groaza inca de-acasa.

Noroc cu peisajele care se ivesc in fata noastra,  din ce in ce mai frumoase si care ne fac sa uitam pe alocuri greutatea urcusului. In tura de anul trecut am urcat tot dealul pe bicicleta. De data asta parca nu mai aveam putere sa pedalam. am preferat sa impingem, pe alocuri, bicicletele incetisor si sa adulmecam ca lumea peisajele din jur.

Cat de frumoasa poate fi natura asta simpla! Nu am atins niciun varf inalt de munte, nu suntem langa vreo cascada involburata, un lac azuriu sau vreo mare inspumata, Suntem doar pe un drum care trece prin dealurile domoale ale Transilvaniei, pe langa care am trecut de multe ori si nu le-am vazut frumusetea, „Pentru a pretui stralucirea soarelui trebuie sa iesi afara si sa te avanti catre cer; în caz contrar, nu esti decat o soparla stand nemiscata sub razele soarelui”. Astazi, cred ca am iesit afara si ne-am avantat spre cer!

Din satul Magherani si pana la Observatorul Sarateni am facut o ora si tare ne-am bucurat cand am ajuns sus langa el. Ce bine! Am scapat de urcare!

De-aici, a-nceput decolarea, vreo 6 km de coborare printre peisaje la fel de frumoase.

De la Sarateni si pana  in Sovata am mai facut vreo 5 Km, Intrarea in Sovata a reprezentat, in fiecare an, atingerea obiectivului, desi stiam ca mai avem drum lung, inapoi spre acasa. Drumul spre casa nu este usor, este mai lung cu vreo 10 km (am ales de fiecare data traseul prin Eremitu) iar noi suntem tot mai epuizati.

 

Sovata este una dintre cele mai importante localitati turistice ale Transilvaniei in care se poate face un concediu intreg, fiind intesat cu obiective turistice importante:

-Lacul Ursu alaturi de fratii mai mici Alunis, Rosu şi Verde, Negru si Lacul Mierlei sunt lacuri cu apa sarata recunoscute pentru efectele lor tamaduitoare. Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din lume si este singurul lac cu apa sarata inconjurat de vegetatie bogata. Ne-am plimbat in jurul acestor lacuri de cateva ori cand am venit cu masina, dar in turele noastre cu bicicleta nu am avut timp decat de cate-o fotografie, in trecere.Hotelurile din Sovata sunt renumite pentru serviciile SPA, Noi nu le-am incercat niciodata dar stiu ca multi le cauta si le apreciaza;

Mocanita Sovata-Campul Cetatii ofera posibilitatea admirarii naturii dintr-un tren, asa cum o facem noi de pe bicicleta, dar fara efort.

Plimbari pe dealurile din jurul statiunii, o rugaciune la una din bisericile din localitate sau o masa buna la restaurantele din zona pot fi alte atractii ale renumitei localitati,

Noi doar am admirat de pe biciclete frumusetile localitatii Sovata, am servit o pizza in 2o15 iar in urmatorii ani ne-am alimentat de la market cu apa, suc sau ceva de mancat si am pornit mai departe,

Daca in anii trecuti am facut intreg traseul dus-intors intr-o zi, anul acesta fiind ziua foarte scurta in octombrie, am ales sa facem o pauza de o noapte la Praid. Deci… am lungit distanta cu inca vreo 15 Km si am pasit din judetul Mures in Judetul Harghita..

Praid-ul este o alta localitate frumoasa din Transilvania renumita pentru Rezervatia  Muntele de Sare, Salina Praid, Festivalul Sarmalelor. Noi am lasat bicicletele la pensiune si am pornit sa cunoastem localitatea intesata de turisti si pensiuni frumoase.

A doua zi dimineata pe la ora 9 am pornit din Praid,  inapoi spre casa, in  aburii brumei care se ridicau incet, incet. La Sovata am ajuns pe la ora 10, ne-am aprovizionat cu apa si gustari pentru drum de la market   si ne-am grabit sa traversam orasul  pe cel mai scurt drum, pe stradute linistite, pe un pod suspendat, pe langa case, biserici si porti specifice zonei.

De la iesirea din Sovata si pana in Damieni am plutit pe biciclete nauciti de frumusetea colorata din jurul nostru binecuvantata de lumina soarelui, prea puternic pentru mijlocul lunii octombrie.

La iesirea din satul Damieni am avut parte, din nou, de o mica urcare,  motiv numai bun sa ne consolam sus pe deal cu o mica pauza in care am  contemplat peisajul  din jur. 

Au urmat iarasi cateva sate frumoase si pline de viata, gradini si paduri colorate care nu mai au nevoie de lauda. Se vad in fotografii! Dar ce nu se vede, este  viata care se simte cum curge, prin oamenii care isi cara recolta spre casa cu tractoare sau carute, prin frunzele care acum cateva luni inmugureau si acum isi traiesc ultimele clipe, prin noi care reuseam sa mai urcam un deal sau sa mai coboram o vale…  Urmeaza urcarea dealului din Isla si nu este usoara, apoi coborarea in zbor spre Caluseri… „Si iara vale/iara deal”

Din Caluseri am trecut in Icland si apoi, din pacate, in Ernei am iesit la drumul spre Targu Mures prea plin cu masini pentru ca pedalatul nostru sa mai fie placut. Am oftat dezamagiti cu gandul la pistele speciale pentru biciclete amenajate cu atata interes in alte tari.

Iata ca am finalizat o excursie minunata in care nu am avut nevoie nici de agentie de turism, nici de bani pe card doar de vointa noastra si ajutorul bunului Dumnezeu, alimentate de harnicia  toamnei care a tesut pentru noi covoare artistice in culori minunate si care a lasat urme de lumina in suflete.

Util

Cazare: Targu Mures, Sovata si Praid au multe pensiuni si hoteluri pentru dorintele/posibilitatile fiecaruia si BOOKING ne da sansa de a rezerva/compara in mod civilizat. Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurului, veti primi 10 % inapoi (doar pentru prima rezervare) : aici BOOKING


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *