Muntii Rodnei-Traseu:Varful Cobasel, Varful Rosu si Varful Ineut


Traseu:     Cabana Valea Blasnei – Vf. Cobasel (1835 m) – Vf. Rosu (2113 m) – Vf. Ineut (2222 m) 

Timp: 4 h si 30 min-dus, 4 h-intors

===================================================================================

La rasaritul soarelui pornim din Sangeorz-Bai, unde am fost cazati peste  noapte spre localitatea Sant, de unde incepea traseul nostru, Trecem prin localitati asemenatoare cu cele din muntii Austriei, cu casute amplasate in trepte, de jos din Valea Somesului Mare si pana sus pe munte, parca agatate de  peretele  verde crud al muntelui. Ne miram de frumusetea peisajelor pe langa care trecem. Dam dreptate cantecului popular care spune: „De la Rebrisoara-n jos/Mandru-i locul si manos/ De la Rebrisoara-n sus/Dumnezeu raiul l-o pus”

Masina aluneca pe drumul strabatut des de cale ferata si trebuie sa incetinim tot mereu la trecerea ei peste sosea, prilej in care admiram frumusetea tot mai vizibila a muntilor Rodnei. Muntii Rodnei sunt  cei mai inalti si impunatori munti din Carpatii Orientali. I-am cunoscut in 2014 (cand am urcat pe Pietosul Rodnei) si acum 2 saptamani cand ne-am catarat printre narcise pe masivul Saca. Stiam ca mai avem ce sa vedem la acesti munti si din acest motiv ne-am pus iarasi pe drumuri! 

Urmam indicatoarele si imediat dupa biserica din Sant, facem stanga iar dupa putin timp am intrat pe un drum forestier de 5 km pana la Alpina Blasna. Inainte de intrarea in complexul turistic, lasam masina , ne echipam si incepem traseul. Era ora 8.

O luam in sus pe langa stalpii de curent. Din cand in cand, aruncam privirea inapoi si admiram complexul si mai departe satul Sant care se vedea foarte frumos, la vale.

Complexul-Blasna-si-satul-Sant

Cand am ajuns in cel mai inalt  punct de sub stalpii de curent am cotit  spre stanga, spre o fantana in care niste cai frumosi se adapau la jgheaburile de beton. De aici a urmat o urcare spre o padure de molozi, in care am si intrat in scurt timp. Era ora 9,10.

Varful Stanistea (stanga sus), caii din jurul fantanii (stanga jos), urcarea spre padurea de molozi (dreapta)

Din padurea deasa  am iesit pe la ora 9,30 dupa care a urmat o coborare  usoara prin golul alpin in care nu mai conteneam sa ne minunam de frumusetea crestelor si varfurile muntilor Rodnei, Ne uitam inspre stanga si recunoastem stana si Vf Saca pe care am fost cu doua saptamani in urma  cand am inotat printre narcisele de pe acest varf. Ne uitam in fata si vedem cele 4 varfuri: Cobasel, Rosu, Ineut si Ineu. Nu stim pe cate din ele vom ajunge astazi. Prognoza meteo arata furtuni puternice dupa-amiaza, norii de pe cer confirmau aceasta, traseul nu parea foarte usor si noi nu eram intr-o forma prea buna.

Vf Rosu, Vf Inet si Vf Ineu

In scurt timp incepem urcarea spre Vf Cobasel prin grohotis. Palcuri de rhodendroni infloriti isi fac deja aparitia si fac urcarea noastra mai usoara. La ora 10,15 ajungem pe Cobasel, varf de 1835 m.  Admiram si din acest punct zarile tot mai frumoase si pornim coborarea printre jnepeni. Caci frumusetea acestor munti  o vedem in multe fotografii din spatiul virtual dar adevarata splendoare o simtim doar dupa ce le batem potecile adanc ascunse. Si astazi este o zi de batut poteci ascunse!

Vf Cobasel (stanga jos), urcare prin jnepenis (dreapta jos) Coborare de pe Vf Cobasel

De pe Cobasel coboram putin  apoi incepem urcarea spre Vf Rosu. Numele este la propriu, pentru ca intreg  muntele este acoperit de un covor imens de rhododendroni. Ne minunam de acest spectacol, mut dar expresiv pe care il savuram din loja.

Vf Rosu

La ora 11, 10 ajungem pe cel de-al doilea varf din lista noastra: Varful Rosu de 2.113 m. Ne-nvartim aici, aproape de cer, printre frumosii bujori. Frumos e cerul de care suntem atat de aproape! Frumos si pamantul care ne apare fara niciun decor facut de om!…

Vedere de pe Vf Rosu

Am simtit pentru un moment ca muntii acestia, intinsi pe multe hectare sunt doar ai nostri si oricat de multe lipsuri am avea acasa, acum suntem  regii intinderilor care pe alocuri se unesc cu cerul. Privim inspre Vf Ineut. Este departe! Trebuie sa coboram muntele Rosu si apoi sa urcam uriasa gramada pana pe varful Ineut, O luam la vale printre rhododendroni avand in fata misterioasele varfuri Ineu si Ineut, invaluite in nori,

Coborare de pe Vf Rosu, in fata Vf Ineut si Vf Ineu

Urcarea pe Ineut nu a fost usoara, urcam pe cararea abrupta, prin iarba uscata de anul trecut. Firicelele de iarba noua nu au razbit sa iasa inca. Doar tufele de rhodendroni au inverzit, ba chiar au si inflorit. Ca si in viata si la plante se aplica acelasi principiu, dezvoltarea lor depinde de indrazneala fiecaruia. Da, dar firul ierbii va rezista pana la toamna, pe cand bujorii se vor vesteji intr-o saptamana.  Aparitia lespezilor a fost semnul ca ne apropiam de varf.

Vf Ineut

Pe Varful Ineut, inalt de 2.222 m, am ajuns la ora 12,20. Am stat aproape 1/2 ora pe acest varf si am admirat frumusetea culmilor care se etalau in fata noastra dar si lacurile frumoase din vale. Norii jucausi care mangaiau Varful Ineu dar si oboseala noastra ne-au convins sa ne intoarcem.

Vedere spre Vf ineu de pe Vf Ineut

Vedere de pe Vf Inelut: Lacul Lala Mare si Lala Mica

Lacurile Lala Mare si Lala Mica pareau doar doua ochiuri de apa, de-aici de la inaltimea Varfului Ineut. Lacurile azurii, palcuri de zapada alba, de rhododendroni infloriti sau jnepenis verde alcatuiau un tablou modern  care a dat frau liber, pentru un moment, imaginatiei nostre. Am privit in vale la tabloul abstract apoi sus inspre Vf Ineu, le-am imortalizat in suflet si ne-am intors inapoi pe acelasi drum.

Am plecat de pe Vf Ineut la ora 13, am escaladat inca o data cele doua varfuri (Rosu, Cobasel) si la ora 17 am ajuns la masina.

La intoarcere ne-am concentrat inca o data, pe frumusetiile care ne-au iesit in cale: varfurile de pe  traseu si din zare, florile minunate iesite in drum, padurea de brazi, culmile, cerul___

Traseu-Vf Ineut-Sant

Acasa am ajuns pe la ora 21 cu dorinta ca poate vom ajunge candva si pe Vf Ineu, al doilea ca inaltime din Carpatii Orientali. Durerile de genunchi, oboseala, febra musculara le-am mai simtit cateva zile dar peisajele frumoase s-au intiparit pentru mult timp in sufletul nostru.

––––––––––––––––––––––––––––

Cazare (Sangeorz Bai, Valea Vinului, Rodna, alte localitiati invecinate): Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurui, veti primi 10 % inapoi (pentru prima rezervare). Clic  aici BOOKING 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *