Destinatie: Varful La Om (2238 m)
Punct de plecare: Satul Pestera, Casa Folea (1100m)
Dificultate: medie, Timp total: 8 h cu pauze incluse,
Traseu :
Satul Pestera, Casa Folea- Saua Joaca- La Table (1 h)
La Table – Refugiul Grind (1h) ; Refugiul Grind– Vf La Om (2238 m)- (2h)
Vf La Om -Refugiul Grind-La Table (2h)
La Table-Sat Pestera (2h)
Totusi, am speranta ca PeisajeleCalatorului poate fi o sursa de inspiratie pentru calatorii/drumetii viitoare sau o carte de amintiri pentru noi si pentru aceia care au trecut prin locurile prezentate. Deci, haideti cu noi (in amintiri sau planuri) pe Varful La Om din Piatra Craiului!
Astfel, in 15 august 2018, din Moeciu de Jos am mers cu masina spre satul Pestera pe un drum bunicel, apoi asfaltul s-a sfarsit si am mai inaintat pe un drum “de caruta”. Lasam masina pe marginea drumului cu vreo 200 m inainte de casa Folea si luam in primire calitatea de drumeti in bocanci. Diminetile insorite, cand pornim intr-o tura pe munte sunt pentru noi, cel mai frumos moment. Avem entuziasm, avem speranta atingerii destinatiei, nu ne gandim inca la greutatea traseului. Totul este bucurie!
La ora 9, intram pe poteca, pe traseul marcat cu cruce rosie. Mai aruncam o privire inapoi, spre satul Pestera, catre casele risipite ici si colo pe muntii verzi si domoli (inca).
Traseul urca domol prin padure si pe la ora 9,45 ajungem intr-o poiana minunata. Coltii Pietrei Craiului se etaleaza in fata noastra in toata splendoarea lor. O troita minunata incadrata de munti sporeste emotia noastra. Pentru cateva minute ne aplecam ochii spre pamant si ne gandim ca noi oamenii, dar chiar si muntii, suntem nimic în raport cu divinitatea.

Saua Joaca , Piatra Craiului
Dar ne revenim repede, avem drum mult astazi de facut iar frumusetile care ne vor iesi in cale trebuie sa le savuram cat mai profund, pentru ca sunt minunatii facute de bunul Dumnezeu pentru a ne bucura sufletul (asa cum este el). Mai continuam plimbarea prin poiana apoi intram, din nou, pe sub aripile verzi ale brazilor.
In zona La Table am ajuns la ora 10 si in continuare am urmat traseul banda rosie care ne conduce printre brazi tineri si arbusti infloriti in purpuriu, luminati deja de soarele puternic care ne transmite putin din energia si lumina lui.
Apoi am intrat in padurea intunecoasa, pe un drum destul de abrupt care ne-a scos in vreo ora la luminis de unde se vedea Refugiul Grind. Am continuat urcarea prin iarba inalta cu soarele care se arata in intregime deasupra noastra si care nu mai era prietenos.
La ora 10.40 am iesit la Refugiul Grind aflat la o altitudinea de 1620 m care a fost pentru noi locul de unde am admirat departarile: in sus, creste dantelate, in jos onduleuri de paduri terminate cu cate-un palc de cladiri .
La ora 11,40 terminam cu iarba inalta si continuam catararea grea prin grohotis si bolovani pe langa peretele stancos al muntelui. Acestea sunt momentele in care parca nu poti sa asociezi greutatea urcarii cu frumusetiile din jur. Te gandesti doar cum si unde sa pui piciorul, cum sa-ti tragi sufletul si poate te certi pentru faptul ca te aflii acolo si nu intr-un loc mai comod. Dar ne oprim putin, ne tragem sufletul, facem poze si simtim din nou binecuvantarea de care avem parte printre aceste peisaje. Si o luam de la inceput! Catarare, greutate, pauza, admiratie…!
Pe la ora 12,50 am zarit varful, destinatia noastra pentru ziua de azi. E atat de aproape!
La 0ra 13 am ajuns pe Varful La Om (Piscul Baciului) cel mai inalt varf (2238m) din Piatra Craiului. Indicatorul care indica varful muntelui era ingropat in pamantul stancos iar in partea de sus atingea cerul. Savuram si noi alaturi de alti drumeti bucuria atingerii obiectivului. Dincolo de privelistea minunata care se asternea pe langa noi in toate directiile am simtit rasplata si prin faptul ca eram multumiti de noi, ca n-am abandonat, ca ne-am depasit puteriile si unele ganduri negative care ne spuneau sa ne intoarcem de pe traseu.
De pe Vf La Om privim spre sud si nord si admiram minunatele creste care se intind de-o parte si de alta a varfului. Ii apreciem pe drumetii care pot sa faca aceste trasee deoarece au la picioare intinderi infinite de frumusete. Baiatul nostru a facut si el creasta nordica si avem speranta ca vreo data o vom parcurge si noi.
De pe varful La Om am pornit pe la ora 13,40 si prima etapa a fost o coborare abrupta printe bolovani. La fel ca si urcarea, nu a fost deloc usoara, ba am si cazut pe pietrele jucause.
Cu frana in actiune am ajuns pe la ora la refugiul Grind la ora 15,40.
La refugiul Grind un grup mare de adolescenti cantau frumos, in cor, cantece sfinte prin care il laudau pe Dumnezeu. Probabil nu eram de aceeasi religie dar rezonam cu ei in privinta simtamintelor. Eram recunoscatori pentru faptul ca avem norocul sa fim inconjurati astazi de peisaje de poveste.
La fel ca si drumul de dus, am coborat prin padure, am ajuns la Table, ne-am aprovizionat cu apa de la izvor si incet, incet am ajuns in Saua Joaca unde am luat masa. Am mai aruncat o privire inapoi, am identificat varful La Om de pe care tocmai am coborat, am zambit multumiti de isparava noastra si pe la ora 18 am ajuns la Casa Folea si apoi pe drum putin mai sus, ne-am schimbat bocancii si ne-am urcat in masina.
Daca nu stai cuminte acasa, drumurile iti aduc pe langa trairi frumoase si multe complicatii. Si de data asta am fost neinspirati si am ales drumul catre Zarnesti, prin satul Pestera, un drum foarte accidentat pentru masinile cu garda foarte mica, cum este a noastra. Cu sufletul tremurand am iesit cumva la fantana lui Botorog. De fapt, deja de la intersectia cu drumul care mergea catre Manastirea Sfanta Treime a devenit mai acceptabil. Prin Zarnesti lumea ne facea semne aratand in jos spre partea dreapta a masinii. Am coborat si am constatat ca facusem pana de cauciuc, inclusiv roata era indoita. Am apelat la roata de rezerva si apoi cu un suc rece cumparat de la LIDL Zarnesti. am savurat ziua care se incheiase.
UTIL
Tura prezentata se poate face intr-o zi, fara a fi nevoie sa se doarma la refugii sau cu cortul. Totusi, cred ca este important sa se porneasca pe traseu, dimineata la primele ore. Cazarea in satele Pestera sau Moeciu de Jos este o alternativa foarte buna si sunt variante incepand de la 80 RON/camera noapte. Daca rezervati pe aceasta pagina, veti primi 10%, inapoi (doar pentru prima rezervare), Pentru rezervari, clik: BOOKING

Sursa :www.carpati.org_