Concediul nostru din 2010, cu masina prin Europa, s-a concretizat prin vizitarea catorva obiective din Elvetia, cu 2 opriri in Austria (la dus–ziua 0 si la intors-ziua 6) si cazare o noapte in Germania (ziua 1)
Traseu; Vama Bors (Romania)-> Ried Im Zillertal (Austria) 950 Km -> Cascada Rinului (Elvetia) 340 Km-> Bernau im Schwarzwald (Germania) 70Km-> Basel (Elvetia) 65 Km-> Interlaken (Elvetia) 150 Km-> Geneva (Elvetia) 220 Km-> Berna (Elvetia) 160 Km -> Interlaken (Elvetia) 60 Km->Lucerna (Elvetia) 70 Km ->Zürich (Elvetia) 65 Km->Vama Bors (Romania) 1.250 Km
Traseu total (de la iesirea din tara, prin vama Bors): 3.400 Km
In urma cu 8 ani (in 30 iunie 2010) intram in Elvetia cu speranta ca vom vizita cat mai multe locuri din aceasta tara atat de renumita, ca ne vom molipsi cu stilul nestresant al locuitorilor ei si ne vom intoace cu tolba plina de amintiri.
Astazi, in iulie 2018 (cand aripa mai tanara a familiei intra in Elvetia), ne dam seama ca am vizitat mult, mult prea putin, ca noi suntem tot mai departe de elvetieni si bagajul de amintiri cu care ne-am intors este din ce in ce mai mic. Poate expunerea de mai jos a traseului nostru si a punctelor importante pe care le-am cunoscut atunci in „tara cantoanelor” vor reactiva amintirile noastre, pentru ca dorinta de a vizita inca o data aceasta tara minunata este inabusita de preturile foarte ridicate de acolo.
Ziua 1 (30 iunie 2010)
Traseu: Ried am Zill (Austria)=>Cascada Rinului (Elvetia)=>Bernau im Schwarzwald (Germania)
Prima oprire: Cascada Rinului
Cascada Rinului este in partea de nord-est al tarii, la 4 kilometri de oraselul Schaffhausen din apropierea granitei cu Germania. Este considerata cea mai mare cascadă din Europa din punct de vedere al debitului de apa (cascada Dettifos este de două ori mai înalta, însa cu un debit de apa pe jumatate). Dupa ce am lasat masina in parcarea cu plata amenajata, am pornit sa vedem cascada din toate unghiurile.
Plimbarea in jurul cascadei ne-a oferit prilejul sa asistam la un spectacolul minunat oferit de natura, spectacol cu muzica terapeutica si de relaxare pentru sufletul nostru si cu un decor de poveste. Actorii principali sunt talentatele ape inspumate ale Rinului. Aleile din jurul cascade, treptele care coborau pana sub cascada si chiar o ambarcatiune care te duce prin cascada asigura spectatorilor, vizibilitate perfecta.
Dupa ce ne-am infructat din plin de frumusetea maretului spectacol al cascadei, din motive de costuri, am iesit inca o data din Elvetia pentru a ne caza pentru o noapte in localitatea Bernau im Schwarzwald din Germania,
Ziua 2 (1 iulie 2010)
Traseu: Bernau im Schwarzwald (Germania)=>Basel (Elvetia)=>Interlaken
A doua oprire: Basel
Orasul Basel a fost primul oras din Elvetia pe care l-am vizitat, in dimineata zilei de 1 iulie 2010. Am inceput plimbarea noastra din Centrul Vechi si am continuat mai departe pe bulevarde modern. Ne-am plimbat pe strazile frumosului oras, descoperind o impletitura de cladiri medievale cu cele cu arhitectura noua, ulite pietruite continuate cu sosele moderne si printre ele Rinul care serpuieste parca, pentru a face legatura prin timp, demult si acum, asigurand un cadru natural deosebit.
In orasul vechi am remarcat catedrala Münster construita in secolul al XIV-lea imbracata in gresie rosie, care se lasa cu greu fotografiata datorita incadrarii ei de alte cladiri in imediata apropiere. Primaria orasului este un alt obiectiv important care da culoare pietei Marktplatz in mijlocul careia troneaza ca o bijuterie de rubin.
Dupa ce ne-am plimbat agale pe stradutele Basel-ui ne-am urcat in masina si ne-am indreptat spre Interlaken, sa gasim un camping unde sa instalam cortul pentru cateva nopti. Cei 150 km i-am facut admirand in tacere frumoasa Elvetie atat din punctul de vedere al infrastructurii dar mai ales a peisajelor minunate care se etalau in fata noastra. Acum imi pare rau ca nu am lasat abundenta de frumusete sa se reverse mai mult peste noi. Saream ca inecati dupa o gura de aer, cu gandul la cazare (daca gasim locuri in camping, care sunt conditiile,–) , la costuri, la drum si la cate si mai cate.Trebuia sa plutim lin deasupra minunilor pe langa care treceam fara nicio piedica din exterior.
A treia oprire: Camping Interlaken
Ne-am oprit la un camping din zona Interlaken pe care-l ochisem pe internet de acasa, dar la fata locului nu ne-au placut conditiile, desi avea o priveliste minunata asupra muntilor din jur. Am mai cautat si in final ne-am cazat la Camping Jungfau, amplasat la marginea lacului Thun (fratele Lacului Brienz) umbrit de varful incaruntit al muntelui Jungfrau, al treilea munte ca inaltime din Alpii Bernezi (altitudinea de 4.158 m)
In seara aceea ne-am instalat cortul si am trait prima noastra experienta de acest fel. Ne-am simtit intr-o lume de poveste chiar daca ne savuram sucul adus de-acasa in pahare de plastic iar vecinii nostri (oameni mai in varsta de prin Germania, Olanda, etc) cazati in rulote instalate (poate) de mult timp isi beau vinul la lumina amurgului din pahare elegante de sticla.
Ziua 3 (2 iulie 2010)
Traseu: Interlaken -> Geneva (220 Km)-> Berna (160 Km) -> Interlaken (60 Km)
A patra oprire: Geneva
A doua zi dimineata ne-am baut cafeaua la usa cortului si am pornit sa mai cunoastem cate ceva din frumoasa Elvetie. Drumul pana la Geneva a fost de vreo 220 Km, plini ochi de frumusete. Mai putin frumos a fost cand am intrat in orasul aglomerat si am gasit cu greu o parcare libera chiar daca erau foarte scumpe.
Apoi am pornit sa cunoastem orasul la pas, Ne-am impletit prin labirintul stradutelor inguste pline de terase si cafenele din orasul vechi. Eu cred ca, calitatea vietii se masoara prin incretiturile de pe fruntile oamenilor. Ei bine, intr-adevar am gasit in acest oras, pe strazi si pe la aceste terase, oameni cu fete vesele si ochi stralucind de bucurie. Atat barometrul meu cat si statisticile arata o calitatea a vietii ridicata in acest oras.
Ne-am continuat plimbarea printre cladiri vechi si am ajuns la Catedrala St. Pierre o biserica veche din secolul al XI-lea care strajuieste orasul de pe o movilita mai inalta din centrul vechi.
Apoi pasii ne-au condus spre Lacul Leman (sau Lacul Geneva), principala ataractie a acestui oras. Sub soarele dogoritor am admirat hotelurile de lux de pe marginea acestuia in ale caror ape limpezi se oglindesc .
Printre ambarcatiuni de lux, am zarit Jet D’Eau, simbolul orasului. Fantana tasneste apa pana la o înaltime de 140 de metri, fiecare jet de apa avand 7.000 litri. Este una dintre cele mai inalte fantani din lume.
Aerul cosmopolitan al orasului Geneva este dat de faptul ca aici se afla sediul organizatiei Crucii Rosii, dar si impunatorul si importantul sediu al Natiunilor Unite, institutii la care lucreaza oameni din intreaga lume
Am parasit orasul Geneva in gand cu cuvintele semnificative pentru orasul Geneva, inscriptionate pe Zidul Reformatorilor, construit în anul 1909 pentru a comemora 400 de ani de la nasterea lui Jean Calvin si împlinirea a 350 de ani de la fondarea Academiei din Geneva: ”Post -tenebras lux ”/„Dupa intuneric, vine lumina”. Fie ca lumina care straluceste peste orasul Geneva si trimite atata optimism locuitorilor ei sa lumineze si fruntile oamenilor din tarisoara noastra dupa intunericul in care bajbaim de atatia ani, fiindca dupa intuneric vine lumina, dupa noapte (oricat de lunga ar fi) vine ziua.
A cincea oprire: Berna
In Berna dupa ce am lasat masina intr-o parcare subterana am pornit sa exploram orasul incepand cu centrul vechi. O strada lunga pavata cu piatra. cu cladiri vechi pe 2 nivele impodobite cu flori pe la ferestre Aveam impresia ca ne plimbam intr-un decor facut pentru o piesa de teatru cu subiect medieval. Centrul Vechi deţine circa 6 kilometri de străzi, trotuare si alei cu aspect medieval. Nu degeaba este inclusa in colectia Patrimoniului Mondial UNESCO. Marcile recunoscute si actuale ale magazinelor din cladirile medievale ne transpun, totusi, la actualitate.
Tezaurul cel mai important al acestei strazi este catedrala Sf Vincent – Munster construita in stil gotic. Dantelele deosebit de delicate ale catedralei mi-au placut in mod deosebit, dincolo de istoria si de stilul recunoscut de specialisti. Aceasta catedrala are cel mai inalt turn din Elvetia, 100 m. Cred ca acesta este motivul pentru care nu am gasit nicio fotografie cu frumoasa catedrala, in intregime.
In fata catedralei, este o fantana din 1790, sculptura acesteia infatisandu-l pe Moise. Dealtfel, fantanile din Berna sunt numeroase si artistice datorita faptului ca sunt accesorizate cu statui diverse si multe flori cara parca aduc pace statuilor cu teme razboinice.
Am continuat plimbarea noastra pe Kramgrasse. La nr 49 este casa (un apartament) lui Einstein, astazi transformata in muzeu, in care parintele fizicii moderne a locuit si a lucrat, dupa ce absolvise Institutul din Zurich.
Un alt simbol al acestei zone este Turnul cu Ceas. Turnul a fost construit din piatra si are un ceas cu un mecanism complicat care a fost instalat in 1530 si functioneaza pana astazi. Sub ceasul mare de sus mai exista un ceas o adevarata bijuterie cu diferite figurine care anunta cele 12 ore ale zilei, pozitia Soarelui in zodiac, ziua saptamanii, luna fazele lunii si ale soarelui, fiind o adevarata bijuterie tehnica, ce fascineaza si astazi.
La capatul strazii pavate se afla Piaţa Parlamentului (Bundesplatz Bern), inaugurata in anul 1902. Cladirea Parlamentului (Palatul Federal) este impresionanta nu atat prin marimea ei cat prin simbolurile care vrea sa le transmita. Astfel, Domul cu inaltimea de 64 m are in vârful ei, simbolul Elvetiei: Crucea insotita de statuete fiecare simbolizand adevarurile de care Elvetia a fost calauzita: Pacea, Dreptatea, Independenţa, Puterea şi Inteligenţa. Pozitionarea ei deasupra raului Aare ii sporeste frumusetea.
Incet-incet ne-am indreptat spre parcare, am luat masina si am pornit inapoi spre camping luand cu noi imaginea unui oras deosebit cu cladiri de patru-cinci sute de ani bine conservate, fantani imbracate in flori si statui simbolice
Ziua 4 (3 iulie 2010)
Traseu: Interlaken -> Lauterbrunnen ->Grindelwald ->Interlaken
A sasea oprire: drumetii la umbra varfurilor Eiger (3970 m) si Jungfrau (4.158 m)
In ziua de 3 iulie 2010 dupa a doua noapte petrecuta la cort, ne-am hotarat sa facem drumetii scurte prin muntii din apropiere. Nu am ajuns pe varfuri de top, nu am facut trasee dificile, doar ne-am plimbat pe sub cascade rasunatoare, ghetari si munti carunti. Am admirat aceste minunatii parca ireale care rulau necontenit pe ecranul multidimensional din fata ochiilor nostri.
De dimineata, am ales o plimbare in zona Lauterbrunnen (multe fantani), zona impodobita de 72 de cascade. Noi am vazut doar una dintre aceste cascade care curge parca din nori, pe stanca abrupta, pravalind la vale nu doar apa ci si viata. Astfel din muntele negru se naste o mare de iarba verde si flori multicolore care ne incanta plimbarea noastra. Goethe care a vizitat aceasta zona spune foarte frumos: „Sufletul nostru/ I-asemeni apei: Din cer se isca,/La cer se suie/Si iar coboara/Catre pamanturi,/Vesnic altfel.”
A doua drumetie din aceea zi, a inceput in localitatea Grindelwald si a continuat pentru vreo 3 ore spre Grosse Scheidegg. Aveam in fata privelistea impresionanata si rece a muntelui Eiger in contrast cu pajistea colorata, plina de flori si eram acompaniati de clopotele melodioase de la gatul vacutelor, Am apreciat frumoasele peisaje din fata noastra si maretia muntilor Eiger (3970 m) si Wettehorn (3704 m) dar ne-am gandit putin la muntii nostri. Desi nu eram pe varful renumitilor munti am urcat totusi destul de adanc pe cararile lor. La noi totul este salbatic, la ei exista canalizare, cosuri de gunoi si chiar un drum (cu o banda) pe care din ora in ora urca si coboara un autobuz.
Alungati de cerul nervos care si-a deschis portile si a trimis spre noi picuri de ploaie, ne-am intors la camping. In seara aceea, stiam ca este ultima, am incercat sa inghitim in suflet cat mai mult din frumusetile din jurul nostru: lacul, muntii, varful Jungfrau, atmosfera.
Cea de-a treia noapte la cort ne-a adus o ploaie mocaneasca care a tinut intreaga noapte. La inceput ni s-a parut chiar romantic sa auzim sunetul ploii care batea artistic pe cortul nostru dar mai tarziu (cortul nu avea grad inalt de rezistenta la apa) apa si-a croit drum, pe ici, pe colo, in cate-un punct pana in interior. Asa se face ca in toiul noptii ne-am mutat dormitorul in masina si am incercat sa mai dormim putin. Prima noastra experienta in cort s-a terminat destul de urat, probabil acesta este motivul pentru care, iata au trecut 8 ani, nu am mai repetat expierenta dormitului la cort.
Ziua 5 (4 iulie 2010)
Traseu: Interlaken ->Lucerna (67 Km)->Zurick
A saptea oprire: Lucerna
Dupa o noapte dormita printre picaturi, ne-am strans bagajele (printre ele si un cort ud aruncat in porbagaj) si am pornit spre casa. Drumul a fost, din nou, unul spectaculos printre peisaje greu de descris in cuvinte iar fotografii avem foarte putine. Pe vremea aceea, la inceputul calatoriilor noastre, nu faceam prea multe fotgrafii. Consideram ca trebuie sa ne umplem doar sufletele cu frumusete. Tarziu, am inteles ca fotografiile au rolul lor, au puterea de a transmite dincolo de uitare imagini minunate care pot aprinde (intr-o clipa) in suflet amintirea emotiilor acelui moment. Majoritatea fotografiilor pe care le avem ne surprind pe noi, calatorii si mai putin peisajul. Desigur este placut sa constatatam ca acum 8 ani eram mai tineri, sa vedem incantarea din ochii nostri dar asta nu poate suplini frumusetea peisajelor care stim ca erau in spatele sau in fata noastra.
Din campingul de la Interlaken si pana in orasul Lucerna am facut 67 de km printre peisaje de poveste: cascade, munti si lacuri. Pe drum ne-am oprit in pasul Bruning care ofera o panorama asupra lacului si muntilor din jur dar si o lectie de civilizatie (totul este foarte bine aranjat si intr-o curatenie exemplara).
In Lucerna, am lasat masina intr-o parcare si am pornit sa cautam podul Kapellbrucke (Podul Capelei). Stiam de-acasa ca acesta este cel mai important simbol si nu ne-am inselat. El transmite celui care-l vede: istorie, arta, frumusete. Istorie? Podul Capelei este cel mai vechi pod acoperit din lemn din Europa . El a fost construit in anul 1333 avand rolul si de fortificatie, aparand orasul de atacurile dinspre lac. Arta? In interiorul podului exista picturi valoaroase salvate din incendiul din 1993, pictate de Heinrich Wagman in 1614 si care transpun momente din istoria Elvetiei . Arhitectura? O pasarelă de 170 m acoperită cu lemn care face legătura între malul drept şi malul stâng se incadreaza perfect in cadrul medieval al cladirilor din jur. Frumusete? Rar intalnesti un pod atat de frumos, incadrat de flori, lebede si apa azurie.
