Muntii Dolomiti (1): Tre Cime di Lavaredo


Traseu: Refugiul Auronzo (2320 m)- Refugiul Malga Langalm (2283m) – Forcella Lavaredo (traseul 105);  Forcella Lavaredo (2.454 m) – Refugiul Lavaredo – Refugiul Auronzo (traseul 101)

Timp: mai putin de 4 ore

Cazare: rezervarile le-am facut aici BOOKING la prețuri cuprinse între 50-65 Euro/camera 2 pers/noapte. 

______________________________________________________________________

Sa alegi din sute de trasee prin Dolomiti doar 3,  pe care sa le putem face in cele 3 zile pe care le avem la dispozitie, este ca si cum am alege acul in carul cu fan.  Nu stim daca am gasit cele 3 ace sau doar bucatele de fan mai dure si mai ascutite. Si primul  gasit a fost traseul care inconjoara  Tre Cime (cele trei varfuri).

Din Trento pana la Misurina am facut 180 Km si de la  lacul  (cu acelasi nume) o cotim spre interiorul muntilor unde o bariera ne opreste din drum, Cred ca parcarea de la refugiul Auronzo era plina si din acest motiv accesul se facea pe rand, doar dupa ce iesea cate o masina. Dupa cateva minute vine si randul nostru si dupa ce platim cei 30 Euro (taxa pentru un autoturism), bariera se ridica si intram intr-un taram de poveste unde privelisti uimitoare cu piscuri si vai, se ridica rand pe rand in fata noastra. Mergem pe drumul serpuitor vreo 10 minute. Sus,  acolo unde drumul asfaltat se sfarseste, lasam masina si pornim in drumetie, sa cunoastem la pas acesti munti fermecatori.

Cu ochii  spre  piscurile sculptate o luam pe  cararea care ne duce, in cateva minute la o bifurcatie.

Noi alegem traseul 105 si mergem mai departe cu ochii cascati in sus spre frumusetea muntilor crestati care se impletesc cu norii jucausi  dar cu picioarele conduse cu grija sa nu alunece in vreun hau sau sa nu se impiedice de multimea de drumeti care veneau din directie opusa. Dupa cum se vede, majoritatea drumetilor fac  traseul in sens invers decat noi.

Dupa o  ora de la plecarea din parcare ajungem la refugiul Malga Langalm (2283m), loc in care multimea de drumeti  ia o binenemeritata pauza de masa.

Aici la refugiu este si un loc perfect de admiratie a celor Tre Cime care acum se arata in toata maretia lor. Cima Piccola (varful mic) are altitudinea de 2.857 m, Cima Grande (varful mare) inteapa cerul de la inaltimea de 2.999 m iar Cima Ovest (varful vestic) vine din urma cu altitudinea de  2973.

De la refugiul Malga Langalm am luat-o spre muntele Paterno sprijinindu-ne pe partea dreapta de umbra celor 3 varfuri. Traseul este frumos cu suisuri si coborasuri dar nu simtim nicio greutate pentru ca  avem in jurul nostru, peisaje minunate.

Ajungem sus pe coama muntelui in zona numita Forcella Lavaredo (2.454m)  unde ne bucuram de o panorama uluitoare oriunde ne-am uita. Norii se intrepatrund cu varfurile celor trei stanci sculptate asigurand un spectacol minunat.

Din zona Forcella Lavaredo o cotim spre dreapta si inconjuram Tre Cime, pe traseul 101. Admiram si din aceasta parte cele trei stanci magice dar si peisajele minunate care se astern si in partea stanga, Munti modelati artistic, nori jucausi si lacul Misurina, in departare. Parca nu eram in realitate, tabloul vazut parca era pictat de un artist priceput.

Refugiul Lavaredo este  un loc de popas pentru uniii, un loc care iti poate dovedi trecerea prin aceste luri prin aplicarea unei stampile pe un  pasaport expirat sau un alt carnetel iar pentru noi a fost doar o cladire incorporata in peisaje fermecatoare.

In vreo 10 minute de la refugiu ajungem la Capela  Alpini Maria Ausiliatrice. Ii multumim bunului Dumnezeu ca ne-a ajutat sa petrecem inca o zi printre atatea minunatii  si transmitem un gand bun celor  dragi de acasa.

In mai putin de 4 ore ajungem la masina si pornim spre urmatoarea cazare rezervata cu o seara inainte. Ne oprim cateva minute  la Lacul Misurina si facem o fotografie.

Acesta este jurnalul primei noastre zile in Dolomiti, Tre Cime di Lavaredo este un simbol al Dolomitilor !  Cuvintele au fost prea simple iar fotografiile prea sarace sa poata exprima frumusetea si emotia acestor locuri. Sa vedem pe ce carari de Dolomiti alegem sa mergem in urmatoarele zile!

Despre intreaga aventura din vacanta noastra in Italia am scris aici

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.