Printre rhododendroni – Traseu: Varful Bucsa, Saua Strungulita, Strungile Mari


Traseu: Moieciu de Sus (alt.1230 m)-Cantonul Parasit- Varful Bucsa-Saua Strungulita-Strungile Mari-Cantonul Parasit- Moieciu de Sus

Durata: aproximativ 6 ore

Data: 28 mai 2018


Se apropia vacanta de Rusalii si ne-am gandit sa facem o drumetie pe munte deoarece stiam ca este cea mai buna metoda de deconectare de la problemele de zi cu zi. Asa ca, fiind perioada rhododendroniilor, ne gandim sa alegem un traseu in care sa  ne bucuram, pe langa maretia muntilor, si de aceasta floare rara. Ne-am gandit la Muntii Ciucas! Dar niste fotografii postate pe facebook (explore.gis) ne-au facut sa ne schimbam planul. Fotografiile aratau ca spectacolul rhododendronilor este in plina desfasurare in Muntii Bucegi.

Iata-ne, asadar, in dimineta zilei  de 28 mai la ora 10,30 in parcarea de la iesirea din Moieciu de Sus echipati pentru aventura. Fiecare drumetie pe munte este o mare indrazneala deoarece apar multe necunoscute: starea vremii, abruptul cararii, alte pericole.

 Moeciu de Sus-Cantonul Parasit: 20 minute

Pornim pe traseu (traseul 52) la ora 10.30 pe un drum forestier incadrat de brazi si Valea Bungaleasa care se strecoara rapida printre stanci si copaci si care ne transmite si noua putin din energia ei. In scurt timp ajungem la Cantonul Parasit de unde drumurile se bifurca. Noi o luam in dreapta pe traseul  spre Varful Bucsa.

Cantonul Parasit- Varful Bucsa: 2 h si 10 minute

La ora 10,50 incepem urcusul prin padure insotiti de un catelus care s-a luat dupa noi de la Cantonul Parasit. Urcarea nu este usoara deloc dar eram rasplatiti cu efectul relaxant al mirosului puternic de brazi.

La ora 12,30 iesim din padurea deasa in golul alpin. Mai avem putin de urcat pana la Varful Bucsa. Dar rhododendronii isi aratau deja stralucirea, asa ca, nici nu am mai simtit greutatea suisului. In orice parte aruncam privirea vedeam muntii, decorati cu roz puternic.

Urcarea spre Varful Bucsa

Varful Bucsa are altitudinea de 1846 m si daca soarele ar lumina zona si nu ar sta ascuns printre nori de ceata, am vedea pana departe. Dar si asa, privelistea este minunata! Din dorinta de a pastra cat mai mult in suflet aceste peisaje, facem o sedinta foto printre rhododendroni infloriti la maxim.

 Varful Bucsa- Strungile Mici- Saua Strungulita:  45 min 

La ora 13 o luam din Varful Bucsa spre Saua Strungulita, pe marcajul banda rosie (traseul 52). Drumul de creasta este intodeauna minunat, ai scapat de urcarea abrupta, privelistile te lasa fara cuvinte in orice parte te-ai uita. Aici aveam, in plus, covoare imense de rhododendroni infloriti si de-o parte si de alta a crestei si nu existau, ca in alte parti, prapastii periculoase.

Din Varful Bucsa spre Saua Strungulita

Aici puteam sa mergem cuminti admirand in tacere varfurile Bucegilor sau crestele Pietrei Craiului care se vedeau in departare sau sa o zbughim ca niste copii neastamparati de-o parte sau alta a potecii in mijlocul palcurilor de rhodendroni. Noi am facut si una si alta! Am mers tacuti cu ganduri de recunostinta pentru faptul ca avem parte de o asemenea zi speciala in care lucurile frumoase pe langa care trecem sau pe care le vedem in zare, ne inunda sufletul de magie. In alte momente, acolo unde palcurile de rhododendroni ni se pareau mai dense, tasneam in mijlocul lor si le fotografiam din toate partile, tot cu speranta ca le vom putea duce acasa.

Mai mergem putin printre bujorii de munte si deodata ne apare tot mai aproape peretele stancos al  muntelui slefuit in partea superioara ca o opera de arta. Aceste creste zimtate numite Strungile Mici  au altitudinea de 1988 m si  intregesc frumosul  peisaj

Strungile Mici

 Saua Strungulita-Saua Strunga: 15 min

La ora 13,45 trecem Saua Strungulita (1938 m) si parca am intrat intr-un alt decor. Nu mai aveam crestele inrosite de bujori. Pe-aici iarba era verde impletita cu floricele galbene iar bucatile de piatra infrumusetau locul  precum piesele de arta intr-o expozitie.

Saua Strungulita

Din Sa, coboram spre refugiul din lemn sprijinit de un bolovan. Pe un panou citim ca in aceste locuri s-ar fi  dezvoltat prima miscare anticomunista.

Refugiul Strunga

   Refugiul Strunga-Cantonul Parasit-Moieciu de Sus: 2 h si 20 min

In fata refugiului eram pe la ora 14 apoi o cotim spre stanga  avand in dreapta noastra Strungile Mari. Pentru cateva minute mergem pe o poteca plata si admiram in tacere pe de o parte Strungile Mari pe langa care trecem, si pe cealalta parte, in departare, muntii plini de rhodendroni pe unde am trecut acum vreo ora.

La un moment dat traseele  (29) si  (27) se bufurca si noi decidem, nu prea convinsi. sa continuam  (29). Nu stiu cum ar fi fost traseul  (27)  dar stiu ca cel pe care l-am ales nu a fost usor. A urmat o coborare destul de abrupta prin padurea deasa. Inainte sa intram in padure mai aruncam o privire inapoi si admiram inca o data artisticele strungi,

Coborarea pe Valea Pravalelor, inainte de intrare in padure

A urmat o coborare abrupta prin padure, care parca nu se mai termina. Dar, in drumetiile noastre, am invatat ca nu trebuie sa punem accent pe greutatea traseului ci trebuie sa vedem frumusetea peisajului pe langa care trecem sau in cazul de acum, sa adulmecam  mirosul tamaduitor de brad. Noroc ca traseul era bine marcat si nu am avut grija ca ne vom rataci.

Coborarea spre Valea Grohotisului

In curand auzim sunetul apei care prin multe izvorase  se grabeste sa-si formeze bazinul si care apoi curge grabita in aceeasi directie cu noi. Din loc in loc, podulete din lemn ne ajuta sa trecem paraiasul nervos iar apoi ne continum traseul pe un drum paralel pana la Cantonul  Parasit.

La ora 16 ajungem la Cantonul Parasit si de acolo pana la parcare am mai facut 25 minute. Am expus mai sus, cu cuvinte sarace si cu fotografii poate nu destul de semnificative, frumusetea unei zile petrecuta de noi in mijlocul brazilor, rhondronilor infloriti la maxim, creste zimtate, paraiase,…

Sursa: Muntii nostri

 Util:

Cazare (Moieciu de Sus, Moieciu de Jos, alte localitiati invecinate):: Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurui, veti primi 10 % inapoi (pentru prima rezervare). Clic  aici BOOKING 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *