Muntii Dolomiti (3)-Masivul si Lacul Sorapiss


Traseu: Passo Tre Croci (1805 m) – Refugiul Al Sorapiss A. Vandelli (1928 m) – Lacul Sarapiss (1923 m)  – Passo Tre Croci (Traseu  215)

Timp: 5 ore

Cazare: rezervarile le-am facut aici BOOKING  la prețuri cuprinse între 50-65 Euro/camera 2 pers/noapte. Noi am stat in Malga Ciapela. Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurului, veti primi 10 % inapoi (doar pentru prima rezervare): aici BOOKING 


In  14 iulie, ne luam ramas bun de la pensiunea noastra aflata la poalele varfului Marmolada, in localitatea Malga Ciapela care ne-a fost gazda pentru 2 nopti si pornim spre pasul Tre Croci de unde incepea al treilea traseu de drumetie in maiestosii munti. Pentru cea de-a treia  zi in Dolomiti am ales un traseu in masivul Sorapiss la lacul cu acelasi nume.

Mergem cu masina incet, incet, in tacere incercand sa ne incarcam sufletul cu imagini de care, suntem convinsi, nu  vom mai avea parte prea curand. Trecem prin Pasul Giau si admiram frumusetea peisajului ce se asterne atat, in sus, inspre munte cat si in jos, spre vale. Facem o pauza deasupra orasului Cortina d’Ampezzo si-I facem o fotografie.

Ne oprim in pasul Tre Croci, lasam masina pe margine drumului  si pornim pe traseul 215. La inceput cararea este larga prin padure, pe teren destul de plat astfel incat nu avem altceva de facut decat sa savuram linistea diminetii si mirosul puternic al brazilor.

Poteca serpuieste frumos ca-ntr-o poveste purtandu-ne pe langa si peste mici paraiase care curgeau fie pe carare, fie deasupra noastra pe stancile de langa noi sub forma unor cascade.

Din loc in loc brazii erau mai rari si dezgoleau peisajele minunate, instantaneu, intocmai ca o panza alba trasa rapid de pe o sculptura, la inaugurarea ei. Astfel crestele si varfurile muntilor Cadini di Misurina si  Monte Cristallo ne urmareau si ne strigau sa le facem cate o fotografie din cand in cand.

Dupa vreo ora de mers traseul devine un pic mai dificil cu unele portiuni mai  abrupte, cu altele suspendate intre stanci (in partea dreapta)  si prapastii uriase  (in partea stanga) dar podurile din lemn, lanturile sau scarile metalice amenajate  ne-au ajutat sa trecem fara probleme si de aceste zone.

 Refugiul Alfonso Vandelli a aparut in stanga noastra dar nu i-am acordat prea mare importanta, eram focusati pe lacul din fata care incet, incet devine tot mai aproape si ne farmeca.

Culoarea de turcouaz puternic si locul unde este amplasat, incadrat de munti de o frumusete rara, fac din acest loc unul mirific pe care greu poti sa-l mai uiti. Desigur, greutatile cu care ne intimpina viata de zi cu zi vor face sa fim tristi in unele zile viitoare, frumusetea acestui peisaj sa nu reuseasca sa ne inveseleasca deloc, sa ne amintim de el ca despre un detaliu nesemnificativ al vietii noastre  dar faptul ca astazi suntem aici, ne bucura si ne face sa-i multumim lui Dumnezeu ca avem parte de acest moment de frumusete,de aceasta clipa de rai.

Lacul se afla la altitudinea de 1923 m si este alimentat de ghetarii din masivul Sorapiss de care este inconjurat in mijlocul caruia troneaza varful Dito di Dio (Degetul lui Dumnezeu).

Inconjuram lacul. In unele portiuni trecem  chiar pe langa el pe  zone amenajate sub forma de plaje, pe alte tronsoane trebuie sa urcam printre jnepenis, deasupra ochiului de apa de culoare stravezie. Facem fotografii (noi si altii) in toate pozitiile cu vedeta noastra.

De la Lacul Sorapiss ne intoarcem pe acelasi traseu pe care am venit (traseul 215). Am fi avut si varianta de a urca Forcella Marcoira (traseul 213) si probabil ar fi fost frumos si mai interesant. Dar stiam ca este un traseu mai solicitant si noi trebuia sa plecam din Italia in Austria, sa gasim cazare acceptabila (si nu era un lucru usor), undeva in drumul nostru pana la lacul Hallstatt unde aveam planificat a doua zi un traseu cu bicicleta. Daca tot am plimbat cu noi bicicletele, nu voiam sa ramanem doar cu cei 200 de km, de la Bolzano la Verona pe care I-am facut.

Despre intreaga aventura din vacanta noastra in Italia am scris aici

Utile

Cazare: rezervarile le-am facut pe: BOOKING  am stat la Hotel Roberta din Malga Ciapela cu 50 Euro/camera/noapte. Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurului, veti primi 10 % inapoi (doar pentru prima rezervare) : aici 

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.