Turnul de Apă (Wasserturm) este un alt simbol important al orasului, in forma octagonala avand o inaltime de 43 metri construit în secolul XIII. De-a lungul timpului a fost folosit ca turn de aparare, închisoare, camera de tortura sau camera de arhiva. Astazi, il admiram in mijlocul podului, sporindu-i acestuia frumusetea.
Bisericile din Lucerna nu sunt putine. Istoria zbuciumata a orasului a facut necesara constructia unor biserici unde oamenii pot sa ceara ajutorul in vremuri de restriste. Biserica Iezuita si Saint Leodegar sun doar cateva exemple .
„Ia in stapanire spitalele si munca de propovaduitor sau du-te fara indoiala oriunde ti-ar putea porunci Papa” acesta este sloganul iezuitilor (un grup calugaresc al Bisericii Catolice, fondat in 1534 de un grup de absolventi ai Universitatii din Paris). In multe tari, aceasta grupare a fost interzisa datorita faptului ca acorda putere mai mare papei, in dauna guvernului. Un simbol al acestui ordin calugaresc este Biserica Iezuita din Lucerna construita in 1667 si este dedicata lui Francisc Xavier, un iezuit din secolul al 16-lea, care a convertit multi oameni la crestinism .
Castelul Gutsch (acum hotel) troneaza de pe deal intregul oras iar Primaria veche si turnul cu ceas ne teleporteaza intr-o alta lume: lumea evului mediu.
Ne-a placut foarte mult acest oras (a fost chiar capitala tarii pentru cateva luni in anul 1798 până în 1799) si am regretat ca nu am ramas mai mult, sa ne plimbam cu vaporul pe lacul Lucerna care patrunde pana in munti.
A opta oprire: Zurick
Din Lucerna am pornit spre Zurick. Am gasit aici un oras in sarbatoare. Ne-am plimbat vreo doua ore prin frumosul oras admirand turnuletele bisericilor, cladirile cochet aranjate si lacul care intrepatrunde uscatul conferindu-I orasului un farmec aparte.
In scurta noastra plimbare prin Zurick am admirat Catedrala Maicii Domnului cu turnul verde si ceasul aurit care se vedea de departe. Citim despre ea ca ar fi fost fondata in anul 853. Cat de veche! De partea cealalta a raului raului Limatt se afla alte obiective valoroase ale orasului: Biserica Sf. Petru si Catedrala Mare (Grossmunster). Sa ne plimbam printre biserici vechi din mileniul I, cladiri pline de istorie si de muscatel la ferestre care se oglindesc in Lacul Zurick sau in raul Limatt si printre oameni increzatori, a fost pentru noi inca o lectie de care suntem recunoscatori ca am avut parte.
In 4 iulie 2010 la ora 11 ne-am mai oprit la Lacul Constanta pentru o fotografie si apoi, in cateva minute am iesit din tara, spre Germania. Dupa cateva cumparaturi ne-am urcat pe autostrada si am pornit spre casa, Ultima oprire din acest circuit am facut-o la un hotel dintre Austria si Ungaria.
Ne-ar placea sa ne intoarcem intr-o buna zi in Elvetia, nu neaparat sa vizitam orase sau localitati, ci mai ales sa facem drumetii pe munte pentru ca muntii din Elvetia sunt intr-adevar fermecatori. Nu degeaba Heidi s-a imbolnavit de dorul lor!
UTIL
Cazare: In Elvetia cazarea este foarte scumpa. Noi am ales sa stam la un camping langa Interlaken cu conditii foarte bune (unde locul de camapare pentru un cort de 2 persoane+ parcare masina) a fost cam 50 CHF/ noapte. Informatii despre campinguri gasiti aici. Daca cautati din timp s-ar putea sa se gaseasca oferte acceptabile si la hoteluri. Daca rezervati pe aceasta pagina, veti primi 10%, inapoi (doar pentru prima rezervare), Pentru rezervari, clik aici BOOKING
Taxa de drum: Vigneta la intrare in tara costa 40 CHF si este valabila 1 an
Combustibil: motorina: 1,5 Euro/litru. Noi am alimentat foarte putin in Elvetia. In Germania si Austria este mai ieftin
Parcare: in marile orase parcarea costa 1-2 CHF/ora